Πλάι στο δίδυμό του, ζωντανεύοντας κι άλλο την προκυμαία Μυτιλήνης

Αναμένουμε το «Κρυστάλ» να μυρίσει ξανά ούζο!

15/06/2017 - 16:34

Από τα πολυσυζητημένα ιστορικά στέκια της προκυμαίας, σήμα κατατεθέν της πόλης της Μυτιλήνης, εκτός από τον εντυπωσιακό Άγιο Θεράποντα, υψώνεται το «Κρυστάλ», δίδυμο τού επίσης μεγαλοπρεπούς καφενείου «Πανελλήνιον». Όπως όλες οι εξελίξεις δείχνουν, ο χώρος του, για χρόνια παρατημένος, θα μυρίσει πάλι... ούζο, όχι ως καφενείο, αλλά ως μέσο έκθεσης λεσβιακών προϊόντων Αρκεί, ωστόσο, άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις προς την Τράπεζα Πειραιώς που έχει κοινοποιήσει την πρόθεσή της να παραχωρήσει το «Κρυστάλ» με προγραμματική σύμβαση στο Επιμελητήριο. Και αυτή η παραχώρηση, όπως και οι άνωθεν πιέσεις, δεν θα μπορούσαμε να κρύψουμε ότι γίνονται -και- χάρη στις παρεμβάσεις της εφημερίδας «Εμπρός», που ανέδειξε ατοπήματα και αναγκαιότητες, αλλά και τις αποφασιστικές κινήσεις πρωτίστως του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη και στη συνέχεια του Συνδέσμου Ποτοποιών και Αποσταγματοποιών Λέσβου, του Επιμελητηρίου και βέβαια... της Τράπεζας Πειραιώς.

Και τα δύο κτήρια, του «Κρυστάλ» και του «Πανελλήνιου», χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα το 1985. Η ιστορία από το τότε στο σήμερα πέρασε από πολλές φουρτούνες. Γνώστης της, που την παρακολούθησε συστηματικά από πλευράς ειδησεογραφίας, δεν είναι άλλος από τον συνάδελφο Νίκο Μανάβη, το αρχείο του οποίου μπορεί να μας κατατοπίσει σχετικά. Το 1990 χαρακτηρίστηκαν διατηρητέοι οι εσωτερικοί χώροι των καφενείων και οι χρήσεις τους, ενώ από το 1995 και μετά ξεκίνησε μια προσπάθεια να αποχαρακτηριστούν και να μετατραπούν σε υποκατάστημα της τότε κραταιάς Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις οδήγησαν σε αναστολή και τελικά τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού. Το δεύτερο σχέδιο που παρουσιάστηκε ήθελε να παραμένει διατηρητέο το «Πανελλήνιον» και να αποχαρακτηρίζεται το «Κρυστάλ». Στόχος και πάλι ήταν να μετατραπεί σε υποκατάστημα της ΑΤΕ. Μάλιστα, είχε παρουσιαστεί και ένα ευφάνταστο σενάριο που ήθελε να δημιουργηθεί υπόγεια σύραγγα που θα ένωνε το σημερινό υποκατάστημα της ΑΤΕ (πρώην καφενείο Δάλλα (από την πλευρά της προκυμαίας) και Καφεκοπτείο Χατζηχαλκιά (από την πλευρά της αγοράς). Αποδείχθηκε ότι πρόκειται για ένα ανέφικτο τεχνικά σενάριο και έτσι εγκαταλείφθηκε.

Όμως, οι προσπάθειες συνεχίστηκαν έως το 2005, όπου επί υπουργίας Αριστοτέλη Παυλίδη το «Κρυστάλ» αποχαρακτηρίστηκε. Συγκεκριμένα, στις 11 Οκτωβρίου του 2005 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η σχετική απόφαση. Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί από την Αγροτική Τράπεζα. Επίσης, λήφθηκαν υπόψη δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για το θέμα, η 498η του 2000 και η 300ή του 2005 με εισήγηση του τότε δημάρχου Άρη Χατζηκομνηνού.

 

Πρόλαβαν το πολυκατάστημα!

Με τούτα και με κείνα φτάνουμε σε ένα πρωινό του Μαρτίου του 2016, όπου ο φακός του Νίκου Μανάβη «συλλαμβάνει» οικοδομικές εργασίες στο πάλαι ποτέ παραδοσιακό καφενείο. Μετά το ρεπορτάζ του, που αποκάλυπτε ότι επρόκειτο το κτήριο να στεγάσει... πολυκατάστημα ρούχων (!), παρεμβαίνει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος ειδοποιεί τους επίδοξους εκμεταλλευτές του χώρου ότι το «Κρυστάλ» θα ανοίξει εκ νέου ως παραδοσιακό καφενείο-ουζερί.

Εξάλλου, πρόταση για αξιοποίηση του ιστορικού καφενείου «Κρυστάλ» ως χώρου προβολής του ούζου και της γαστρονομίας του νησιού κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Σύνδεσμος Ποτοποιών Αποσταγματοποιών Λέσβου σε συνάντηση που είχε με τον κ. Γιαννέλλη. Μαζί με τους ποτοποιούς ήταν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς. Εν συνεχεία, ο κ. Γιαννέλλης απέστειλε την πρόταση στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Γιάννη Χατζηνικολάου, με τον οποίο είχε ήδη συναντηθεί συζητώντας τις δυνατότητες αξιοποίησης του «Κρυστάλ» ως καφενείου της Μυτιλήνης, όπως ήταν η αρχική του χρήση.

 

Από τον Μυριβήλη έως σήμερα

«Το συγκεκριμένο κτήριο έχει τεράστια ιστορική και πολιτισμική αξία, δεδομένου ότι απ’ εκεί παρήλασαν σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτικού και πνευματικού χώρου, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Στράτης Μυριβήλης, ο Ηλίας Βενέζης και πολλοί άλλοι -γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζει να αποτελεί πάγιο αίτημα πολιτών της Μυτιλήνης η επαναλειτουργία του “Κρυστάλ” ως καφενείου», τονίζει ο κ. Γιαννέλλης.

Πλέον αυτό που αναμένεται είναι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Επιμελητηρίου και της Τράπεζας Πειραιώς που θα του το παραχωρήσει για τα επόμενα χρόνια. «Είμαστε έτοιμοι. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, θεωρούμε ότι το Επιμελητήριο μπορεί να αναλάβει το “Κρυστάλ” και θέλουμε να ξαναζωντανέψει ο χώρος», ανέφερε στο «View» ο κ. Γιαννέλλης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς εξήγησε στο View ότι «σκοπός μας είναι ο χώρος να συμβάλλει στην προβολή και ανάδειξη όλων των τοπικών προϊόντων, αλλά και να φιλοξενήσει εκθέσεις». Τα βλέμματα λοιπόν όλων, στρέφονται στο Επιμελητήριο που άμεσα πρέπει να κοινοποιήσει τις προτάσεις του για την εκμετάλλευση και ανάδειξη του χώρου, ώστε να γίνει πράξη η προγραμματική σύμβαση και η πολυπόθητη παραχώρηση του Κρυστάλ για την ανάδειξη της πολιτισμικής... ουζοπαράδοσης!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey