Απλά θέματα Δημοκρατίας

08/01/2022 - 11:00 Ενημερώθηκε 08/01/2022 - 17:05

Ως γνωστόν, στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες οι πολίτες εκπροσωπούνται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους που αναδεικνύουν την εκάστοτε νόμιμη κυβέρνηση. (Σ.Σ. κάνουμε το διαχωρισμό, μιλώντας για κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, που προϋποθέτουν ελεύθερες εκλογές σε τακτά χρονικά διαστήματα και αυστηρή τήρηση της αρχής της δεδηλωμένης, για να μην ανακατευτούν στην κουβέντα τίποτα οπαδοί «δημοκρατιών» που ο μοναδικός ηγέτης παίρνει σε επαναλαμβανόμενες εκλογές ποσοστά άνω του 90%, ή θιασώτες του «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» ή και οπαδοί του «ένας Παπαδόπουλος θα μας σώσει»)! Σε τοπικό επίπεδο αντίστοιχα, οι πολίτες εκπροσωπούνται από τους εκλεγμένους άρχοντες της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εν προκειμένω από Δήμαρχους και Περιφερειάρχη με τη νομιμοποίηση των αντίστοιχων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Χρειάζονται Συντονιστικές Επιτροπές;  

Σε ορισμένες περιπτώσεις σίγουρα ΝΑΙ. Όπως έχει αποδειχθεί και ιστορικά, όταν ανακύπτουν μείζονα ζητήματα σε ένα τόπο, όπου πρέπει να δοθεί η αίσθηση της πανστρατιάς για την αντιμετώπισή τους ή για την διεκδίκηση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει σχετική έως απόλυτη ομοφωνία επί της διεκδίκησης, οι βασικοί εκπρόσωποι των φορέων λαϊκής εκπροσώπησης (αιρετοί πρώτου και δεύτερου βαθμού) καλούν σε συστράτευση και άλλους επιμέρους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες (βουλευτές, τοπικούς εκπροσώπους κομμάτων, εκπροσώπους κοινωνικών φορέων όπως Επιμελητήρια, Εμπορικοί Σύλλογοι, Επιστημονικοί Σύλλογοι γιατρών, δικηγόρων μηχανικών κλπ.) μέσα από άτυπα όργανα «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα» για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα θέματα. Προφανής σκοπός, να δοθεί προς όλες τις κατευθύνσεις η αίσθηση της ομοθυμίας των κατοίκων, της πανστρατιάς και της ανυποχώρητης διεκδίκησης. Τέτοιες Συντονιστικές Επιτροπές συγκροτήθηκαν στο παρελθόν με επιτυχία (ανεξαρτήτως σκοπού ή κάθε φορά αποτελέσματος) με ενδεικτικά παραδείγματα τη συντονιστική επιτροπή μετά τη μεταπολίτευση και τα Ελληνοτουρκικά του 74 για την ανάγκη ειδικής ενίσχυσης των νησιών, τη συντονιστική του 87 για τη μη κατάργηση της Ακαδημίας και πιο πρόσφατα τη διεκδίκηση σε μόνιμη βάση μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά.  

Αυτόκλητοι εκπρόσωποι  

Είναι άλλο όμως η συγκρότηση για λόγους ουσίας και εντυπώσεων Συντονιστικής Επιτροπής όλων των θεσμικών φορέων και άλλο μια ομάδα ετερόκλητων και ποικίλου έως και ανύπαρκτου θεσμικού βάρους παραγόντων, να αυτοαποκαλείται «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα» προσπαθώντας να επιβάλλει την άποψή της στους πολλούς, επειδή συνήθως αποτελείται από πιο πολλούς …φωνακλάδες! Τέτοιες «συντονιστικές επιτροπές» εκπροσωπούν συνήθως μόνο το αστήρικτο «υπερεγώ» όσων τις απαρτίζουν και σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιούνται να μιλούν εν ονόματι του συνόλου του Λεσβιακού λαού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey