Η πρόσοψη του ναού του Αγ. Δημητρίου στην Μόρια (φωτ. Α. Παυλέλλης) Η πρόσοψη του ναού του Αγ. Δημητρίου στην Μόρια (φωτ. Α. Παυλέλλης)

Αδημοσίευτο θραύσμα επιγράμματος ρωμαϊκών χρόνων στον Άγ. Δημήτριο Μόριας

26/03/2018 - 14:30 Ενημερώθηκε 26/03/2018 - 15:08

Από την αρχή του ταξιδιού προς την αρχαία κληρονομιά της Λέσβου είχα την πεποίθηση ότι ο τόπος έχει πολλούς ακόμα «κρυμμένους», άγνωστους ως τώρα θησαυρούς. Η πεποίθηση αυτή συνεχώς και ευτυχώς επιβεβαιώνεται. Έτσι λοιπόν το σημερινό ενημερωτικό σημείωμα αφορά μία ακόμα εντοιχισμένη επιγραφή στον ναό του Αγ. Δημητρίου στην Μόρια, ιδρυμένο το 1885.

Πρόκειται για θραύσμα δυσανάγνωστο και πολύ φθαρμένο, που θυμίζει επίγραμμα. Είναι εντοιχισμένο στον εξωτερικό τοίχο του ιερού αλλά δεν ήταν πάντα ορατό.

Ήταν καλυμμένο με κονίαμα, όπως και όλο το εξωτερικό του ναού, μέχρι που πριν από περίπου 10 χρόνια απεκαλύφθη κατά τις εργασίες συντήρησης. Έτσι την εντόπισε και την φωτογράφισε ο Ασημάκης Παυλέλλης.

Από την ως τώρα διερεύνηση η επιγραφή φαίνεται αδημοσίευτη. Το κείμενο λοιπόν, η χρονολόγηση και ο σχολιασμός της θα δοθούν αργότερα, όταν θα υπάρχει η νόμιμη άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το εξωτερικό του ιερού με την εντοιχισμένη επιγραφή σε μαύρο πλαίσιο (φωτ. Α. Παυλέλλης)

Το εντοιχισμένο θραύσμα της επιγραφής. Άγ. Δημήτριος Μόριας (φωτ. Α. Παυλέλλης)

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey