FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία View
- 16|10|2017 14:20

Αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, περνάς τις πρώτες σου ημέρες στη Μυτιλήνη. Ψάχνεσαι, αγχώνεσαι λίγο, αναρωτιέσαι τι είναι εδώ που ήρθες και προσπαθείς να… προσανατολιστείς. Έχεις μια μελαγχολία, όπως χιλιάδες άλλοι που ήρθαν τέτοια εποχή πριν από σένα χρόνια πριν, και σίγουρα θα σου πούμε εμείς ότι τις πρώτες εικόνες που λαμβάνεις δεν μπορείς να τις επεξεργαστείς με την καλύτερη δυνατή διάθεση και ως εκ τούτου δεν μπορείς να τις αξιολογήσεις δίκαια. Κοινώς, δεν είναι τόσο χάλια, φίλε μας, όπως νιώθεις τώρα ότι είναι!

Πάμε τώρα λίγο να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε μαζί μία (πρώτη) εικόνα της Μυτιλήνης. Και να δούμε την Πλατεία Σαπφούς που θα την ορίζεις στο εξής ως την αφετηρία των πάντων σου, μέχρι να… ρολάρεις τουλάχιστον. Παράλληλα, ρίχνεις κλεφτές ματιές στα καφέ της προκυμαίας, τα σουβλατζίδικα, τα fast food και, αν έχεις εξασφαλίσει να έρθεις ήδη με… παρέα από τον τόπο σου, κοζάρεις και τα πρώτα μπαράκια που ξεπροβάλλουν απ’ τα Λαδάδικα. Και πολύ καλά κάνεις! Εδώ σε αυτά τα σημεία θα γραφτούν πολλά κεφάλαια της ζωής σου και θα ανοίξουν κι άλλα!

 

Η Λέσβος και η… Μυτιλήνη

Για να δούμε τώρα λίγο ειδικότερα και για το «εδώ» που ήρθες, γιατί θα πρέπει να σου πούμε ότι ένα «θεματάκι» με το τι είναι πραγματικά η Μυτιλήνη και πώς την έχει ο πολύς ο κόσμος στο μυαλό του εκτός του νησιού, το… έχουμε. Και αφού εξηγηθούμε πως το νησί λέγεται Λέσβος και η πρωτεύουσά του, η πόλη που ήρθες, είναι η Μυτιλήνη, έχουμε λύσει μια πρώτη μεγάλη παρεξήγηση για τον τόπο μας. Νησί Μυτιλήνη δεν υπάρχει λοιπόν, ούτε υπήρξε ποτέ. Να το λες και στους φίλους σου, αγαπητέ μας.

 

Η Σαπφώ, η Σαντορίνη και το Πανεπιστήμιο

Και να πάμε λίγο στα πιο βαθιά τώρα. Δεν θα σε κουράσουμε για να σου μιλήσουμε για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μας, για τα αρχοντικά που μπορεί να έπεσαν στο μάτι σου πηγαίνοντας προς το Λόφο του Ξενία, ούτε θα σου συστηθούμε διά του σημαντικού πολιτισμού μας που κουβαλάμε. Η Σαπφώ (είδες και την πλατεία, το Μάη θα ανηφορίσεις και για την όμορφη Ερεσό), ο Οδυσσέας Ελύτης (είδες και θα ξαναδείς και το αεροδρόμιο), ο Στρατής Μυριβήλης (η Παναγιά Γοργόνα, η Μουριά του και η πανέμορφη Συκαμιά σε περιμένουν κάποια στιγμή να γνωριστείτε) είναι χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες μας και με τον καιρό θα τις μάθεις καλύτερα.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι όμως το σημείο αναφοράς τα τελευταία 20 χρόνια για το νησί και είναι μπορούμε να πούμε και ο καθοριστικότερος παράγοντας που ως ντόπιοι ήρθαμε κι εμείς πιο κοντά με την υπόλοιπη Ελλάδα και βγήκαμε από μια απομόνωση. Γιατί Σαντορίνη δεν είμαστε, ούτε και Ρόδος η αλήθεια είναι, για να σε έφεραν ίσως στο παρελθόν για διακοπές οι γονείς σου και να μας ήξερες. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όμως και ο ζωντανός οργανισμός του, εσύ λοιπόν, είναι ο λόγος που ο κόσμος μαθαίνει ότι η Λέσβος στην πραγματικότητα δεν έχει λιγότερες ομορφιές από τα παραπάνω νησιά. Όπως και το ότι η ταυτότητα του νησιού με τα χρόνια… αλλάζει, αφού -μη σοκαριστείς τώρα- δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι παλαιότεροι συμφοιτητές σου που έμειναν μόνιμα εδώ, ζουν και εργάζονται και έχουν κάνει και οικογένειες. Σαν ιστορικό στοιχείο επιπλέον θα σου πούμε (για να μας καταλάβεις καλύτερα) ότι κάποτε, όταν ο Αντρέας «της Αλλαγής» μας έκλεισε την Ακαδημία για να μας κάνει Πανεπιστήμιο, εμείς επαναστατήσαμε, αλλά τα χρόνια δικαίωσαν τον πρώτο και όχι εμάς. Και είμαστε ευγνώμονες που είσαι σήμερα ανάμεσά μας.

 

Η Μυτιλήνη και το «προσφυγικό»

Και πάμε λίγο και στο σήμερα του νησιού που ήρθες και έχει και αυτό το σήμερα ένα «θεματάκι» με την πραγματική εικόνα από αυτή που έχουν στο μυαλό τους για εμάς και μας δημιουργεί προβλήματα και με τον τουρισμό. Σίγουρα θα έχεις διαβάσει διάφορα για τον τελευταίο δύσκολο χρόνο στο νησί μας, που υποδέχτηκε ως σήμερα κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Θα έχεις διαβάσει και ένα σωρό «ειδήσεις» ότι «βουλιάζουμε» από πρόσφυγες, ότι είναι περισσότεροι (!) από εμάς, ότι μας κλέβουνε, ότι μας βρομίζουνε, ότι, ότι, ότι…

Αλλά εσύ σίγουρα που χειρίζεσαι πριν απ’ όλους τα social media ξέρεις καλύτερα τι είναι οι «μούφες» και τι είναι οι κανονικές ειδήσεις από αυτά που σκρολάρεις στην οθόνη σου. Γιατί οι κανονικές ειδήσεις μάς ανέδειξαν ως έναν από τους πιο φιλόξενους τόπους, υποδεχόμενοι με αξιοπρέπεια τόσες χιλιάδες απελπισμένων συνανθρώπων μας, με κατανόηση, ανεκτικότητα και σε αρκετές περιπτώσεις βγάζοντας μεγαλείο ψυχής. Δεν θα δεις εξαθλιωμένους μετανάστες να κοιμούνται στην προκυμαία κι, αν δεις κάποιους, δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι.

Το «προσφυγικό» που ακούς και ξανακούς ότι εκτυλίσσεται στη Λέσβο θα διαπιστώσεις σύντομα πως δεν είναι κάτι που πρέπει να το φοβάσαι. Και η μαμά σου και ο μπαμπάς σου δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την ασφάλειά σου, περπατώντας στους δρόμους. Να το πεις κι αυτό! Στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη θα διέτρεχες περισσότερους κινδύνους και αυτό δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση. Το ότι η Λέσβος υποδέχτηκε και διαχειρίστηκε επάξια τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση είναι διαφήμιση για εμάς και όχι δυσφήμιση και κανονικά θα πρέπει να σε κάνει να μας δεις από τώρα πολύ πιο θετικά απ’ όσο πιστεύεις.

Με την ευχή να τακτοποιηθείς γρήγορα, σου λέμε φόρα παρτίδα ότι σύντομα θα αγαπήσεις τον τόπο αυτό και τους ανθρώπους του για να είσαι έτοιμος! Εμπειρίες και στιγμές που θα σε συντροφεύουν για μια ζωή μόλις ξεκίνησαν. Δεν σε κουράζουμε άλλο, απόλαυσέ τες και, όταν τύχει να φύγεις και τυγχάνει να κρατάς αυτόν τον οδηγό στα χέρια σου, θα δεις πως είχε δίκιο σε πολλά. Και το ρόλο του «οδηγού» αυτού είμαστε σίγουροι πως θα τον κάνεις εσύ για εμάς στα χρόνια που θα έρθουν! Και ναι, είναι πιθανό να σου κολλήσει για πάντα να λες τα μωρά μωρέλια. Τούτο είναι το μόνο που πραγματικά ισχύει από όσα άκουσες ως σήμερα για εμάς.

Καλώς όρισες!

Κατηγορία View
- 16|10|2017 14:10

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμπεριλαμβάνεται από τη φετινή χρονιά -και για πρώτη φορά από την ίδρυσή του- στα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης των πανεπιστημίων World University Rankings, που διενεργούν ετησίως και ανακοινώνουν  οι έγκυροι βρετανικοί «Times Higher Education» (THE).

Δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η ετήσια κατάταξη World University Rankings των «Times Higher Education» για το 2018, που περιλαμβάνει τα 1.000 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και θεωρείται μία από τις τρεις κατατάξεις πανεπιστημίων με το μεγαλύτερο κύρος, σε διεθνές επίπεδο. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του, στη σειρά 601-800 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο συνολικός αριθμός πανεπιστημίων που λειτουργούν σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, υπερβαίνει τις 20.000, που σημαίνει ότι τα 1.000 πανεπιστήμια της συγκεκριμένης κατάταξης αποτελούν το top 5% όλων των πανεπιστημίων του κόσμου.

Στα 1.000 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου περιλαμβάνονται επίσης το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΟΠΑ. Πρόκειται για μια ξεχωριστή και απαιτητική διεθνή κατάταξη, από τις ιδιαίτερα αξιόπιστες και ευρύτατα αξιοποιούμενες.

 

Ακόμα πιο ψηλά

Η θέση που έλαβε φέτος το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταξύ 601-800 στον κόσμο των πανεπιστημίων, ανάμεσα στα πάνω από 1.100 ιδρύματα που συνολικά περιέλαβε η φετινή κατάταξη, 6ο ανάμεσα στα 7 ελληνικά πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται φέτος, σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες πανεπιστημίων που λειτουργούν σε όλον τον κόσμο, αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση της ανοδικής ακαδημαϊκής πορείας του Αιγαίου και φέρνει το δημόσιο πολυνησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου πιο ψηλά στην εθνική και διεθνή ακαδημαϊκή επικαιρότητα.

«Μέριμνά μας θα συνεχίσει να είναι, κατά το ακαδημαϊκό έτος που άρχισε πριν από λίγες μέρες, η αδιάκοπη προσπάθεια, με στοχοπροσήλωση και αποτελεσματικότητα, για περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας ακόμη και σε περίοδο κρίσης, αλλά και η αποτύπωση της προσπάθειας αυτής -και των αποτελεσμάτων της- στις διεθνείς ακαδημαϊκές κατατάξεις», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, η πρυτανεία του Ιδρύματος.

Κατηγορία View
- 16|10|2017 14:09

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη δεκαετία του 1980, λειτούργησαν πέρσι ιδιόκτητες φοιτητικές κατοικίες για 130 δικαιούχους δωρεάν στέγασης από τα έξι τμήματα του Ιδρύματος που εδρεύουν στο νησί.

Συνολικά 136 κλίνες ή αλλιώς 126 δωμάτια και τέσσερα διαμερίσματα, βρίσκονται στα τέσσερα κτίρια, με επιφάνεια περίπου 5.500 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο πέντε στρεμμάτων που βρίσκεται στην Καλλιθέα και παραχωρήθηκε με δωρεά στο Πανεπιστήμιο από το Κληροδότημα Ραπτέλλη.

 

Το κόστος

Το έργο «Ανέγερση φοιτητικής κατοικίας στη Μυτιλήνη», με ανάδοχο την κοινοπραξία «Ιφικλής Α.Ε. - Τάλως ΑΤΕ», σύμφωνα με την Ολυμπία Ψαρροπούλου, επιβλέπουσα μηχανικό από την ανάδοχο εταιρεία, μπορεί να συγκριθεί με το επίσης νέο έργο φοιτητικών κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας στο Γουδί, ως προς την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που παρέχει. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου με ΦΠΑ -και πριν από την έκπτωση- ανήλθε στα 10.867.112 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων 2007- 2013.

 

Οι ανέσεις

Όλα τα δωμάτια λειτουργούν με κάρτα, όπως στα ξενοδοχεία, και σύστημα BMS (σύστημα ελέγχου όλων των κτιρίων). Διαθέτουν τουαλέτα, γραφείο, βιβλιοθήκη, ντουλάπες, πάγκο, μικρό ψυγείο και μπαλκόνι. Η θέρμανση γίνεται με αντλίες θερμότητας. Εξωθερμική θερμοπρόσοψη «ντύνει» όλα τα κτίρια, όπερ σημαίνει ότι «αυξάνεται κατακόρυφα η ενεργειακή απόδοση, καθώς τα κτίρια είναι βιοκλιματικά. Έτσι, μες στο καλοκαίρι η δροσιά θεωρείται δεδομένη», λέει η κ. Ψαρροπούλου. Κάθε όροφος κάθε κτιρίου διαθέτει μια μεγάλη κοινόχρηστη κουζίνα, στην οποία θα τοποθετηθούν δύο μεγάλοι καναπέδες καθώς και δύο μεγάλα τραπέζια. Στο κεντρικό (Γ) κτίριο βρίσκεται η ρεσεψιόν, το ιατρείο, γραφείο φοιτητών, γραφείο καθηγητών και μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι για τη συνάθροιση των φοιτητών. Παράλληλα, διατίθεται χώρος που προορίζεται να νοικιαστεί για να λειτουργήσει εσωτερικά μία καφετέρια, καθώς και δύο μεγάλα δωμάτια για ΑμεΑ.

Επόμενος στόχος του Ιδρύματος είναι η ανέγερση του κτιρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στη Μυτιλήνη, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους έξι εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top