Η απίστευτη ολιγωρία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής με το αναξιοποίητο πακέτο εκατομμυρίων ευρώ

Ενώ το «προσφυγικό χιόνι» μάς διέσυρε διεθνώς…

13/01/2017 - 13:39

Οι εικόνες με τις σκηνές των προσφύγων πνιγμένες στο χιόνι εντός του Κέντρου της Μόριας, κάνουν το γύρο του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα, τα ποσά που έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και εκείνα που αναμένεται να εκταμιευθούν.

Οι εικόνες με τις σκηνές των προσφύγων πνιγμένες στο χιόνι εντός του Κέντρου της Μόριας, κάνουν το γύρο του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα, τα ποσά που έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και εκείνα που αναμένεται να εκταμιευθούν.

Πρόκειται για τεράστια ποσά και απορεί κανείς για ποιο λόγο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επέδειξε τέτοια ολιγωρία, ώστε να μην προκηρυχθούν εγκαίρως ανοιχτοί διαγωνισμοί από την Ύπατη Αρμοστεία για να βρεθούν κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων το χειμώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναδημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 481,9 εκατομμυρίων ευρώ, από το συνολικό ποσό του 1,059 δισεκατομμυρίου που έχει δεσμευθεί ως το 2020.

 

Τα στοιχεία της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει τα εξής: Για το προσφυγικό, η χώρα δικαιούται 509 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020. Επιπλέον, από τις αρχές του 2015, έλαβε έκτακτη βοήθεια ύψους 352 εκατ. ευρώ.

Τόσο το ποσό των εθνικών προγραμμάτων (509 εκατ. ευρώ), όσο και το ποσό της έκτακτης βοήθειας (352 εκατ. ευρώ) διατίθενται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές Αρχές (συνολικά 178 εκατ. έχουν ήδη εγκριθεί σε υπουργεία, Αστυνομία, Ακτοφυλακή, Υπηρεσία πρώτης υποδοχής), καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ΜΚΟ (συνολικά 175 εκατ. έχουν ήδη εγκριθεί προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κ.ά.).

 

Για συγκεκριμένες δράσεις

Εξ αυτών (509 εκατ. ευρώ + 352 εκατ. ευρώ) έχουν καταβληθεί υπό τη μορφή προκαταβολής ή προχρηματοδοτήσεων για μία λίστα από συγκεκριμένες δράσεις, περίπου 296 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε., που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης, έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016, περίπου 198 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Ερυθρός Σταυρός και ακόμη έντεκα ευρωπαϊκές ΜΚΟ. Από αυτό το ποσό έχουν καταβληθεί τα 185,95 εκατ. ευρώ για μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις (βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων, κατασκευή νέων καταυλισμών πριν από το χειμώνα, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες με κουπόνια, πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση και παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανηλίκους).

 

Οι εταίροι - ΜΚΟ

Σημειώνεται, πως οι εταίροι της Ε.Ε., διά μέσου των οποίων χορηγείται η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), ο Ερυθρός Σταυρός και ακόμη δέκα ευρωπαϊκές ΜΚΟ (International Rescue Committee, Danish Refugee Council, Medecins du Monde, OXFAM, Save the Children, Arbeiter-Samariter-Bund, Norwegian Refugee Council, Mercy Corps, CARE Germany, Terre des Hommes).

Τέλος, όσον αφορά τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί, από τις αρχές του 2015, απευθείας προς τις ελληνικές Αρχές, και χορηγούνται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), τη μερίδα του λέοντος έχει το Υπουργείο Άμυνας με συνολικά 89 εκατ. ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey