FOLLOW US

Οικονομία

  • Συνάντηση με Τσίπρα για το θέμα ζητά η ΕΝΠΕ
Να παγώσουν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών

Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με ομόφωνη απόφασή του.

 

Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με ομόφωνη απόφασή του.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ ζητεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών διά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Η ΕΝΠΕ θεωρεί ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει στη διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και θα επιφέρει πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Η χώρα κινδυνεύει να υποστεί από την Ε.Ε. σημαντικότατες δημοσιονομικές διορθώσεις και δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι αφενός να κληθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις που έλαβαν κι αφετέρου να διακοπεί εντελώς η καταβολή ενισχύσεων. Το ΔΣ της ΕΝΠΕ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί την κατάρτιση των δασικών χαρτών «σημαντικό έργο, που αποτελεί για δεκαετίες επιδιωκόμενο στόχο της ελληνικής πολιτείας και το οποίο οι φορείς της αυτοδιοίκησης θεωρούν αναγκαίο να ολοκληρωθεί.

 

Προχειρότητες και αγκυλώσεις

Δυστυχώς, όμως, αν και πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, παρατηρούνται προχειρότητες, έλλειψη σχεδιασμού, «δήθεν βιασύνη», αγκυλώσεις και εμμονές, «σχεδίαση επί χάρτου» χωρίς γνώση των περιοχών, χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς προηγούμενη και αναγκαία κύρωση των χαρτών και των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, χωρίς καμία συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, που δημιουργούν και θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα, ενώ οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε απόγνωση.

Τα προβλήματα και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και θα πάρουν τη μορφή «χιονοστιβάδας». Έτσι, απαιτείται σοβαρότατη προσέγγιση των ζητημάτων και των προβλημάτων που ανακύπτουν και αντίστοιχη νομοθετική τροποποίηση και πρόβλεψη. Είναι αδιανόητη η απώλεια της κυριότητας χιλιάδων ιδιοκτησιών που πιθανότατα θα προκύψει. Ακόμη, είναι αδιανόητο να μη λαμβάνεται υπόψη ο αγροτικός χαρακτήρας εκτάσεων που αποδεικνύονται από τις αεροφωτογραφίσεις των προηγούμενων περιόδων ως τέτοιας υφής και σήμερα, «με μόνη τη σχετική απόχρωση του γκρι» από την εξέταση του φωτογραφικού υποβάθρου της πρόσφατης περιόδου, να χαρακτηρίζονται με μια «μονοκονδυλιά» ως δάσος κατά την έννοια του νόμου. Τα παραδείγματα χιλιάδες και ιδιαίτερα σε περιοχές που είχαν μετανάστευση και εγκατάλειψη των αγρών όπως και ιδιαίτερες βλαστικές συνθήκες που επικρατούν στις ίδιες περιοχές (βροχοπτώσεις κ.λπ.).

 

Χάνονται επιδοτήσεις

 

Οι εκτάσεις που στις αεροφωτογραφίσεις του έτους 1945 και έτους 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα πρέπει να παραμένουν αγροτικές και να μη χάνουν τον ως άνω χαρακτηρισμό τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που μάλιστα ορίζονται ως τέτοιες (βοσκοτόπια και αντίστοιχα είναι καταγεγραμμένες και στον ΟΠΕΚΕΠΕ).

Η σημαντικότερη όμως επίπτωση είναι αυτή που αφορά τον αγροτικό κόσμο. Οι δασικοί χάρτες περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα. Το ουσιαστικότερο πρόβλημα προκύπτει, σύμφωνα με την ΕΝΠΕ, από την αγνόηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ως ενός οργανισμού που χρησιμοποιεί τις εκτάσεις που αμφισβητείται ο αγροτικός τους χαρακτήρας και τον υποχρεώνει να αποδέχεται αυτά που ένα δημόσιο έγγραφο δίνει στη δημοσιότητα ως δεδομένα.

Επομένως, αδιακρίτως σε ποια φάση θα βρίσκονται οι διαδικασίες εξέτασης των ενστάσεων, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ που θα υποβάλουν οι αγρότες μέχρι τέλος Απριλίου θα διαφοροποιούν τα δικαιώματα, δηλαδή θα μειώνουν τις ενισχύσεις. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα που θα εμφανιστεί είναι ότι η εφαρμογή ισχυουσών διατάξεων ή και η ψήφιση νέων για την επίλυση των προβλημάτων θα είναι χρονοβόρα, πόσο μάλλον όταν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν χιλιάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη. Και το τρίτο και χειρότερο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα τόσο με τις τρέχουσες πληρωμές όσο και με την αναζήτηση εξηγήσεων από την Ε.Ε. για τις προηγούμενες χρονιές.

Κίνδυνο διατρέχουν, επίσης, εποικιστικές και λοιπές εκτάσεις αλλά και κληροτεμάχια που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για αγροτική παραγωγή και για αστικές ανάγκες, εκτάσεις αναδασμών, βιομηχανίες και επενδύσεις που έγιναν μέσω και του αναπτυξιακού νόμου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις.

 

 

Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ

 

Η ΕΝΠΕ δηλώνει την αποφασιστικότητά της να μην επιτρέψει τη διαστρέβλωση και εν τέλει την απαξίωση ενός ιδιαίτερα κρίσιμου θεσμικού εργαλείου, όπως είναι οι δασικοί χάρτες. Είναι αποφασισμένη και δεν θα επιτρέψει ένας σχεδιασμός με σφάλματα, ο οποίος μόνο κατ’ επίφαση προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία, να δημιουργήσει ένα αβέβαιο και γκρίζο τοπίο σε ολόκληρη τη χώρα ικανό:

- Να ακυρώσει την αναπτυξιακή δυναμική των Περιφερειών, που με πολύ κόπο δημιουργήθηκε.

- Να επιτρέψει στους πραγματικούς καταπατητές να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, αξιοποιώντας τις αδυναμίες του συστήματος.

- Να αναγκάσει χιλιάδες πολίτες, που εσφαλμένα επηρεάζονται από δασικά πολύγωνα για να αποδείξουν το αυτονόητο, να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ και τελικά να οδηγηθούν μαζικά στα δικαστήρια.

 

Τι ζητά η ΕΝΠΕ

Μετά τα παραπάνω, το ΔΣ της ΕΝΠΕ ζητεί:

- Την αναστολή των διαδικασιών για όσο χρόνο θα χρειαστεί ώστε να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα, τα οποία είναι πλέον γνωστά. Μόνο τότε η ανάρτηση θα μεταβληθεί εύκολα σε κύρωση. Δεν μπορεί να αγνοείται μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε εδώ και 80 χρόνια.

- Την αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών μέσα από τις οποίες θα διορθωθούν τα συστηματικά λάθη μεγάλης κλίμακας.

- Την ενσωμάτωση των θεσμικών γραμμών που οριοθετούν τις αστικές περιοχές.

- Τη γενναία απομείωση του προβλεπόμενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων.

- Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ουσιαστική δημοσιότητα και την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να πληροφορηθούν με επάρκεια και ακρίβεια τους χαρακτηρισμούς που αφορούν την ιδιοκτησία τους και να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top