FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|10|2017 17:32

Ο Δημήτρης Γιατρέλλης γεννήθηκε το 1959 στον Πολιχνίτο Λέσβου. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Από το 1989 ζει με την οικογένειά του στη Μυτιλήνη. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα αποσπώντας θετικότατες κριτικές: «Το τραγούδι του κούκου» («Γαβριηλίδης», 2011), «Είμαστε ακόμα εδώ» («Ωκεανίδα», 2014). Διηγήματά του δημοσιεύονται σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Η άρνηση της άρνησης» («Κέδρος»), ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που επιφυλάσσει στον αναγνώστη πολλές εκπλήξεις.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΡΔΑ

 

Τρία μυθιστορήματα που έγιναν βιβλία και αρκετά διηγήματα που δημοσιεύτηκαν σε ηλεκτρονικά περιοδικά σε διάστημα λίγων χρόνων και σε σχετικά ώριμη ηλικία. Ήταν κρυμμένα στο συρτάρι ή η ανάγκη της έκφρασης μέσω της γραφής σάς χτύπησε πρόσφατα την πόρτα;

«Η ανάγκη έκφρασης μέσω της γραφής είναι ικανή, αλλά όχι αναγκαία συνθήκη για την παραγωγή λογοτεχνικού έργου. Πρέπει να έχεις πράγματα να πεις είτε είναι κρυμμένα στο συρτάρι είτε είναι πάνω στο γραφείο. Από την άλλη, μόλις επιχειρήσεις τα πρώτα δειλά βήματα της γραφής, ανακαλύπτεις πως, παρά τις δυσκολίες, είναι μια διαδικασία εξαγνιστική. Γρήγορα διαπιστώνεις πως είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Μια μέρα χωρίς να γράψεις έστω και μια πρόταση είναι μια χαμένη μέρα».

 

Δώστε μας τους βασικούς ήρωες και λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου.

«Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Δάκης Κομνηνός και ο υπαστυνόμος Γιώργος Ορφανός, παλιοί γνωστοί και άσπονδοι φίλοι, χωρίς να το επιδιώξουν και από διαφορετικές αφετηρίες ορμώμενοι, βρίσκονται μπλεγμένοι στην ίδια υπόθεση που έχει να κάνει με φόνους και εκβιασμούς. Αναγκάζονται να συνεργαστούν, αν και η βαθύτερη επιδίωξη του καθένα είναι να λύσει πρώτος την υπόθεση και να αποδείξει στον εαυτό του πως είναι ο καλύτερος. Είναι δυο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες με αντίθετες πολιτικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις. Διαφορετική είναι και η μέθοδος που επιλέγουν για την επίλυση της υπόθεσης».

 

Έχει γραφεί για την «Άρνηση της άρνησης» ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή, φιλοσοφικές διαστάσεις και πολιτικό σχολιασμό. Όλα αυτά ήταν στην αρχική σας στόχευση ή προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

«Η αρχική μου στόχευση ήταν να γράψω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα όπου θα έβαζα σε δοκιμασία τη βασική μέθοδο επίλυσης ενός αστυνομικού προβλήματος. Τα αριστουργήματα της αστυνομικής λογοτεχνίας με τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και την Άγκαθα Κρίστι έχουν να επιλύσουν ένα φόνο που γίνεται σε ένα σπίτι, κατά προτίμηση απομακρυσμένο, όπου ένας ικανότατος ντετέκτιβ εξετάζει με την αλάνθαστη μέθοδο της αναλυτικής λογικής όλα τα στοιχεία και τους υπόπτους και τελικά βρίσκει τον ένοχο.

Στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης και του Μεγάλου Αδερφού, όπου οι πάντες και τα πάντα ελέγχονται από μεγάλα οικονομικά και πολιτικά κέντρα και όπου συνομωσίες εξυφαίνονται με σκοπό ακριβώς την διαφύλαξη αυτών των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, αρκεί η αναλυτική λογική για να ξεδιαλύνει μια τέτοια συνομωσία; Απ’ αυτό το αρχικό ερώτημα προέκυψε η πλοκή του μυθιστορήματος και οι όποιες πολιτικές και φιλοσοφικές του διαστάσεις».

 

Η πολύπλευρη κρίση που μας ταλανίζει ως χώρα αποτελεί ένα από τα θέματα του μυθιστορήματος. Πόσο εύκολο σας ήταν να καταπιαστείτε μ’ ένα θέμα, που ακόμα είναι σε εξέλιξη;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν καθόλου εύκολο. Είναι άλλο πράγμα να γράφεις για μια στατική υπόθεση και εντελώς διαφορετικό οι πολιτικές εξελίξεις, που τρέχουν και μάλιστα σε περιόδους κρίσης αλλάζουν ακόμα και με άλματα, να έχουν λόγο στην πλοκή. Μπορεί να βασιστείς σε ένα στοιχείο και η πραγματικότητα να το ξεπεράσει οπότε είσαι υποχρεωμένος να ξαναγυρίσεις πίσω, να διαγράψεις και να ξαναγράψεις από την αρχή. Όμως ταυτόχρονα μαζί τη δυσκολία συνυπάρχει και η χάρη να γράφεις για πράγματα που απασχολούν όχι μόνο εσένα, αλλά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».

 

Προτιμάτε να γράφετε ή να διαβάζετε λογοτεχνία; Μπορεί ένας συγγραφέας να μην διαβάζει ελληνική και ξένη λογοτεχνία, να μην παρακολουθεί τη θεματολογία της εποχής του, τις αφηγηματικές τεχνικές, κ.ά.;

«Ο Στίβεν Κινγκ είπε πως “αν δεν έχεις χρόνο για διάβασμα, τότε δεν έχεις και τα απαραίτητα εργαλεία για γράψιμο”. Οπότε δεν μπαίνει θέμα προτίμησης, το ένα προϋποθέτει το άλλο. Διαβάζω από μικρό παιδί ιστορίες για να κατανοήσω τον κόσμο. Τώρα, “σε σχετικά ώριμη ηλικία”, επινοώ ιστορίες για τον ίδιο ακριβώς λόγο και τις μοιράζομαι για να πω στους φίλους μου και σε όποιον ενδιαφέρεται αυτό που μέχρι τώρα κατάλαβα».

 

Κατηγορία Πανεπιστήμιο
- 14|10|2017 16:46

Η καινοτόμος πράσινη πρόταση των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Περιβάλλοντος Θανάση Κουκούλη, Ειρήνης Μορίκη, Διαμαντίνας Ψευτογκά, Εύας Τσακαλή και Βαγγέλη Αναγνωστόπουλου για την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων στα κέντρα διαμονής προσφύγων συμμετείχε στο φετινό «THE Port Humanitarian Tech Hub 2017/CERN», που έγινε στη Γενεύη, 6-8 Οκτωβρίου 2017.

Η πρόταση που ξεκίνησε από το μάθημα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο Τμήμα Περιβάλλοντος (ΤΠ) και τη συνεργασία με το Visions2Ventures (V2V)/ Changemakers Lab(CML) εξελίχθηκε σε μια καινοτόμο πρόταση για την αντιμετώπιση του πιεστικού προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στα κέντρα διαμονής προσφύγων, με έμφαση στον ανταποδοτικό χαρακτήρα του έργου.

Δουλεύοντας εντατικά για 60 ώρες μέσα στο Ideasquare του CERN, η διευρυμένη ομάδα των φοιτητών και φοιτητριών, των μεντόρων (Δρ Μαρία Χατζηαντωνίου-ΤΠ και Βασίλης Σοφιαδέλλης- V2V/CML) και των προσκεκλημένων επιστημόνων και ειδικών, προχώρησε στην πρακτική ανάπτυξη του πρωτοτύπου του έργου με τίτλο «Trash, we can!» του Hackathon 2017.

 

Η εφαρμογή

Το τελικό αποτέλεσμα, όπως εξελίχθηκε μέσα από το Hackathon, αφορά στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής στο κινητό, η οποία επικοινωνεί με έναν έξυπνο κάδο ανακύκλωσης και με ανταποδοτικό χαρακτήρα προωθεί την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των προσφύγων στην ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών. Η παροχή/προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως free WiFi ή εκπτώσεων σε αγορές και προμήθειες, είναι το αρχικό ανταποδοτικό κίνητρο. Η όλη διαδικασία συνδέεται με παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης εργαστηρίων upcycling για σχεδιασμό, παραγωγή και πώληση προϊόντων από υλικά ανακύκλωσης με επιπλέον οικονομικά οφέλη για τους συμμετέχοντες και την συνολική κοινότητα των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Το έργο με το δυναμικό μήνυμα «Trash to Treasure» παρουσιάστηκε στο εμβληματικό «Globe of Science & Innovation» του CERN, στις 8/10, μπροστά σ’ ένα μεγάλο κοινό, στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών (Hommes des Terres, Global Humanitarian Lab, UN SDG Lab, Queiser &Cie, κ.λ.π.). H πρόταση από τη Λέσβο κέντρισε το ενδιαφέρον των συνεργατών και του ακροατηρίου ως ένα έργο ευρύτερης εφαρμογής, καθόσον συνδυάζει την επίλυση ενός πιεστικού προβλήματος, όπως αυτό της συσσώρευσης απορριμμάτων, με την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας και ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού νομίσματος. Με έμφαση στην κυκλική οικονομία, το έργο στοχεύει στην ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των προσφύγων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους στα κέντρα διαμονής, μέσω της συνειδητοποίησης της αξίας του «απορρίμματος» και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η σύνδεση της αξίας ανακύκλωσης με οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά κίνητρα, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί την κεντρική στόχευση του συνολικού έργου με τίτλο: «Trash to Treasure». Η παράλληλη υποστήριξη της κοινότητας των προσφύγων, με αξιοποίηση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, με την εκπαίδευση και την ευκαιρία απασχόλησης τους, αλλά και η ενθάρρυνση της ανταλλαγής γνώσης και δημιουργικής συνεργασίας με την τοπική κοινωνία αποτελούν επιπλέον ισχυρά σημεία του έργου.

 

Με αναγκαία χρηματοδότηση

H πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τη Λέσβο, εφόσον βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του «έξυπνου κάδου ανακύκλωσης» και της πρότυπης ψηφιακής εφαρμογής ανταποδοτικότητας. Περαιτέρω στόχος είναι η γενίκευση της εφαρμογής σε χώρους και συνθήκες συλλογικής δράσης, όπως π.χ. τα σχολεία.

Αρωγός της προσπάθειας είναι η αεροπορική εταιρεία «AEGEAN», η οποία υποστηρίζοντας θέματα ανάπτυξης του Αιγαίου διασφάλισε τη δωρεάν μετακίνηση προς το CERN μελών της εξαμελούς αποστολής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στο THE Port/CERN, το οποίο υποστήριξε την φιλοξενία των ομάδων στο CERN.

Το Hackathon@CERN οργανώνεται από το THE Port Association /CERN, προωθεί την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αντιμετώπιση προκλήσεων ανθρωπιστικού, κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος. Διεπιστημονικές ομάδες που στελεχώνονται από επιλεγμένα μέλη -επιστήμονες του CERN και ειδικούς σε διάφορα πεδία καινοτομίας- δουλεύουν εντατικά μαζί, σ’ ένα τριήμερο εργαστήριο επίλυσης προβλημάτων προς όφελος της κοινωνίας. Στο φετινό Hackathon, οι προκλήσεις που συζητήθηκαν αποτυπώνονται σε πέντε προγράμματα που παρουσιάζονται στο δικτυακό τόπο του Hackathon @CERN <http://theport.ch/home/the-port-2017/>.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|10|2017 16:27

Στη δυσνόητη Αθήνα, όπου εμείς οι Μυτιληνιοί απορούμε πώς τα βγάζουν πέρα με τέτοιους ρυθμούς και τόσο γκρίζο οι κάτοικοί της, υπάρχουν αρκετές εστίες έμπνευσης και δημιουργικότητας. Μία από αυτές είναι τα «Παιχνιδομαγειρέματα» που γίνονται σχεδόν κάθε Κυριακή στα Εξάρχεια, όπου μικρά παιδιά εμπλέκονται σε συνταγές μαγειρικής μαθαίνοντας κάθε φορά νέους γαστρονομικούς πολιτισμούς.

Ψυχή του εγχειρήματος η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, που επισκέφτηκε το περασμένο καλοκαίρι το νησί μας και κατά πώς φαίνεται ενθουσιάστηκε (και εκείνη για να ευλογήσουμε τα γένια μας) με τη ντόπια κουζίνα. Έτσι, αύριο Κυριακή η Χρυσούλα με την ομάδα «κάθε μέρα γονείς» στις 11 το πρωί στην Καλλιδρομίου 50 θα μαγειρέψουν αλά μυτιληνιά και θα μυηθούν στις παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου.

Κυριακή πρωί και πλέον αποτελεί συνήθεια για τους γονείς των Εξαρχείων. Όπως διαβάζουμε στο efzincreations, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Πρωινό περιποιημένο στο σπίτι, βόλτα στην Αθήνα για παιχνίδι, μαγείρεμα, δημιουργίες και φυσικά ταξίδι σε μακρινές χώρες! «Και αν δεν το ξέρετε, τα Παιχνιδομαγειρέματα είναι και γεγονός και εθισμός! Γιατί ποτέ δε φτάνει μόνο μία φορά!»

Οι μικροί φίλοι παίζουν με τις γεύσεις και όχι μόνο τρώγοντας. Ανακατεύουν υλικά, βλέπουν πώς γίνεται ένα κέικ ή το ψωμί στολίζουν μια πίτσα! Έτσι η Μάγδα από το «Κάθε Μέρα Γονείς» ξεκίνησε τα «Παιχνιδομαγειρέματα» και τα παιδιά ταξιδεύουν σε διαφορετική χώρα ή τόπο: «Από το Πακιστάν στην Ινδία, με μια στάση στην Ιαπωνία και να βρεθούμε τελικά στο μακρινό Τέξας! Με φωτογραφίες και ιστορίες που μας παρουσίαζε η αγαπημένη Χρυσούλα, όλα άλλαζαν μαγικά... γιατί όντως αν έκλεινες τα μάτια εύκολα βρισκόσουν να χαζεύεις ελέφαντες στην Ινδία ή να κυνηγάς τους Ντάλτον στο Τέξας!» Έτσι οι συμμετέχοντες μαγειρεύουν, λερώνονται και παίζουν!

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|10|2017 16:14

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς άρχισαν οι επισκέψεις σχολείων στο Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου μαθητές και καθηγητές του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, της Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS και με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ασωμάτου Λέσβου, επισκέφτηκαν την Αγιάσο και, αφού περπάτησαν στα μονοπάτια του καστανιώνα και περιόδευσαν σε εργαστήρια της ντόπιας καλλιτεχνικής βιοτεχνίας (κεραμικής και ξυλογλυπτικής), ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου από το Γεν. Γραμματέα του Πνευματικού Κέντρου και υπεύθυνο του Μουσείου Παναγιώτη Κουτσκουδή και τη συνοδό καθηγήτρια Ειρήνη Μουτζουρέλη. Ο μουσικοδιδάσκαλος του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Αναγνωστηρίου και πολύπειρος λαϊκός οργανοπαίχτης Κώστας Ζαφειρίου (Καζίνο) έπαιξε στο σαντούρι τοπικούς παραδοσιακούς σκοπούς προς τέρψη των ενθουσιασμένων επισκεπτών.

Επίσης, την περασμένη Τετάρτη, το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Γιάννης & Αριστείδης Δελής» πραγματοποίησε Σχολικό Περίπατο στην Αγιάσο. Μετά την ωραία περιήγηση στον καστανιώνα και στην υπέροχη φύση του Ολύμπου, οι μαθητές με το Διευθυντή τους και αντιπρόεδρο του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτη Σκορδά και τους συνοδούς καθηγητές τους επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τα εκθέματα από τον Πρόεδρο του Αναγνωστηρίου κ. Κλεάνθη Κορομηλά. Στο τέλος, τα παιδιά εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το μοναδικό και ιδιαίτερο λαογραφικό πλούτο που γνώρισαν. 

 

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 14|10|2017 15:38

Συνάντηση με τη Διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας , Παναγιώτα Πετρίδου, πραγματοποίησε χθες ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία εξέλιξης της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων που πλήττει την κεντρική Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της μετάδοσης και την εξάλειψη της νόσου, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία λόγω της υποστελέχωσής της.

Ο βουλευτής μάλιστα ενημέρωσε την κ. Πετρίδου για την επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και την σχετική ερώτηση που κατέθεσε προκειμένου να παρθούν μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων και την άμεση στελέχωση της Κτηνιατρικής με επιπλέον προσωπικό.

Ο κ. Αθανασίου ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με την κ. Πετρίδου, δήλωσε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία πράγματι καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, λόγω της υποστελέχωσής της και αναφέρθηκε στην ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητά την λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο κ. Αθανασίου συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λέσβου, κ. Φώτη Κράλλη, για θέματα της υπηρεσίας του και την πορεία της ανάρτησης των δασικών χαρτών στη Λέσβο.

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 14|10|2017 14:19

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, το Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» και την Αντιδημαρχία Εθελοντικών Οργανώσεων, Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη του Δήμου Λέσβου, διοργάνωσε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη σειρά ενημερωτικών διαλέξεων σχετικά με τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και την οργανωμένη αντισεισμική προστασία σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και λοιπά δημόσια κτήρια.

Τα σεμινάρια παρακολούθησαν οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών του νησιού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καρασάββας.

 

Οι ομιλητές

Στα σεμινάρια ομιλητές ήταν τα στελέχη του ΟΑΣΠ: α) Κούρου Ασημίνα, Γεωλόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης του ΟΑΣΠ, β) Μπάκας Κωνσταντίνος, Πολιτικός Μηχανικός και γ) Αναστασία Ιωακειμίδου, Τοπογράφος Μηχανικός. Στη διάρκεια των σεμιναρίων παραδόθηκε στα στελέχη και στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, πληροφοριακό και εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές και τα σχολεία.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, έγινε ενημέρωση από τα στελέχη του ΟΑΣΠ στα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην πολιτική προστασία στη Λέσβο. Το εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό του σεμιναρίου είναι διαθέσιμο στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Λέσβου.

 

Κατηγορία Ιατρικό Βήμα
- 14|10|2017 14:07

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες μέρες για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και τις δηλώσεις κάποιων «ειδικών», που παρουσιάζουν προσωπικές τους απόψεις ως επιστημονικές αλήθειες, θα κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή σε ένα διακριτό, αλλά παρεμφερές θέμα: την οπτική της ψυχιατρικής για την ομοφυλοφιλία.

Ο όρος «ομοφυλόφιλος» έγινε δημοφιλής στα τέλη του 19ου αιώνα μέσω ενός ψυχιάτρου, του Γερμανού Richard von Krafft-Ebing. Μέχρι τότε κυριαρχούσε ο όρος «σοδομίτης», ο οποίος είχε μια ηθική χροιά, περίπου σαν να χαρακτηρίζονταν κάποιος ως «μέθυσος» ή «χαρτοπαίκτης», στηριζόταν όμως αμιγώς στη συμπεριφορά. Αντίθετα, ο «ομοφυλόφιλος» ήταν μια ιατρική κατάσταση, μια ασθένεια που θα έπρεπε είτε να θεραπευτεί, είτε να διωχθεί ποινικά. Επρόκειτο για έναν ιατρικό όρο, επιστημονικοφανή, που όμως εμπεριείχε όλες τις προκαταλήψεις της εποχής γύρω από το θέμα.

Οι κοινωνικές αυτές προκαταλήψεις άργησαν πολύ να αλλάξουν. Παρότι ο πατέρας της ψυχανάλυσης Sigmund Freud είχε ήδη επισημάνει από το 1935 ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια, ούτε χρειάζεται θεραπεία, τις δεκαετίες του '50 και του '60, διάφορες μορφές «θεραπείας» της ομοφυλοφιλίας εφαρμόστηκαν από την ιατρική κοινότητα. Ορισμένες μάλιστα από αυτές ήταν εξευτελιστικές και επιβλαβείς για την υγεία, όπως η «θεραπεία αποστροφής» με ηλεκτροσόκ.

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας το 1972 συμμετείχε και ένας ασυνήθιστος ομιλητής. Φορώντας μια αστεία λαστιχένια μάσκα για να διαφυλάξει την ανωνυμία του, ο επονομαζόμενος ως «Dr. Henry Anonymous» (φώτο) παρουσιάστηκε ως ομοφυλόφιλος ψυχίατρος. Μιλώντας για τον κοινωνικό αποκλεισμό που είχε δεχτεί εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού, υποστήριξε την άμεση κατάργηση της ομοφυλοφιλίας από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών.

Η ιδιαίτερη ομιλία του John Fryer, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, πυροδότησε μια σειρά έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Τελικά, σε ψηφοφορία της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας το 1973 αποφασίστηκε η κατάργηση της ομοφυλοφιλίας από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών. Στην πραγματικότητα όμως καταργήθηκε οριστικά το 1987 από το αμερικάνικο ταξινομικό σύστημα DSM-III-R και το 1992 από το ICD-10 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ υπάρχουν χώρες που ακόμα ταξινομούν την ομοφυλοφιλία στις ψυχικές διαταραχές, όπως η Ινδονησία.

Παρατηρούμε ότι η οπτική της ψυχιατρικής κοινότητας διαμορφώνεται από τις κοινωνικές αντιλήψεις που επικρατούν σε έναν δεδομένο τόπο και χρόνο, δεν είναι καθόλου σταθερή, αλλά μεταβαλλόμενη. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στην προαναφερόμενη, ο ψυχιατρικός λόγος δεν διατήρησε την απαραίτητη επιστημονική ουδετερότητα, υποστηρίζοντας πολιτικές και κοινωνικές σκοπιμότητες. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παρανόηση, καθώς οι γιατροί δεν είναι ούτε νομοθέτες, ούτε κριτές.

Ας περάσουμε τώρα και στο επίκαιρο θέμα της ταυτότητας φύλου (που δεν πρέπει να συγχέεται με την ομοφυλοφιλία). Με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, η υποχρεωτική εξέταση από ψυχίατρο όλων των τρανς ατόμων που ήθελαν να αλλάξουν τα στοιχεία τους, τα θεωρούσε ανεπίσημα ως ψυχικά διαταραγμένα, όπως παλιότερα θεωρούνταν «επίσημα» οι ομοφυλόφιλοι. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας είναι λοιπόν προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς συμφωνεί με την απο-ιατρικοποίηση της διαδικασίας αυτής και την ανάθεση της εκτίμησης των αιτημάτων αποκλειστικά σε δικαστές. Θα κλείσω με τη φράση ενός δασκάλου μου, ελαφρώς τροποποιημένη: η ψυχιατρική οφείλει να είναι σεμνή και να περιορίζεται στα του οίκου της, δηλαδή την ανακούφιση του ανθρώπου που υποφέρει. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

 

Κατηγορία Δήμος
- 14|10|2017 13:21

Με επιστολές… απόγνωσης, περιγράφουν και σε επίπεδο ΚΕΔΕ πια, οι δήμαρχοι των νησιών (και όχι μόνο), την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία περιέρχεται και πάλι το προσφυγικό. Σε δραματικό τόνο, ζητούν μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συνάντηση με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Μετανάστευσης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας κ.κ. Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη και περιγράφουν τους γενικότερους κινδύνους που εγκυμονεί για την Ελλάδα και την Ευρώπη, η «υπερσυγκέντρωση» όπως την χαρακτηρίζουν, ανθρώπων στα χοτ σποτς.

Με δεδομένο ότι οι ροές παρουσιάζουν σταθερή αύξηση και καθημερινά φτάνουν πάνω από 100 άτομα στα νησιά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ζητεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ενωσης στην οποία θα συμμετέχουν και οι δήμαρχοι των νησιών, με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστο Στυλιανίδη. Ο κ. Πατούλης μάλιστα, εκφράζει την ανησυχία της αυτοδιοίκησης, καθώς «οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με τις τεράστιες καθυστερήσεις μετεγκατάστασης και τις ελάχιστες επαναπροωθήσεις, διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή και τροφοδοτούν σε ορισμένες μειοψηφίες φαινόμενα μισαλλοδοξίας και φανατισμού».

Η επιστολή Γαληνού στον Βούτση

Ας σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε ζητήσει για τον ίδιο λόγο συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ενώ υπενθυμίζεται ότι και  ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, έκανε λόγο για μέρες ανάλογες του καλοκαιριού του 2015 στο νησί, ζητώντας να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή και των πέντε δημάρχων των νησιών που υποδέχονται τις ροές. Στη Λέσβο χθες εξάλλου βρίσκονταν 6.693 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων πάνω από 5.000 στο ΚΥΤ στη Μόρια που έχει σχεδιαστεί για τη διαμονή 2.300 ατόμων το μέγιστο και για μικρό χρονικό διάστημα.

 

 

Κατηγορία Δήμος
- 14|10|2017 12:44

 

 Μετά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που ικανοποίησε άμεσα το αίτημα των φορέων της Βρίσας, για πλήρη διαφάνεια σε ότι αφορά τις δωρεές που έχουν γίνει υπέρ των σεισμόπληκτων του νησιού, αναλυτική ενημέρωση -μετά και την παρέμβαση σχετικού σχολίου του «Ε»- για τα ποσά που έχει ενδεχομένως επιχορηγηθεί για την ενίσχυση των πολιτών, έδωσε και η δημοτική αρχή. Έτσι, ο μόνος φορέας που δεν έχει… φιλοτιμηθεί ως σήμερα να δώσει στοιχεία για τις δωρεές προς τους σεισμόπληκτους, παραμένει η Μητρόπολη Μυτιλήνης. Η οποία, με τη γνωστή προκλητική ως τα σήμερα, σιωπή της, όχι μόνο κρατά δεσμευμένο το ποσό των 150.000 δολαρίων από την δωρεά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, αλλά φέρεται μάλιστα να σκοπεύει να διαθέσει τα χρήματα για τους σεισμόπληκτους, υπέρ της αποκατάστασης των ζημιών των ναών της!

 

Η ενημέρωση του δήμου Λέσβου

Σύμφωνα τώρα με την απάντηση που λάβαμε από το γραφείο τύπου του δημάρχου Λέσβου, ο δήμος έχει επιχορηγηθεί για δαπάνες που έχουν γίνει για τους σεισμόπληκτους το ποσό των 350.000 Ευρώ, από το Υπουργείο Εσωτερικών. Από διάφορες δωρεές ο Δήμος έχει ακόμη συγκεντρώσει μέχρι τις 11/10/2017, σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό των 17.502,36 ευρώ. Επιπλέον η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λέσβου, έλαβε από την Καθολική Εκκλησία το ποσό των 30.000 Ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου και το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, έλαβε 1.000 ευρώ από την Λεσβιακή παροικία και 5.000 Ευρώ από τα σούπερ μάρκετ  «Σκλαβενίτης», τα οποία διατέθηκαν για την στέγαση και τη σίτιση των σεισμοπλήκτων για το διάστημα των 18 πρώτων ημερών από την εκδήλωση του σεισμού. Επίσης στο ίδιο Νομικό Πρόσωπο δόθηκαν νερά, και τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ  «ΑΒ Βασιλόπουλος», τα οποία παραδόθηκαν στην Δημοτική Κοινότητα Βρίσας.

«Για τα παραπάνω έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες για την αποδοχή τους, έχουν εκδοθεί όλα τα νόμιμα παραστατικά και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε δαπάνες για την αντιμετώπιση διαφόρων αναγκών των σεισμοπλήκτων. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού της 12ης Ιουνίου ξεπερνούν κατά πολύ τα 2 εκατ. Ευρώ και τα οποία ο Δήμος Λέσβου προσπαθεί να αντιμετωπίσει από ίδιους πόρους για να καλύψει έγκαιρα και αποτελεσματικά, αυταπόδεικτες και επιτακτικές ανάγκες των πληγέντων σε όλα τα επίπεδα», γράφει το δελτίο τύπου εκ μέρους του δήμου Λέσβου, δίνοντας και εκείνος με τη σειρά του, μία εικόνα για τα ποσά έχουν συγκεντρωθεί υπέρ των σεισμόπληκτων. Και ευχή όλων πια, είναι να δεήσει και η Μητρόπολη να πράξει το ίδιο…

 

 

Κατηγορία Δήμος
- 14|10|2017 12:35

Καλεσμένη του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, στις Βρυξέλλες είναι αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής της Λέσβου, σε μία ιδανική συγκυρία, προκειμένου να επικοινωνηθεί στα υψηλότερα ευρωπαϊκά κλιμάκια, η ανάγκη παρέμβασης για αλλαγή των δεδομένων στα κέντρα των μεταναστών στο νησί. Με επικεφαλής λοιπόν τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, η αντιπροσωπεία από το δήμο θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές τόσο με την Ευρωπαία Επίτροπο  Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, όσο και με τους υπεύθυνους για θέματα Μετανάστευσης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Ευρωπαίους Επιτρόπους κ.κ. Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη.

Η αντιπροσωπεία

Η αντιπροσωπεία από τον δήμο Λέσβου, που θα μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες μαζί με 46 ακόμη εκπροσώπους από άλλους νησιωτικούς -και όχι μόνο- δήμους, θα αποτελείται από τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό, Νίκο Καρασάββα, Ταξιάρχη Βέρρο, Μιχάλη Ταμβακέλλη και Παναγιώτη Κατσαβέλλη και θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει, με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της το προσφυγικό, σημαντικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωβουλής και στελέχη Ευρωπαϊκών Επιτροπών. Εξάλλου ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης που προσκάλεσε τους ανθρώπους του δήμου Λέσβου, δεν το έκανε τυχαία, γνωρίζοντας την αναγκαιότητα της κινητοποίησης εκ μέρους της Ευρώπης (ξανά), για να αναπνεύσουν τα χοτ σποτς στα νησιά.

Συναντήσεις

Αν και μέχρι τη Δευτέρα που θα αναχωρήσει για την καρδιά της Ευρώπης η αντιπροσωπεία της Λέσβου, θα φιξάρονται μέχρι τελευταίας στιγμής τα ραντεβού τα οποία θα κάνει ο Σπύρος Γαληνός, είναι σίγουρο πως θα υπάρξει συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Που γνωρίζει εξάλλου καλά την κατάσταση που επικρατεί ειδικά στο κέντρο της Μόριας. Ωστόσο, υπάρχει βούληση εκ μέρους και του κ. Κεφαλογιάννη, να εξασφαλιστεί μία συνάντηση για τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης που θα βρεθούν στις Βρυξέλλες και με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής και υπεύθυνης για θέματα ΕΣΠΑ, Κορίνας Κρέτσου. Η οποία εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν, είχε μιλήσει για τις δυνατότητες (απευθείας;) ενίσχυσης των νησιωτικών δήμων και είχε πρωταγωνιστήσει -εν αγνοία της- σε μία άνευ προηγουμένου, παρεξήγησης, την εποχή που η κυβέρνηση, προωθούσε το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» για τα νησιά.

 

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 14|10|2017 12:17

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου Καλλονής, με αναβάθμιση των χώρων, καθώς και εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου, προκειμένου να καταστεί σύγχρονο και λειτουργικό!

Κατηγορία Φωτογραφία
- 14|10|2017 12:15

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top