FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πρόσφυγες
- 21|10|2017 19:28
"Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στη φυλακή της Μόριας" λένε στο "Ε", ζητώντας ασφαλείς συνθήκες και επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου. Επίσης κάνουν λόγο για διακρίσεις, ζητώντας ισότιμη αντιμετώπιση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει με αυτά των Σύρων.
 
Σήμερα από το πρωί, οικογένειες Αφγανών με πολλά μικρά παιδιά ανάμεσα τους, πορεύτηκαν από τη Μόρια προς την πόλη της Μυτιλήνης. Στη βόρεια είσοδο της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μανταμάδου, στο ύψος του εργοστασίου «Καλαμάρη», αστυνομικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει μια κλούβα των ΜΑΤ απαγορεύοντας τους να μπουν στην πόλη και ιδιαίτερα στην αγορά της. Ταυτόχρονα παροχέτευαν την κυκλοφορία των οχημάτων μέσω παρακαμπτήριων οδών στο κέντρο της πόλης.
 
 
Η ενέργεια της Αστυνομίας δεν απέτρεψε τους διαμαρτυρόμενους από το να παραμείνουν εκεί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την κλούβα. Τελικά όταν η αγορά έκλεισε, επιτράπηκε σε περίπου 100 άτομα που είχαν απομείνει να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα προς την κεντρική πλατεία Σαπφούς, όπου οικογένειες προσφύγων βρίσκονται εκεί μέχρι αυτή την ώρα.
 
 
Κατηγορία Οικονομία
- 21|10|2017 17:14

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου συγκροτήθηκε σε σώμα την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Ένωσης. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται η αποχώρηση, μετά από πολλά χρόνια, του Περικλή Αντωνίου από την προεδρία, έχοντας αναλάβει πρόσφατα τη θέση του μέλους στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στα αξιοπρόσεκτα, επίσης, και η σύνθεση του νέου συμβουλίου της Ένωσης, η οποία αποτελείται από ξενοδόχους της ευρύτερης περιοχής του Μολύβου όπου υπάρχουν και οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και τα περισσότερα παράπονα για τη δράση του απερχόμενου προέδρου, με τις εντάσεις τούς τελευταίους μήνες να ήταν εκείνες επίσπευσαν και τις εκλογές.

Στον προεδρικό θώκο θα βρίσκεται πλέον η Μαρία Μπρερέ-Βέρρου, με αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Αβαγιανό και γενικό γραμματέα τον Νικόλαο Μωυσή. Ταμίας είναι ο Σάββας Σαμαρίδης, έφορος δημοσίων σχέσεων ο Δημήτρης Δρεκόλιας και απλά μέλη οι Βασίλης Βογιατζής, Ιγνάτιος Δημητρίου, Χάρης Παλαιοπάνης και Ευστράτιος Χαλαύτης.

Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε πνεύμα σύμπνοιας και προσήλωσης στον έναν και μοναδικό στόχο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, που είναι η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ολοκλήρου του νησιού, καθώς και η προάσπιση των συμφερόντων των ξενοδόχων και των λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πνεύμα, η νέα πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους συναδέλφους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων της Λέσβου να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια προς το κοινό όφελος.

 

Κατηγορία Δήμος
- 21|10|2017 16:27

Χτες το βράδυ επρόκειτο να συζητηθεί στα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης το κτηριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και η συστέγασή του με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Tις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών του Μουσικού Σχολείου και του 5ου Γυμνασίου που «στέλνουν το μήνυμα πως η μαθητιώσα νεολαία του νησιού μας είναι εδώ και με συλλογική δράση και διεκδίκηση αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες της» χαιρετίζει η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αντιπροσωπεία της επισκέφτηκε χτες το χώρο όπου στεγάζεται το 5ο Γυμνάσιο και το Μουσικό όπου πραγματοποιείται κατάληψη και συζήτησε με τους μαθητές τα αιτήματά τους.

«Είναι γεγονός ότι ένα σχολείο κύτταρο πολιτισμού έχει αφεθεί στην τύχη του. Πέρα από τα συνολικά προβλήματα της εκπαίδευσης που αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο, τις ελλείψεις μονίμων εκπαιδευτικών (μουσικής παιδείας) κ.λπ., είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μετά από τόσα χρόνια υποσχέσεων χώρος για να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα του μουσικού σχολείου», επισημαίνει η παράταξη.

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Να βρεθεί χώρος ή να χτιστεί σχολείο κατάλληλο για τις ανάγκες του μουσικού, ώστε άμεσα να έχει εξασφαλιστεί η ύπαρξη των αναγκαίων κτηριακών υποδομών και σύγχρονων εκπαιδευτικών και υποστηρικτών αιθουσών, του εξοπλισμού με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας και των σχετικών υλικοτεχνικών υποδομών του σχολείου».

 

Και ο «Άλλος Δρόμος»

Για «κοκορομαχίες» κάνει λόγο η δημοτική παράταξη του Στράτου Γεωργούλα «Ο Άλλος Δρόμος»: «Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε "κοκορομαχίες" μέσω δελτίων Τύπου του Σ. Καραγεωργίου εκ μέρους του Αδέσμευτου Συνδυασμού και του Δημάρχου για το θέμα της (μη) στέγασης του Μουσικού Σχολείου, θέμα που έχουμε αναδείξει αρκετές φορές ως παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο. Τους συμβουλεύουμε να τις σταματήσουν και να πάρουν την ευθύνη να συμφωνήσουν με την πρόταση που έχουμε καταθέσει στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο, όπως προήλθε και από αντίστοιχη απόφαση του Συλλόγου Γονέων. Μια σωστή αυτοδιοίκηση δεν θέλει λόγια, αλλά αποφάσεις και έργα».

Στο πλαίσιο αυτό επρόκειτο χτες να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την εκχώρηση «εξ ολοκλήρου και σύμφωνα με τις κατά νόμο αρμοδιότητές του, που απορρέουν από το ν. 3852/2010 άρθρο 94 παρ. 4, το κτήριο της πρώην ακαδημίας στο Μουσικό Σχολείο και προβαίνει Άμεσα στις ανάλογες ενέργειες και εντολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, στο ΝΠ και στη Σχολική Επιτροπή ώστε το Σεπτέμβριο του 2018 το Μουσικό Σχολείο να λειτουργήσει στο χώρο αυτό. Εντέλλονται άμεσα οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στις διαδικασίες μεταστέγασης, να πράξουν τις κατά νόμο οφειλόμενες ενέργειές τους».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 21|10|2017 16:20

 

H πρώτη εμφάνιση της «νεογέννητης» διαπολιτισμικής χορωδίας «Polyphonica/ Aegean» στη Μυτιλήνη έγινε τον περασμένο Μάρτιο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Παιδιά του νησιού μαζί με παιδιά από άλλες χώρες, κοντινές και μακρινές, τραγούδησαν μαζί και συνεπήραν το κοινό του Δημοτικού Θεάτρου με την παράσταση «Η Όπερα της Βαβέλ».

Αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα όμως δεν έμεινε εκεί.  Από τις 21 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να λειτουργεί πλέον κανονικά, με δύο τμήματα την εβδομάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μοzaik», στην οδό Σαπφούς 9 στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Περισσότερα από 30 παιδιά, κατά το ήμισυ ελληνόπουλα και τα υπόλοιπα από κάθε λογής χώρες, προσφυγόπουλα αγκάλιασαν την προσπάθεια συμμετέχοντας κανονικά στη χορωδία. Εξάλλου αυτό επιδιώκει η «πολυφωνική» χορωδία: πολλές φωνές! Καθώς ένας από τους στόχους της είναι η και ένταξη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Με τις καινούριες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια και ειδικά με τόσα παιδιά που αυτή τη στιγμή έχουν ιδιαίτερη ανάγκη ενός χώρου εμπιστοσύνης όπου θα απασχολούνται δημιουργικά, οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Νοέμβριο του 2016 την «Polyphonica/ Aegean», με κέντρο τη πολύπαθη Λέσβο. Έτσι ξεκίνησε η παιδική διαπολιτισμική χορωδία που απευθύνεται σε μαθητές 5-14 ετών άσχετα απ’ τον τόπο καταγωγής τους (Έλληνες, μετανάστες, πρόσφυγες), και στην οποία τα παιδιά θα μαθαίνουν να τραγουδούν με σωστό και ασφαλή τρόπο (φωνητική-ορθοφωνία), να κινούνται και να παίζουν ρυθμούς με το σώμα τους, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται στενά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

 

Η επιλογή της Λέσβου

«Διαλέξαμε τη Λέσβο για δύο λόγους» λέει στο «Ε» η πρόεδρος της εταιρείας «Polyphonica» Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου: «Ο ένας είναι ότι το νησί αυτό, όπως γνωρίζουμε, έχει ιδιαίτερη ανάγκη υποστήριξης αυτόν τον καιρό. Δεύτερον γιατί η εκλεκτή και έμπειρη μαέστρος/μουσικός/εκπαιδευτικός της υπάρχουσας Χορωδίας μας στην Αθήνα, Μαρίζα Βαμβουκλή, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και ζει και δουλεύει εκεί σαν μουσικός και μάλιστα από φέτος ανέλαβε ένα επιτελικό πόστο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων. Όλα αυτά αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος, που πέρσι ήταν σε πιλοτικό στάδιο».

Η κ. Βαμβουκλή συνεχίζει και ταξιδεύει αεροπορικώς κάθε εβδομάδα στην Αθήνα για το μάθημα της χορωδίας. Εκτός από την κ. Βαμβουκλή, οι άλλοι δάσκαλοι είναι οι μουσικοί Χριστίνα Κατσαμάτσα και Γιώργος Γέργος, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στη Μυτιλήνη όπου και δουλεύουν. Η Χορωδία τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

 

Ποια είναι η «Polyphonica»;

H «Polyphonica» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, με πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Ιδρύθηκε το 2011 και απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 5 -17 ετών, που ανήκουν σε οικογένειες κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς.

Τα μέλη της συμμετέχουν σε ομαδικές καλλιτεχνικές δράσεις και έρχονται σε επαφή με τη μουσική, το χορό, το θέατρο και γενικά τις Καλές Τέχνες με στόχο να καλλιεργηθεί στα παιδιά η ευαισθησία και η αγάπη για γνώση και δημιουργία. Η «Polyphonica» έχει διαπολιτισμικό χαρακτήρα και στις συνολικές δράσεις της συμμετέχουν σήμερα περί τα 120 παιδιά, που προέρχονται από 22 διαφορετικές χώρες.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι η «Polyphonica» δεν επιχορηγείται από πουθενά και στηρίζεται αποκλειστικά από χορηγίες ιδιωτών ή φορέων που πιστεύουν στην προσπάθειά της. Στη στήριξη αυτή βασίζεται και η συνέχιση του έργου της.

 

2 ΦΩΤΟ Polyphonica ΚΑΙ Polyphonica2

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 21|10|2017 15:37

Αναστάτωση προέκυψε με τις απορριπτικές αποφάσεις από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, περιπτώσεων σεισμόπληκτων κατοίκων της Βρίσας, που διεκδικούσαν το οικογενειακό επίδομα των 586,94€ ανά οικογένεια, αλλά εμφάνιζαν στο έγγραφο Ε1 που τους ζητήθηκε μόνιμη κατοικία στα Βατερά ή αλλού.

Αυτές τις μέρες , όπως μας πληροφορεί στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης του ο συντονιστής για το σεισμό Β. Τεντόμας , στάλθηκε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου έγγραφο εκ μέρους του Γ.Γ. Πρόνοιας Δημ. Καρέλλα, το οποίο είναι «καρπός» αλλεπάλληλων επαφών και τηλεφωνικών συνεννοήσεων μεταξύ του βουλευτή Γ. Πάλλη και του Συντονιστή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό ,  με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόρριψη των αιτήσεων, λόγω του ότι τα Ε1 που κατέθεσαν οι σεισμόπληκτοι δεν έδειχναν την πραγματική κατοικία τους.

Με βάση το έγγραφο αυτό, η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Λέσβου οφείλει «για την έκδοση εγκριτικών ή απορριπτικών αποφάσεων επί αιτημάτων από σεισμοπαθείς του νησιού, να βασίζεται στη διαπίστωση των πραγματικών συνθηκών που ικανοποιούν τις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου». Δηλαδή, θα μπορεί μεταξύ των άλλων να λαμβάνει υπόψη της, κατά της εξέταση των σχετικών αιτήσεων και δικαιολογητικά άλλα, εκτός του Ε1, για τη διαπίστωση της μόνιμης κατοικίας, όπως λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΔΕΥΑΛ).

 

Επανεξέταση των δικαιολογητικών

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η εξέταση των αιτήσεων για τα κοινωνικά επιδόματα των σεισμοπλήκτων μπαίνουν σε νέα βάση και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Λέσβου θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να θεωρηθούν ως δικαιούχοι και όσοι σεισμόπληκτοι έχουν απορριφθεί, με το αιτιολογικό ότι στο Ε1 τους αναφέρονται ως μόνιμοι κάτοικοι Βατερών ή κάπου αλλού, ενώ από  τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ αποδεικνύεται ότι η πραγματική μόνιμη κατοικία τους ήταν η σεισμόπληκτη στη Βρίσα.

Άλλωστε, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του Γ.Γ. Πρόνοιας Δημ. Καρέλλα «εναπόκειται στις Υπηρεσίες των Δήμων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και με τη γνώση των πραγματικών συνθηκών της περιοχής τους, να εξαντλούν κάθε νόμιμη δυνατότητα για την εφαρμογή  μέτρων υποστήριξης και κοινωνικής φροντίδας με χρήση κριτηρίων συναφών με εκείνα του θεσμικού πλαισίου» δίνει θετική απάντηση και στο ερώτημα της κας Βουγιούκα, για το «αν πολίτες με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως με αναπηρία ή μέλος της οικογένειας με αναπηρία ή πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, που δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα εντός δύο μηνών αιτήσεις ως δικαιούχοι, μπορούν να τύχουν επιδότησης».

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 21|10|2017 15:25

Στο βιογραφικό της Ελένης Πριοβόλου διαβάζουμε: γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Αιτωλίας και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε στο παραμύθι, το οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει καταθέσει είκοσι βιβλία για παιδιά και εφήβους, έξι μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το μυθιστόρημά της «Όπως ήθελα να ζήσω». Επίσης, έχει αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο της «Το σύνθημα» (2009).

Η εξαιρετική αυτή πεζογράφος έρχεται στη Μυτιλήνη, προσκεκλημένη του βιβλιοπωλείου «Βοοκ & Art» για δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις: την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., θα παρουσιάσει το ιστορικό της μυθιστόρημα «Μετά φόβου» (εκδόσεις «Καστανιώτη»), που κυκλοφόρησε πέρσι και δέχτηκε θετικότατες κριτικές, και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., θα παρουσιάσει το εφηβικό μυθιστόρημα «Οι φύλακες των αστεριών» (εκδόσεις «Καστανιώτη») και θα συνομιλήσει με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για την αγάπη, την κατανόηση, την αλληλεγγύη, την άρση των προκαταλήψεων.

 

Μέσα σε 30 χρόνια συγγραφικής διαδρομής έχετε καταθέσει 27 βιβλία. Πώς τα καταφέρνετε και σχεδόν κάθε χρόνο γράφετε ένα βιβλίο; Πώς κρατάτε την έμπνευσή σας άγρυπνη, τη φαντασία σας σε εγρήγορση, τις λέξεις σε άμεση διαθεσιμότητα;

«Η γραφή είναι για μένα καθημερινή κοπιώδης εργασία αλλά και άσκηση ψυχής. Η σύλληψη του θέματος κρατάει όσο μια στιγμή και ύστερα ακολουθεί η αγωνιώδης προσπάθεια να γίνει η στιγμή έργο. Και είναι τόσα πολλά αυτά που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον κάθε φορά. Τόσα συμβαίνουν γύρω μας, στο παρόν το παρελθόν και το μέλλον, που μπορούν να γίνουν λογοτεχνία! Ο δημιουργός οφείλει να αφουγκράζεται το ρυθμό του κόσμου. Να είναι σε εγρήγορση. Αυτό νιώθω σαν οργανικό στοιχείο της ύπαρξής μου. Δεν χρονομετρώ ούτε μπαίνω στη λογική της απόστασης μεταξύ δυο βιβλίων.. Εξάλλου όλα τα βιβλία δεν έχουν τις ίδιες συγγραφικές απαιτήσεις. Τα περισσότερα από αυτά που έχω γράψει είναι ολιγοσέλιδα παραμύθια για μικρούς αναγνώστες που ο χρόνος συγγραφής τους είναι μικρός. Μην ξεχνάτε πως ο Λόπε ντε Βέγα έγραψε στη διάρκεια του βίου του 3.000 σονέτα, 3 μυθιστορήματα, 4 νουβέλες και 1.800 θεατρικά από τα οποία σώζονται 480».

 

Τι αποφεύγετε όταν γράφετε ένα βιβλίο για εφήβους και τι όταν γράφετε για ενήλικες;

«Θαρρώ πως το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχω τη δυνατότητα της μεταμόρφωσης κάθε φορά. Να μπαίνω στη θέση του μικρού αναγνώστη, του εφήβου, του ενήλικα και να καταφέρω να γράψω ένα παραμύθι που να είναι έργο τέχνης -και όχι συμβουλευτικός κώδικας παιδαγωγικής- και να διαβάζεται το ίδιο ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Για τούτο με δυσκολεύουν περισσότερο τα παραμύθια. Προσπαθώ ως τόσο και στις δυο περιπτώσεις να αποφεύγω τον διδακτισμό και την υποκειμενική κρίση».

 

Για το ιστορικό μυθιστόρημα…

Το ιστορικό μυθιστόρημα απαιτεί πιστή και ακριβή μεταφορά των ιστορικών γεγονότων της περιόδου που καλύπτει ή μήπως η μυθοπλασία έχει το πάνω χέρι; Να το ρωτήσω κι αλλιώς: μπορεί το ιστορικό μυθιστόρημα να αποτελέσει μια έγκυρη ιστορική πηγή;

«Στην εποχή μας υπάρχει απόλυτη σύγχυση για το τι προωθείται ως ιστορικό μυθιστόρημα. Τα περισσότερα αναγνώσματα μαζικής υποκουλτούρας δεν θεωρούνται επ’ ουδενί φερέγγυα ως προς την ερευνητική διαδικασία διότι είναι ανύπαρκτη.

Το ιστορικό μυθιστόρημα οφείλει να εμβαθύνει, να “χειρουργεί” το παρελθόν ανιχνεύοντας δομές αλλά και συνέπειες των γεγονότων στις ζωές των ανθρώπων. Φυσικά αφού πρόκειται για μυθιστόρημα η μυθοπλασία παίζει πάντα τον κυρίαρχο ρόλο. Όμως οι ήρωες έζησαν σε συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και αυτές είναι που πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος από τον δημιουργό, και φυσικά από διαφορετικές πηγές. Ο συγγραφέας πρέπει να φτάσει σε σημείο να τη ζήσει την εποχή νοητικά και γνωσιολογικά για να την μεταφέρει. Φυσικά διαβάζοντας τη “Ζωή εν τάφω” του Στρατή Μυριβήλη, θεώρησα ότι τούτο το πόνημα μπορεί να αποτελέσει σοβαρή πηγή για το βιβλίο μου “Μετά Φόβου”, διότι περιγράφει πιστά μέσα από την αυτοβιογραφία τη ζωή στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα σε μυθιστορήματα που έχουν βάθος στην έρευνα μπορεί ο αναγνώστης να πληροφορηθεί την αλήθεια που δεν θα τη μάθει ποτέ στο σχολείο».

 

Δεν παράγουμε πολίτες, δημιουργούμε «πελάτες»…

Η ιστορική έρευνα που έχετε κάνει για τη συγγραφή των βιβλίων σας σε τι συμπεράσματα σάς έχει οδηγήσει για τις μεγάλες περιπέτειες της χώρας μας; Μήπως επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια λάθη, μήπως είμαστε ένας λαός που τρέφεται με τη δημαγωγία και το ρουσφέτι, μήπως η παιδεία μας είναι ρηχή;

«Θαρρώ πως το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ό,τι λέει ο όρος. Σύστημα. Έχει απόλυτη σχέση με την υφή, τον τρόπο λειτουργίας του εκάστοτε καθεστώτος. Σε δημοκρατίες σαν τις δικές μας, αντιπροσωπευτικού παλαιοκομματισμού, η έννοια της παραγωγής πολιτών λείπει σε μεγάλο βαθμό, και διαιωνίζεται η δημιουργία “πελατών” κατά έναν τρόπο. Η παιδεία δεν εμβαθύνει, αλλά μένει στην επιδερμίδα των πραγμάτων μέσα από την παροχή πολλών πληροφοριών, της αποστήθισης κυρίως και όχι το καταστάλαγμα γνώσης. Έτσι λοιπόν το θέμα της παιδείας και του πολιτικού συστήματος αλληλοκαλύπτονται. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Φυσικά ο φωτισμένος δάσκαλος μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλούμε για μειοψηφίες».

 

Το παρελθόν μπολιάζει το παρόν…

Διάβασα σε μία συνέντευξή σας ότι σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η σημερινή κρίση είναι μόνο οικονομική ή έχει να κάνει με την παιδεία και τον πολιτισμό μας, την ευρύτερη μόρφωση και καλλιέργειά μας;

«Η ερώτηση αυτή τίθεται σε συνάρτηση με την προηγούμενη. Προσωπικά θεωρώ πως κάθε μας πράξη είναι πολιτική. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και δρούμε απεικονίζει και πόσο καλοί πολίτες είμαστε. Όμως το να μάθει το άτομο να προκρίνει το συλλογικό συμφέρον από το ατομικό, απαιτεί βαθιά καλλιέργεια και ένα παιδαγωγικό σύστημα που να έχει ανάλογους στόχους.

Με ενδιαφέρει πολύ η πολιτική που ασκήθηκε στο νεότερο ελληνικό κράτος για να ερμηνεύσω τα συμβαίνοντα στις μέρες μας. Το παρελθόν δεν είναι ξεκομμένο από το παρόν και το μέλλον. Η υφή της σημερινής δημοκρατίας και της λειτουργίας της, ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων, η αναξιοκρατία και ευνοιοκρατία, οι ομάδες άσκησης πίεσης που δημιουργούν κράτος ημετέρων καταργώντας την πραγματική δημοκρατία στην πράξη, όλα τούτα δεν είναι φαινόμενα τελευταία, αλλά μπολιάστηκαν επί χρόνια στην πολιτική συνείδηση του Έλληνα πολίτη».

 

Τι συμβουλεύετε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς στα δεκάδες σχολεία που επισκέπτεστε και συζητάτε μαζί τους;

«Τα παιδιά δεν θέλουν συμβουλές. Παραδείγματα χρειάζονται. Και τα παραδείγματα που τους προσφέρονται είναι ψεύτικα και αντιφατικά. Μια απόσταση μεταξύ λόγου και πράξης. Και εδώ υπάρχει μια ακόμα έλλειψη στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από το οποίο βγήκαν και οι γονείς που διαμορφώνουν το οικογενειακό περιβάλλον. Προτιμώ να μιλώ στα παιδιά με ιστορίες και σύμβολα. Έχει μεγάλη σημασία για τη φαντασία τους το σύμβολο που καλούνται να αποκωδικοποιήσουν θέτοντας σε ενέργεια έναν ολόκληρο μηχανισμό σκέψης, συναισθήματος και φαντασίας».

 

Ο φόβος να οδηγεί σε άλμα…

Ο φόβος απέναντι σε ποικίλες δυνάμεις και εξουσίες είναι το θέμα του τελευταίου σας βιβλίου αλλά και άλλων παλαιοτέρων, όπως το βραβευμένο «Σύνθημα» για παράδειγμα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε, κυρία Πριοβόλου; Ο φόβος ταυτίζεται με την υποταγή και οδηγεί στην ανελευθερία;

«Ένα από τα μότο που στηρίζεται το τελευταίο μου βιβλίο με τίτλο “Μετά φόβου”, είναι: “Μην τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν”. Αλλά και σε όλα μου τα βιβλία ο φόβος αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο. Τόσο ο φόβος των αοράτων που σχετίζεται με την αρχέγονη αναζήτηση και τα ερωτήματα της ύπαρξης, όσο και ο φόβος που διοχετεύει η κυρίαρχη ιδεολογία και η εξουσία μέσα από τα μέσα προπαγάνδας για να χειραγωγεί τα πλήθη. Είναι ένα αναπόφευκτο συναίσθημα ο φόβος. Εκείνο που προτείνω στον εαυτό μου τουλάχιστον και μέσα από το έργο μου, είναι να μην καθηλώνει ο φόβος τον άνθρωπο αλλά να τον ενεργοποιεί, να τον συνειδητοποιεί, να οδηγεί σε άλματα ατομικά και κατά συνέπεια συλλογικά μέσα από την αφύπνιση και δράση».

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 21|10|2017 15:13

«Ο Γέρην, ο γιος του Ποσειδώνα, έδωσε το όνομά του στην πόλη της Λέσβου Γέρην», όπως έγραψε ο Αίλιος Ηρωδιανός τον 2ο μ.Χ. αιώνα.

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

Τον περασμένο αιώνα, ο Γερμανός ιστορικός Karl Tumpel, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Emily Shields, o καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Αρβανιτόπουλος, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Γεράσιμος Καψάλης και ο δάσκαλος και συγγραφέας Κώστας Μάκιστος, υποστήριξαν ότι η πόλη Γέρην ήταν νότια της Αρίσβης στην περιοχή του σημερινού τοπωνύμιου το "Γεράνι", η οποία βρίσκεται μεταξύ του Τσικνιά ποταμού και της Αλυκής, ενάμισι χιλιόμετρο από τον Κόλπο της Καλλονής.

Η λατρεία του Ποσειδώνα στον Κόλπο της Καλλονής αναφέρεται από τον Πλούταρχο με το μύθο του Έναλου κατά τον οποίο οι οκτώ Αιολείς βασιλείς με αρχηγό τον Γρα, τον τρισέγγονο του Αγαμέμνονα, που έφθασαν το 1054 π.Χ. στο "Μεσόγειον έρμα" δηλαδή στον Κόλπο της Καλλονής για να εποικήσουν τη Λέσβο, θυσίασαν έναν ταύρο για να ευχαριστήσουν τον Ποσειδώνα για το ταξίδι και έριξαν στα νερά την καλλονή κόρη του βασιλιά Σμινθέα για να εξευμενίσουν τη σύζυγο του Ποσειδώνα, την Αμφιτρίτη, που δεν ανεχόταν να υπάρχει άλλη ωραιότερή της.

Γερήνιος αποκαλείται στην Ιλιάδα ο Νέστωρ, ο γέροντας βασιλιάς της Πύλου. Ο Στράβων καταγράφει στην Ηλεία «τον Γερήνιον τόπον και Γέροντα ποταμόν και άλλον Γεράνιον» και στη Μεσσηνία «Τα "Γέρηνα ή την Γερηνίαν", όπου και τα δύο ονόματα ισχύουν», προσθέτοντας ότι «τα "Γέρηνα" είναι πολύ περισσότερο γνωστά και ότι κάποτε ήταν πυκνοκατοικημένα».

Η Emily Shields καταγράφει ότι: «Συνέχεια της πόλης Γέρην φαίνεται να ήταν το νεότερο Γεράνι κοντά στην Αρίσβη», προσθέτοντας ότι: «το όνομα Γέρην έχει ανιχνευθεί στη Βοιωτία, όπου έχουμε το όνομα Γερήνιχος και επιπλέον ο Γέρης από τη Βοιωτία λέγεται ότι έχει δώσει το όνομά του στο λιμάνι Γερραιΐδαι στην πόλη Τέω της Ιωνίας της Μικράς Ασίας».

Ο Σταύρος Καρυδώνης, καταγράφει τη «Γέρνα που υπήρχε μέχρι το 1591» και την περιλαμβάνει ως χωριό μαζί με τη μεσαιωνική πόλη της Καλλονής και τα είκοσι τότε χωριά της «τα οποία κατεστράφησαν αλληλοδιαδόχως και ηρημώθησαν κατά τον ΙΕ΄ καί ΙΣΤ΄ αιώνα», λόγω της επίθεσης του Οθωμανού ναυάρχου Σουλεϊμάν Μπαλτάογλου το 1450. Ο Καρυδώνης προσθέτει το 1900 ότι «το χωρίον Γέρνα είναι τώρα θέση δίπλα από την κωμόπολη της Αγίας Παρασκευής».

Ο Δημήτρης Μαντζουράνης, καταγράφει τη "Γιρνή" της Ερεσού και τα "Γκερήνια" του Αϊβαλί, ενώ στη Λέσβο εκτός από το "Γεράνι" και τη "Γέρνα" υπάρχει ο οικισμός τα "Γεράνια" στην κοινότητα Μυχού του πρώην δήμου Ευεργέτουλα.

Ο Χρίστος Παρασκευαΐδης γράφει ότι τη Γέρην πρέπει να την αναζητήσουμε στη Γέρνα «της οποίας το όνομα κανονικώτατα κατά τους νόμους της νεοελληνικής προήλθεν από την Γέρηνα».

Η άποψη των ερευνητών, που παρέθεσα στην αρχή του κειμένου, ότι η Γέρην ήταν στο Γεράνι και η σειρά "Γέρην, Γέρηνα, Γέρνα" με οδηγούν να υποστηρίξω ότι και η Γέρνα ήταν στο Γεράνι.

Τη Γέρνα που πρέπει να βρισκόταν στην περιοχή Γεράνι, και η αγροτική της περιφέρεια κατά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σίλβεστρο το 1575 εκτεινόταν παραλιακά από το εξωκκλήσι του Ταξιάρχη ανατολικά των Παπιανών μέχρι και το μεσαιωνικό χωριό Θολώνεια δυτικά του Μυλοπόταμου, στο εξής θα την ονομάζω Νότια Γέρνα και ως Βόρεια Γέρνα θα ονομάζω την ερειπωμένη σήμερα Γέρνα, που βρίσκεται βόρεια της Αλυκής, δύο χιλιόμετρα νότια από την κωμόπολη της Αγίας Παρασκευής και τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια από τον Κόλπο της Καλλονής.

Από τη Νότια Γέρνα μετοίκησαν οι κάτοικοι σταδιακά από το 1450 μέχρι το 1591 για να κτίσουν την ασφαλέστερη Βόρεια Γέρνα, λόγω της επίθεσης το 1450 από τον Μπαλτάογλου αλλά και εξαιτίας των τεσσάρων Ενετο-τουρκικών πολέμων των ετών 1463-1571 καθώς και των πειρατικών επιδρομών.

Από τη Βόρεια Γέρνα οι κάτοικοι μετοίκησαν, επίσης σταδιακά από το 1650 μέχρι το 1750, στην μεγαλύτερή της Αγία Παρασκευή.

Η από το 1989 εικονιζόμενη φωτογραφία των ερειπωμένων σπιτιών της Βόρειας Γέρνας είναι του φίλου Μάκη Αξιώτη.

 

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Κατηγορία Κοινωνία
- 21|10|2017 14:32

Ο κόσμος της Λέσβου έχει αποδείξει πολλές φορές πως απέναντι στην ανάγκη των συνανθρώπων μας συστρατεύεται. Έτσι και τώρα, με πρωτοβουλία των ίδιων των μουσικών σχημάτων της Λέσβου, θα πραγματοποιηθεί κοινή συναυλία τους με στόχο την υποστήριξη της δράσης «Πακέτο Βρίσα»!

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και σε αυτή θα συμμετέχουν τα συγκροτήματα «Swell», «Salia Balia Band» και «ΜΑΓΜΑ»! Η τιμή του εισιτηρίου έχει οριστεί στα 5 ευρώ και όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη δράση «Πακέτο Βρίσα».

 

Η δράση

Το «Πακέτο Βρίσα» έχει σαν στόχο να δωρίσει πακέτα με ρούχα, παπούτσια και σχολικά είδη σε 125 μαθητές των σεισμόπληκτων χωριών της Βρίσας, του Λισβορίου και του Σταυρού. Πρόκειται για μια δράση που ξεκίνησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου, με ενεργή συμμετοχή μαθητών του νησιού, που θέλουν να προσφέρουν λίγες στιγμές χαράς σε όλα τα παιδιά της περιοχής, χωρίς να τα διαχωρίζουν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους ή τις ζημιές, που υπέστη το σπίτι τους. Τη συγκεκριμένη περίοδο τα πακέτα αναζητούν τους «αναδόχους» τους, που θα υποστηρίξουν οικονομικά τη δράση.

Ο τρόπος προμήθειας των προϊόντων έχει εξασφαλίσει πως 150 ευρώ αρκούν για να συμπεριληφθούν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε κάθε πακέτο μαθητή. Κάθε δωρητής, ωστόσο, μπορεί να προσφέρει οποιοδήποτε ποσό επιθυμεί, μικρότερο ή μεγαλύτερο από το κόστος κάθε πακέτου. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση και δωρεές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://vrisa.lesvos.live/

H συναυλία διοργανώνεται από την ομάδα «ΙΔΕΑ», υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου.

 

 

Κατηγορία Υγεία
- 21|10|2017 14:03

 Δριμύτερος και με έγγραφο του υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επανέρχεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου επισημαίνοντας, σύμφωνα με το προαναφερθέν ότι «δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία Κοινωνικών Φαρμακείων». Ο ΦΣΛ έθιξε δημόσια το ζήτημα του Κοινωνικού Φαρμακείου της Λέσβου, διερωτώμενος γιατί συνεχίζει να υπάρχει εφόσον οι ανασφάλιστοι καλύπτονται πλέον με φαρμακευτική περίθαλψη, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, αρμόδιου για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου, Αναστασία Αντωνέλλη απάντησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση, μιλώντας καυστικά για τη «μη συνεισφορά» του ΦΣΛ στην κοινωνική δομή. Πλέον ο ΦΣΛ στέκεται ξεκάθαρα απέναντί της, κατηγορώντας τη για «επιδίωξη πελατειακών σχέσεων και αποκόμιση πολιτικού οφέλους».

Αρχικά ο ΦΣΛ επισημαίνει ότι το σύνολο των φαρμακοποιών του νησιού στάθηκαν αρωγοί στη συγκέντρωση φαρμάκων για το κοινωνικό φαρμακείο καθ' όλο το προηγούμενο προβληματικό χρονικό διάστημα και το βοήθησαν με κάθε δυνατό τρόπο στην εκπλήρωση των σκοπών του. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι ποτέ δεν εισακούστηκε από τον Δήμο «η πάγια πρότασή μας να το διευθύνει ο Σύλλογός μας, ως καθ' ύλην αρμόδιος, όπως γινόταν σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας όπου τα κοινωνικά φαρμακεία λειτουργούσαν υπό την εποπτεία και την ευθύνη των Φαρμακευτικών Συλλόγων, με εκ περιτροπής παρουσία φαρμακοποιών»

 

«Και οι δικαιούχοι της πρόνοιας»

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι τα κοινωνικά φαρμακεία, έστω και παράτυπα, είχαν λόγο ύπαρξης και διατήρησης της λειτουργίας τους όταν υφίσταντο οι λόγοι αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη: «Από τη στιγμή που όλοι οι ανασφάλιστοι, μηδενός εξαιρουμένου, με νόμο, έχουν το δικαίωμα να προμηθευτούν τα φάρμακα μέσω του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία με τους ίδιους όρους όπως και οι ασφαλισμένοι, και μάλιστα οι δικαιούχοι της Πρόνοιας χωρίς συμμετοχή, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος συνέχισης λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων.»

Επισημαίνει ακόμα το έγγραφο- εγκύκλιο του υπουργείου ότι «στην ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Φαρμακείων».

Και καταλήγει: «Ο ΦΣΛ θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε όλες τις πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας που είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με την προϋπόθεση όμως ότι είναι σύμφωνες με την φαρμακευτική νομοθεσία με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας

 Με την ελπίδα, ότι ο σεβασμός όλων μας απέναντι στα θετικά και αποτελεσματικά μέτρα, που ήδη έλαβε η Πολιτεία για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και των απόρων, θα υπερισχύσει της επιδίωξης πελατειακών σχέσεων και αποκόμισης πολιτικού οφέλους από - ορισμένους μόνο - εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, μένουμε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, πάντα βέβαια με κύριο γνώμονα τα συμφέροντα του ασθενή και τη νομιμότητα.»

Κατηγορία Κοινωνία
- 21|10|2017 13:23

Την επικοινωνία με τα αυστραλιανά μέσα φαίνεται να προτιμά ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, το επιτελείο του οποίου φέρεται να δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της ομογένειας πού πήγαν τα 150.000 δολάρια που αναζητούνται εδώ και εβδομάδες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας. Μετά από εβδομάδες σιωπής, ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη και σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, ένα μεγάλο μέρος της δωρεάς της ομογένειας προς τους σεισμοπαθείς, θα δοθεί σε 23 «σεισμοπαθείς ναούς»!

Πάντως από τη λίστα που κυκλοφόρησε, επικοινωνήσαμε με κάποιους ιερείς και εκείνοι δεν γνωρίζουν κάτι ακόμα. Αναρωτιόμαστε: Εφόσον τα χρήματα εστάλησαν 25 Ιουλίου, γιατί έπρεπε να περάσουν δύο και πλέον μήνες για να ανακοινωθεί το πού θα πάνε; Και μάλιστα όχι με επίσημη ανακοίνωση, αλλά μέσω της χώρας των Καγκουρώ, ενώ ο τοπικός Τύπος αναρωτιέται εβδομάδες. Ακόμα, αναρωτιέται κανείς, εφόσον αι βουλαί των ομογενών και συγκεκριμένα η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού έκαναν λόγο για κτήρια, και… ανθρώπους, πώς βρέθηκαν στη μέση οι Ιεροί Ναοί που μπορούν να επισκευαστούν με κρατικά χρήματα; Επίσης, σύμφωνα με άλλες πηγές, περί τα 20.000 δολάρια Αυστραλίας αναμένεται να δοθούν για να κατασκευαστεί στέγαστρο στην εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου στα Βατερά, όπου πλέον εκκλησιάζονται οι κάτοικοι της σεισμόπληκτης Βρίσας και ενώ είχε απορριφθεί το αίτημα αυτό όταν πρωτοδιατυπώθηκε . Φαίνεται όμως να επικράτησαν δεύτερες σκέψεις όταν προέκυψε το θέμα με την αξιοποίηση της αυστραλιανής βοήθειας , προφανώς για να διασκεδαστούν οι ...εντυπώσεις.

Ζητούν θερμαντικά σώματα

Με νέα επιστολή του  πάντως ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας προς τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης αναφέρει την αναγκαιότητα προμήθειας θερμαντικών σωμάτων για τους σεισμόπληκτους της Βρίσας και βέβαια επανέρχεται στο επίμαχο ζήτημα: «Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με έρανο ανά εκάστη ενορία - κοινότητα συγκέντρωσε το ποσόν των  $ 150.000 για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου, το οποίο απέστειλε στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Σας παρακαλέσαμε ήδη με επιστολές μας στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 να μας ενημερώσετε για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεσθε να διαθέσετε τα χρήματα αυτά. Καθώς έως τώρα δεν είχαμε καμία επίσημη απάντηση, παίρνουμε εμείς την πρωτοβουλία της ενημέρωσής σας, ώστε να μπορέσετε να αξιοποιήσετε προς όφελος των σεισμοπαθών την προσφορά των συμπατριωτών μας της Αυστραλίας»

Για τον προσδιορισμό των αναγκών των σεισμοπλήκτων, η Τοπική Κοινότητα κάλεσε τους σεισμόπληκτους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια. Ένα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει αφορά τη θέρμανση των κατοικιών. Διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται 165 αφυγραντήρες και 70 θερμαντικά σώματα συνολικού κόστους περίπου 24.000€ , καθώς οι κάτοικοι της Βρίσας που έμειναν άστεγοι διαμένουν σε οικήματα που προορίζονταν για τους θερινούς μήνες και δεν διαθέτουν θέρμανση.

«Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε αν προτίθεστε να επιδοτήσετε την αγορά των θερμαντικών αυτών σωμάτων από τα χρήματα που έχουν σταλεί από τους Ομογενείς της Αυστραλίας, καθώς, λόγω του επερχόμενου χειμώνα, η προμήθεια θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα» αναφέρει ο Σύλλογος προς τον Μητροπολίτη.Το αίτημα αυτό είναι καθ΄όλα λογικό αφού τα περισσότερα σπίτια στα Βατερά που διαμένουν πλέον πολλοί σεισμόπληκτοι δεν διαθέτουν θέρμανση και η βοήθεια από την Αυστραλία θα μπορούσε κάλλιστα να καλύψει αυτήν την ανάγκη , αφού σε τελική ανάλυση  σε τέτοιες εκκρεμότητες θα έπρεπε να κατευθυνθεί . Η απάντηση και κυρίως η ανταπόκριση της Μητρόπολης  αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον .

 

 

 

- 21|10|2017 13:08

Στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Σκάλα Ερεσού (φωτ. 1) είναι εντοιχισμένη πάνω από την είσοδο επιγραφή του δήμου της αρχαίας Ερεσού προς τιμήν του αυτοκράτορος Νέρβα Τραϊανού (98-117 μ.Χ.), γιου του Νέρβα, ιδρυτή της δυναστείας των Αντωνίνων (φωτ. 2).

Η επιγραφή χρονολογείται μεταξύ των ετών 97 μ.Χ., όταν αποδόθηκε στον Νέρβα ή εξελληνισμένο Νέρουα το επίθετο Γερμανικός, και πριν το 102 μ.Χ. που του αποδόθηκε και το επίθετο Δακικός, αντίστοιχα και τα δύο της στρατιωτικής του δράσης με σκοπό την επέκταση της αυτοκρατορίας στην Γερμανία και την Δακία, βλ. G. Labarre, Les cites de Lesbos, Paris 1996, 358, αρ. 86.

Νέρου]αν Τραῒανον Καίσαρα Γερμάνικον Σέβαστον τὸν εὐεργέταν

καὶ σαώτηρα τᾶς οἰκημένας ὀ δᾶμος διὰ τῶ πρώτω

στροτάγω Μουσαίω τῶ Μουσαίω.

Απόδοση στη νέα ελληνική: Ο δήμος, κατά την διάρκεια της πρώτης στρατηγίας του Μουσαίου, γιου του Μουσαίου, (τίμησε) τον Νέρουα Τραϊανό, τον Καίσαρα, τον Γερμανικό, τον Σεβαστό, τον ευεργέτη και σωτήρα της οικουμένης.

Η αναγραφή του ονόματος του στρατηγού προφανώς είναι χρονολογικό τεκμήριο αλλά και υποδηλώνει ίσως ότι η εισήγηση για την ίδρυση του αγάλματος έγινε με πρωτοβουλία του Μουσαίου. Σημειωτέον ότι το όνομα Μουσαῖος είναι επιγραφικώς γνωστό στην Λέσβο και από την επιτύμβια επιγραφή της Διονυσίας των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, IG XII 2, 394, που βρίσκεται στο Βρεταννικό Μουσείο.

 


Η τιμητική επιγραφή

 

Έντεκα ακόμη τιμητικές επιγραφές του δήμου της Μυτιλήνης προς τον Νέρβα Τραϊανό είναι γνωστές, αριθμός ενδεικτικός της δημοφιλίας του. Βλ. σχετικά IG XII 2, 173 (Βρεταννικό Μουσείο), 174 (εντοιχισμένη στο Κάστρο), 175 (χωρίς τόπο ευρέσεως), 176 (Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης), 177 (στο Κάστρο), 178 (εντοιχισμένη στο σπίτι του Achmed-Effendi), 179 (Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης), 180 (εντοιχισμένη στο σπίτι του Tahir-Bey), 181 (Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης), 182 (στου Σαρή-Μπαμπά;), Αρχαιολογικόν Δελτίον 51 (1996)[2001] 599 (Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης).

Η παρούσα επιγραφή δημοσιεύτηκε το 1899 στο σύνταγμα των επιγραφών της Λέσβου Inscriptiones Graecae, στον τόμο ΧΙΙ 2, 544 και συγκαταλέγεται στον μεγάλο αριθμό τιμητικών και αναθηματικών επιγραφών, με τις οποίες οι πόλεις του νησιού τίμησαν τους Ρωμαίους αυτοκράτορες σαν θεούς. Σχετικά με τον τόπο ευρέσεως ο εκδότης G. Paton αναφέρει: «Eresi in ecclesia S. Eliae..». Ο ίδιος παρετήρησε ότι το κείμενο της επιγραφής χαράχτηκε από τρεις και όχι έναν χαράκτη, λόγω της διαφοράς του ύψους και του σχήματος των γραμμάτων από τον ένα στίχο στον άλλον (3 εκ., 1,7 εκ., 2,4 εκ.).

Περιελήφθη επίσης στις επιγραφές του νησιού, που δημοσίευσε ο Ε. Δαυΐδ, πιγραφα ρεσο, Αθήναι 1895, αρ. 27.

Πιο πρόσφατα, νέα συμπλήρωση των στ. 1-2 της επιγραφής πρότεινε ο M. Kajava, Eresian memories, ZPE 139 (2002) 106-107 [=SEG LII (2002) 779], με τον ορθό ισχυρισμό ότι αυτού του είδους οι τιμητικές επιγραφές αυτοκρατόρων δεν ξεκινούν με το όνομα του τιμωμένου αλλά με τον μέγιστο τίτλο του:

Αὐτοκράτορα Νέρου]αν Τραῒανον Καίσαρα Γερμάνικον Σέβαστον τὸν εὐεργέταν

γεγονότα τᾶς πόλιος] καὶ σαώτηρα τᾶς οἰκημένας, ὀ δᾶμος διὰ τῶ πρώτω

 στροτάγω Μουσαίω τῶ Μουσαίω.

Από το μήκος του μνημείου και τις τρεις ταινίες που διακρίνονται ευκρινώς στο άνω μέρος μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι πρόκειται για επιστύλιο τιμητικού μνημείου και όχι για βάση αγάλματος.

Τις φωτογραφίες μου παραχώρησαν οι Βασίλης Κουμαρέλας και Ασημάκης Παυλέλλης. Σημειωτέον ότι ο Β. Κουμαρέλας περιέλαβε την επιγραφή στο άρθρο του «Λείψανα αρχαίου ιερού στον Άγιο Λια τον Θαλασσίτη Ερεσού», που δημοσιεύτηκε στο Λεσβιακό Ημερολόγιο 2016, 217-230, Μυτιλήνη, εκδόσεις Αιολίδα.

 

Μαρία Σ. Διακουμάκου, Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 21|10|2017 12:09

Σημαντικός ο συντονισμός

Ζήτημα προέκυψε με τα κριτήρια ένταξης στο κοινωνικό επίδομα για τους σεισμοπλήκτους, τα οποία ευτυχώς ξεπεράστηκαν μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες του Βασίλη Τεντόμα, τις επαφές του κυβερνητικού βουλευτή Γιώργου Πάλλη και τις πρωτοβουλίες της προϊσταμένης της Διεύθυνσης της Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου Ευστρ. Βουγιούκα. Άκρως σημαντικό το γεγονός πως υπήρχε αυτός ο συντονισμός, αφού η επίλυση του θέματος επηρεάζει σημαντικό αριθμό σεισμόπληκτων, που είδαν τη γραφειοκρατία να τους… στερεί το κοινωνικό επίδομα των 585€. Τελικώς, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ γίνονται δεκτοί στις αιτήσεις ως απόδειξη μόνιμης κατοικίας (αντί του Ε1) και θα επανεξεταστούν όλες οι απορριπτικές αιτήσεις από την υπηρεσία. Όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι σε τέτοιες διαδικασίες καλό είναι να υπάρχει ένας ενδελεχής έλεγχος ως προς την αλληλογραφία προς τα υπουργεία, αφού όπως αποδεικνύεται από την υποσημείωση του εγγράφου του Γ.Γ. Πρόνοιας Δημ. Καρέλλα, τα αναφερόμενα ως συνημμένα στην επιστολή που του απεστάλη στις 4 του Οκτώβρη,  δεν τη συνόδευαν. Κάτι, που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει επιπρόσθετη καθυστέρηση, αλλά και εκνευρισμό στους άμεσα εμπλεκόμενους.Ευτυχώς όμως αυτά δεν στάθηκαν εμπόδιο για να ξεπεραστούν τέτοιου είδους γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ,που όμως δένουν τα χέρια υπηρεσιών και μπλοκάρουν καταστάσεις που πρέπει να τρέχουν με τα ...χίλια!

Β.Παπ.

 

Αύριο με τον «Ορειά»

Δημοφιλείς έχουν γίνει οι πεζοπορίες του «Ορειά». Μετά το «ζέσταμα» των πρώτων πεζοποριών της σεζόν, ο πεζοπορικός Σύλλογος, αύριο, Κυριακή θα κάνει μια απαιτητική διαδρομή στην περιοχή του Πλωμαρίου. Θα ξεκινήσει από το Αμμουδέλι και αρχικά θα ανηφορίσει προς το Κάτω Χωριό. Μετά μέσα από διαρκείς ανηφόρες και κατηφόρες, με κάποια δύσβατα σημεία, θα συνεχίσει νότια της «Αγκαθερής» και κινούμενοι παράλληλα με την ακτογραμμή, θα φτάσει στις «Αποθαμένες» και τελικά στη παραλιακή Μελίντα. Έπειτα έχει μεριμνήσει για φαγητό σε εστιατόριο κοντά στο Πλωμάρι.

Η διαδρομή δεν είναι κυκλική. Ανήκει στο δίκτυο των επίσημων σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών της Λέσβου που υλοποιήθηκαν από την ΕΤΑΛ. Αποτελείται από μονοπάτια και χωματόδρομους. Η διάρκεια της είναι περίπου 3,5 ώρες. Για τη διαδρομή αυτή απαιτούνται τα πεζοπορικά μποτάκια.

Η αναχώρηση είναι στις 9:30 το πρωί στο My Market του πάρκιγκ με πούλμαν.

Αν.Παζ.

 

Μπουφάν για τον πεζοπορικό σύλλογο «Ορειάς»

Ο γνωστός πεζοπορικός σύλλογος του νησιού μας «Ορειάς» δεν είναι μόνο ότι συνεχίζει κάθε Κυριακή να πεζοπορεί στη λεσβιακή ύπαιθρο. Δεν είναι ότι η οργάνωση και το κλίμα των πεζοπορικών αυτών εκδρομών είναι τόσο πετυχημένα που κάθε Κυριακή προσελκύουν και καινούριους φίλους. Είναι ότι στο πλαίσιο της σωστής οργάνωσης έφτιαξαν και μπουφάν ειδικά για τον Σύλλογο!

Είναι γαλλικής σχεδίασης, καλής ποιότητας, από το μαλακό και ελαφρύ νέο υλικό «SoftShell», που είναι μεν αδιάβροχο, επιτρέπει δε το σώμα να αναπνέει. Το χρώμα είναι πράσινο absinthe και το λογότυπο του «ΟΡΕΙΑΣ» είναι κεντημένο. Έχουν δύο πλαϊνές τσέπες, μία ακόμη στο στήθος και μία εσωτερική, όλες με φερμουάρ. Κι όλα αυτά στην προσιτή τιμή των 40 ευρώ. Σε μια περίοδο που η ζωή μας έχει γίνει… ποδήλατο και η υγεία παίζει πρωτεύοντα ρόλο, η πεζοπορία στα πάτρια εδάφη μας είναι το καλύτερο φάρμακο…

Σ.Σ.

 

Προσοχή για τους ωφελούμενους 

Σε βεντέτα εξελίσσεται η διαμάχη Φαρμακοποιών και Κοινωνικού Φαρμακείου ή Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και Αναστασίας Αντωνέλλη σε ό,τι αφορά τη συνέχιση ή μη του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Λέσβου. Μάλιστα σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, από την πρώτη στιγμή που ο ΦΣΛ εξέφρασε δημόσια το ότι δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της συγκεκριμένης δομής, πολλοί ωφελούμενοι θορυβήθηκαν ότι θα κλείσει. Με νέο έγγραφο από το υπουργείο Υγείας, ο ΦΣΛ εξηγεί ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την εν λόγω δομή ή την ίδρυσή του και αυτό μπορεί να σημάνει πολλά έως και το οριστικό λουκέτο του Κοινωνικού Φαρμακείου. Ακόμα κι αν φτάσουμε στην έσχατη αυτή περίπτωση, θα πρέπει οι ωφελούμενοι να μη βρεθούν σε απόγνωση- και σύμφωνα με το ΦΣΛ κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, εφόσον καλύπτονται όλοι με φαρμακευτική περίθαλψη. Αν όμως υπάρχουν ακόμα και ελάχιστοι αστερίσκοι, αυτό θα πρέπει να το δουν διεξοδικά οι αρμόδιοι.

Και αναρωτιόμαστε γιατί εξαρχής δεν κάθισαν στο τραπέζι να λύσουν το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα.

Αν.Παζ.

 

Προσοχή στις ύποπτες κλήσεις εξωτερικού

Θύματα απάτης έπεσαν και στη Λέσβο δεκάδες πολίτες, οι οποίοι δέχονται κλήσεις από αριθμούς του εξωτερικού και συγκεκριμένα από χώρες όπως η Βοσνία και οι Μαλδίβες. Μάλιστα, οι κλήσεις αυτές πραγματοποιούνται, κατά κανόνα, μεταμεσονύκτιες ώρες, ώστε να εμφανίζονται σκόπιμα ως αναπάντητες, επιδιώκοντας την επιστροφή της κλήσης, χρεώνοντας τον κάτοχο του τηλεφωνικού αριθμού με μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υποβληθεί και στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχουν λάβει αναπάντητες κλήσεις προερχόμενες από Βοσνία-Ερζεγοβίνη (00387) και Μαλδίβες (00960) αντίστοιχα. Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, συστήνεται στους συνδρομητές: α) να μην πραγματοποιούν εξερχόμενες κλήσεις στους άγνωστους αυτούς διεθνείς αριθμούς, από τους οποίους δέχονται τις αναπάντητες-ανεπιθύμητες κλήσεις ή β) να μην καλούν στον αριθμό του αποστολέα του μηνύματος (sms), προβαίνοντας στην άμεση διαγραφή αυτού, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν υψηλές χρεώσεις.

Α.Ω.

 

 

Στο Μόλυβο το κέντρο βάρους

Μετά τις εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί εντός της Ένωσης Ξενοδόχων, ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού και των συνεπειών που προκλήθηκαν στον τουριστικό κλάδο, μια νέα εποχή άνοιξε πλέον στην Ένωση, με τη συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου. Εκείνο που έχει αξία αναφοράς, είναι ότι πλέον μετά από 10 και πλέον χρόνια, ο Περικλής Αντωνίου αποχωρεί από την προεδρία και τη θέση καταλαμβάνει η Μαρία Μπρερέ-Βέρου, πλαισιωμένη από αρκετούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Επιπρόσθετα, είναι εμφανής πλέον η μετατόπιση του κέντρου λήψης αποφάσεων στο τουριστικό τρίγωνο τους νησιού, αν και το νέο διοικητικό συμβούλιο φρόντισε εξαρχής να αναφέρει ως μια πρώτη δέσμευση την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε ολόκληρο το νησί. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προέχει είναι τη νέα αυτή προσπάθεια να την πλαισιώσουν άπαντες, αφού μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει στο τουριστικό προϊόν του νησιού, που τα τελευταία χρόνια απαξιώθηκε και κάνει τεράστια προσπάθεια ανάκαμψης, μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Β.Παπ

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top