Αυλαία για καλοκαίρι!

Στην Ελευσίνα η «Λεσβιακή Παροικία»

07/06/2017 - 19:20

Την τελευταία μέρα του Απρίλη, που έτυχε να είναι Κυριακή, η «Λεσβιακή Παροικία», γιόρτασε την άνοιξη σ’ όλη της τη μεγαλοπρέπεια με την εκδρομή/εξόρμηση στον κοντινό, αλλά άγνωστο μέχρι σήμερα σε πολλούς από μας Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας και όχι μόνο.

Είχαμε την τύχη και τη χαρά να είναι παρέα μας, εκτός από το γεμάτο πούλμαν με αγαπημένους Μυτιληνιούς και φίλους, η αρχαιολόγος κυρία Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, χάρη στην οποία ήρθε να μας ξεναγήσει η καθ’ ύλην υπεύθυνη αρχαιολόγος των αρχαίων της Ελευσίνας κυρία Καλλιόπη Παπαγγελή και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Έτσι συναντήσαμε την άνοιξη στην καρδιά της, στο χώρο λατρείας της θεάς Δήμητρας. Εκεί στο ιερό της Ελευσίνας, που υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου από το 16ο π.Χ. αιώνα έως το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ., λατρευόταν συνεχώς η θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών. Η Δήμητρα (η Μητέρα της γης) δίδαξε στους Ελευσίνιους και στους υπόλοιπους Έλληνες την καλλιέργεια της γης.

Η θέα ήταν υπέροχη. Έχοντας μπροστά στα μάτια μας το Θριάσιο Πεδίο και τον Ελευσινιακό Κόλπο, δυστυχώς δεν καταφέραμε να μάθουμε για τα πάνσεπτα μυστήρια αφού πάντα τα σκέπαζε και τα σκεπάζει απόλυτη μυστικότητα, είδαμε όμως τη Ρωμαϊκή Αυλή, με το ναό της Προπυλαίας Αρτέμιδος, την Εσχάρα, τη Ρωμαϊκή Κρήνη και τις Θριαμβικές Αψίδες. Στη συνέχεια μπήκαμε στο Ιερό της Δήμητρας από τα Μεγάλα Προπύλαια, δίπλα από τα οποία βρίσκεται το Καλλίχορο Φρέαρ. Κοντά ήταν τα Μικρά Προπύλαια, το Πλουτώνειο και φτάσαμε στο Τελεστήριο, τον κυρίως ναό της Δήμητρας. Η επίσκεψή μας στο Μουσείο με το πλούσιο Προαύλιο και έξι αίθουσες με αγάλματα, κιονόκρανα, αναθηματικά ανάγλυφα και τα άλλα ευρήματα συμπλήρωσαν την ενημέρωσή μας.

Στη συνέχεια με οδηγό και ξεναγό τον αρχιτέκτονα Λάμπη Ηλιόπουλο, μέλος του Δ.Σ., γνωρίσαμε την περιοχή των Μεγάρων, με το λιμάνι της Πάχης και το αρχαίο τουρκικό τείχος που προστάτευε την πόλη των Μεγάρων από τις επιδρομές.

Ο τελικός προορισμός μας ήταν το Αλεποχώρι, γραφικό παραθαλάσσιο θέρετρο στον Κορινθιακό. Φάγαμε πολύ όμορφα σε παραθαλάσσιο κέντρο, στην παραλία, που είχε από πιο μπροστά κλείσει ο αρχηγός της εκδρομής και μέχρι την ώρα της επιστροφής μάς δόθηκε η ευκαιρία για μια ευχάριστη βόλτα στην ακρογιαλιά με την υπέροχη θάλασσα..

Η ωραία μέρα, η παρέα κι όλο αυτό το υπερθέαμα στην Ελευσίνα συνέθεσαν μια πολύ όμορφη εκδρομή.

Ε.Β.

 

 

 

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey