FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Βήμα Διαλόγου
- 20|10|2017 19:47

Μετά την ψήφιση του νόμου σύμφωνα με τον οποίο οι σημαιοφόροι και παραστάτες θα έπρεπε να αναδειχθούν με κλήρωση, διεξήχθησαν αυτές τις μέρες οι σχετικές ψηφοφορίες. Τα ονόματα των παιδιών της ΣΤ΄ Τάξης μπήκαν σε μια κληρωτίδα και τα παιδιά της Γ΄ Τάξης επέλεγαν τα χαρτάκια με τα ονόματα των τυχερών. Όλη η διαδικασία γινόταν παρουσία των δασκάλων, διευθυντών και εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Τα παιδιά που έχοντας αριστεύσει περίμεναν από το Σχολείο να τα ανταμείψει απογοητεύθηκαν και κάποια ξέσπασαν σε κλάματα ενώ τα παιδιά που ήταν «τυχερά» αισθανόμενα άσχημα προσέφεραν τη θέση τους στους συμμαθητές τους που πίστευαν ότι θα έπρεπε να είναι σημαιοφόροι ή παραστάτες.

Επίσης, δεν έκρυψαν τα δάκρυά τους και κάποιοι από τους διδάσκοντες είτε βιώνοντας τις πολλές ταυτόχρονες αδικίες είτε αναλογιζόμενοι τον συνολικό αρνητικό αντίκτυπο στον ψυχισμό των παιδιών (και των μεν και των δε) και στη σχέση τους με το Σχολείο το οποίο είδαν να μετατρέπεται από χώρος άμιλλας, μάθησης, επιβράβευσης και ανάπτυξης φιλικών δεσμών σε χώρο απαξίωσης των αξιών αυτών.

Ο σοφός νομοθέτης ενήργησε με βάση την Καρανίκεια λογική («Έγινα Σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Τι τύχη!»), χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι με το νομοθέτημά του βάζει βόμβα στις σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους, δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα αδικίας στους καλύτερους μαθητές και φορτώνει ένα μεγάλο βάρος στις πλάτες των «τυχερών» μαθητών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι κέρδισαν μια επιβράβευση όχι με την αξία τους, αλλά με τα τερτίπια της κληρωτίδας. Επίσης, δεν αντιλαμβάνεται ότι η ισότητα δεν επιτυγχάνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης, δεν αντιλαμβάνεται πόσο κομπλεξικό είναι να επιβάλλεις τις ιδέες σου σε μικρά παιδιά (και να τα πληγώνεις) επειδή δεν μπόρεσες να εφαρμόσεις το «πολιτικό σου πρόγραμμα» σε κανένα άλλο τομέα τής μέχρι σήμερα δραστηριότητάς σου.

Τέλος, οι δάσκαλοι, μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου ή με όποιο άλλο τρόπο νομίζουν, οφείλουν (απέναντι στα παιδιά) να πάρουν επίσημη θέση και να εξηγήσουν στους μαθητές τους με επιχειρήματα ποιο νομίζουν ότι είναι το σωστό και για ποιο λόγο.

Σπ.Ε.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 20|10|2017 18:33

Aπό τις 2 Νοεμβρίου ως και τις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πηλοϊστορίες και Αγγειομπερδέματα».

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνουν ξεναγήσεις στις δυο περιοδικές εκθέσεις με τίτλο «Λεσβία γη, ξενία γη» και «Σειρήνιες γεύσεις: Η γαστρονομία στην αρχαιότητα». Επίσης, θα πραγματοποιηθούν διαδραστικές δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Το πρόγραμμα θα διεξάγεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10:00 π.μ. ως τις 12:00 περίπου και θα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Tο κάθε σχολείο θα πρέπει έγκαιρα να δηλώσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στις αρχαιολόγους κ.κ. Μυρσίνη Τακτικού και Μαρία Γιαννίκου, στα τηλέφωνα 22510 40223 και 22510 44913. 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 20|10|2017 18:26

Βασίλης Κρεμμυδάς

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τεκμήρια, αναψηλαφήσεις, ερμηνείες»

Εκδόσεις «Gutenderg»

Αθήνα 2016, σελ. 225

 Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής και διευθυντής της αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας «Αρχεία Πρωθυπουργού, Υπουργών, Υφυπουργών και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης». Τα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντά του είναι προσανατολισμένα στις οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες του τέλους της Τουρκοκρατίας και του ελληνικού 19ου αιώνα και σε ζητήματα της Επανάστασης του 1821 και των πρώτων δεκαετιών του βίου του ελληνικού κράτους.

Στον πρόλογο του παρόντος βιβλίου του, που έχει ανατυπωθεί πέντε φορές, διαβάζουμε: Με επίμονη και μακροχρόνια έρευνα, με συνολική και μικροσκοπική παρατήρηση, μπορεί κανείς να διακρίνει, όχι άνετα πάντως, ένα γενικό χαρακτηριστικό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: να διακρίνει, αλλιώτικα, το στοίχημα ενός ολόκληρου έθνους -απ’ αυτό και ο πρωτοποριακός ρόλος του εγχειρήματος.
Από την αρχή, την έναρξη της δηλαδή στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, μέχρι το τέλος της, που ως προς την πλήρη ικανοποίηση του αρχικού αιτήματος θα μπορούσε να το τοποθετήσει κανείς στο 1843, καθώς και στη διάρκεια της προετοιμασίας της, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διακρίνει μια διαρκής πάλη του νεωτερικού με το παραδοσιακό, του νέου εκείνη τη στιγμή με το παλαιό εκείνη τη στιγμή· σε όλες τις διαστάσεις, σε όλα τα μεγέθη και σε όλες τις εκφράσεις, η νεωτερικότητα πάλεψε, ακόμη και πολέμησε, την παράδοση και νίκησε.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια με τους παρακάτω τίτλους: Στον δρόμο για το 1821. Οι δυσκολίες και οι επιταχύνσεις, Στην έναρξη του αγώνα, Τα οικονομικά του αγώνα. Το ζήτημα των λαφύρων, Η ώρα των πολιτικών, Η επανάσταση και οι κοινωνικές διαφοροποιήσεις, Τα χρόνια των θριάμβων, Δυσκολίες, διχογνωμίες και η επέμβαση του Αιγυπτιακού στρατού, 1827:έτος ορόσημο. Νέα δεδομένα, νέος συσχετισμός δυνάμεων, Στον μακρύ τον δρόμο της ανεξαρτησίας, Διακυβέρνηση Καποδίστρια: η απόλυτη σύγκρουση του παλαιού με το νέο.

«Ο Βασίλης Κρεμμυδάς ασχολείται ειδικότερα με το πώς διαμορφώθηκαν οι σχέσεις των Ελλήνων με τον εξωτερικό παράγοντα, πώς η Γαλλία και Ρωσία βρέθηκαν πιο κοντά στρατιωτικά στη νέα χώρα ενώ η Αγγλία αξιοποίησε το διπλωματικό της παιχνίδια από το οποίο κερδισμένο βγήκε τελικά το νέο έθνος. Όσο για τον εμφύλιο που ακολούθησε, το θεωρεί αναπόφευκτο ως ανακατανομή της εξουσίας μεταξύ των δυνάμεων της νεωτερικότητας και του παλιού κατεστημένου. Εκείνο που σημειώνει και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα καταφέρει να ξεφύγει από τα βαλκανικά χαρακτηριστικά και να ενταχθεί στο νεωτερικό κόσμο της Ευρώπης, αφομοιώνοντας τα μηνύματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, προκαλώντας την έναρξη του διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα ταμπού, μέχρι τότε, για τις ανταγωνιστικές δυνάμεις της Ευρώπης», έγραψε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπασκόζος παρουσιάζοντας στον «Αναγνώστη» το βιβλίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 20|10|2017 17:48

Το διάβασα, σε σοβαρή εφημερίδα, ευτυχώς όχι πρωτοσέλιδο. Δεν με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο γεγονός, δεν ξέρω ούτε «δράστες», ούτε «θύμα». Δεν ξέρω λεπτομέρειες, δεν είμαι ανακριτής, ούτε δημόσιος συνήγορος, ούτε νομομαθής, μα είμαι και εγώ ταξιδευτής. Και νομοταγής.

Διαμαρτύρεται ο φίλος μας ότι όλως περιέργως σε ένα αεροδρόμιο της χώρας μας τον υποχρέωσε λέει ο υπεύθυνος ασφάλειας για τον έλεγχο χειραποσκευών να βγάλει τη ζώνη του για να περάσει από το μηχάνημα. Ενοχλήθηκε όμως και διαμαρτυρήθηκε για το φρικτό αυτό γεγονός, γιατί, αν και ταξιδεύει συχνά, δεν του λένε να κάνει το ίδιο σε άλλα αεροδρόμια! Τον στεναχωρήσανε ακόμη, γιατί λέει του είπαν ότι δεν ήταν σίγουρο αν θα πέρναγε από τον έλεγχο ένα ακριβό μηχάνημα που είχε στις χειραποσκευές του, και το οποίο τελικά πέρασε, νομίζω με τη παρέμβαση του προϊσταμένου αστυνομικού. Άαα. Προηγουμένως, όπως γράφει, είχε διαπληκτισμό με τα όργανα (τρία) της τάξεως για το πού θα έβαζε τις χειραποσκευές του μέχρι να περάσουν για έλεγχο. Και υπέθεσε ότι γι’ αυτό του φερθήκανε τόσο... απαίσια, αργότερα. Και το διαβάζω τώρα εγώ ο τρίτος ο λιπόψυχος, και χάνω τον ύπνο μου σκεφτόμενος τα φριχτά αυτά βασανιστήρια που πέρασε ο άτυχος, και μάλιστα συχνός ταξιδιώτης. Ξέρεις τι θα πει να βγάλεις τη ζώνη σου;!

Συγγνώμη κύριε, μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Και καταφεύγετε για καταγγελίες στις εφημερίδες; Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινότανε στα αεροδρόμια, και όλους τους δημόσιους χώρους, αν όλοι είχαμε την ίδια νοοτροπία; Χάος, πεδίο μάχης.

Δε λέω πως όλοι οι αστυνομικοί και οι αρμόδιοι για την τάξη και ασφάλειά μας είναι τέλειοι, αλλά κατά κανόνα είναι ευγενικοί και φροντίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, που είναι η δική μας προστασία. Και, φυσικά, προέχει η ασφάλεια των επιβατών. Αμ, για τον άλλο διαξιφισμό; Δηλαδή αν βάλω τη τσάντα μου κάπου που με βολεύει και μου κάνει παρατήρηση ο αστυνομικός, θα του βγάλω καβγά; Ή θα του πετάξω το γάντι; Όχι βέβαια. Απλά θα την ακουμπήσω παραπέρα σαν όλους τους άλλους, γιατί όλοι είμαστε ίσοι, και θα αποφύγω γκρίνιες, και φθορά, πρώτα της δικής μου υγείας. Και άδικο να έχει, αξίζει να χαλάσω χωρίς σοβαρό λόγο τη ζαχαρένια μου;

Συμπίπτει να ταξιδεύω συχνά, ίσως περισσότερο από τον περί ου ο λόγος, αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλού ζητάνε ν’ ανοίξω το κομπιούτερ μου, κι αλλού όχι. Αλλού να βγάλω τη ζώνη μου, κι αλλού όχι. Πολλές φορές μού συνέβηκε, σε μακρινά κυρίως ταξίδια, να μου ζητήσουν να βγάλω τα παπούτσια ή να μου έχουν αδειάσει στο τραπέζι τις τσάντες μου, ένα σωρό τέτοια, που με… ταλαιπωρούν;

- Χαίρομαι, και θέλω, να κάνετε σωστό έλεγχο, είναι η απάντησή μου, και ένα ευχαριστώ, γιατί προστατεύουν τη δική μου τη ζωή. Δε νομίζω πως είναι κι αυτοί ιδιαίτερα χαρούμενοι από την άχαρη δουλειά που κάνουν, και μάλιστα τους πληρώνουμε εμείς με την ανάλογη επιβάρυνση του εισιτηρίου μας.

Ξέρετε γιατί μου βγάλανε τα παπούτσια; Γιατί είχαν στις μύτες μεταλλική επένδυση. Θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο. Την κόρη μου την πήρανε ιδιαιτέρως δυο κοπελιές μια δόση, και τη γδύσανε. Αγανάκτησε, μα, δε μίλησε. Ίσως έμοιαζε με κάποια ύποπτη. Ξέρω γω; Τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι και μακάρι να την κάνουνε σωστά. Αλλιώς…

Κι όλ’ αυτά γιατί, ρε παιδιά; Καλά δεν ήμασταν παλιά με την ελευτερία μας, την ανεμελιά μας, τα σέα μας και τα μέα μας, και την πόρτα του πιλότου ανοιχτή να χαζεύουμε τα χιλιάδες κουμπιά και φωτάκια που αναβοσβήνανε στα ταμπλό; Τώρα, ούτε καν κουταλάκι ή μαχαιράκι μεταλλικό δεν μας δίνουν να φχαριστηθούμε το πολλάκις άνοστο φαγητό του επίγειου, ιπτάμενου σεφ. Αλήθεια. Προίκισα όλα τα ανίψια μου με κουταλάκια, πιρουνάκια, μαχαιράκια, από λογιώ-λογιώ αεροπορικές εταιρείες που έπαιρνα, πάντα με την άδεια της αεροσυνοδού! Τώρα, πάνε αυτά τα μεγαλεία! Ας όψεται ο Μπιν Λάντεν κι όλοι οι προ και μετά αυτού.

Με χιούμορ, φίλε μου, τα προβλήματα αμβλύνονται, κι η ζωή είναι πιο όμορφη. Ε, καλά. Έβγαλες τώρα εσύ τη ζώνη. Και τι έγινε; Σκέψου να σου λέγανε να βγάλεις το παντελόνι! Και να ’ναι και κοπελιά, κι όμορφη, και σκερτσόζα, το όργανον της τάξεως! Ρεζίλι θα γινότανε το έτερον όργανον.

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

gkamvysellis@yahoo.gr

 

Κατηγορία Δήμος
- 20|10|2017 17:08

Συνεχίζει τις συστηματικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της βατότητας δρόμων και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, ο Δήμος Λέσβου και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Αυτεπιστασίας και Καθημερινότητας του Πολίτη, με την επίβλεψη του Αντιδημάρχου Γιάννη Αμπουλού.

Αυτές τις μέρες, πραγματοποιείται το έργο επισκευής και κατασκευής προστατευτικών τοιχίων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα σε δημοτικούς δρόμους στις Δημοτικές Κοινότητες Παμφίλων, Λουτροπόλεως Θερμής και στην Τοπική Κοινότητα Πύργων Θερμής.

Με την παρέμβαση αυτή, η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε σε σχετικά αιτήματα των κατοίκων των παραπάνω Δημοτικών Κοινοτήτων, υλοποιώντας ένα έργο υποδομής που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων και πεζών από τα σημεία όπου κατασκευάζονται τα τοιχία.

 

 

 

Κατηγορία Μόρια
- 20|10|2017 16:50

«Καζάνι που βράζει» είναι για μια ακόμα φορά ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, με τον συντάκτη του ΑΠΕ, Στρατή Μπαλάσκα να καταγράφει την κατάσταση από μέσα:

Σήμερα ένας ακόμα Ιρακινός 55 ετών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του λόγω προυπάρχοντος καρδιολογικού προβλήματος (κολπικής μαρμαρυγής). Όμως το γεγονός έδωσε την αφορμή για μια ακόμα έκρηξη βίας μεταξύ των κοινοτήτων που κάθε άλλο παρά ειρηνικά συνυπάρχουν στη Μόρια. Βία που να σημειώσουμε ότι είχε αρχίζει να εκδηλώνεται από χθες με σποραδικές βίαιες ενέργειες μεταξύ νέων κυρίων ανδρών.

Ανήμποροι να παρέμβουν δυναμικά και να σταματήσουν τις συγκρούσεις κυρίως ανάμεσα σε Άραβες και Αφγανούς, ήταν οι Αστυνομικοί αφού η ύπαρξη μέσα στον καταυλισμό περισσότερων των 1000 παιδιών ηλικίας κάτω των οκτώ ετών δεν τους επιτρέπει να επιχειρήσουν είτε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης είτε με χημικά. Σήμερα λοιπόν αρκέστηκαν στο να δημιουργήσουν με τις ασπίδες τους φράγματα ανάμεσα στις αλληλοσυγκρουόμενες εθνικές ομάδες «μέχρι την επόμενη φορά» όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέσα στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας αλλά και σε κτήματα γύρω από αυτόν, η κατάσταση θυμίζει μέρες του φθινοπώρου του 2015. Σε μια δομή με υποδομές στέγασης για 2.000 άτομα διαμένουν 5.500 άνθρωποι πολλοί από τους οποίους οικογένειες με πολλά παιδιά. «Το χειρότερο όλων όμως….» λέει στο ΑΠΕ στέλεχος της διαχειριστικής αρχής του καταυλισμού «είναι ότι σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης 800 ατόμων μια και για τόσα άτομα σχεδιάστηκε η δομή, ζουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Οι τουαλέτες πλέον έχουν ακυρωθεί, το νερό δε φτάνει για να πλυθούν τόσοι άνθρωποι, χώροι για να πλυθούν οι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια…». Πραγματικά η κατάσταση είναι τραγική. Στο ρέμα στο πλάι του καταυλισμού παροχετεύονται λύματα δημιουργώντας συνθήκες ανοιχτού βόθρου.

Πολύ κακή είναι η κατάσταση και μέσα στον καταυλισμό της Μόριας. Σκηνές παντού. Άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά μένουν ακόμα και χωρίς σκηνή  ακόμα και στην ύπαιθρο. Πολύ κακές είναι οι συνθήκες υγιεινής. Ενώ ακόμα και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες του καταυλισμού δεν επιτρέπουν τόσο σε εργαζομένους να καθαρίσουν τη δομή όσο και στα απορριμματοφόρα να προβούν σε αποκομιδή των σκουπιδιών. Και τα σκουπίδια σε έναν «οικισμό» 5.500 ανθρώπων είναι πολλά.

Μόνη προοπτική για τη Μόρια και τους «άθλιους» που ζουν σε αυτήν, είναι η αποσυμφόρηση του καταυλισμού. Στο σχεδιασμό του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής είναι άμεσα και το αργότερο τις αρχές Νοεμβρίου να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα 1.500 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα στη Λέσβο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ζουν 7.192 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου. Από αυτούς 5.476 ζουν στον καταυλισμό της Μόριας και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές στο νησί. 

 

Κατηγορία Υγεία
- 20|10|2017 16:45

Εκ παραδρομής, με την παρέμβαση και του... «δαίμονα του τυπογραφείου», δεν δημοσιεύτηκε, αν και είχε προγραμματιστεί, η απάντηση του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου με αφορμή σχόλιο της εφημερίδας μας που αναφερόταν στην υπόθεση με τις καταγγελίες του συλλόγου νεφροπαθών που είδαν πριν από λίγες μέρες τη δημοσιότητα μέσα από τις σελίδες του «Ε». Αντί αυτού δημοσιεύτηκε σχόλιό μας που αναφερόταν στην εν λόγω απάντηση του συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου, το οποίο όμως ακολουθούσε. Δικαιολογημένα λοιπόν ο πρόεδρος του συλλόγου Στρ. Σαμαράς έσπευσε να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτήν την παράλειψη.

Ο λόγος της παράλειψης ήταν αυτός που προαναφέρουμε και τίποτα άλλο και γι’ αυτό ζητούμε συγγνώμη. Τώρα σε ό,τι αφορά την απάντηση του ΔΣ του ΣΕΡΝΟΜΥ που μας κοινοποιήθηκε και η οποία -όπως επισημαίνεται- έχει και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων στη μονάδα τεχνητού νεφρού, σ’ αυτήν τονίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

 

Η απάντηση του συλλόγου

«Η ΜΤΝ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης καλύπτει καίριες και βασικές ανάγκες δευτεροβάθμιας φροντίδας από το 1984. Περιθάλπει ετήσια μεγάλο αριθμό χρόνιων και έκτακτων ασθενών, ο οποίος αυξάνεται αρκετά κατά τους θερινούς μήνες. Αυτή την περίοδο εξυπηρετεί 85 μόνιμους ασθενείς. Στο τμήμα υπηρετούν 13 μόνιμοι νοσηλευτές με μέσο όρο εργασιακής εμπειρίας τα 20 χρόνια. Στα 34 χρόνια λειτουργίας της έχει ακολουθηθεί η εξελικτική επιστημονικά πορεία που επιτάσσει η συγκεκριμένη ειδικότητα σε όλους τους τομείς και δεν έχουν παρουσιασθεί ή καταγγελθεί σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Βασικός γνώμονάς της είναι η παροχή αναβαθμισμένης φροντίδας που διέπεται από τη σαφή τήρηση των πρωτοκόλλων σε ό,τι αφορά όλες τις νοσηλευτικές και ιατρικές πράξεις». Και ο σύλλογος συνεχίζει ότι, επειδή «η ενημέρωση σε ζητήματα υγείας είναι πολύ σοβαρή και ευαίσθητη υπόθεση», μας υποδεικνύει «να διασταυρώνουμε όσες καταγγελίες έρχονται σε γνώση μας», προσθέτοντας ότι γνωρίζουν «πολύ καλά το έργο των εργαζομένων στη ΜΤΝ και τις συνθήκες μέσα στις οποίες αυτό παρέχεται».

 

Και η διασταύρωση με τους καθ’ ύλην

Επειδή πράγματι τα θέματα υγείας είναι και ευαίσθητα και σοβαρά, γι’ αυτό και η εφημερίδα μας απευθύνθηκε στην Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου μας για διασταύρωση των καταγγελιών που ο σύλλογος νεφροπαθών έκανε και μετέφερε και την υπεύθυνη θέση της, ενώ τονίζαμε ότι, για να μην υπάρξει καμιά σκιά και υπόνοια, η υπόθεση των καταγγελιών θα μπορούσε να εξεταστεί αρμοδίως, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες παρόμοιες ή όχι περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Ασφαλώς και το θέμα της διασταύρωσης των όποιων πληροφοριών ή καταγγελιών αφορά τους καθ’ ύλην αρμόδιους που έχουν ρόλο και εμπλέκονται και πάντως δεν είναι τουλάχιστον για μας αντικείμενο ενός συνδικαλιστικού οργάνου, το οποίο έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει όπως νομίζει για να υπερασπίζεται τα μέλη του, αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα και δεν αφορά τη δημοσιογραφική έρευνα εν προκειμένου. Το ζητούμενο είναι στην περίπτωσή μας οι νεφροπαθείς να αισθάνονται καλά και ασφαλείς από τη λειτουργία της μονάδας, υπογραμμίζοντας ότι και εδώ «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»!

Κατηγορία Περιφέρεια
- 20|10|2017 16:38

Για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό μετά το 2020, την εξέλιξη της Πολιτικής Συνοχής, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, τη Θαλάσσια Πολιτική της Ε.Ε., για την Ενεργειακή Ένωση και άλλα θέματα συζητούνται στην ετήσια 45η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών που συμμετέχουν στη CRPM -τη Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης- που πραγματοποιείται έως τις 20 Οκτωβρίου στο Ελσίνκι με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 160 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

Η Συνεδρίαση προετοιμασίας των εκπροσώπων των Ελληνικών Περιφερειών που συμμετέχουν στη CRPM έγινε με τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Γιώργου Αλεξάκη ως Αντιπροέδρου της CRPM. Ο κ. Αλεξάκης, επίσης, πρόκειται να προεδρεύσει στη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική και τις επιπτώσεις της στις Περιφέρειες της Ευρώπης. Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν επτά Ελληνικές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσωπούμενη από την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 20|10|2017 15:24

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στο Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λέσβου. Από τους 59 καταγεγραμμένους υπαλλήλους, ψήφισαν οι 50 συνολικά και από τους οκτώ υποψηφίους η καταμέτρηση έφερε πρώτο σε προτίμηση τον Μιχάλη Μαραμπούτη (31 ψήφους), τον οποίο ακολούθησαν οι Παντελής Κεχαγιάς (26 ψήφοι), Γιώργος Αρώνης (23 ψήφοι), Δημήτρης Κουκουνιάς (23 ψήφοι) και Γιώργος Αδαλής (18 ψήφοι). Εκτός διοικητικού συμβουλίου, αφού οι πέντε πρώτοι σε ψήφους θα συγκροτήσουν σε σώμα τις επόμενες ημέρες το νέο διοικητικό συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση, έμειναν οι Μανώλης Λαγουτάρης (17 ψήφοι), Απόστολος Τζαννής (16 ψήφοι) και Νεκταρία Σαμαρά (15 ψήφοι).

 

 

- 20|10|2017 15:15

Εξαναγκάζονται σε παραίτηση ισλαμιστές δήμαρχοι

Πρόκειται για δημάρχους μεγάλων πόλεων που προέρχονται μεν από το κόμμα του Τούρκου προέδρου, αλλά θεωρείται ότι είχαν σχέσεις με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Γκιουλέν. Ενόψει των εκλογών του 2019 (ή και νωρίτερα πολύ πιθανόν), ο Ερντογάν θέλει καθαρό απ’ τους Γκιουλενιστές το κόμμα του και την ανάδειξη νέων στελεχών, γι’ αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος τούς καλεί έγκαιρα να παραιτηθούν από μόνοι τους.

Ήδη απ’ τον περασμένο μήνα έχει παραιτηθεί ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τορμπάς, που όρισε ο ίδιος ο Ερντογάν διάδοχό του στη δημαρχία και είναι ο ιδιοκτήτης της μεγάλης αλυσίδας πρόχειρου φαγητού «Σιμίτ Σεράι», υποκαταστήματα της οποίας υπάρχουν και στην Ελλάδα. Τυπικά ο δήμαρχος επικαλέστηκε ως λόγο της παραίτησής του διαφωνίες με τους συμβούλους του για πολεοδομικό σχεδιασμό, στην ουσία όμως οι πάντες γνωρίζουν ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, μετά μάλιστα την εμπλοκή του γαμπρού του με τους Γκιουλενιστές.

Παραίτηση έχει ζητηθεί κι από άλλους δημάρχους, μεταξύ των οποίων και της Άγκυρας Μελίχ Γκοκτσέκ, που θεωρείται φερέφωνο του Ερντογάν, της Προύσας, του κοντινού μας Μπαλίκεσιρ κ.ά. Προχθές παραιτήθηκε με το ίδιο σκεπτικό και ο δήμαρχος της Νίγδης, ενέργεια που ερμηνεύεται ως ιδιαίτερη πίεση προς τον δήμαρχο Άγκυρας να πράξει το ίδιο. Κατά τ’ άλλα, από προχθές στη χώρα παρατάθηκε για πέμπτη φορά η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015 με στόχο «να παραμείνουν για ένα ακόμη τρίμηνο σε ισχύ τα μέτρα που θα επιτρέπουν να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπολιτών μας», όπως τονίζεται σε προχθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση!

 

Τουρκοκρητικός ελαιοπαραγωγός κατέκτησε διεθνείς διακρίσεις

Ένας νέος άνθρωπος απ’ το Αλτίνολουκ, ο Firat Askin, σπουδαγμένος με τρία πτυχία (Οικονομικά, Στατιστική και Αρχιτεκτονική), αφιερώθηκε στην ελαιοκαλλιέργεια αναδεικνύοντας τα οικογενειακά του κτήματα. Ο προπάππούς του απ’ τα Χανιά εγκαταστάθηκε στο Αλτίνολουκ το 1924 με την ανταλλαγή και του έδωσαν απ’ τα ανταλλάξιμα άγονα ορεινά χωράφια στην πλαγιά του Κάζνταγ, τα οποία εκχέρσωσε και φύτεψε ελιές, όπως είχε και στην Κρήτη. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει τα λιόδεντρά του να καρπίζουν, γιατί πέθανε.

Σήμερα ο απόγονός του τέταρτης γενιάς, Τουρκοκρητικός, που μεγάλωσε με τις παραδόσεις της οικογένειας, εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους καλλιέργειας, παράγει και τυποποιεί βρώσιμες αδραμυττινές ελιές και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, στο οποίο έδωσε το όνομα «Ηanya» για να τιμήσει τον καταγόμενο απ’ τα Χανιά πρόγονό του, στον οποίο οφείλει τα κτήματα που καλλιεργεί. Τα προϊόντα πήγαν και στο εξωτερικό, όπου η πρώτη διάκριση ήλθε απ’ τον Οργανισμό Γευσιγνωσίας της Ιταλίας (ΟΝΑΟΟ). Πρόσφατα το Ινστιτούτο Διεθνών Γεύσεων και Ποιότητας στις Βρυξέλλες, σε διαγωνισμό που διοργάνωσε με τη συμμετοχή 135 σεφ απ’ όλη την Ευρώπη τού απένειμε το βραβείο «Ανώτερης Γεύσης» της Μισελέν, ήταν μάλιστα ο μοναδικός παραγωγός που πήρε βραβείο και στα δύο προϊόντα του, και στο λάδι και στις ελιές.

 

Πλημμύρισαν με παλαμίδες οι απέναντι ψαραγορές

Προχθές δύο αδέλφια ψαράδες απ’ την Καλλίπολη μέσα σε μία νύχτα έπιασαν 2.400 παλαμίδες! Τόσα πολλά ψάρια δεν είχαν δει ποτέ στα δίχτυα τους όλα τα χρόνια που ψαρεύουν. Η αφθονία έριξε τις τιμές στην αγορά. Αυτήν την εβδομάδα πουλιόντουσαν στο Τσανάκκαλε οι παλαμίδες προς 7,5 λίρες, ενώ τον περασμένο μήνα προσφέρονταν με 30, αλλά πέρυσι την ίδια εποχή ήταν ακόμη πιο φθηνές (5 λίρες) το κομμάτι. Υπάρχει βέβαια διαβάθμιση ως προς το μέγεθος, αφού οι μεταξύ 600 και 700 γραμμ. παλαμίδες κοστίζουν 10 λίρες η μία, οι δε μεγαλύτερες, γύρω στο κιλό, 20 με 25 λίρες το κομμάτι. Τα γουφάρια είναι ακόμη ακριβά (στις 90 λίρες το κιλό) και λιγοστά, περιμένουν όμως να εμφανιστούν μαζικά μόλις κρυώσει κάπως ο καιρός. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των άλλων ψαριών, στο Τσανάκκαλε διατίθενται αυτήν την εβδομάδα οι τσιπούρες και τα λαβράκια προς 40 με 60 λίρες, το σκουμπρί προς 30, το χαμψί προς 15 και οι σαρδέλες 10 λίρες το κιλό.

 

Ανακούφιση στο Αϊβαλί για τα δρομολόγια

Η συνεννόηση της περασμένης βδομάδας μεταξύ των αρμοδίων υπουργών, του Έλληνα Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Τούρκου Αχμέτ Αρσλάν, έφερε ανακούφιση και στο Αϊβαλί, αφού εξέλιπε η απειλή της διακοπής εκτέλεσης των δρομολογίων με τη Μυτιλήνη. Ο δήμαρχος του Αϊβαλί Ραχμί Γκεντσέρ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Χαίρομαι που και οι δύο υπουργοί έδειξαν κατανόηση στο πρόβλημα που προέκυψε. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Μυτιλήνη επιφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές».

Ο πλοιοκτήτης Εσρέφ Ζαλέ, τα πλοία του οποίου εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Αϊβαλί - Μυτιλήνη, δήλωσε: «Ως ασχολούμενος με τον τουρισμό, θεώρησα δικαιολογημένη την αντίδραση του Τούρκου υπουργού απέναντι στις ενέργειες της ελληνικής πλευράς και την απειλή να περάσουν στη γκρίζα σημαία τα τουρκικά τουριστικά σκάφη. Σήμερα είμαι ικανοποιημένος που επήλθε συμφωνία, ώστε να συνεχίσουμε να εκτελούμε τα δρομολόγια και με την ευκαιρία ευχαριστώ τους επιχειρηματίες του Αϊβαλί και της Μυτιλήνης για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους».

 

Φεστιβάλ μανιταριών στο Αδραμύττι

Μολονότι, όπως κι εδώ, καθυστερούν ακόμη οι βροχές, στην Πέργαμο μάλιστα τις τρεις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε μεγάλη δασική πυρκαγιά, οι γείτονες όπως κι εμείς μανιτάρια ονειρεύονται! Αύριο και μεθαύριο λοιπόν διοργανώνεται στο Αδραμύττι το 1ο φεστιβάλ μανιταριών, στο οποίο έχουν προσκληθεί επιστήμονες και ειδικοί από διάφορα μέρη της Τουρκίας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και περιηγήσεις στο βουνό Κάζνταγ, ώστε να εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι με τα διάφορα είδη και να προστατεύονται απ’ τα δηλητηριώδη.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται απ’ το Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης του Μπαλίκεσιρ, το οποίο διαθέτει ένα πρότυπο αγρόκτημα έκτασης 114 στρεμμάτων για την επιμόρφωση των αγροτών. Στο αγρόκτημα αυτό εκτός των άλλων καλλιεργούνται αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (ρίγανη, λεβάντα, μέντα κ.ά.) και συχνά γίνονται σεμινάρια για την εφαρμογή της τεχνολογίας στις εναλλακτικές αυτές καλλιέργειες με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών, ώστε με την κατάκτηση και διάδοση της γνώσης γύρω απ’ τα φυτά αυτά να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

 

Μισό κιλό λάδι πουλήθηκε σε δημοπρασία 22.000 λίρες!

Στο Σεφερίχισαρ, νότια της Σμύρνης, η αρχαία Τέως της Ιωνίας, σε δημοπρασία που διενήργησε ο Δήμος για τη διάθεση ελαιολάδου παραχθέντος από αιωνόβιες ελιές διατέθηκαν συνολικά 137 λίτρα ελαιολάδου και κατέβαλλαν οι αγοραστές 49.200 λίρες. Στο τέλος της δημοπρασίας, το μπουκάλι που έμεινε με ελαιόλαδο από το δέντρο ηλικίας των 1.800 χρόνων πωλήθηκε στην παραπάνω τιμή και αγοράστηκε από έναν εργολάβο, ο οποίος δικαιολόγησε το ποσό ως συνεισφορά του στον φιλανθρωπικό σκοπό που απέβλεπε η δημοπρασία. Το λάδι αυτό «μυρίζει ιστορία», τόνισαν οι διοργανωτές της δημοπρασίας, και παρήχθη με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Στο Σεφερίχισάρ υπάρχουν διακόσια περίπου ελαιόδεντρα ηλικίας 500 ετών και άνω.

Κατηγορία Δήμος
- 20|10|2017 15:00

Επαναφέρει την υπόθεση της αγοράς του «Κατσάνειου» από το ΤΑΙΠΕΔ  ο Στρατής Καραγεωργίου, δημοτικός σύμβουλος του «Αδέσμευτου συνδυασμού» εν όψει της συζήτησης που θα γίνει σήμερα στα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης για το κτηριακό πρόβλημα του Μουσικού σχολείου. Η συζήτηση θα γίνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με φόντο τη μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου και του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.

Ο κ. Καραγεωργίου σχολιάζει σχετικά: «Θύματα της μικροπολιτικής του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, έχουν καταντήσει, όπως φαίνεται, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, οι οποίοι βλέπουν, για ακόμη μία φορά, πως η στέγαση της εκπαιδευτικής τους μονάδας αποτελεί άπιαστο όνειρο.» Προσθέτει ότι ο κ. Γαληνός φορά ηθελημένα παρωπίδες και προσπέρασε όλες τις ενδείξεις βάσει των οποίων το «Κατσάνειο», ως κτίριο ήταν κάθε άλλο παρά κατάλληλο για να φιλοξενήσει στους χώρους του τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου.

«Στον πάτο μισό εκατομμύριο»

Θυμίζει ότι μισό, περίπου, εκατομμύριο ευρώ «έπεσε στον ωκεανό, αφού η αγορά του «Κατσάνειου» αποδείχτηκε ναυάγιο για τον κ. Γαληνό, ο οποίος, έστειλε στον πάτο της θάλασσας τόσα χρήματα «μεθυσμένος», προφανώς, από τις Σειρήνες των πολιτικών του επιδιώξεων.»

Και προσθέτει: «Ηλίου φαεινότερο είναι πως - και δυστυχώς στη περίπτωση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου- οι πολιτικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες του Δημάρχου βρίσκονται σε προτεραιότητα. Άλλωστε πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί μία τέτοια βλακώδης επιλογή της Δημοτικής Αρχής, όταν μηχανικοί του Δήμου χαρακτήριζαν το κτίριο ακατάλληλο;»

Από το βήμα του μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Καραγεωργίου είχε τονίσει επανειλημμένως ότι «το «Κατσάνειο» ήταν ακατάλληλο για την στέγαση των μαθητών. Για το λόγο αυτό άλλωστε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Παράταξης του Αδέσμευτου Συνδυασμού για τη Λέσβο, καταψηφίσαμε την πρόταση του κ. Γαληνού, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για την αγορά ενός χώρου που πληροί τις προϋποθέσεις.

Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου και δεν μπορούν να έρχονται σε δεύτερη μοίρα για κανένα λόγο. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί άμεση και ουσιαστική λύση, η οποία, αυτή τη φορά, δεν θα εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα.»

 

 

Και η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

«Υπάρχουν εναλλακτικές για το Κατσάνειο»

 

Σχετικά με την ανακοίνωση του συμβούλου της δημοτικής παράταξης «Αδέσμευτος Συνδυασμός » κ.  Καραγεωργίου διευκρινίζει σχετικά με το «Κατσάνειο»: «Έχοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση να διασώσουμε το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης και του νησιού μας γενικότερα, το οποίο άνθρωποι της λογικής του κ. Καραγεωργίου άφησαν στη τύχη του έτοιμο να καταρρεύσει, διεκδικήσαμε αρχικά την παραχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ. Όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, ο Δήμος Λέσβου, προέβη στην αγορά του κτιρίου με σκοπό την αξιοποίησή του. Συνεπώς σε πρώτη φάση καταφέραμε να περιέλθει το εν λόγω κτίριο στη δικαιοδοσία του Δήμου, γεγονός που στη συνέχεια θα οδηγήσει στην ευκολότερη και σίγουρη αξιοποίησή του.»

Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε παλαιότερη ανακοίνωση, σχετικά με το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με τα τετραγωνικά που απαιτούνται για τη λειτουργία μουσικού σχολείου στο “Κατσάνειο’’,  η δημοτική Αρχή υπενθυμίζει ότι υπήρχαν πριν από την αγορά του κτιρίου και συνεχίζουν να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησής του ως Μουσικής Ακαδημίας ή ως χώρου στέγασης έως και δυο νηπιαγωγείων της πόλης: «Ήδη έχει γίνει η αρχιτεκτονική αποτύπωση, ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου και προχωράμε τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας. Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους καθηγητές του σχολείου αλλά και τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις, ενώ υπάρχει επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για τον ίδιο σκοπό η οποία ευελπιστούμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματτα. Σε κάθε περίπτωση η θέληση και η προσπάθεια του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής είναι δεδομένη και γνωστή.»

 

«Επιμένει ο Καραγεωργίου»

Για επιμονή από πλευράς Καραγεωργίου κάνει λόγο η δημοτική Αρχή στην αποκλειστική σύνδεση της αγοράς του ‘Κατσάνειου’ με τη στέγαση του μουσικού σχολείου που τη χαρακτηρίζει λανθασμένη «και εξυπηρετεί όπως φαίνεται αποκλειστικά  την αντιπολιτευτική προβολή του. Ο ίδιος κατηγορεί τον Δήμαρχο Λέσβου για μικροπολιτική όταν με την πρώτη ευκαιρία σπεύδει να εκμεταλλευτεί  γονείς, μαθητές και καθηγητές χωρίς φυσικά συγκεκριμένες προτάσεις για λύση στο πρόβλημα απλά και μόνο για την πρόκληση και τη δημιουργία εντυπώσεων.»

Η μαθητιώσα νεολαία της Λέσβου, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση- απάντηση, αποτελεί έμπρακτα πρώτη προτεραιότητα για τη Δημοτική αρχή «και η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από το σεισμό της 12ης Ιουνίου και με δαπάνες του Δήμου λειτούργησαν χωρίς πρόβλημα όλα τα σχολεία του νησιού μας, ενώ παράλληλα εντάχθηκαν πέντε σχολικά συγκροτήματα της Λέσβου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Βόρειο Αιγαίο 2014-2020" με συνολικό προϋπολογισμό : 5.060.924,48 για την συνολική αναβάθμιση των υποδομών τους. Επίσης, τέσσερα ακόμη σχολικά συγκροτήματα της Λέσβου βρίσκονται στο στάδιο της προένταξης, στο παραπάνω πρόγραμμα.»

Και καταλήγει: «Στην ξαφνική προσπάθεια του κ. Καραγεωργίου να επιτελέσει το αντιπολιτευτικό του έργο καθώς και στους ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Η απάντησή μας είναι πρώτον η διάσωση ενός κτιρίου μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και η ποιοτική εκμετάλλευσή του και δεύτερον η συνεχής προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος όλων των πολιτών.»

Κατηγορία Περιφέρεια
- 20|10|2017 14:45

Με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αναπτύσσονται στα νησιά μας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε με περίπτερο στην έκθεση «Nostos Expo 2017» για τον εναλλακτικό τουρισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τη μοναδική ελληνική έκθεση, αποκλειστικά αφιερωμένη στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, η οποία έλαβε χώρα για δεύτερη χρονιά, προσελκύοντας 200 συμμετοχές εκθετών και επαγγελματιών από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσώπησαν η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κα. Αγγελική Σαραντινού, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Παρασκευάς και το στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου κα. Ελένη Κωστάλα.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας υπήρχε προς διάθεση υλικό προβολής των νησιών ως προορισμών, αλλά και των ειδικών μορφών τουρισμού που μπορεί να αναζητήσει ο επισκέπτης. Πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες συναντήσεις και οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού από τα νησιά της Περιφέρειας έλαβαν μέρος στο πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων Β2Β, που είχε καταρτιστεί από τη διοργάνωση.

Ιδανικός προορισμός τα νησιά

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το περίπτερο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επισκέφθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας και ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης.

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κα. Αγγελική Σαραντινού δήλωσε σχετικά: «Η αναλλοίωτη φύση και η αυθεντικότητα των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τα καθιστούν ιδανικούς προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού. Η ανάπτυξη και ενίσχυση των μορφών ειδικού τουρισμού αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετέχουμε σε ειδικές εκθέσεις τουρισμού και θα είμαστε κοντά στο πλαίσιο της συνεργασίας σε πρωτοβουλίες και δράσεις που αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά των νησιών μας και ταυτόχρονα προωθούν τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα».

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top