FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|10|2017 20:08

Στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έως 20 Νοεμβρίου συνεχίζεται η έκθεση εντύπων του Παναγιώτη Σκορδά.

Σημαντικές και σπάνιες εφημερίδες και σπουδαία περιοδικά που κυκλοφόρησαν στη διάρκεια ενός αιώνα, από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους (1831) έως τον Μεσοπόλεμο (1930), εκτίθενται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Ο «Ρωμηός» του Γεωργίου Σουρή, ο «Νουμάς» του Δημητρίου Ταγκόπουλου, η «Εφημερίδα των κυριών» της Καλλιρόης Παρρέν, το «Μη Χάνεσαι» του Βλάσση Γαβριηλίδη, ο «Διόνυσος» του Μ. Χατζόπουλου (Μποέμ), ο «Κύκλος» του Απόστολου Μελαχροινού, η «Εστία» του Γεωργίου Δροσίνη, τα «Παναθήναια» του Κίμωνα Μιχαηλίδη, η «Ευτέρπη», η «Πανδώρα» και πολλά άλλα έντυπα που σημάδεψαν την εποχή τους και στα οποία πρωτοδημοσίευσαν έργα τους κορυφαίοι λογοτέχνες μας, όπως οι Κωστής Παλαμάς, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Αργύρης Εφταλιώτης και πολλοί άλλοι.

Το παλαιότερο έντυπο που εκτίθεται είναι το «Παράρτημα της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, αρ. 54, 18 Ιουλίου 1831». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η «Έκθεσις περιληπτική προς τη Μεγαλειότητα του Υπουργού των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Εκπαιδεύσεως Κ. Χ. Χριστόπουλον περί της εν Ελλάδι Μέσης Εκπαιδεύσεως από το 1829 μέχρι τέλους του 1855 μετά στατιστικών σημειώσεων και παρατηρήσεων», Αθήνησιν, 1856.

Τα έντυπα προέρχονται από​ τη συλλογή του φιλολόγου και συγγραφέα Παναγιώτη Σκορδά

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|10|2017 19:51

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, βασισμένη σε αρχεία, αλιεύσαμε αυτές τις μέρες από το facebook του Κώστα Καμπουρίδη και αφορά την υπεράσπιση της Μυτιλήνης από πλευράς Καταλανών από τους Οθωμανούς τον Σεπτέμβριο του 1462!

Το Σεπτέμβριο του 1462, αναφέρει ο κ. Καμπουρίδης, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι ξεκινούσαν την πολιορκία του κάστρου της Μυτιλήνης, την πόλη υπερασπίζονταν 5.000 άνδρες, από τους οποίους, όπως γράφει ο Χαλκοκονδύλης, 1.000 ήταν ξένοι και απ’ αυτούς 300 Καταλανοί μισθοφόροι και 70 ιππότες της Ρόδου. Ως Καταλανική Εταιρεία, οι μισθοφόροι αυτοί πρόσφεραν πολεμικές υπηρεσίες στην Ανατολή και βέβαια στο Βυζάντιο, ήδη από τον 14ο αιώνα. Στη Λέσβο ήταν υπό τις διαταγές των Γατελούζων, υπερασπιζόμενοι το κάστρο αλλά και διενεργώντας επιδρομές στα απέναντι μικρασιατικά παράλια απ’ όπου επέστρεφαν με λεία. Ήταν επόμενο μετά την άλωση της Μυτιλήνης η οργή των Τούρκων να ξεσπάσει και στους μισθοφόρους αυτούς, που τιμωρήθηκαν με άγριο τρόπο.

Η παρουσία Λατίνων και Καταλανών στη Λέσβο ανιχνεύεται και στα «κατάστιχα απογραφής», τις οθωμανικές ιστορικές πηγές που είναι περισσότερο αξιόπιστες όταν είναι χρονολογικά πιο κοντά στα γεγονότα. Σε κώδικα απογραφής της Λέσβου του 1548 επί Σουλεϊμάν Α΄ (1520-1566), δίπλα στα βυζαντινά οικογενειακά ονόματα των κατοίκων της Λέσβου, καταχωρίζεται πληθώρα λατινικών ονομάτων, μερικά από τα οποία υποδηλώνουν παρουσία Καταλανών στο νησί. Φαίνεται πως κάποιοι είχαν εγκατασταθεί στο νησί ερχόμενοι σε επιγαμίες με τον ντόπιο πληθυσμό και καταγράφονται μαζί με τους υπόλοιπους χριστιανούς ραγιάδες.

Ως οικογενειακό όνομα, το Katalan απαντάται στην Ερεσό (Herse), στο χωριό Λαγκάδα της περιοχής Κόρακα, ενώ ως Katalano στην πόλη Κόρακα (Koreke) και στο χωριό Manuloz, άλλο όνομα, Alipo, στο βόρειο μέρος της Λέσβου. Στην εικόνα ο Dimitri Katalan από τη συνοικία Papa Palologo Yorgi της Ερεσού.

- 12|10|2017 19:41

Την πρώτη, μετά το πέρας της θερινής σεζόν, συνάντησή του, είχε την Κυριακή το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Στη συνεδρίαση, συζητήθηκαν αφενός ο απολογισμός των πολλαπλών και ποικίλων δράσεων που έλαβαν χώρα το εξάμηνο που πέρασε, αφετέρου η χάραξη της νέας στρατηγικής και των σχεδιασμών του Φορέα για τη νέα χρονιά.

Για όσους παρακολουθούν τη δράση του Φορέα το εξάμηνο που πέρασε ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, κατά γενική ομολογία, παρουσιάζοντας σημαντικό έργο. Ο Φορέας δρα και φέρνει αποτελέσματα, μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που βρίσκεται το νησί και η χώρα γενικότερα, κάτω από πολλές πιέσεις και αντίξοες συνθήκες, εφαρμόζοντας τις αρχές της στρατηγικής μελέτης του για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Στον πολιτισμό, με τα μοναδικά στο είδος τους μουσικά φεστιβάλ, την Ακαδημία κιθάρας «Αρίων» και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Στην γαστριμαργία και την τοπική παραγωγή, με το πρώτο Lesvos Food Fest, για το οποίο υπάρχει η φιλοδοξία να συμπεριλάβει ολόκληρο το νησί και την τοπική παραγωγή του. Στον περιπατητικό και ποδηλατικό τουρισμό, με τις σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις (Molyvos Urban MTB, Lesvos Trail). Στην τουριστική προβολή του τόπου μας, με φιλοξενίες δημοσιογράφων, bloggers, καναλιών, στην παραγωγή διαφημιστικού υλικού και προώθησή του με εκδόσεις εντύπων και χαρτών κ.λ.π. για την ενημέρωση και την προσέλκυση των επισκεπτών. Στην ανάπτυξη της πύλης της Πέτρας, με συνεχή στήριξη των προσπαθειών για την ανάπτυξη των δρομολογίων και της επικοινωνίας με τα απέναντι παράλια.

«Να διαπεράσουμε μίζερες λογικές»

Στην ανακοίνωσή του ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου αναφέρει: «Εγκαθιστούμε θεσμούς με αναπτυξιακή προοπτική και επιχειρούμε συνεχώς να διαπεράσουμε μίζερες λογικές και ανταγωνισμούς στασιμότητας, να σπάσουμε κατεστημένες αντιλήψεις και να ανοίξουμε τον τόπο στο μέλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται διεθνώς βασισμένοι στην ανάδειξη των τοπικών μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Η προτεραιότητα για εμάς είναι η συνείδηση της ατομικής ευθύνης του καθενός απέναντι στον τόπο μας και στο μέλλον των παιδιών μας. Βασικό αξίωμα για όλους μας είναι η συμμετοχή μας στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας, το τι κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας και τόπο μας και όχι τι κάνει ο τόπος μας και “οι άλλοι” για εμάς.
Ο εφησυχασμός και η βεβαιότητα ότι κάποιος άλλος μας χρωστά και θα φροντίσει για εμάς και τα προβλήματά μας οδηγεί στην οπισθοδρόμηση και στην καταστροφή.
Δεν μπορούμε να εναποθέτουμε, πλέον, την όποια ευθύνη στον διπλανό μας, στην κοινωνία, στην πατρίδα. Η ευθύνη ανήκει στον καθένα μας.

Είναι στο χέρι όλων μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που μας δίνονται στον σύγχρονο κόσμο. Η μοίρα είναι κοινή και μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε!»

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|10|2017 19:07

Μετά από μεγάλη προσέλευση του κοινού για την προγραμματισμένη συναυλία της Ελεονόρας την Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και λόγω του περιορισμένου χώρου, η παραγωγή αποφάσισε, μετά από αίτημα του Δήμου Λέσβου, δύο εμφανίσεις την Κυριακή 15 του Οκτώβρη. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 και η δεύτερη στις 22.00.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|10|2017 18:56

Συνεχίζεται στην Πάρο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η «29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου». Η συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν αρκετές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από τον χώρο της νησιωτικής Ελλάδας, ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου. Πρόκειται για θεσμό στα πολιτιστικά-θεατρικά πράγματα του Αιγαίου, που υλοποιεί η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, και στη συγκεκριμένη διοργάνωση της Πάρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Πάρου και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Συμμετέχουν 27 ερασιτεχνικοί θίασοι απ’ όλο το Αιγαίο και συνολικά θα παρουσιαστούν 28 παραστάσεις σε Νάουσα και Παροικιά, ενώ 500 άτομα ταξίδεψαν απ’ όλο το Αιγαίο προς Πάρο. Δυναμική είναι η παρουσία του βορείου Αιγαίου, με πέντε θιάσους από Λέσβο, πέντε από Χίο και από έναν από Ικαρία και Σάμο.

Η εκδήλωση, που κατά γενική ομολογία έχει καθιερωθεί ως ένας καταξιωμένος θεσμός στον χώρο του Αιγαίου, αποτελεί µια προσπάθεια ενθάρρυνσης της ερασιτεχνικής δημιουργίας και της αυτοδύναμης πολιτιστικής ανάπτυξης της περιφέρειας. Έχει χαρακτήρα επιμορφωτικό και όχι διαγωνιστικό. Στη «Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου» δίνεται η ευκαιρία αλληλογνωριµίας και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των ερασιτεχνών. Παράλληλα δε οι κάτοικοι των νησιών όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο έχουν δυνατότητα να δουν ποιοτικές παραστάσεις.

Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα δρώμενα, καθιστώντας την µια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού.

 

Το πρόγραμμα των μυτιληνιών ομάδων

Παρασκευή, 6/10, 20.30 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ, Αμφιθέατρο ΕΠΑΛ στην Παροικιά.

Σάββατο, 7/10 18.00 Εκπολιτιστικός Θεατρικός Όμιλος Καλλονής Λέσβου (ΕΘΟΚ) «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γ. Τζαβέλλα, Αμφιθέατρο ΕΠΑΛ στην Παροικιά.

21.00 Θεατρική Ομάδα Λέρου, «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Άκη Δήμου, Αίθουσα Νηρέα στη Νάουσα.

23.00 Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι», «Φοβάσαι τον Θάνατο;» μονόπρακτα και μονόλογοι του αμερικάνικου θεάτρου, Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου Νάουσας.

 

Κυριακή, 8/10

23.00 Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου, «Μαμ» του Σάκη Σερέφα, Αίθουσα Νηρέα στη Νάουσα.

Τρίτη, 10/10

18.00 Αναγνωστήριο Αγιάσου Λέσβου «Η Ανάπτυξη», «Μια γυναίκα μόνη» των Ντάριο Φο & Φράνκα Ράμε, Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου Νάουσας.

Τετάρτη, 11/10

12.00 Σύλλογος Γυναικών Χίου, «Το τεσσεροφύλλι» της Ζωής Βαλάση.

21.00 Θεατρική Ομάδα DUENDE Ικαρίας, «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Πέμπτη, 12/10

10.00 Ανοικτή συζήτηση για τις παραστάσεις μεταξύ των ομάδων- PORTO PAROS

18.00 Θεατρική Σκηνή των Παραλόγων (Λέσβος), «Χαμάμ γυναικών» της Νελ Νταν, Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου Νάουσας.

Σάββατο, 14/10

10.00 Ανοικτή συζήτηση για τις παραστάσεις μεταξύ των ομάδων- PORTO PAROS.

Κυριακή, 15/10

20.00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ - Αμφιθέατρο ΕΠΑΛ στην Παροικιά.

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 12|10|2017 17:49

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί μόνος του να τις συνθέσει. Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη D, όπου κύρια πηγή είναι ο ήλιος και όχι τα τρόφιμα! Πάνω κάτω όλοι μας έχουμε ακουστά αν όχι όλες, κάποιες από τις βιταμίνες, όπως για παράδειγμα τις βιταμίνες A, C, D, B12.

Πριν από μερικά χρόνια, μια νέα «βιταμίνη» έκανε την εμφάνισή της, η «βιταμίνη Β17». Η ουσία αυτή ονομάζεται αμυγδαλίνη και στην πραγματικότητα δεν είναι βιταμίνη! Η ουσία αυτή βρίσκεται κυρίως στα κουκούτσια, όπως και τους πυρήνες βερύκοκου και τα πικραμύγδαλα. Ψευδοεπιστήμονες, με ανυπόστατους ισχυρισμούς παρουσίαζαν την ουσία αυτή και την κατανάλωση πυρήνων βερύκοκου ως θεραπεία ή και μέσο πρόληψης του καρκίνου. Η έρευνα, όμως, έχει αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τοξικότητας και θανάτου λόγω δηλητηρίασης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουσία αυτή είναι κυανιούχα και η κατανάλωσή της μπορεί να επιφέρει δηλητηρίαση από υδροκυάνιο, καθώς όταν το κουκούτσι καταστραφεί (π.χ. με τη μάσηση) τότε η αμυγδαλίνη μετατρέπεται σε υδροκυάνιο.

Αρκετά περιστατικά έχουν αναφερθεί στη χώρα μας και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα ενός ασθενή με καρκίνο, στον οποίο παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια χειρουργείου, λόγω πολύ υψηλών επιπέδων υδροκυανίου στο αίμα, μετά από χρόνια κατανάλωσης εκχυλίσματος πυρήνων βερύκοκου. Στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά από κέντρα δηλητηριάσεων!

Η διασπορά ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τη δράση διαφόρων ουσιών μπορεί να είναι, αν όχι απλά επικίνδυνη, θανατηφόρα! Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή κρυφές θεραπείες. Αν η κατανάλωση τσαγιών και εκχυλισμάτων λειτουργούσε, τότε δεν υπήρχαν ασθένειες! Από την άλλη, αν κάποιος πεθάνει από δηλητηρίαση, έχει πετύχει την πρόληψη του καρκίνου και άλλων νοσημάτων!

 

Κατηγορία Υγεία
- 12|10|2017 17:10

Εγκρίθηκε καταρχήν από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και εν συνεχεία από το Υπουργείο Υγείας η προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για την δημιουργία Αιμοδυναμικού τμήματος  προϋπολογισμού δαπάνης 615.000 ευρώ. Για την προμήθεια αυτή χορηγήθηκε η έγκριση σκοπιμότητας  από τον Υφυπουργό Υγείας  Παύλο Πολάκη για χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» 2014-2020.

Την πρόταση υπέβαλε η διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ενώ εγκρίθηκε επίσης η προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και άλλων Ιατρικών τμημάτων προϋπολογισμού δαπάνης 404.000 ευρώ. Για την προμήθεια αυτή χορηγήθηκε η έγκριση σκοπιμότητας  από τον κ. Πολάκη για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017.

Επίσης από  τον Τακτικό Προϋπολογισμό  του Νοσοκομείου έγινε προμήθεια διαφόρων ειδών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού , συνολικής δαπάνης 136.699  ευρώ, ενώ εκκρεμεί αίτημα χρηματοδότησης από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για προμήθεια Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού δαπάνης 405.000  ευρώ.

 

Στο Υπουργείο Υγείας εκκρεμεί αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού προϋπολογισμού δαπάνης 126.000 ευρώ.

 Και δωρεές

Παράλληλα, το Νοσοκομείο έγινε αποδέκτης δωρεών από την εταιρεία  EIN HERZFUR KINDER που δώρισε ένα καρδιοτοκογράφο, το  Σωματείο αντιμετώπισης παιδικού τραύματος, την COLDENSTEP SHIPPING που δώρισε ένα Βιντεοκολονοσκόπιο PENTAX (Με συσκευή πόνου και CO2.) τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ που δώρισε μια συσκευή υποθερμίας, την Τράπεζα ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ, η οποία στα πλαίσια του προγράμματος  Κοινωνικής Ευθύνης  ανέπτυξε τη δράση «Μαζί , με στόχο την υγεία στη Λέσβο» και δώρισε στο Νοσοκομείο Ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, τον ΡΟΤΑΡΙΑΝΟ ΟΜΙΛΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ που δώρισε στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μια Πολυθρόνα αιμοκάθαρσης.

 Η Διοίκηση ευχαριστεί τους παραπάνω δωρητές για την προσφορά τους, τους συγχαίρει   και τους διαβεβαιώνει,  ότι ο εξοπλισμός  ήδη χρησιμοποιείται για την περίθαλψη και ανακούφιση των ασθενών του  Νοσηλευτικού Ιδρύματός.

Τέλος, επισημαίνει ότι «η αναζήτηση οικονομικών πόρων για την χρηματοδότηση του προγράμματος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου μας είναι μια διαδικασία συνεχής και αδιάλειπτη, που μαζί με την  ολοκλήρωση του κτιριολογικού προγράμματος, την  ενεργειακή αναβάθμισή του Νοσοκομείου, την ενίσχυσή του με Ανθρώπινο Δυναμικό και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, αποτελούν στόχους Στρατηγικής σημασίας για τη Διοίκηση.»

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 12|10|2017 16:14

Όταν έχεις κουμπάρα τη δική μου, γνωρίζεις πάντοτε αυτούς που πρέπει να ξέρεις σε μια πόλη, πολύ πριν τα φώτα της δημοσιότητας πέσουν πάνω τους και δε σε αφήνουν να τους δεις καθαρά. Γνώρισα την Ανδρομέδα ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα στον Αύλωνα, όπου γινόταν η παρουσίαση της τελευταίας ποιητικής συλλογής της Ντέπης Χατζηκαμπάνη. Εκεί, στην καρδιά του Περάματος, σε μια δροσερή ταβέρνα με γευστικότατες λιχουδιές, ακούσαμε ποίηση, απολαύσαμε μουσική, ήπιαμε ωραιότατο τσίπουρο, ενώ η κουμπάρα Αναστασία διάβαζε από τον υπολογιστή της την ομιλία της για τη φίλη της, τη Ντέπη, και υποδεχτήκαμε αργά το βράδυ, λίγο πριν την αναχώρηση, την Αγλαΐα Κυρίτση, πεινασμένη, σαν λύκο, ύστερα από Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Η Ανδρομέδα τριγυρνούσε ξυπόλητη ανάμεσά μας, έπαιζε πιάνο, φορώντας ένα έντονο γαλάζιο κοντό καφτάνι, χαμογελούσε και συνεχώς κουβέντιαζε για πλεκτά βραχιολάκια. Γύρω μας οι παρέες έρχονταν και έφευγαν, η βραδιά κύλησε σαν το νερό, στην επιστροφή ρίξαμε έναν γενναίο καυγά με την κουμπάρα στο αυτοκίνητο, κάτι με το προσφυγικό ήταν, έφταιγε και το τσίπουρο, δε θυμάμαι ακριβώς γιατί, έτσι κι αλλιώς το άλλο πρωί καμιά δε θυμόταν τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ξανασυνάντησα την Ανδρομέδα το βράδυ των γενεθλίων μου, στο «Ιστορικόν», γιατί η Αναστασία σκέφτηκε ότι είναι καλή ιδέα να ακούσουμε μια βραδιά που φυσούσε την Ντέπη να παίζει μουσική, πίνοντας τα μοχίτο που μας ετοίμαζε η Πελαγία. Η Ανδρομέδα κάθισε μαζί μας, μετά τα μεσάνυχτα, όταν πια βρισκόμασταν στον τέταρτο γύρο της οινοκατάνυξης. Κάπου εκεί ανάμεσα στο κύμα που έσκαγε στα πόδια μου, στα μηνύματα στο κινητό, να είστε καλά όλοι σας, και στις μουσικές της Ντέπης, που μας πρόσφερε μια νοσταλγική βραδιά, έμαθα και την ιστορία της. Δεν σκοπεύω να τη γράψω. Ούτε να τη σχολιάσω. Όσο μεγαλώνει μέσα μου ο φόβος για τα χρόνια που περνούν, τόσο περισσότερο πιστεύω ότι πρέπει ο άνθρωπος να κάνει αυτό που λαχταρά η ψυχή του.

Ύστερα από εκείνο το βράδυ οι εξελίξεις στάθηκαν ραγδαίες. Την επόμενη μέρα ο Μήτσος έμαθε ότι θα είναι φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ, μόλις συνήλθαμε από την ημικρανία του πρωινού, το γιορτάσαμε μέχρις εσχάτων, μετά αρρώστησα, και μόλις άνοιξα τα μάτια μου χτύπησε το τηλέφωνο κι οι διακοπές μου τέλειωσαν απότομα εκείνη την Κυριακή το μεσημέρι, όταν άφησα πίσω μου τη Μυτιλήνη με κατεύθυνση για τον Πειραιά. Δεν ξαναείδα την Ανδρομέδα. Διάβασα πρόσφατα όμως ότι πρωταγωνιστεί στον τοπικό και όχι μόνον τύπο με τον αγώνα της. Προσωπικά της εύχομαι να τον κερδίσει. Πιστεύω, γιατί πια μεγάλωσα, ότι αυτό θα συμβεί, όχι γιατί εκτέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας, όχι γιατί είχε την τόλμη και εκτέθηκε, αλλά μόνον αν η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τις ανάγκες που γεννιούνται εγκαίρως και σπεύδει να αναπροσαρμοστεί, για να τις καλύψει.

Επειδή η Ανδρομέδα μού ήταν συμπαθής, διάβασα πολλά που την αφορούσαν. Κάποια υπερβολικά και μαξιμαλιστικά, αναπόφευκτο παρελκόμενο της στενής σχέσης με τη δημοσιότητα. Εν συντομία: Αποτάσσομαι όσους της επιτίθενται, δεν προσυπογράφω διάφορες αναφορές στη Judith Butler, νομίζω χάνεται η ουσία της φεμινιστικής της θεωρίας. Επίσης, ορίζω αλλιώς τη γενναιότητα: γενναίοι πια, για μένα, είναι οι καθημερινοί, οι συνηθισμένοι άνθρωποι, που απαρατήρητοι σηκώνουν έναν βαρύ σταυρό: μια μάνα άνεργη, μια γυναίκα άρρωστη, ένα θύμα βίας, που συνεχίζει να ζει και να ελπίζει. Μεγαλώνω είπαμε! Σέβομαι την ανάγκη και τον αγώνα της Ανδρομέδας. Εκτιμώ γενικά όλους τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στις συμβάσεις και αντιμετώπισαν τις συνέπειες (λιγότερες ή περισσότερες δεν έχει σημασία). Ελπίζω η απόφαση που περιμένει να τη δικαιώσει και να τη λυτρώσει. Λογοθετικά. Θα τη συμβούλευα να μιλά λιγότερο στα μέσα (ξέρω πως όλοι τώρα με βρίζετε). Η πραγματική ζωή αρχίζει, μόλις κλείσουν. Είναι δύσκολη. Είναι όμορφη. Είναι μοναδική. Της εύχομαι να ζήσει τη δική της, όπως επιθυμεί._

 

Καλυψώ Ν. Λάζου-Μπαλτά

Φιλόλογος

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 12|10|2017 16:08

Με αφορμή την επίσημη λήξη στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να πληροφορηθεί κατά πόσο η χώρα μας αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό τα εν λόγω προγράμματα, εγγράφοντας όλους τους επιλέξιμους πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση σε άλλα Κράτη - Μέλη.

  

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται σταθερά και μετά τη λήξη των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, η κυρία Βόζεμπεργκ ρωτά, εάν η ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε επίσημα τη συνέχιση των προγραμμάτων ή την εφαρμογή ενός διαδοχικού αντίστοιχου προγράμματος με σκοπό την ελάφρυνση της χώρας.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 12|10|2017 15:39

 

Επισημαίνοντας πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο νησί έχουν θανατωθεί γύρω στα 2000 πρόβατα, αλλά και της σοβαρότητας της κατάστασης που διαμορφώνεται στη Λέσβο από την ευλογιά των προβάτων, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσε χτες ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Ζητώντας μία εξήγηση σε ότι αφορά στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση και περιορισμός της εν λόγω ασθένειας καθώς και η άμεση εξάλειψή της.

Ειδικότερα ο κ. Αθανασίου, ρωτά:

Υπάρχει πρόβλεψη ή δυνατότητα για άμεση στελέχωση της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας λόγω εκτάκτου ανάγκης (ενδεχομένως με αποσπάσεις), δωρεάν χορήγηση απολυμαντικών φαρμάκων στους κτηνοτρόφους, εκτεταμένη εφαρμογή απολυμαντικών σε οχήματα στις πύλες εισόδου του νησιού κ.ά;

Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι των οποίων θανατώθηκαν τα κοπάδια τους;

Πέρα από την προβλεπόμενη αποζημίωση, είναι δυνατόν να προβλεφθούν περαιτέρω διευκολύνσεις για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ανασυστήσουν τις εκτροφές τους, όπως η διατήρηση του συνόλου των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους τουλάχιστον για μία τριετία μετά από τη θανάτωση του κοπαδιού τους, επιδότηση αγοράς ζωοτροφών, φορολογικές διευκολύνσεις κ.ά

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 12|10|2017 14:40

Παρουσία και της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 10 στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, η ημερίδα με θέμα: «Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά της Λέσβου. Η περίπτωση του Σιδερίτη (τσάι του βουνού)».

 

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής Κώστας Αδαμίδης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γιώργος Καμπούρης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χρύσανθος Αργυρίου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Αγγελική Σαραντινού και υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.

 

Στον χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων τόνισε την  ιδιαίτερη σημασία τεκμηρίωσης της ταυτότητας των αρωματικών φυτών, που συνδεδεμένα με την ονομασία του τόπου προέλευσης, όπως το τσάι της Αγιάσου, δίνουν τη δυνατότητα για νέες, καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 

Καλογήρου: «Να μη μείνουμε μόνο στην έρευνα…»

 

«Η ανάπτυξη των νησιών μας και ιδίως των απομακρυσμένων χωριών τους, μπορεί να επιτευχθεί όταν καταφέρουμε να ενώσουμε τους θησαυρούς της φύσης με τη θέληση των ανθρώπων, ώστε με όρους έξυπνης εξειδίκευσης να βγούμε στην εγχώρια και διεθνή αγορά με προϊόντα ονομασίας προέλευσης», είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Δύναμη όλων μας είναι η συνεργασία ώστε να μην μείνουμε μόνο στην έρευνα, αλλά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν επιχειρηματικές δράσεις».

 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν ακόμη τα παραδοτέα του έργου «Φυτοχημική ανάλυση της Βιοποικιλότητας των Νήσων της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου» που έγινε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας και της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λέανδρος Σκαλτσούνης και ο φαρμακοποιός/ερευνητής Δρ. Ευάγγελο Αξιώτη. Η παρουσίαση περιλάμβανε τις αναλύσεις 22 φυτικών ειδών, όσον αφορά στα πτητικά και μη συστατικά τους.

 

Το απειλούμενο… τσάι του βουνού

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο απειλούμενο και ενδημικό είδος του Βορειοανατολικού Αιγαίου σιδερίτης (τσάι του βουνού) το οποίο σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα που έγινε έχει αξιόλογες φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα από την φυτοχημική ανάλυση του φυτού, επιβεβαίωσαν τη σημαντική αντιοξειδωτική του δράση. Εξίσου σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα  από τις αναλύσεις του αιθέριου ελαίου του φυτού. Στην ημερίδα έγινε εκτενής συζήτηση για τις καλλιεργητικές και οικονομικές προοπτικές του ανωτέρου είδους.

 

Τέλος ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γεώργιος Λαγουτάρης μίλησε για την τυποποίηση, μεταποίηση και εμπορία αρωματικών φυτών και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|10|2017 14:29

 

Το γνωστό ζήτημα που έχει προκύψει με τη «δέσμευση» από την τοπική Εκκλησία ουσιαστικά της δωρεάς των 150.000 δολαρίων των Ελλήνων της Αυστραλίας παραμένει ως… «ζήτημα», δεδομένης της άρνησης ως και σήμερα της Μητρόπολης Μυτιλήνης να τοποθετηθεί επί της… τύχης της. Οι προσπάθειες, ωστόσο, για να σπάσει επιτέλους αυτή η σιωπή, που σκανδαλίζει πια και τους ίδιους τους πιστούς, συνεχίζονται εκ μέρους των (σεισμόπληκτων) αποδεκτών της δωρεάς, οι οποίοι μετά την ακρόαση που ζήτησαν επί του θέματος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προωθούν πια το θέμα και απευθείας στην Ιερά Σύνοδο. Παράλληλα, για όλες τις ενέργειές τους ως σήμερα για να εντοπίσουν πού βρίσκεται η επίμαχη δωρεά και πώς θα… «ξεμπλοκάρει», ενημερώνουν (και ζητούν και ενημέρωση) όλους τους φορείς που ενδεχομένως να διαχειρίζονται και άλλες αντίστοιχες δωρεές, απαιτώντας αυτό που δεν μπορεί να εναποτίθεται στη διακριτική… ευχέρεια του Θεού: Διαφάνεια. Στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή, δηλαδή για διαφάνεια, το «Ε» αποκαλύπτει σήμερα την Εγκύκλιο που διένειμε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας προς όλες τις ενορίες της πριν διεξάγει το γνωστό έρανο. Το περιεχόμενο της οποίας και ο λόγος του Αρχιεπίσκοπου Αυστραλίας Στυλιανού, εκτός του ότι προκαλούν αναπόφευκτες συγκρίσεις με αυτά που κατά καιρούς διαβάζουμε ως «δημόσιο λόγο» αρκετών (δυστυχώς) εκ των «πατέρων» της δικής μας Εκκλησίας, αποτυπώνει ξεκάθαρα και τον σκοπό της δωρεάς: τη στήριξη δηλαδή των σεισμόπληκτων πολιτών και όχι την ανοικοδόμηση των… ναών της Λέσβου, που φέρεται να (εν)νοεί η Μητρόπολη Μυτιλήνης.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής πολλών εκ των εν δυνάμει αποδεκτών της δωρεάς των 150.000 δολαρίων, αλλά και εκ των δωρητών από την Αυστραλία, δεν ήταν τόσο η άρνηση ως σήμερα της Μητρόπολης Μυτιλήνης να δώσει στοιχεία για το πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά και πώς θα τα διαθέσει.

 

Για τους ναούς η δωρεά;

Αλλά οι διαρροές που θέλουν την ηγεσία της Μητρόπολης να διαθέτει τα χρήματα αυτά υπέρ της αποκατάστασης των ζημιών των 23 ναών της Λέσβου! Με αφορμή αυτές τις διαρροές, μάλιστα, ανέκυψε και ένας επιπλέον προβληματισμός που ξεπέρασε τους πρότερους του Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας (που ανέδειξε το όλο θέμα) που αφορούσαν απλά στη… διαφάνεια γύρω από τις δωρεές για τους σεισμόπληκτους. Αφού διαφάνηκε πως για την επίμαχη δωρεά, των 150.000 δολαρίων, η Μητρόπολη, όχι μόνο δεν είπε κουβέντα, αλλά κάποιοι για λογαριασμό της έσπευσαν να ερμηνεύσουν κιόλας από μόνοι τους και τον… σκοπό αυτής! Ορίζοντας ως «φιλανθρωπικό της έργο» την αποκατάσταση των ναών της και όχι τη στήριξη των σεισμόπληκτων.

Μπορεί επισήμως η Μητρόπολη να μην πήρε θέση γι’ αυτό το θέμα, αλλά από τη στιγμή που κάποιοι επώνυμα από το «περιβάλλον» της Μητρόπολης μέσω του διαδικτύου λένε όσα λένε χωρίς καμιά διάψευση δημιουργείται η εντύπωση έστω και ανεπισήμως για τη θέση της Μητρόπολης.

 

Οι συγκρίσεις μεταξύ των Εκκλησιών, αναπόφευκτες…

Σε αυτό το καίριο ζήτημα όμως, έρχεται το «Ε» να καταδείξει με ένα ακόμη στοιχείο το ότι δεν υπάρχει τελικά κανένα περιθώριο… παρερμηνείας του σκοπού του εράνου. Δημοσιεύοντας σήμερα -μετά το δημοσίευμα του «Βήματος της Εκκλησίας» της Αυστραλίας με αναλυτικά στοιχεία της δωρεάς- την Εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις ενορίες της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για την πραγματοποίηση του εράνου, με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού και μάλιστα μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου. Ο οποίος στην επιστολή του προς τους Ιερατικούς Προϊσταμένους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας ζητά να διαβαστεί (για λόγους πλήρους διαφάνειας) η Εγκύκλιος σε όλους τους πιστούς, τονίζοντας πως «απόδειξη της συλλογικής επιταγής θα δημοσιεύσωμεν, όπως πάντοτε, διά των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως…», κάτι που ασφαλώς έπραξε δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα του εράνου! Αποτυπώνοντας έτσι γλαφυρά το πόσο εκ διαμέτρου αντίθετη είναι αφενός η αντίληψη περί «διαφάνειας» ανάμεσα στην ηγεσία της Εκκλησίας της Αυστραλίας και της τοπικής μας εκκλησίας, αλλά και το πόσο μεγάλη βαρύτητα δίνεται εκ μέρους των Ιερατικών Προϊσταμένων της μακρινής Αυστραλίας στο να εκπληρωθεί πράγματι ο σκοπός της δωρεάς των πιστών.

Μεγάλες διαφορές, ωστόσο, διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας την Εγκύκλιο και στον τρόπο που προσεγγίζει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός την καταστροφή που υπέστη η Βρίσα και οι περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος της 12ης του Ιούνη. Αναγνωρίζοντας -εκτός των σεισμόπληκτων κατοίκων της Λέσβου- ως δυνάμει αποδέκτες της δωρεάς των πιστών ως και τους πρόσφυγες: «Επλήγησαν και οι γνωστοί ταλαιπωρούμενοι μετανάστες, ως πρόσφυγες και δεν είναι δυνατόν να μας αφήσει αδιάφορους», τους οποίους η Μητρόπολη της Μυτιλήνης ουδέποτε αναγνώρισε ως «αναξιοπαθούντες» στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η Εγκύκλιος που παρουσιάζει σήμερα το «Ε», που αποτελεί και το κάλεσμα στους πιστούς να ενισχύσουν τη σεισμόπληκτη Λέσβο, δεν αναφέρει πουθενά τους ναούς που χρήζουν αποκατάστασης και για τους οποίους υπάρχει ως γνωστόν η μέριμνα του κράτους.

  

 

Η επιστολή στην Ιερά Σύνοδο

 

Επιστρέφοντας τώρα στο… σήμερα και στην ακόμα σε πλήρη εξέλιξη προσπάθεια αποδέσμευσης της δωρεάς από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας Κώστας Σταυρινός απέστειλε (μετά από εκείνη που έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο) μέσα στην εβδομάδα επιστολή και στην Ιερά Σύνοδο για το όλο ζήτημα.

«Προσφεύγουμε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδό σας, αιτώντας και τη δική σας συνδρομή, ώστε να διευκρινισθεί η τύχη των χρημάτων που έχουν προσφερθεί για τους σεισμοπαθείς του νησιού μας και τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Μητρόπολης Μυτιλήνης. Η παράταση της υπάρχουσας εκκρεμότητας θεωρούμε ότι, εκτός των άλλων ζητημάτων, επιφέρει πλήγμα και στην ίδια την Εκκλησία. Ελπίζουμε ότι το αίτημά μας θα τύχει θετικής ανταπόκρισης και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρινός στην επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο, περιγράφοντας και το γνωστό «ιστορικό» της αδυναμίας συνεννόησης με την τοπική ηγεσία της Εκκλησίας, κοινοποιώντας και τις δύο (αναπάντητες ως σήμερα) επιστολές του Συλλόγου προς τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, την επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Εκκλησίας» της Αυστραλίας, με τα ποσά που συγκέντρωσε η κάθε ενορία και τέλος την Εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που δημοσιεύει σήμερα και το «Ε»…

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top