Το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται

27/06/2016 - 14:13

Ας ελπίσουμε ότι μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης και την εισροή χρημάτων, θ’ αρχίσει να κινείται κάπως η οικονομία, αφού όλοι οι οικονομικοί δείκτες έδειξαν πτωτικά σημάδια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο, συγκριτικά με πέρυσι, και η κατανάλωση κατά 1,3%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 11,7% και οι εισαγωγές κατά 12,8%.

Ας ελπίσουμε ότι μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης και την εισροή χρημάτων, θ’ αρχίσει να κινείται κάπως η οικονομία, αφού όλοι οι οικονομικοί δείκτες έδειξαν πτωτικά σημάδια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο, συγκριτικά με πέρυσι, και η κατανάλωση κατά 1,3%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 11,7% και οι εισαγωγές κατά 12,8%. Παράλληλα, οι φόροι αυξάνουν ραγδαία, μαζί με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, κατά ένα δισ. περίπου το μήνα, και η φοροδιαφυγή, όπως είναι φυσικό, οργιάζει.

Η κυβέρνηση προσδοκά σύντομα την ανάπτυξη της οικονομίας, την ώρα που οι διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας διάσημων ινστιτούτων και οργανισμών, όπως είναι το WEF και το IMD, αποτυπώνουν ένα δυσμενές έως τραγικό οικονομικό περιβάλλον, που αποτρέπει τις επενδύσεις. Ακούμε και τον Steen Jakobsen, Chief Economist της «Saxo Bank», να λέει ότι είναι πιο πιθανό να τον πάρει ο Παναθηναϊκός για σέντερ φορ, παρά να επιτύχει η Ελλάδα ανάπτυξη 3% ετησίως. Κι ακόμα, ότι οι Έλληνες είμαστε ικανοποιημένοι να βλέπουμε ποδόσφαιρο και να παρακολουθούμε το πολιτικό μας τσίρκο, αντί να παίρνουμε αποφάσεις για το μέλλον μας.

Σκληρά λόγια, μα απόλυτα σωστά. Πράγματι, το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Και ο δείκτης που μετράει την «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», σύμφωνα με τους δείκτες ανταγωνιστικότητας του ΙMD, υποχωρεί κατά δύο θέσεις το 2015, συγκριτικά με το 2014, και καταλαμβάνει την 59η θέση, ανάμεσα σε 61 χώρες. Παράλληλα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 56η θέση στη γενική κατάταξη των χωρών αυτών, από την 51η που βρισκόταν το 2014.

Δηλαδή, συνεχώς βουλιάζουμε. Σημειωτέον, ότι το Ινστιτούτο αυτό έχει 342 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, δηλαδή τις χώρες που παρακολουθεί, τις κάνει φύλλο και φτερό. Και λες τώρα, σαν λογικός άνθρωπος, μ’ αυτούς τους καπεταναίους θα διασχίσω τον ωκεανό και μάλιστα όταν το καράβι μπάζει νερά από παντού;

Απολύτως σωστό το ερώτημα, μα ανεδαφικό, αφού αυτούς τους πολιτικούς έχουμε. Ας ευχηθούμε μόνο να τους φωτίσει ο Θεός να δούνε ότι στο δείκτη αυτό η Ιρλανδία βρίσκεται στην 7η θέση, παρακαλώ, κάτι που συμβάλλει, αναμφίβολα, στη ραγδαία οικονομική της ανάπτυξη κατά 7,8% επί του ΑΕΠ το 2015. Γιατί, όπως γνωρίζουμε, κανείς δεν επενδύει στα τυφλά, αλλά πάντα συμβουλεύεται ανθρώπους που ξέρουν και, φυσικά, παρακολουθούν αυτά τα στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική πραγματικότητα.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν ν’ αλλάξουν μυαλά οι πολιτικοί μας. Κι ό,τι καλύτερο μπορούμε, ας το κάνουμε μόνοι μας.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey