Σύμβουλοι της πλειοψηφίας συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση

Συνεχίζονται οι εσωτερικές τριβές στην παράταξη Καλογήρου

10/05/2017 - 10:46 Ενημερώθηκε 12/05/2017 - 11:14

Έχασε, σε επίπεδο εντυπώσεων, η Περιφερειακή Αρχή το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου σε ένα θέμα ήσσονος σημασίας, που όμως έδωσε τη δυνατότητα στην ενδοπαραταξιακή αντιπολίτευση να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Η Περιφερειακή Αρχή ζήτησε από το Συμβούλιο να αναθέσει την αρμοδιότητα της έγκρισης προμηθειών για ποσά κάτω των 20.000 ευρώ στην Οικονομική Επιτροπή. Το επιχείρημα του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Χρύσανθου Αργυρίου ήταν πως πρόκειται για μικροποσά των 50 και 100 ευρώ που δίνονται για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες των υπηρεσιών κι η ενασχόληση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αυτά τα ζητήματα θα ήταν κουραστική και θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, δεδομένου ότι το Συμβούλιο συνεδριάζει περίπου μία φορά τον μήνα.

Η πλειοψηφία των συμβούλων της αντιπολίτευσης έδειξε ότι δεν πείθονταν από τις αιτιάσεις της Περιφερειακής Αρχής. Μάλιστα, ο Νάσος Γιακαλής τόνισε ότι το προηγούμενο έτος λήφθηκε απόφαση από την οικονομική επιτροπή για απευθείας ανάθεση της προμήθειας πετρελαίου που δεν ήταν σύννομη. Άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης σημείωσαν πως η μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή θα οδηγούσε στη συρρίκνωση της δυνατότητας ελέγχου των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των κ. Κόρακα, Παυλή και Κυρίτση.

Με την αντιπολίτευση συντάχθηκαν και τρεις σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ο Απόστολος Αλατζάς, ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης και η πρώην αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Φωτεινή Θαλασσινού, που εδώ και καιρό έχουν διαφοροποιηθεί από την περιφερειακή αρχή και κατά καιρούς εναντιώνονται στις αποφάσεις της.

 

Ήθελε 21 ψήφους!

Την εισήγηση του κ. Αργυρίου στήριξε με παρέμβασή του και ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, τονίζοντας ότι τα 2,5 προηγούμενα χρόνια η οικονομική επιτροπή είχε αυτήν την αρμοδιότητα και την άσκησε χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Τόνισε πως πάνω από το 80% των αποφάσεων της Επιτροπής ήταν ομόφωνες. Με απόλυτο τρόπο έκανε σαφές ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε καμία απευθείας ανάθεση έργου. Η τοποθέτηση του κ. Βαλσαμίδη διακόπηκε δύο φορές, μία από τον κ. Κόρακα και μια από τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Στρατή Κύτελη.

Στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Αλατζάς ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα. Προς στιγμή υπήρξε αμφισβήτηση αν αρκεί η υποβολή του αιτήματος από ένα μόνο περιφερειακό σύμβουλο για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Τότε στη συζήτηση παρενέβη η κ. Καλογήρου και ζήτησε η ίδια να είναι ονομαστική η ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν 20 υπέρ της εισήγησης, 13 κατά. Λευκό ψήφισε η περιφερειακή σύμβουλος του Οικολογικού Άνεμου κ. Αργυρούδη. Για να ισχύσει η μεταβίβαση της αρμοδιότητας θα έπρεπε η εισήγηση να λάβει 21 θετικές ψήφους.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας κι ενώ είχε ξεκινήσει η συζήτηση των εκτός ημερησίας διατάξεων θεμάτων, η κ. Αργυρούδη δήλωσε ότι θέλει να αλλάξει την ψήφο της και να ψηφίσει υπέρ της εισήγησης, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει, γι’ αυτό και με παρέμβασή της η κ. Καλογήρου σημείωσε: «Κρατάμε τη δήλωση της κ. Αργυρούδη ως έκφραση πολιτικής βούλησης».

Το θέμα όπως προείπαμε ήταν ήσσονος σημασίας, αλλά έδωσε τη δυνατότητα στην ενδοπαραταξιακή αντιπολίτευση, με δεδομένη την αντίθεση της αντιπολίτευσης, να φέρει ένα ακόμη εμπόδιο στην περιφερειακή αρχή. Μετά την παραπάνω εξέλιξη, η έγκριση των προμηθειών για ποσά κάτω των 20.000 ευρώ θα πρέπει να περνά από το περιφερειακό συμβούλιο αντί από την οικονομική επιτροπή.

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey