Ακρίβεια

26/03/2022 - 15:00

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ακρίβεια, που σε πολλές περιπτώσεις είναι δικαιολογημένη, υπάρχουν όμως και άλλες που είναι «η χαρά του κερδοσκόπου» και για να μη συμβάλλουμε κι εμείς άθελά μας στα φαινόμενα μαυραγοριτισμού, ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη. Το πρώτο και βασικό στοιχείο είναι τα καύσιμα και γενικά η ενέργεια. Φαινόμενα ανοδικών τάσεων υπήρχαν από πριν, ήλθε η εισβολή στην Ουκρανία και τα μεγέθυνε. Άμεση επίπτωση στις τιμές των καυσίμων, λιγότερη άμεση στις τιμές του ρεύματος και έμμεση πλην αρκετά σοβαρή, σε οτιδήποτε επηρεάζεται το κόστος παραγωγής του από το κόστος της ενέργειας ή είναι παράγωγο επεξεργασίας πετρελαίου και άλλων ορυκτών. Πόσο; Τόσο όσο! Τα φαινόμενα πανικού δεν δικαιολογούνται, το κλίμα φουσκώνει και από κερδοσκοπικές τάσεις και καλό είναι να μένουμε ψύχραιμοι. Η αγορά αργά ή γρήγορα βρίσκει διεξόδους και εναλλακτικές και ισορροπεί ξανά. Σε ψηλότερο ενδεχομένως επίπεδο τιμών; Ναι. Αλλά όχι σε φούσκα. Ένα κοντινό μας παράδειγμα; Όσοι σπεύσαμε να βάλουμε πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα και πάνω από το 1,70 το λίτρο και τώρα, 2 βδομάδες μετά, η τιμή κυμαίνεται γύρω στο 1,40. 

Ακρίβεια (2) 

Ανάλογη – αλλά σε μικρότερη κλίμακα - είναι η εξέλιξη και σε κάποια άλλα είδη όπως τα δημητριακά, τα σπορέλαια, η ζάχαρη κλπ. Όμως και σ’ αυτά, δεν δικαιολογείται το κλίμα πανικού που επιχειρούν να δημιουργήσουν άλλοι για λόγους εντυπωσιασμού (κατά κανόνα στο χώρο των μέσων ενημέρωσης) και άλλοι άμεσα ενδιαφερόμενοι για λόγους κερδοσκοπίας. Ναι, ανέβηκε – μέχρι να ισορροπήσει ξανά – η τιμή των αλεύρων, σε ένα ποσοστό γύρω στο 30%. Από κει και πέρα, να ακούς εκπροσώπους κλάδων ή δημοσιολογούντες γενικά να μιλάνε – από πού κι ως που – για …διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού, είναι κάτι που δεν καταπίνεται με τίποτα. Γενικά φίλοι, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι μετά από δεκαετίες σχετικής σταθερότητας των τιμών, να δημιουργηθεί ξανά πληθωριστική νοοτροπία. Οι παλιότεροι θα θυμούνται εποχές τη δεκαετία του 80 και αρχές του 90, με πληθωρισμό 20 και 25%, όπου ήταν τέτοιο το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, που αν αγόραζες κάτι με διαφορά ενός δυο μηνών στην ίδια τιμή, έλεγες: Μωρέ, μπράβο, πώς και δεν ακρίβυνε;!!! 

Ακρίβεια (3)  

Για να το διασκεδάσουμε και λίγο, να μη μείνουμε με τη μαυρίλα των ημερών. Θυμάστε το παλιό σλόγκαν – επιγραφή στα κρεοπωλεία; «Ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτου»; Αν συνεχίσει να ανεβαίνει η τιμή στο μοσχαρίσιο κρέας (και όχι μόνο) μου φαίνεται πως θα γίνει: ¨Ο ….πελάτης κόπτεται παρουσία του κιμά»!! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey