FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 17|10|2017 20:49

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή της Λέσβου στην 25η Διεθνή Έκθεση «KAVALAEXPO 2017», που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» της Νέας Καρβάλης Καβάλας από 6 έως 11 Οκτωβρίου 2017. Την οργάνωση της συμμετοχής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προώθησης και ανάπτυξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας του νησιού, ανέλαβαν από κοινού ο Δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου. Την παρουσία της Λέσβου στην εν λόγω έκθεση συνέδραμε ποικιλοτρόπως ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων Καβάλας.

Η συμμετοχή στην εν λόγω γενική έκθεση, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί σημαντικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή, υπαγορεύτηκε δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει τόσο από εμπορικής πλευράς για διοχέτευση των προϊόντων της Λέσβου στην αγορά της βορείου Ελλάδος όσο και από τουριστικής πλευράς για προσέλκυση επισκεπτών στο νησί από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και από άλλες γειτονικές περιοχές και χώρες.

 

Οι στόχοι

Γενικότερος στόχος της συμμετοχής ήταν η προώθηση της παραγωγικής και τουριστικής φυσιογνωμίας του νησιού και ειδικότερος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την προσέλκυση επισκεπτών από τη βόρειο Ελλάδα κατά την τρέχουσα περίοδο του 2017 - 2018. Εντός του ενιαίου περιπτέρου της Λέσβου δόθηκε η δυνατότητα στις παραγωγικές και τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη σημαντική αγορά της βορείου Ελλάδας και πέραν αυτής.


Τον συντονισμό της συμμετοχής-παρουσίας της παραγωγικής και τουριστικής Λέσβου στην Καβάλα είχε ο πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό καθώς και τους παραπάνω φορείς του νησιού. Εντός του ενιαίου περιπτέρου του νησιού φιλοξενήθηκαν σε δικό τους ανεξάρτητο χώρο οι 13 γεωγραφικοί τουριστικοί προορισμοί [Μυτιλήνη, Θερμή, Γέρα - Ευεργέτουλας, Μανταμάδος - Αγία Παρασκευή, Πλωμάρι, Αγιάσος, Πολιχνίτος (Σκάλα, Βατερά, Νυφίδα), Καλλονή, Πέτρα, Μόλυβος και Ερεσός - Σίγρι], με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του τουριστικού και του παραγωγικού τομέα, ώστε να προωθηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ποικίλα και διαφοροποιημένα τουριστικά «προϊόντα» της Λέσβου.

«Αν και εξαιρετικά δύσκολη η οργάνωση της παρουσίασης του νησιού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς καμία χρηματοδότηση από κάποιο φορέα, θεωρώ ότι με πολλή δουλειά και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Λέσβου και της Καβάλας πετύχαμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα που ελπίζω να αποδώσει καρπούς άμεσα», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος αποτιμώντας την έκθεση.

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 17|10|2017 19:53

Συνελήφθη το Σάββατο στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης ένας 40χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, ο 40χρονος, κατά τις απογευματινές ώρες της περασμένης Παρασκευής στην Άντισσα, μετά από διαπληκτισμό που είχε με έναν 56χρονο, τον τραυμάτισε σοβαρά παρασύροντάς τον με το φορτηγό του!

Ο 56χρονος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου και νοσηλεύεται ως και σήμερα και την προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης!

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|10|2017 19:43

Κάλεσμα προς τους συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, προκειμένου να τους ενημερώσει για εκπαιδευτικές επισκέψεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν στο Ακράσι και το Αμπελικό Λέσβου, απέστειλε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου του Ακρασίου.

Όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, με τις ενέργειες των τοπικών συλλόγων έχουν μετατραπεί τα δύο αυτά ορεινά χωριά σε κέντρα μάθησης και πληροφόρησης. Γι’ αυτό το λόγο δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των Δημοτικών, Γυμνάσιων και Λυκείων της Λέσβου να διοργανώσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να ξεναγηθούν τόσο στο Λαογραφικό Μουσείο Ακρασίου όσο και στο Μουσείο Ρητίνης, το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο Αμπελικού, στη φάρμα με τα ελάφια στο Ακράσι, αλλά και στα πάρκα με τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, με τα φωτοβολταϊκά και ηλιακά κάτοπτρα που υπάρχουν στο χωριό, καθώς και στο γήπεδο του Αμπελικού.

Για την καλή διεξαγωγή των παραπάνω επισκέψεων και την ξενάγηση, τα σχολεία παρακαλούνται να επικοινωνήσουν πέντε ή τέσσερις το λιγότερο ημέρες πριν με την πρόεδρο του Συμβουλίου Ακρασίου, Περσεφόνη Καρπέλη (τηλ. 6974203483), καθώς και με τον ιερέα του Αμπελικού, π. Ευστράτιο (τηλ. 6972881341) και τον Λευτέρη Καριτέλλη, κάτοικο Νεοχωρίου (τηλ. 6984166345)

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου του Ακρασίου, Γιώργο Βερβέρη, στο τηλέφωνο 6977033166. 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 17|10|2017 19:18

Σε συνέχεια της ενημέρωσης των κατοίκων της Βρίσας (που έγινε μέσα στο σαββατοκύριακο στα Βατερά) σχετικά με τις κατεδαφίσεις των «κόκκινων» κτηρίων και προκειμένου να καλυφθούν πλήρως τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που έχουν ανακύψει στους κατοίκους των πληγέντων οικισμών, ο Συντονιστής για το σεισμό Βασίλης Τεντόμας, προχώρησε σε μία αναλυτική ενημέρωση για τις κατεδαφίσεις ,δίνοντας διευκρινίσεις για μια σειρά ερωτήματα που έχουν προκύψει:     

 

Οι διευκρινίσεις
1. Άρχισε η αποστολή με συστημένη επιστολή των ΠΑΕΕΚ από την ΔΑΕΦΚ. Με την παραλαβή του ΠΑΕΕΚ από τους ιδιοκτήτες των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων αρχίζει η 15ήμερη προθεσμία για την υποβολή στη ΔΑΕΦΚ των σχετικών δικαιολογητικών για τη χορήγηση επιδότησης κατεδάφισης είτε στο γραφείο σεισμοπλήκτων στη Γ.Γ. Αιγαίου - Κιόσκι - Μυτιλήνη είτε στα κεντρικά γραφεία της ΔΑΕΦΚ στην Αθήνα - Κόνιαρη 43 - απέναντι από τον Άρειο Πάγο (επί της Λεωφ. Αλεξάνδρας).
2. Αν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα εξασφάλισης του πιστοποιητικού ιδιοκτησίας μπορεί να υποβληθεί ο φάκελος δικαιολογητικών με ένα αποδεικτικό στοιχείο από το Υποθηκοφυλακείο που να πιστοποιεί ότι υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη σχετικό αίτημα για την έκδοση του πιστοποιητικού ιδιοκτησίας.
3. Μετά τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών από τη ΔΑΕΦΚ κατατίθεται σε λογαριασμό τραπέζης του ιδιοκτήτη η πρώτη δόση της επιδότησης κατεδάφισης, δηλ. το 1/2 της συνολικής επιδότησης που ανέρχεται (η συνολική) στο ποσό των 10€ ανά κυβικό μέτρο του προς κατεδάφιση κτιρίου.
4. Στα ΠΑΕΕΚ θα υπάρχουν σχέδια και υπολογισμός του εμβαδού και του όγκου του προς κατεδάφιση κτιρίου. Στη περίπτωση, που λόγω αδυναμίας μέτρησης τα παραπάνω στοιχεία είναι ασαφή ή ανακριβή, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσκομίσει τοπογραφικό που έχει συντάξει ιδιώτης μηχανικός προ του σεισμού ή και μετά τον σεισμό, αν δεν υπάρχει προ του σεισμού μέτρηση.
5. Με τη πίστωση στο λογαριασμό του ιδιοκτήτη της πρώτης δόσης αρχίζει η προθεσμία ενός (1) μηνός για την ολοκλήρωση της κατεδάφισης του κτιρίου μέχρι του φυσικού εδάφους. Με την πιστοποίηση της κατεδάφισης από δύο μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ χορηγείται και η δεύτερη και τελευταία δόση της επιδότησης.
6. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη, που καλύπτεται από τη χορηγούμενη επιδότηση, περιλαμβάνει την κατεδάφιση του κτηρίου, την επιλογή των στοιχείων του κτιρίου που θα επαναχρησιμοποιηθούν με ευθύνη του επιβλέποντα μηχανικού και την μεταφορά τους σε χώρο που θα υποδειχθεί από τον δήμο, ο οποίος θα φυλάσσεται επί 24ώρης βάσης με δαπάνη του Υπουργείου Υποδομών. Η αμοιβή επίβλεψης του μηχανικού και τα ασφάλιστρα των εργαζομένων στις εργασίες κατεδάφισης βαρύνουν τον ιδιοκτήτη. Η ασφάλιση των εργαζομένων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ από το νόμο.
7. Τα δομικά στοιχεία που θα επιλεγούν για επαναχρησιμοποίηση μπορούν να φυλαχτούν και σε οικόπεδο του ιδιοκτήτη, όμως τα υπόλοιπα υλικά κατεδάφισης (μπάζα) θα μεταφερθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από τον χώρο της κατεδάφισης σε χώρο ανακύκλωσης με ευθύνη του δήμου και με δαπάνη του Υπουργείου Υποδομών.

  1. Εφόσον οι αντικειμενικές συνθήκες (μόνο στη Βρίσα βέβαια), λόγω περιορισμένου αριθμού συνεργείων σε σχέση με την πληθώρα των «κόκκινων» κτισμάτων, δεν επιτρέψουν την ολοκλήρωση της κατεδάφισης εντός της δεσμευτικής προθεσμίας του ενός (1) μηνός από τη χορήγηση της πρώτης δόσης, θα υπάρξει κατανόηση και μια εύλογη παράταση, που δεν θα αναιρεί το επείγον της υπόθεσης.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|10|2017 18:41

Οι «Άστεγοι» παρουσιάζουν μουσικό αφιέρωμα στον Τσιτσάνη «Τραγούδια θέλησα εγώ τον κόσμο να γεμίσω: Ο Βασίλης Τσιτσάνης στο ελληνικό τραγούδι» το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 20:30 στο θεατράκι των Αστέγων (Θεοφράστου 24), με ελεύθερη είσοδο.

Παίζουν οι: Βασίλης Σαμαράς: φωνή, μπουζούκι, κείμενα, Παναγιώτης Χατζηβαγιάννης: κιθάρα, Φωτεινή Παπανδρέου: φωνή.

Το 1983 η υγεία του Βασίλη Τσιτσάνη κλονίζεται. Ο Μίκης Θεοδωράκης παίρνει την πρωτοβουλία και οι τέσσερις μεγαλύτεροι δήμοι του Πειραιά (Νίκαια, Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, Κερατσίνι) τον τιμούν στο Κατράκειο Θέατρο απονέμοντάς του μετάλλιο για την προσφορά του στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Λίγους μήνες αργότερα, με την ανακοίνωση του θανάτου του, οι γαλλικές εφημερίδες θα γράψουν μεταξύ άλλων: «Για το λαό του είναι πάνω κι από βασιλιάς, είναι ένα σύμβολο. Χωρίς αυτόν η ελληνική μουσική δεν θα ήταν ποτέ αυτό που είναι σήμερα». Στην κηδεία του η φράση «συλλογικό πένθος» βρίσκει το πλήρες νόημά της. Στη διάρκεια της ζωής του αλλά και μετά θάνατον τιμήθηκε ιδιαίτερα. Το 2010 τυπώθηκε γραμματόσημο με τη μορφή του και το 2015 κόπηκε αναμνηστικό νόμισμα. Τι από όλα αυτά αξίζει πραγματικά και ποιος είναι τελικά ο Βασίλης Τσιτσάνης, που το έργο του δεν έχει σταματήσει να ανακαλύπτεται και να διασκευάζεται ακόμη και σήμερα;

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 17|10|2017 18:12

Τα παιδιά του 10ου Συστήματος Προσκόπων Κέρκυρας, από ένα μικρό χωριό της Κέρκυρας, τη Στρογγυλή, αισθάνθηκαν δίπλα στα παιδιά από ένα επίσης μικρό χωριό της Λέσβου, τη Βρίσα. Που όμως αυτά έζησαν την καταστροφή του χωριού τους κατά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό πριν τέσσερις μόλις μήνες, στις 12 Ιουνίου.

Με τις μικρές τους δυνάμεις και με την ευγενική υποστήριξη όλων των φορέων του χωριού τους, αποφάσισαν να «πάνε παρέα» στο σχολείο με τους συμμαθητές τους από τη Βρίσα μέσα από μια ξεχωριστή δράση κοινωνικής προσφοράς με παιδαγωγικό χαρακτήρα, που περιλαμβάνει τη συγκέντρωση χρήσιμου σχολικού υλικού όπως τετράδια, μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, μπλοκ σημειώσεων και ζωγραφικής, χάρακες, κασετίνες, σχολικές τσάντες, κ.ά.

Στην προσπάθεια των παιδιών της Κέρκυρας έσπευσαν αρωγοί τα παιδιά του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου και τα παιδιά του 2ου Συστήματος Προσκόπων και του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης. Αλλά και ιδιώτες δωρητές μέλη και μη, της προσκοπικής κίνησης.

 

Η παράδοση των υλικών

Την Κυριακή το πρωί στο σχολείο με τις προκατασκευασμένες αίθουσες για τα 52 παιδιά του νηπιαγωγείου και τη Δημοτικού σχολείου της Βρίσας που λειτούργησαν μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι Ανιχνευτές Πρόσκοποι της Μυτιλήνης (μεγάλοι έφηβοι πρόσκοποι) μετέφεραν μεγάλη ποσότητα σχολικού υλικού. Παραδίδοντας την στη Διευθύντρια του σχολείου κ. Μυρσίνη Νικέλλη. Αποδεικνύοντας έτσι πως έπιασε τόπο η ευχή όλων των Ελλήνων Προσκόπων, ο σεισμός να μη σταθεί ικανός να γκρεμίσει την ανθρωπιά μας.

Παρόντες στη δράση ήταν ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Ζαχαρίας Αντωνιάδης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Ισίδωρος Κανέτης οι οποίοι και ανακοίνωσαν στη Διευθύντρια του σχολείου την πρόθεση του Σώματος το επόμενο καλοκαίρι να διοργανώσει στη Βρίσα μια σχολή σκαπανικής - δράση κοινωνικής προσφοράς ‘ώστε να διαμορφωθεί ο αύλειος χώρος του νέου σχολείου με τις προκατασκευασμένες αίθουσες και να κατασκευαστούν όλες εκείνες οι απαραίτητες ξύλινες υποδομές (πάγκοι,  τραπεζόπαγκοι κλπ). 

Ακολούθησε μια «ξενάγηση» των Ανιχνευτών της Μυτιλήνης στο σεισμικό φαινόμενο της 12ης Ιουνίου, από τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Σουλακέλλη και τους συνεργάτες του. Ενώ τους έγινε επίδειξη της καταγραφής των επιπτώσεων του σεισμού σε χάρτες με τρισδιάστατη απεικόνιση τους.

 

Επίσης μετά από πρόταση τους τα σούπερ μάρκετ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ μετέφεραν μεγάλη ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς. Συγκεκριμένα έφεραν και οι Πρόσκοποι παρέδωσαν: 9.500 μπουκάλια νερό 1,5 λίτρου. 14.000 κρουασάν. 2.100 κουτιά γάλα εβαπορέ. Και 1450 πακέτα φρυγανιές. Είδη που κάλυψαν μεγάλο μέρος των αναγκών σίτισης των σεισμοπαθών της Βρίσας αλλά και άλλων χωριών που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα.

 

 

 

Κατηγορία Εργασία
- 17|10|2017 17:57

Το ελληνικό εμπόριο, ένας απ’ τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, σε μια προσπάθεια να φέρει τα αιτήματα και τις αγωνίες των εμπόρων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συνεχίζει με πείσμα και επιμονή να προτείνει συγκεκριμένες και λογικές λύσεις, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης 2 «Άνοδος», διοργανώνει στις 25 Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη και από τις 17:00 έως τις 20:00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου (Π. Κουντουριώτου 71), ημερίδα με θέμα «Ανοίγοντας νέο κανάλι επικοινωνίας με όλους τους ανθρώπινους χαρακτήρες - Αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας». Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Ακριβόπουλος.

Οι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν είναι η εξυπηρέτηση πελατών, η γλώσσα του σώματος, οι προσωπικές πωλήσεις, οι ιδιαιτερότητες της λιανικής πώλησης και οι ανάγκες των πελατών. Η ημερίδα απευθύνεται σε επιχειρηματίες, εργαζομένους, νέους στο χώρο του εμπορίου αλλά και γενικώς σε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με το αντικείμενο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έχει προσκαλέσει στην ημερίδα το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, εμπόρους και επιχειρηματίες, εργαζομένους σε επιχειρήσεις, αλλά και υποψήφιους νέους επιχειρηματίες. Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερίδα είναι ανοικτή στο κοινό χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει.

 

Εκλογές στις 15 του Νοέμβρη

Σε αρχαιρεσίες θα προχωρήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:00, στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» στο κτήριο του Επιμελητηρίου Λέσβου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση του συλλόγου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, νέας Ελεγκτικής Επιτροπής αλλά και αντιπροσώπων στη δευτεροβάθμια οργάνωση.

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 17|10|2017 17:51

Μία υπόθεση που παραπέμπει σε… ανέκδοτο, κατάφερε σε κάθε περίπτωση να εξιχνιάσουν στη Μυτιλήνη, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος. Σε αυτή, εμπλέκονταν ένας 17χρονος, ένας 19 και ένας 27χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για το αδίκημα της ληστείας αλλά και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Ενώ ένα ακόμη άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, κατηγορείται για τα ίδια αδικήματα.

Τι συνέβη τελικά; Όπως προέκυψε από την έρευνα μέσα στο σαββατοκύριακο ο 17χρονος και ο 19χρονος, έκλεψαν το ποσό των 180 ευρώ από τον 27χρονο, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους αγοραπωλησίας χασίς! Το ποιος εκ των τριών προμήθευε και ποιος… αγόραζε, δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, ωστόσο η ένδειξη πως η αγοραπωλησία αφορούσε χασίς, επιβεβαιώνεται από ότι βρέθηκε στην κατοχή τους η ποσότητα 2,3 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης.

Δικογραφία τώρα αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίσθηκε και σε βάρος των γονέων του 17χρονου, για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, ενώ οι δράστες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, με την προανάκριση και τις έρευνες να διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης. 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|10|2017 17:40

Παναγιώτης Στυλ. Σκορδάς

«Αναγνώσεις. Βιβλία που σημάδεψαν τη μνήμη και τον χρόνο»

(Πρόλογος: Αναστ. Στέφος)

Εκδόσεις «Αιολίδα»

Μυτιλήνη 2016, σελ. 120

 

Στο νέο αυτό βιβλίο του, ο ακαταπόνητος και δραστήριος συγγραφέας του κ. Παναγιώτης Σκορδάς, δ.φ. (στο εξής Π.Σ.), εγκρατής φιλόλογος, εμπνευσμένος και χαρισματικός δάσκαλος και ένας από τους βασικότερους παράγοντες της σημερινής πνευματικής ζωής της Λέσβου, ανθολογεί κριτικές προσεγγίσεις του - βιβλιοπαρουσιάσεις («Αναγνώσεις» τις ονομάζει ο ίδιος) σε 21 βιβλία, τις οποίες είχε δημοσιεύσει -μεταξύ πολλών άλλων- σε διάφορα λεσβιακά και πανελλήνια Περιοδικά και Εφημερίδες στο διάστημα της δεκαετίας 1997-2007.

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις του αυτές, όπως διαβάζουμε στο εισαγωγικό στο βιβλίο σημείωμα του, «αφορούν βιβλία που διάβασε, εκτίμησε και αγάπησε, βιβλία ουσιαστικής μορφωτικής αξίας και αναγνωστικής απόλαυσης, βιβλία που σημάδεψαν τη μνήμη και το χρόνο, που μυούν σε άλ).α βιβλία και σπουδαίους συγγραφείς και αποκαλύπτουν τη μαγεία του ποιητικού φαινομένου και την ακατάλυτη αξία της γλώσσας». Τα βιβλία αυτά, συμπληρώνει στον πρόλογο του ο εκλεκτός και καταξιωμένος φιλόλογος, επιτ. Σχολικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Π.Ε.Φ. κ. Αναστ. Στέφος, δ.φ., αποτελούν «μια περιδιάβαση στη Λογοτεχνία, δημοσιογραφία και στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, ενώ παρά/ληλα αναδεικνύουν εμβληματικές μορφές των Γραμμάτων, Έλληνες και ξένους», όπως είναι οι λαογράφοι Μιχ. Μερακλής και ο Νίκος και η Μαρία Ψιλάκη, η ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ και ο επίσης ελληνιστής Ζ-Π. Βερνάν, ο Λεσβίος ποιητής Νίκος Καμπάς, ένας από τους ηγέτες της Γενιάς του 1880, ο Βλάσσης Γαρβιηλίδης, ο μεγάλος αναμορφωτής της ελληνικής Δημοσιογραφίας κ.ά.

Τα βιβλία που παρουσιάζει ο Π.Σ. στον τόμο αυτό, αναφέρονται σε ποικίλα θέματα, όπως στην αρχαία και νέα Γραμματεία και Γλώσσα, στην Εκπαίδευση, στο Θέατρο, στον ελληνικό Τύπο, στη νεότερη λεσβιακή Λογοτεχνία κ.ά. Οι συγγραφείς τους είναι γνωστοί πανεπιστημιακοί Καθηγητές, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, δοκιμιογράφοι, ιστορικοί της Τέχνης, λαογράφοι κ.ά. όπως ο Γιάννης Παπακώστας, Βαγγ. Αθανασόπουλος, Θεοδ. Γραμματάς, Λ. Κούσουλας, Παντ. Μπουκάλας, Στρ. Πασχάλης, Γ. Σταματόπουλος, Τασούλα Παπαγεωργίου. Αγ. Γεωργιάδου, Χρ. Κατσίκας κ.ά.

Τα κριτικά αυτά κείμενα-βιβλιοπαρουσιάσεις του Π.Σ. συνδυάζουν τη διεισδυτική κριτική ματιά και τον μεστό λόγο του εγκρατούς φιλολόγου. Με αυτά κρίνει, συγκρίνει, παρατηρεί και επισημαίνει την αξία, σημασία και προσφορά των βιβλίων που προσεγγίζει με την παλλόμενη ψυχή και βαθύρριζο αίσθημα του. Μέσα από τις προσεγγίσεις αυτές, με τις ενδιαφέρουσες και καίριες επισημάνσεις ακόμη και σε «ζητούμενα» που με μια πρώτη ματιά φαίνονται κοινά και εξαντλημένα, είναι εμφανής η αγωνία και το πάθος του Δασκάλου και πνευματικού ανθρώπου για την Παιδεία, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τις αξίες μας, για τις οποίες σήμερα αδιαφορούμε. Ο συγγραφέας ξέρει να μιλάει, απλά και με σαφήνεια, χωρίς γλωσσικά ψιμύθια και αντίστοιχους ακκισμούς, επαναλήψεις και επικαλύψεις για πράγματα που αγαπάει. Και όπως όλοι ξέρουμε, όταν κάποιος αγαπάει κάτι, τότε αυτό το κάνει καλά. Συναφή στα κείμενα αυτά του Π.Σ. είναι και η αρτιότητα του λόγου, το γλαφυρό τους ύφος, η επικοινωνιακή γραφή, η απλότητα των στοχασμών , η παραστατικότητα και η εκφραστική αμεσότητα και πυκνότητα, αρετές που απουσιάζουν από τον σημερινό «κρυπτικό» ή επιτηδευμένο λόγο μας.

Αλλά και η αισθητική εμφάνιση του βιβλίου δεν υστερεί. Η καλαίσθητη και επιμελημένη εκτύπωση του και το «μετρημένο» μέγεθος του ελκύουν τον αναγνώστη. Το εξώφυλλο του κοσμείται από την αποτύπωση μιας λεπτομέρειας από την έγχρωμη αφίσα της ταινίας - ντοκιμαντέρ της Μ. Morelgne «Ιερά Οδός, το ταξίδι των βιβλίων». Το εικονιστικό στοιχείο κάθε εξώφυλλου, κατά πάγια τακτική, προϊδεάζει, όπως εδώ, για την αναγνωστική ταυτότητα του βιβλίου. Στις εσωτερικές σελίδες του, και πάνω από τον τίτλο του κάθε βιβλίου που παρουσιάζεται, απεικονίζεται σε φωτοτυπία το εξώφυλλο του, γεγονός που αμβλύνει τη μονοτονία της ομοιομορφίας των σελίδων.

Οι «Αναγνώσεις» του Π.Σ. πλουτίζουν τόσο τη φιλολογική κριτική, όσο και την πλούσια λεσβιακή βιβλιογραφία. Μαρτυρούν το εύρος των ενδιαφερόντων και της προσφοράς ενός ακάματου πνευματικού λειτουργού της Παιδείας μας, που σε πείσμα των χαλεπών καιρών μας, αντιστέκεται στη φθορά και στη διαβρωμένη μας καθημερινότητα. Τέτοιες περιπτώσεις εκπαιδευτικών, όσο λίγες κι αν είναι, μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες και για την πολύπαθη Παιδεία μας και για την κοινωνία μας.

 

Νίκος Δ. Δέτσης

Φιλόλογος- τ. Λυκειάρχης

 

Κατηγορία Εθελοντές
- 17|10|2017 16:45

Από την αρχιτέκτονα Έλενα Ζερβουδάκη μάς κοινοποιήθηκε η παρακάτω ενημέρωση - παρέμβαση στην οποία δημοσιοποιεί ότι αρχιτέκτονες - μηχανικοί που ανήκουν σ' ένα ευρύτερο δίκτυο αρχιτεκτόνων εθελοντικής δράσης, τους «Arch Points», κινητοποιήθηκαν μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου που έπληξε το χωριό της Βρίσας και συνεργάζονται εντατικά για την ανασυγκρότηση του ισοπεδωμένου χωριού. Μάλιστα, εκτός από την ίδια, την Ε.Ζ., η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου και ο Κυριάκος Νεοπτολέμου ήρθαν στη Βρίσα στις 22 Ιουλίου και παρέμειναν για έναν μήνα, ολοκληρώνοντας μια πρώτη σειρά, όπως σημειώνεται στην ενημέρωση που μας κοινοποιήθηκε, εργασιών εθελοντικά, καταθέτοντας στη συνέχεια μια σειρά προτάσεις, παρατηρήσεις και σκέψεις για το έργο της ανοικοδόμησης της Βρίσας. Οι προτάσεις αυτές διατυπώνονται στο παρακάτω κείμενο:

«Πεποίθησή μας είναι ότι η Βρίσα όχι μόνο μπορεί να ξανακτιστεί, αλλά μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να αποτελέσει ένα πρότυπο και καινοτόμο βιώσιμο χωριό, θεμελιωμένο στη συλλογική και συμμετοχική δράση των κατοίκων της. Πιστεύουμε όχι σε μια απλή αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, αλλά σε μια χωροταξική, οικονομική, κοινωνική ανασυγκρότηση της περιοχής, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση οι οποίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση του νέου πληθυσμού. Το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο και η απουσία πρόθεσης της πολιτείας να στηρίξει ειδικά τη Βρίσα οδηγούν στη μετατροπή του παραδοσιακού οικισμού σε ένα εργοτάξιο 450 κτηρίων χωρίς συνολικό σχεδιασμό και χωρίς κεντρικό συντονισμό!

Ως αρχιτέκτονες λοιπόν νιώσαμε την ανάγκη να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της Βρίσας με ένα ευρύτερο σκεπτικό από την ανοικοδόμηση κάθε σπιτιού μεμονωμένα, έχοντας ως γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την προφανή εφαρμογή της επιστήμης μας. Διασαφηνίσαμε, ωστόσο, εξαρχής ότι πρόθεσή μας δεν αποτέλεσε η ανάληψη 5-10 άδειων σεισμόπληκτων σπιτιών ως ιδιώτες μηχανικοί -άλλωστε αυτές μας είχαν ήδη ανατεθεί από την επομένη του σεισμού από ανθρώπους που γνωρίζουν το έργο μας από παλιά στο νησί και μας εμπιστεύονται.

Πιστεύουμε ότι το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Βρίσας μπορεί να θεμελιωθεί από πρωτοβουλίες που δεν θα προέρχονται από κάποιον εξωτερικό φορέα ή συντονιστή, αλλά από την ίδια την τοπική κοινωνία σε δύο επίπεδα:

- Με τη μορφή αυτοοργάνωσης των σεισμοπαθών σε έναν κοινό φορέα με στόχο την ενιαία κατασκευή των κτηρίων του χωριού ώστε να υπάρξει οικονομία κλίμακας, συνολικός συντονισμός εργοταξίου, ειδικοί όροι και χρονικές ρήτρες που θα τεθούν στις κατασκευαστικές που θα την αναλάβουν.

- Με τη σύσταση ενός σωματείου από ιδιοκτήτες, κατοίκους και φίλους που θα ασχολείται με τον εντοπισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων του χωριού, την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων που ήδη υπάρχουν αλλά και την εξεύρεση νέων.

 

Στρατηγικός σχεδιασμός

Θελήσαμε λοιπόν να προτείνουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό με συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τον τρόπο ανασυγκρότησης και ανασύστασης της Βρίσας που εξασφαλίζει αντισεισμικές κατασκευές, αναδεικνύει τον αρχιτεκτονικό παραδοσιακό της χαρακτήρα, απαντά στις ανάγκες των κατοίκων με

σημειακές παρεμβάσεις στο χωριό και αξιοποιεί τα γεωθερμικά πεδία στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής για τη θέρμανση και την ψύξη των ιδιωτικών και δημόσιων κτηρίων.

Το έργο που ολοκληρώσαμε εθελοντικά μέχρι τώρα είχε τις εξής δράσεις:

  1. Ευαισθητοποιήσαμε την τοπική κοινωνία ενημερώνοντας για το ελλιπές ρυθμιστικό πλαίσιο της ανοικοδόμησης της Βρίσας και την αναγκαιότητα της αυτο-οργάνωσης των κατοίκων.
  2. Προσεγγίσαμε τους παρακάτω φορείς, ενημερωθήκαμε για το έργο τους, εκθέσαμε τις δικές μας προτάσεις και σκιαγραφήσαμε μελλοντικές προκλήσεις και προβλήματα:

Το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, το τμήμα Αναστηλώσεων του ΕΜΠ, την ομάδα Βρισαγωτών Rebuilt Vrissa, τον σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας, το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, τον Σύλλογο αρχιτεκτόνων Λέσβου, τον Φορέα Χρηματοδότησης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τον Αντιδήμαρχο κο Κώστα Κατσαρό, τον Βουλευτή κο Γιώργο Πάλλη, τον Συντονιστή κο Βασίλη Τεντόμα, τον Πρόεδρο Βρίσας κο Στρατή Παράκοιλα, το Κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - ΚΑΠΕ, το Ινστιτούτο γεωλογικών μελετών - Τμήμα Γεωθερμίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών.

  1. Καταγράψαμε το χωριό, τις γειτονιές του, τα κοινόχρηστα κτήρια και τους δημοσίους χώρους, ώστε να αναδείξουμε τις δυνατότητες για παρεμβάσεις και βελτιώσεις στον οικισμό.
  2. Προτείναμε ένα πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού ανασυγκρότησης της Βρίσας με τους εξής βασικούς άξονες:

- Σύνταξη γενικού τοπογραφικού.

- Συνολικό σχεδιασμό του χωριού ως αρχιτεκτονικού συνόλου με σύγχρονες υποδομές.

- Ενιαία μελέτη ανά οικοδομικό τετράγωνο ή δρόμο για την έκδοση αδειών των ιδιωτικών κτηρίων είτε με ανάθεση σε ένα γραφείο ανά οικοδομικό τετράγωνο είτε με συντονισμό από το ΤΕΕ των διαφορετικών μηχανικών που έχουν αναλάβει.

- Κατασκευή έργων υποδομής και διαμόρφωσης των κοινοχρήστων χώρων από το δημόσιο σύμφωνα με τη μελέτη συνολικού σχεδιασμού του χωριού.

  1. Παροτρύναμε το ΤΕΕ ΒΑ, τον τοπικό φορέα των μηχανικών, να συμβάλει ειδικά στο θέμα της Βρίσας, εξασφαλίζοντας τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των φακέλων αδειοδότησης και της διατήρησης του χαρακτήρα του οικισμού με τις παρακάτω ενέργειες:

- Δημιουργία τιμολογίου σεισμόπληκτων για τις αμοιβές των μηχανικών.

- Δημοσιοποίηση της μελέτης του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου για τη Βρίσα που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες δόμησης (πολεοδομία ΣΑ, εφορία νεωτέρων κ.λπ.) και στους ιδιώτες μηχανικούς.

- Σύνταξη μιας πρότυπης μελέτης οικοδομικής άδειας σεισμοπλήκτου ώστε να δημιουργηθεί συμβατότητα μεταξύ της σύνταξης της άδειας και του συστήματος ελέγχων από τις δημόσιες υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας ως κοινό υπόβαθρο τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

- Οργάνωση των ιδιωτών μηχανικών που έχουν αναλάβει άδειες για τα σεισμόπληκτα σε ομάδες ανά δρόμο η ανά οικοδομικό τετράγωνο.

 

Και δημόσιος διάλογος

 

  1. Ανοίξαμε έναν δημόσιο διάλογο και συμμετείχαμε στην ημερίδα της Αθήνας στις 19.07.17 και στην ημερίδα των Βατερών στις 08.08.17, που οργανώθηκαν από την εθελοντική ομάδα Βρισαγωτών «Rebuilt Vrissa».
  2. Κινητοποιήσαμε εγκαίρως τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από την ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές στην Λέσβο, η οποία δεν είχε ενεργοποιηθεί καθώς -σύμφωνα με τον Τύπο- δεν πληρούνταν τα κριτήρια υποβολής.
  3. Δημιουργήσαμε τον Ηχητικό Περίπατο στη Βρίσα και οργανώσαμε μια τριήμερη παρουσίασή του.

Καθώς εκκρεμούν πολλά ζητήματα που αφορούν τη Βρίσα, ζητάμε από το ΤΕΕ (και ιδιαίτερα το ΤΕΕ ΒΑ), τον φορέα δηλαδή στον οποίο ανήκουμε όλοι οι μηχανικοί που έχουμε το δικαίωμα να ασκούμε το επάγγελμά μας ή την εθελοντική μας δράση σε όλη την Ελλάδα, «ντόπιοι» και «ξένοι», να αποτελέσει μια εστία ορθολογικής επιστημονικής συμπαράστασης στη διαδρομή της επανοικοδόμησης της Βρίσας.

Θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε όλους τους Βρισαγώτες που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και μοιραστήκαν μαζί μας τις ιστορίες και τις προσδοκίες τους, καθώς και τους φορείς που συνεργάστηκαν μαζί μας με ανοιχτό πνεύμα και όρεξη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του χωριού. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην ανασυγκρότηση της Βρίσας με διάθεση να κινητοποιήσουμε την πολιτεία, να συμβάλλουμε με τις ιδέες και τις γνώσεις μας, να εμπνεύσουμε χορηγούς, συμμετέχοντας ενεργά στο χτίσιμο του μέλλοντος που της αξίζει».

Κατηγορία Οικονομία
- 17|10|2017 15:54

Μπορεί να είναι αυτονόητη η κοινή επιδίωξη για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας  και μετά το πέρας του 2017, ωστόσο, η βασική διαφορά, ως προς τον τρόπο διεκδίκησης της μη κατάργησης του ειδικού μέτρου αυτού, εξακολουθεί να διχάζει τους φορείς του «Συντονιστικού». Ως εκ τούτου η κοινή γραμμή διεκδίκησης, εξακολουθεί να… αγνοείται ενόψει και της έναρξης των συναντήσεων με τα κυβερνητικά στελέχη και πολύ περισσότερο ενόψει των κινητοποιήσεων. Με το ζήτημα που προς το παρόν δεν… ενώνει, να είναι εκείνο που είχε διαφανεί από την πρώτη κιόλας (προ)συνάντηση των φορέων στο Επιμελητήριο, στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη: η μία τάση (που εκφράζεται κατά κύριο λόγο από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Μυρσινιά) επιζητά μόνιμη λύση για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στο όνομα της «νησιωτικότητας» και η δεύτερη τάση (που εκφράζεται κυρίως από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Μπαρούτη) που διεκδικεί σε πρώτη φάση την παράταση ισχύος του μέτρου, στη λογική της αντικειμενικής δυσκολίας που προκαλούν οι συνέπειες του μεταναστευτικού- προσφυγικού.

Η έλλειψη κοινής γραμμής, που αποτυπώθηκε από τις πρώτες συναντήσεις των φορέων, μπορεί εκ πρώτης να μη φαίνεται σοβαρή, αφού το βασικό ζητούμενο, η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είναι κοινή, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός, (θα) δημιουργεί προβλήματα. Αφού είναι σαφές πως το διεκδικητικό πλαίσιο, για να τύχει σοβαρής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση από τους θεσμούς, πρέπει να είναι κρυστάλλινο και να συμπυκνώνει ιδανικά τους ποικίλους προβληματισμούς που προκαλεί στην κοινωνία.

Το σχέδιο κειμένου της Περιφέρειας, ως αφορμή

Το πρόβλημα τώρα αυτό που αφορά στην έλλειψη της «κοινής γραμμής», αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο εμφανές στη διαδικασία… διαβούλευσης που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, όπου και τέθηκε υπόψη όλων των φορέων, μετά τη συνάντηση όλων των φορέων στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου , το σχέδιο κειμένου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το οποίο διατυπώνει θα έλεγε κανείς περισσότερο την πρώτη «τάση», που διεκδικεί μία μόνιμη λύση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αποσυνδέοντάς την διατήρησή τους, στη λογική που επετεύχθη αυτή πέρυσι τέτοια περίπου εποχή: λόγω των συνεπειών του προσφυγικού. Εξάλλου το σχέδιο κειμένου που τέθηκε υπό διαβούλευση από την Περιφέρεια, επιχειρηματολογεί διεξοδικά για την ανάγκη υπεράσπισης της νησιωτικότητας, μέτρο που -άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της- είναι και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Όμως, παρά το ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με αυτήν  την επιχειρηματολογία της πρώτης «τάσης», που θεωρείτο μέχρι πριν λίγο καιρό και ως «κεκτημένο» των νησιωτών και δεν θα ετίθετο ποτέ υπό αμφισβήτηση, η δεύτερη «τάση», εξακολουθεί να ψάχνει για ρεαλιστική λύση ενόψει της κατάργησης των συντελεστών. Προτάσσοντας ξανά το προσφυγικό ως το μείζον επιχείρημα που θα πρέπει να στηρίξει την διατήρηση του ειδικού μέτρου, για να εξασφαλίσει κατ΄ ελάχιστο την «παράταση» ισχύος του. Οι υποστηρικτές αυτής της «τάσης» μάλιστα, θεωρούν πως το πρώτο βήμα είναι η εξασφάλιση νέας παράτασης και μετά η κλιμάκωση της κινητοποίησης για μία μόνιμη λύση. Θεωρώντας εν πολλοίς επικίνδυνο το να πάνε τα νησιά διεκδικώντας τα… πολλά, με κίνδυνο να χάσουν και τα λίγα.

Διφορούμενα μηνύματα

Την ίδια ώρα, ακόμα και σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις και θα σπεύσει αναλόγως να υπερκαλύψει τις θέσεις των φορέων των νησιών, τα μηνύματα είναι διφορούμενα. Με τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου στην πρόσφατη δήλωσή του για τους μειωμένους συντελεστές, να αναφέρει το «προσφυγικό» ως ένα χαρακτηριστικό επιχείρημα «παράτασης» της ισχύος του μέτρου. Την ίδια ώρα που το σχέδιο κειμένου της Περιφέρειας, που εκφράζει πολλούς φορείς που αποτελούνται από εκπροσώπους που «ανήκουν» στον χώρο της ΝΔ, αναφέρει το προσφυγικό σε μία και μόνο γραμμή και ως ένα ακόμη  επιχείρημα που θα στηρίξει το αίτημα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών…

Το πώς θα ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και οι δύο «τάσεις», θα «συναντηθούν» για να υπάρξει ένα αναμφισβήτητα κοινά αποδεκτό διεκδικητικό πλαίσιο, θα φανεί στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο να γίνει προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες διαφωνίες, γιατί η ημέρα της… κρίσης, όλο και πλησιάζει. Και επειδή το μείζον είναι να μην χαθεί το υπάρχον καθεστώς με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ , έστω και  προσωρινά εν αναμονή της οριστικής λύσης αυτής της υπόθεσης που αποτελεί το ελάχιστο μέτρο που παραπέμπει στη στήριξη της νησιωτικότητας ,οφείλουν όλοι οι φορείς με την επιχειρηματολογία τους να υπηρετήσουν αυτό το στόχο ,δεδομένης και της υπάρχουσας πολιτικής ρευστότητας εν όψει και των μελλοντικών εξελίξεων.  

 

 

Κατηγορία Μετασχηματισμός
- 17|10|2017 15:45

Όλες οι αρχές στην αθηναϊκή δημοκρατία είναι κληρωτές, με εύλογη εξαίρεση ελάχιστες ειδικές αρχές (στρατηγοί, ταμίες) που είναι αιρετές αλλά και ανά πάσα στιγμή ανακλητές. Η κλήρωση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Χωρίς κλήρωση, δημοκρατία δεν νοείται. Οι εκλογές, όπως τις γνωρίζουμε εμείς, είναι, για την αρχαία ελληνική αντίληψη από τον Ηρόδοτο ως τον Αριστοτέλη, θεσμός αριστοκρατικός. Ζήτημα ανάδειξης με εκλογή μπαίνει μόνον όπου υπάρχει ειδική τεχνική αρμοδιότητα, οπότε και έχει νόημα να διαλέξει κανείς τον καλύτερο τεχνίτη. Στον πολιτικό τομέα, αρμόδιοι δεν υπάρχουν. Η γνώμη όλων βαραίνει το ίδιο.

Αυτό συντελεί αποφασιστικά στην ανάπτυξη βαθύτατου αισθήματος πολιτικής ευθύνης στα άτομα. Ο δήμος, έχοντας όλες τις εξουσίες στα χέρια του, γίνεται ταυτόχρονα και υπεύθυνος για την πιστή τήρηση των νόμων. Αντιλαμβάνεται ότι έχει χρέος να διαφυλάσσει μόνος του την ελευθερία του και να πορεύεται προς το μέλλον με σύνεση και χωρίς ακρότητες, διατηρώντας πάντοτε άθικτα τα μέγιστα αγαθά της δημοκρατίας: την ισηγορία, την ισονομία, την ισοκρατία.

Υπήρχε όμως το δικαίωμα της κλήρωσης σε όλους τους Αθηναίους πολίτες στην αθηναϊκή δημοκρατία; Η απάντηση είναι όχι. Υπήρχε ο θεσμός των δοκιμασιών. Κανείς πολίτης δεν έβαζε υποψηφιότητα να κληρωθεί σε κάποιο αξίωμα αν δεν περνούσε ευνοϊκά από έξι δοκιμασίες. Συγκεκριμένα έπρεπε να αποδείξει:

- Ότι είναι γνήσιος αθηναίος πολίτης.

- Ότι υπηρέτησε στο στρατό και πήρε μέρος σε εκστρατείες.

- Ότι πλήρωνε τακτικά τους φόρους.

- Ότι ήταν έντιμος και δεν είχε καταδικαστεί ποτέ για ατιμωτικό αδίκημα.

- Ότι ήταν ευσεβής.

- Ότι η συμπεριφορά του προς τους γονείς του ήταν άψογη.

Οι δοκιμασίες αυτές ήταν ουσιαστικές και εξονυχιστικές και γίνονταν οι τρεις πρώτες από τη Βουλή και οι άλλες τρεις από τα δικαστήρια. Με τις διαδικασίες αυτές πολλοί φαύλοι αποκλείονταν από την αρχή από τη δυνατότητα να κληρωθούν.

Από τη στιγμή που κάποιος κληρωνόταν, καταγραφόταν λεπτομερώς όλη η προσωπική του αλλά και η οικογενειακή του περιουσία. Καταγραφόταν μέχρι και τα σανδάλια που φορούσε. Αν κατά τη διάρκεια της θητείας του έπαιρνε κάποια απόφαση που ζημίωνε το δημόσιο, γινόταν κατάσχεση της περιουσίας του μέχρι το ποσό της ζημίας που προκάλεσε. Αν η ζημιά ήταν μεγαλύτερη από την περιουσία του, είχε την υποχρέωση να δουλέψει χωρίς αμοιβή στο δημόσιο μέχρι να ξεχρεώσει.

Προφανώς και δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το αθηναϊκό δημοκρατικό πρότυπο στις σημερινές συνθήκες και ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε τα μειονεκτήματα του πολιτεύματος όπως η μη συμμετοχή των γυναικών στην Εκκλησία του Δήμου, η ύπαρξη των δούλων κ.ά. Επίσης, τα κριτήρια αποκλεισμού από την κλήρωση δεν μπορεί επουδενί να είναι τα ίδια με αυτά της αρχαίας Αθήνας. Θα μπορούσε ο επιστημονικός διάλογος να ορίσει με παιδαγωγικά δεδομένα νέα κριτήρια. Θα μπορούσε ίσως η επιστήμη να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι σε ανήλικα παιδιά δεν χρειάζεται να υπάρχουν καθόλου κριτήρια αποκλεισμού.

Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε απόλυτα με τον Κορνήλιο Καστοριάδη που σε ομιλία του ανέφερε: «Η αρχαία Ελλάδα δεν είναι πρότυπο ή μοντέλο προς μίμηση, όπως άλλωστε δεν μπορεί να είναι κανένα ιστορικό έργο σε οποιονδήποτε τομέα. Θεωρώ όμως ότι μπορεί να λειτουργήσει για μας σαν γονιμοποιό σπέρμα, δεδομένου ότι μας επιτρέπει να δούμε εν τη γενέσει του πληθώρα στοιχείων πάντοτε επίκαιρων μπορεί και πρέπει να είναι για μας κέντρισμα, έμπνευση και πηγή ιδεών».

 

Πηγή: http://www.hellinon.net/NeesSelides/EklogiArxonton.htm

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top