Αίτημα για 1908 επιστροφές στην Τουρκία

31/07/2021 - 11:00 Ενημερώθηκε 30/07/2021 - 17:58

Νέο αίτημα προς τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση επιστροφή στην Τουρκία 1.908 μεταναστών που διαμένουν στα ΚΥΤ των νησιών του Αιγαίου, οι περισσότεροι απ αυτούς βρίσκονται στη Λέσβο, κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, και τον επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, ο κ. Μηταράκης ζητά την άμεση επιστροφή των ατόμων αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι «οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για Covid-19 στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια, όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Με την αποσυμφόρηση καλά να κρατεί

Να σημειώσουμε ότι παρόμοιο αίτημα είχε υποβάλλει το Υπ. Μετανάστευσης και πριν μερικούς μήνες, ζητώντας την επιστροφή 1450 μεταναστών, που δεν δικαιούνταν διεθνούς προστασίας, αίτημα που  δεν έχει υλοποιηθεί από την Τουρκία, γι αυτό και ο αριθμός των προς επιστροφή ατόμων, μετά την συνέχιση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου έχει αυξηθεί και σήμερα το Υπ. Μετανάστευσης μιλά για 1908 μετανάστες που πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία , σύμφωνα με την κοινή δήλωση του 2016. Η αποχώρηση αυτών των μεταναστών από τα νησιά, ειδικά για τη Λέσβο θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην άμεση αποσυμφόρηση του νησιού , αφού ο αριθμός των διαμενόντων θα πέσει άμεσα πολύ κάτω από τις 3.000, με την επιστροφή αυτών στην Τουρκία , ενώ με δεδομένο την επίσπευση των αιτήσεων ασύλου θα συνεχιστεί και η ροή αποχώρησης από το νησί των αναγνωρισμένων προσφύγων, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι της τάξης των 20 με 30 ατόμων καθημερινά. Τούτων δοθέντων και με δεδομένο ότι και ο αριθμός των διαμενόντων ατόμων στα σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ έχει πέσει δραστικά κάτω από τα 400, είναι πολύ πιθανό τέλη Φθινοπώρου, που έτσι και αλλιώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις κλείνει και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, θα μετράμε τους διαμένοντες μόνο στην προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ σε μερικές εκατοντάδες, με την προυπόθεση φυσικά ότι οι όποιες μεταναστευτικές ροές δεν θα πάρουν αυξητικές τάσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey