της Μάγδας Αναγνωστή

ΑΝΤΩΝΗΣ Ή ΑΔΩΝΙΣ ; Ι Έθιμα των ημερών στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

22/04/2022 - 08:30

Μέχρι τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, στην Αγία Παρασκευή, οι γυναίκες ασκούσαν ένα ιδιόρρυθμο έθιμο. Μπαίνοντας η Μεγάλη Σαρακοστή φυτεύαν σε γλάστρες σπόρους από το φυτό γόγγολη (Agrostemma githago) που στη διάλεκτο λέγεται «κουκουρόβλους», ένα ζιζάνιο των σιτηρών με μαλακούς αναρριχώμενους βλαστούς. Τις γλάστρες αυτές τοποθετούσαν σε σκοτεινό χώρο (κατώγι), ανάποδα ώστε να εξαναγκάσουν το φυτό να αντιστρέψει τη φορά του, και τις πότιζαν με χλιαρό νερό για να επιταχύνουν τη βλάστηση. Λόγω της έλλειψης χλωροφύλλης οι βλαστοί ήταν κατάλευκοι και, όταν ξανατοποθετούσαν σωστά τις γλάστρες, κρέμονταν εντυπωσιακά. Με τις ωραιότερες στόλιζαν τον επιτάφιο, και βέβαια ο συναγωνισμός ανάμεσα στις νοικοκυρές ήταν τεράστιος.

Τι παράξενο! Τους ίδιους αυτούς κρεμαστούς κήπους συναντάμε στα πανάρχαια χρόνια με την ονομασία «κήποι του Αδώνιδος»  ως μέρος των λατρευτικών του Άδωνι, κατά τις γιορτές προς τιμήν του, που λάβαιναν χώραν (για φαντάσου!) κατά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία, με την ονομασία Αδώνια.

Ο Άδωνις, ο ωραιότερος νέος που είδε ποτέ ο Κόσμος, αγαπήθηκε τόσο από την Αφροδίτη όσο και από την Περσεφόνη, και χρειάστηκε η παρέμβαση του Δία για να βρεθεί λύση στη διεκδίκηση: 6 μήνες τον χρόνο παραμονή στον Άδη με την Περσεφόνη και 6 μήνες στη γη με την Αφροδίτη. Φυσικά η γη πενθούσε όταν έφευγε ο Άδωνις (φθινόπωρο – χειμώνας) και γιόρταζε όταν επέστρεφε (άνοιξη – καλοκαίρι). Για την επιστροφή του Άδωνι γιορτάζονταν τα Αδώνια που ξεκινούσαν πένθιμα με ένα είδος κηδείας, περιφοράς ομοιωμάτων του Άδωνι με πένθιμους θρηνητικούς ύμνους, και ολοκληρώνονταν θριαμβικά με την επιστροφή – Ανάστασή του με χορούς και αφθονία τροφής. Τα ομοιώματα δε του Άδωνι κατέληγαν είτε στη θάλασσα, είτε σε κάποια πηγή, ή ποταμό, πάντως σε νερό. Μια σημαντική λεπτομέρεια: τα Αδώνια ήταν αποκλειστικά γυναικεία γιορτή.

Μύθοι και ιστορίες γύρω από τη γέννησή του, τους έρωτές του με την Αφροδίτη και τη σύντομη ζωή του υπάρχουν άφθονοι, με διάφορες παραλλαγές. Θα άξιζε ίσως να αναφερθούμε κάποια στιγμή σ' αυτούς. Για την ώρα θα σταθούμε μόνο στον θάνατό του που συνέβη σε κυνήγι ενός μεγάλου κάπρου (αρσενικό αγριογούρουνο), σταλμένου από τον Άρη που τον τύφλωσε η ζήλια, αφού, ως γνωστόν υπήρξε ο μόνιμος εραστής της Αφροδίτης. Από το αίμα του Άδωνι βάφτηκαν κόκκινα τα τριαντάφυλλα, που μέχρι τότε ήταν μόνο λευκά. Από τα δάκρυα της Αφροδίτης πάλι φύτρωσαν οι ανεμώνες (Anemone coronaria) και από το αίμα της που στάλαξε, καθώς ξετρελαμένη γύρευε τον Άδωνι και τρυπήθηκε από ένα αγκάθι, φύτρωσαν οι παπαρούνες (Papaver rhoeas). Κοντά σ' αυτά θα πρέπει να βάλλουμε και το φυτό Μύρρα ή Σμύρνα (Commiphora myrrha), στο οποίο μεταμορφώθηκε η μητέρα του Άδωνι, προϊόν του οποίου είναι μια ρητίνη που αποδίδει ένα πανάκριβο άρωμα. Πρόκειται για τα σμύρνα που προσέφεραν στον νεογέννητο Ιησού οι Μάγοι μαζί με λιβάνι και χρυσό. Πολλά λοιπόν ανοιξιάτικα φυτά συνδέονται με τους μύθους του Αδώνιου κύκλου. Είναι απολύτως φυσικό, καθώς στον Άδωνι φαίνεται να προσωποποιούνται όλες οι ζωοποιές και αναζωογοννητικές δυνάμεις της φύσης και ο ίδιος καταλήγει μια ακόμη (όπως για παράδειγμα ο Διόνυσος), θνήσκουσα και αναγεννώμενη θεότητα, ακολουθώντας τον ετήσιο κύκλο της ζωής. Άλλωστε, καθώς φανερώνει και το με αριθμό 62 fragmento της Σαπφούς (περίπου 630 – 570 π.Χ.) «κατθνάσκει, Κυθέρη ̓, ἄβρος Ἄδωνις· τί κε θεῖμεν; καττύπτεσθε, κόραι, καὶ κατερείκεσθε χίτωνας» (πεθαίνει Αφροδίτη ο αβρός Άδωνις, γιατί καθόμαστε; στηθοκοπηθείτε κορίτσια και ξεσκίστε τα φορέματά σας), τα Αδώνια τελλούνταν ήδη στη Λέσβο από τον 7ο προχριστιανικό αιώνα, και τα μοιρολόγια για τον αδικοχαμένο νέο ήταν μέρος του τελλετουργικού.

Ας ξαναγυρίσουμε τώρα στην Αγία Παρασκευή για να συναντήσουμε ένα επίσης σημαντικό έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής. Πρόκειται για την περιφορά του Επιταφίου μετά τα μεσάνυχτα, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, περιφορά σε όλο το χωριό, με εξέχοντα, κατά τις δοξασίες, μαγικό ευετηριακό ρόλο. Και το σπουδαιότερο, να τονίσουμε τον ιερατικό ρόλο των γυναικών του χωριού κατά την αγρύπνια του νεκρού Ιησού, όταν τον μοιρολογούν μόνες στην εκκλησία, χωρίς καμμία αντρική παρουσία, ούτε καν του ιερέα, ψέλνοντας το περίφημο «Καταλόγι της Παναγιάς», όπως ονομάζεται, αν και τα Καταλόγια είναι δημοτικά στιχουργικά αφηγήματα, κυρίως ερωτικού περιεχομένου. Πρόκειται για παραλλαγή από το Μοιρολόϊ της Παναγιάς, γνωστού ως «σήμερα μαύρος ουρανός» από τον πρώτο του στίχο. Όμως το ΑγιαΠαρασκευώτικο Καταλόϊ έχει δυό σημεία που το καθιστούν ιδιαίτερο. Το πρώτο είναι η αναφορά πως «κλάψανε τα ματέλια της (της Παναγίας) γινήκαν τα κατμέρια», οι πανέμορφοι νάρκισσοι, (Narcissus spp., Amaryllidaceae) αυτοφυείς στα ΑγιαΠαρασκευώτικα χωράφια, καθώς απ' τα δάκρυα της Αφροδίτης φυτρώσαν οι ανεμώνες. Και το δεύτερο. Ένα δίστιχο που δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη συνοχή με τη Σταύρωση και λέει:

«Κάτω στα Γιεροσόλυμα ένα δεντρί 'φυτρώθει

κορμί του ήταν ο Χριστός και ρίζα η Παναγία»

Ο πειρασμός να θυμηθούμε πως ο Άδωνις γεννήθηκε μέσα απ' τη φλούδα του δέντρου μύρρα στο οποίο μεταμορφώθηκε η μητέρα του, όταν ήταν ακόμη έγγυος, είναι μεγάλος!

Συναφές με την λατρεία του Άδωνι θα πρέπει να είναι και ένα τοπωνύμιο, από κείνα για τα οποία οι ντόπιοι δεν δίνουν καμιά πειστική ερμηνεία, και λένε απλά «αυτά έτσι τα φτάσαμε» ή «έτσι τα βρήκαμε». Τ' Αντώνη ο λάκκος λέγεται ένας ποταμόλακκος στη ρεματιά του Μυλοπόταμου, που από το σωζόμενο τοπωνύμιο στην περιοχή «Κουκουτού» πιθανολογούμε πως θα έπρεπε κατά την αρχαιότητα να ονομαζόταν Κωκυτός, ο περίφημος ποταμός του Άδη, ο ποταμός των θρήνων. Μήπως, αναρωτιέται στη Σελλάδα του ο Κώστας Μάκιστος – Παπαχαραλάμπους (1895 – 1984) στην πραγματικότητα πρόκειται για τον λάκκο του Αδώνιδος, ο οποίος με παραφθορά μετατράπηκε σε Αντώνη; Μήπως ήταν ο λάκκος στον οποίο πετούσαν κάποτε οι γυναίκες τα ομοιώματα του Άδωνι; Το βιβλίο αυτό, η Σελλάδα, αποτελεί μια κιβωτό για τα ιερά και τα όσια της Αγίας Παρασκευής, όπως και η Αγία Παρασκευή αποτελεί μια εξέχουσα πανελλήνια Κιβωτό της συνοχής μας στον χρόνο και τον συγκεκριμένο χώρο, της παράδοσής μας, της ταυτότητάς μας, της ίδιας της ψυχής μας. Κάθε κομμάτι που επιτρέπουμε να σβήσει προξενεί πληγή που δύσκολα επουλώνεται. Ακόμη κι αν αυτό συμβεί, αφήνει κακό σημάδι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey