Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου και επιπρόσθετο προσωπικό προβλέπει το νέο σχέδιο δράσης για το προσφυγικό που παρουσίασε ο Μ. Βερβέι, συντονιστής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας

Αποσυμφόρηση μόνο προς Ανατολάς!

25/01/2017 - 13:31

Δεν προβλέπεται αποσυμφόρηση με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, παρά μόνο των ευάλωτων περιπτώσεων. Αυτό συμπεραίνει κανείς από το νέο σχέδιο κοινής δράσης για το προσφυγικό, που παρουσίασε χτες στους δημοσιογράφους ο Μάρτιν Βερβέι, συντονιστής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Ο κ. Βερβέι μετέβη στη Μόρια και συναντήθηκε με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

 

Δεν προβλέπεται αποσυμφόρηση με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, παρά μόνο των ευάλωτων περιπτώσεων. Αυτό συμπεραίνει κανείς από το νέο σχέδιο κοινής δράσης για το προσφυγικό, που παρουσίασε χτες στους δημοσιογράφους ο Μάρτιν Βερβέι, συντονιστής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Ο κ. Βερβέι μετέβη στη Μόρια και συναντήθηκε με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

«Προκειμένου να διασφαλισθούν τα οφέλη της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για την Ε.Ε., να ενισχυθεί η εφαρμογή της και να μετριαστεί η πίεση υπό την οποία βρίσκονται τα ελληνικά νησιά, απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες απ’ όλες τις πλευρές. Για το σκοπό αυτό, έχει εκπονηθεί μαζί με τις ελληνικές αρχές ένα σχέδιο δράσης.

Εάν εργαστούμε όλοι μαζί με βάση αυτό το σχέδιο δράσης, θα μπορέσει να εξαλειφθεί ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων στα ελληνικά νησιά ως τον Απρίλιο του 2017», δήλωσε ο κ. Βερβέι. Με άλλα λόγια, σε κοινή κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα νησιά μέσω της επιτάχυνσης των απαιτούμενων διαδικασιών μέχρι την ερχόμενη τουριστική σεζόν.

 

Δέκα μήνες συμφωνία

Τα αποτελέσματα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας από την κοινή δήλωση το Μάρτιο του 2016 είναι αρκετά σημαντικά. Οι καθημερινές αφίξεις στα νησιά από τις 21 Μαρτίου 2016 είναι 84 ημερησίως κατά μέσο όρο, ενώ από 1/9/2016 είναι 74. Για τον κ. Βερβέι, η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας αποφέρει απτά αποτελέσματα: «Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σημαντικά. Το 8μηνο μετά τη δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας έφτασαν 842.587 λιγότεροι. Παράλληλα, ο αριθμός νεκρών και αγνοουμένων στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου έχει μειωθεί κατά 90%».

Οι συνολικές αφίξεις στα νησιά από την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και για δέκα μήνες ήταν 25.270, όταν το 10μηνο από 20/5/2015 έως 20/3/2016 ήταν 960.681. Οι θάνατοι και οι αγνοούμενοι κατά τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου από τον Απρίλιο του 2016 είναι 69, όταν από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016 είναι 1.064. Οι επιστροφές και επαναπροωθήσεις στην Τουρκία από την 1/1/2016 έως 20/1/2017 είναι 2.021 και από το Μάρτιο του 2016 1.277, ενώ έχουν γίνει από 1/1/2016 6.412 εθελούσιες επιστροφές. Από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν επανεγκατασταθεί 7.563 άτομα, ενώ 21.000 υπολογίζονται οι υποψήφιοι προς εγκατάσταση που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα.

Συνολικά, 6.886 μετανάστες έχουν περάσει από συνέντευξη από τις 21 Μαρτίου 2016 έως 15/1/2017, ενώ σε πρώτο βαθμό έχουν παρθεί 8.581 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 3.138 ήταν απορριπτικές, 3.711 ήταν ευάλωτες περιπτώσεις, 1.562 είναι σε διαδικασία οικογενειακής επανένωσης και 170 αποδεκτές ως προς το αίτημα ασύλου. Σε δεύτερο βαθμό για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν γίνει 2.567 αιτήσεις, ενώ 134 μετανάστες έχουν επιστραφεί με αρνητική απόφαση πρώτου ή δεύτερου βαθμού.

 

Επίθεση Γαληνού για την απουσία της αντιπολίτευσης από τη συνάντηση με τον Μάρτιν Βερβέι

«Εδοξάσθησαν κρυπτόμενοι…»

 

Με δεδομένο ότι στη Λέσβο γύρω από το προσφυγικό έχουν καεί οι πάντες στο χυλό και φυσάνε πλέον και το γιαούρτι, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το αν η αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση που είχε την ευκαιρία να κάνει χθες (και) ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με το συντονιστή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας Μάρτιν Βερβέι δύναται πράγματι να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση.

Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτό, αφού θα φανεί σύντομα εκ του αποτελέσματος, η επίσκεψη Βερβέι έδωσε την αφορμή για τη δυναμική… αντεπίθεση του ΣπύρουΓαληνού προς την αντιπολίτευση, αναφορικά με τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής για το προσφυγικό. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, ουδείς εκ των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου δεν… εδέησε να παρευρεθεί στη σημαντική αυτήν συνάντηση με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο!

«Είναι πολύ κρίμα που δεν ήρθε κανένας επικεφαλής ή έστω αναπληρωτής από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Γαληνός για την απουσία της αντιπολίτευσης από τη συνάντηση με τον κ. Βερβέι και συνέχισε: «Ωστόσο, η μη παρουσία τους είναι αποκαλυπτική των προθέσεών τους. Γιατί εκείνο που πραγματικά θέλουν είναι να μην πάρουν μια υπεύθυνη στάση για το προσφυγικό. Προτιμούν να πυροβολούν αδιακρίτως απέξω από τα πράγματα, αλλιώς δεν θα αδιαφορούσαν να ρωτήσουν αρμοδίως για όλα εκείνα που τους προβληματίζουν γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού ή και του Καρά Τεπέ, που πρόσφατα έκανε παρέμβαση και ο κ. Καραγεωργίου», προσέθεσε για να καταλήξει με νόημα, ενθυμούμενος την ιστορική ρήση του ΓεωργίουΠαπανδρέου προς τον στρατηγό ΓεώργιοΓρίβα: «Εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος…»,στρέφοντας τα βέλη του κυρίως προς την πλευρά του «Αδέσμευτου Συνδυασμού».

 

Άκρως κατατοπιστική

Στην αποτίμηση τώρα της συνάντησης με τον κ. Βερβέι, ο κ. Γαληνός την χαρακτήρισε άκρως κατατοπιστική, καθώς μας κάνει όλους «πλουσιότερους σε γνώση για το τι μπορεί να γίνει πραγματικά και τι δεν μπορεί να γίνει», καταλήγοντας πως «η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στα ακριτικά νησιά είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα, ώστε σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της κατάστασης να μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να επιστρέψουν στην κανονικότητα».

 

 

Περισσότερες αφίξεις από επιστροφές

«Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών ασύλου στα ελληνικά νησιά από το Μάρτιο του 2016. Στις 30 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός προσωπικού που εργαζόταν στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου στα νησιά (EASO και ελληνικές αρχές) ήταν 233, και περιελάμβανε υπεύθυνους καταγραφής, διερμηνείς και εμπειρογνώμονες ασύλου. Επιπλέον, έχουν συγκροτηθεί έξι νέες Επιτροπές Προσφυγών προκειμένου να ασχοληθούν με τα αιτήματα σε δεύτερο βαθμό. Το αποτέλεσμα είναι 6.040 πρωτοβάθμιες και 838 δευτεροβάθμιες αποφάσεις», είπε ο κ. Βερβέι. Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου στα νησιά είναι 296, με περίπου 90 εξ αυτών να βρίσκονται στη Λέσβο.

«Παρά τη μεγάλη μείωση, οι αφίξεις στα νησιά συνεχίζονται και ο αριθμός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον αριθμό των επιστροφών, ενώ έχει προκύψει σημαντικός αριθμός εκκρεμών υποθέσεων ασύλου, γεγονός που δημιουργεί πίεση στις συνθήκες για τους μετανάστες αλλά και για τον τοπικό πληθυσμό στα νησιά», διαπίστωσε ο κ. Βερβέι.

 

Το σχέδιο δράσης

Το σχέδιο δράσης επιμελήθηκαν ο κ. Βερβέι από κοινού με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των κρατών μελών της Ε.Ε. Προβλέπει την αύξηση του προσωπικού επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου από τα 39 στα 100 έως μέσα Ιανουαρίου, αύξηση διερμηνέων από 66 σε 100, γρηγορότερη ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη στα επιπλέον αιτήματα και αύξηση προσωπικού της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου στα νησιά από 65 σε 100 άτομα. Προβλέπει, ακόμα, διαρθρωτικές αλλαγές στις υπηρεσίες ασύλου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, όπως κατηγοριοποίηση των υποθέσεων, επιμέρους οδηγίες για τις συνεντεύξεις, «να φροντίζουν να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι αιτούντες άσυλο κατά το διάστημα που εκκρεμεί η αίτησή τους (ακόμα και με την ενδεχόμενη χρήση κλειστών κέντρων) και «να διακόπτουν τη διαδικασία ασύλου σε περίπτωση μη εμφάνισης».

Επίσης, το κοινό σχέδιο δράσης προβλέπει βελτίωση συντονισμού, διαχείρισης, ασφάλειας και προστασίας τα νησιά με την ενίσχυση 130 ακόμα αστυνομικών (ήδη έχουν μεταβεί 150) που θα αποσπαστούν, τοποθέτηση μόνιμων συντονιστών, υποδομές ασφάλειας (περίφραξη, διαχωρισμός ανά εθνικότητα).

Σημαντικό εκτιμάται και το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών και επανένταξης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα δίνει πιο ελκυστικά πακέτα με περισσότερα χρήματα για την οικειοθελή επιστροφή προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία επαρκών θέσεων υποδοχής και κράτησης στα νησιά, ενώ εκτιμάται ότι όσων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν θα πρέπει να κρατούνται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey