O «Οικολογικός Άνεμος» για τον κατσίγαρο

Χρήσιμο υγρό λίπασμα, όχι απόβλητο για τα ρέματα

30/12/2016 - 15:09

Με πανηγυρικό τρόπο υποδέχθηκε ο «Οικολογικός Άνεμος», η περιφερειακή παράταξη των «Οικολόγων-Πράσινων», την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στα ελαιοτριβεία να αξιοποιήσουν τη μέθοδο της διάθεσης του κατσίγαρου σε ελαιώνες για να αποφύγουν την απόρριψή του σε ρέματα και ποτάμια.

Με πανηγυρικό τρόπο υποδέχθηκε ο «Οικολογικός Άνεμος», η περιφερειακή παράταξη των «Οικολόγων-Πράσινων», την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στα ελαιοτριβεία να αξιοποιήσουν τη μέθοδο της διάθεσης του κατσίγαρου σε ελαιώνες για να αποφύγουν την απόρριψή του σε ρέματα και ποτάμια.

Η ΚΥΑ, κατά την άποψη της παράταξης, δίνει λύση στο πρόβλημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων, ειδικά στα νησιά, τα οποία διαφορετικά θα οδηγούνταν σε κλείσιμο, μειώνει το κόστος παραγωγής για τους ελαιοπαραγωγούς και βάζει τέλος στις μεροληπτικές παρεκκλίσεις πολλών ετών. Ακόμη, η παράταξη θεωρεί πολύ σημαντική τη συμβολή της στη θέσπιση της ΚΥΑ.

Η ΚΥΑ υπογράφεται από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη και περιλαμβάνει αλλαγές ειδικά για τα ελαιουργεία.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, δίνονται νέες δυνατότητες απλοποιημένης αδειοδότησης περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας. Έτσι, με την υπαγωγή τους στην απλοποιημένη διαδικασία των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ), οι ελαιουργοί, εκτός από να αποθηκεύουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους σε εδαφοδεξαμενές εξάτμισης, θα μπορούν εναλλακτικά:

α) Να διαθέτουν τα υγρά παραπροϊόντα των ελαιουργείων τους ως υδρολίπανση των ελαιώνων και άλλων δενδρωδών καλλιεργειών σε κατάλληλα εδάφη μέχρι οκτώ κυβικά μέτρα ανά στρέμμα ετησίως, που αποτελεί μια καλή περιβαλλοντική πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια σε χώρες όπως στην Ιταλία, στην Πορτογαλία κ.ά.

β) Να μεταφέρουν τα παραπροϊόντα των ελαιουργείων τους, ανά περιοχή ενδιαφέροντος, σε κεντρικούς βιομηχανικούς φορείς επεξεργασίας αποβλήτων, δημιουργώντας τελικά παραγόμενα προϊόντα υψηλής ζήτησης με μεγάλη προστιθέμενη αξία Αυτό αφορά όχι μόνο τον κατσίγαρο, αλλά και την πυρήνα, που μπορούν να οδηγηθούν εκτός από τα πυρηνελαιουργεία και σε άλλες μονάδες (π.χ. κομποστοποίηση, πέλλετς κ.λπ.).

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην έκδοση προσκλήσεων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του νέου ΕΣΠΑ, στις οποίες θα μπορούν να υποβληθούν -μεταξύ άλλων- προτάσεις για επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιοτριβείων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Βασίλης Μπάλλας, με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν τώρα να ζητούν επιπλέον το διαθέσιμο υγρό λίπασμα για τους ελαιώνες τους, μειώνοντας το κόστος αγοράς λιπασμάτων, αλλά και τα ίδια τα λιοτρίβια να έχουν τη δυνατότητα αδειοδότησης χωρίς ιδιαίτερα κοστοβόρες περιβαλλοντικές επενδύσεις. Η διασφάλιση της λειτουργίας ιδιαίτερα των μικρών νησιωτικών ελαιοτριβείων, εκτός από τα προφανή οφέλη για την τοπική οικονομία, σταματάει την ομηρία τους, αίρει τις πολιτικές χρόνιων μεροληπτικών “παρεκκλίσεων” της Περιφέρειας και δίνει τέλος στις εισαγγελικές παρεμβάσεις και συλλήψεις του παρελθόντος».

 

Η πρακτική εφαρμογή της υδρολίπανσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Οικολογικού Άνεμου»,η συντριπτική πλειοψηφία των τριφασικών ελαιοτριβείων ήδη διαθέτει στεγανές δεξαμενές για τον κατσίγαρο, όπου απαιτείται η παραμονή του για καθίζηση πάνω από τρεις ώρες. Επομένως, μετά την καθίζηση, ο κατσίγαρος μπορεί να μεταφέρεται σε άλλες δεξαμενές ή να μεταφορτώνεται σε βυτία για μεταφορά στα κατάλληλα εδάφη ή να διοχετεύεται με σωληνώσεις στα εδάφη που θα υδρολιπαίνονται.

Το κάθε ελαιοτριβείο θα πρέπει να γνωστοποιεί με τεχνική έκθεση τις υπηρεσίες για το σχέδιο υδρολίπανσης, και κατάλληλες δειγματοληπτικές μετρήσεις εδάφους πριν και μετά την υδρολίπανση. Η απαιτούμενη τεχνική έκθεση δεν είναι κοστοβόρα και εξαρτάται από τον όγκο του κατσίγαρου. Η απόρριψη του κατσίγαρου στα ρέματα και στα ποτάμια δημιουργεί ευτροφισμό λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητας σε φαινόλες, που δεσμεύουν το οξυγόνο στο νερό και σκοτώνουν τους υδρόβιους ζωντανούς οργανισμούς.

Η απόρριψη του κατσίγαρου σε κατάλληλα εδάφη και σε κατάλληλη δοσολογία δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αντίθετα, ο κατσίγαρος αποτελεί υγρό λίπασμα για ελαιώνες και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, μειώνοντας τα κόστη για στερεό λίπασμα. Επίσης, ο κατσίγαρος δεν περιέχει βαρέα μέταλλα.

Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν κάθε λόγο να ζητούν από τον ελαιοτριβέα, μετά την ελαιοκόμηση, την υδρολίπανση των ελαιώνων τους. Δημιουργείται έτσι ζήτηση για τον κατσίγαρο, που διαφορετικά θα απορριπτόταν ως απόβλητο στα ρέματα. Επίσης, μπορούν και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες να υδρολιπαίνονται, αυξάνοντας τις δυνατότητες διάθεσης του κατσίγαρου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey