Χάθηκε η εμπιστοσύνη και αυτό είναι πρόβλημα!

18/01/2017 - 15:10

Οι πρόσφατες τραγικές εικόνες με τις καταπλακωμένες σκηνές από το χιόνι στο hot spot της Μόριας έφεραν με εκρηκτικό τρόπο στην επιφάνεια και ανέδειξαν την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου να διαχειριστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα στην παρούσα συγκυρία και υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Οι πρόσφατες τραγικές εικόνες με τις καταπλακωμένες σκηνές από το χιόνι στο hot spot της Μόριας έφεραν με εκρηκτικό τρόπο στην επιφάνεια και ανέδειξαν την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου να διαχειριστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα στην παρούσα συγκυρία και υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό «πλάνο» -αν και οι περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες, μηδέ και του Γ. Μουζάλα εξαιρουμένου, έχοντας θητεύσει σε οργανώσεις της Αριστεράς, είχαν γνώση της αναγκαιότητας του «πλάνου». Η αίσθηση αυτή, της ανυπαρξίας δηλαδή συγκεκριμένων στόχων, προκειμένου η διαχείριση του προσφυγικού να μην είναι χωρίς μπούσουλα, αποτυπώνεται και στις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, προεξάρχοντος του αρμόδιου υπουργού Γ. Μουζάλα, που συνεχώς αυτοδιαψεύδεται με τη διάσταση λόγων και έργων του.

Μέσα μάλιστα σε ενάμιση χρόνο, από τότε που διαχειρίζεται το προσφυγικό από τη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η μεταμόρφωσή του είναι εντυπωσιακή! Από το νηφάλιο και αποτελεσματικό συνομιλητή, που εξέπεμπε εμπιστοσύνη και σεβασμό και έπειθε τους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή, έχει μετεξελιχθεί σ’ έναν οργισμένο και αναποτελεσματικό «παράγοντα», που δεν εμπνέει πλέον καμιά εμπιστοσύνη στους συνομιλητές του, γεγονός που καθιστά πλέον προβληματική τη συνύπαρξή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω ισχυρισμών είναι ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο, όπου, αφού απάντησε με απαξιωτικό και προσβλητικό ύφος στην επιστολή του δημάρχου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, συνέχισε να καταλογίζει ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νησί στην αυτοδιοίκηση και σε τοπικούς παράγοντες, υποβαθμίζοντας τις κυβερνητικές ευθύνες και τη δική του ανεπάρκεια να δρομολογήσει λύσεις εκτόνωσης. Η δε παραδοχή από τον ίδιο ότι το μεταναστευτικό στη Λέσβο παίρνει άλλα χαρακτηριστικά, με τις μαζικές αφίξεις Αφρικανών παράτυπων μεταναστών που δεν έχουν κανένα προσφυγικό προφίλ, εκ των πραγμάτων δημιουργεί την ανάγκη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, που να αποτρέπουν αυτές τις αφίξεις, αλλά συγχρόνως θα δρομολογούν την επαναπροώθησή τους με συνοπτικές διαδικασίες και όχι να παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ περιμένοντας άσυλο, που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να πάρουν.

Η εμμονή του υπουργού για δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου -που ενδεχομένως να είναι αναγκαίο- θα είχε άλλη αντιμετώπιση και υποδοχή από τους φορείς και την τοπική κοινωνία αν η κυβέρνηση είχε να δείξει απτά δείγματα γραφής της αποτελεσματικότητάς της για να αποσυμφορήσει το νησί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης, γιατί -όχι αδίκως- πιστεύεται ότι και η νέα δομή, που υποτίθεται θα φιλοξενεί παραβατικούς μετανάστες, θα γεμίζει χωρίς να αδειάζει, δημιουργώντας ακόμη μια εστία έντασης στο νησί και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Με αυτά τα δεδομένα, αν πράγματι ο κ. Μουζάλας θέλει έστω και τώρα να συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, θα πρέπει να επανεξετάσει την τακτική του με στόχο την αποσυμφόρηση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, εγκαταλείποντας ενδεχομένως την αδιαλλαξία του και πολλές από τις εμμονές του, διαφορετικά η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα φέρει ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εικόνα με τον Μουζάλα απ’ τη μια μεριά να... πετροβολά τους δημάρχους και όποιους αντιτίθενται στις επιλογές του και απ’ την άλλη την αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν και να είναι στα «κάγκελα».

Σε τελική ανάλυση, όπως είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο άρθρο μας, ο Μουζάλας -και ανεξαρτήτως των προθέσεών του- ενδεχομένως ό,τι είχε να δώσει το έδωσε και να κλείνει ο «κύκλος» του, αφού για πολλούς αποτελεί μέρος του προβλήματος, αν όχι το πρόβλημα, και πάντως όχι η λύση του, που είναι το μεγάλο ζητούμενο! Συνήθως, αν η ομάδα δεν πάει καλά και έχει χαθεί γενικώς η... μπάλα, αλλάζουν τον προπονητή, προσδοκώντας ότι θα «παίξει» καλύτερα και θα φέρει αποτελέσματα! Αλλά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, στην πολιτική φαίνεται ότι αφήνουν τα πράγματα να σέρνονται μέχρι να χαθεί εντελώς η... μπάλα!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey