Ένα υδρο-ρομπότ από το Πειραματικό Λύκειο

22/01/2016 - 22:35

Δεν εφησυχάζει το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης σε ό,τι αφορά τη γνώση και τον πειραματισμό, κάτι που διακρίνει ευτυχώς πολλά σχολεία του νομού μας.

Δεν εφησυχάζει το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης σε ό,τι αφορά τη γνώση και τον πειραματισμό, κάτι που διακρίνει ευτυχώς πολλά σχολεία του νομού μας.

Μαθητές του σχολείου βρέθηκαν και συμμετείχαν στη «Βραδιά του Ερευνητή» στην Αθήνα με τη μεγάλη συμμετοχή πολλών Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και των Πειραματικών Λυκείων και Γυμνασίων υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Η συμμετοχή του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης με το πρόγραμμα «Hyd-robot, η επίδραση του θερμού νερού στο Θαλάσσιο περιβάλλον» ήταν επιτυχημένη.

Οι συμμετέχοντες μαθητές Ταξιάρχης Βαφέας, Αθανάσιος Κουγιουμτζόγλου και Νικόλαος Καραμβάλης, όπως και ο υπεύθυνος καθηγητής Δημήτριος Αϊβαλιώτης, βιολόγος του Σχολείου, δεχτήκαν πολλά συγχαρητήρια από καθηγητές, γονείς και μαθητές και επέστρεψαν με πολλές και πολύτιμες εμπειρίες.
Φέτος, το σχολείο συνεχίζει με την ολοκλήρωση της μελέτης στη θαλάσσια περιοχή Κουρτζή για την προσαρμογή του οικοσυστήματος στο ζεστό νερό, αλλά και την έρευνα μέσω του Hydrobot του λιμανιού της Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ίδρυμα «Ευγενίδου». Επίσης, προσπαθεί να ασχοληθεί και με την κοινωνική διάσταση του νερού ως αγαθού που μας παρέχει η φύση δωρεάν.


Το ρομπότ
Το ρομπότ αυτό φτιάχτηκε με υλικά, τα οποία σε πρωτογενή μορφή παραχωρήθηκαν από το ίδρυμα «Ευγενίδου», και εντάχθηκε σε μια εργασία που ως σκοπό έχει τη μέτρηση της μεταβολής της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού στον κόλπο της ΔΕΗ από τα νερά της ψύξης των μηχανών του εργοστασίου. Είναι γνωστό βιβλιογραφικά ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στο υδάτινο νερό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του οικοσυστήματος, όπως π.χ. επιδρά στη μείωση του οξυγόνου.

Ένας από τους σκοπούς της εργασίας είναι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να προταθούν κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην έξοδο του νερού, ώστε να μειωθεί το δυσμενές αποτέλεσμα, εφόσον προκύψει. «Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι, πέρα της καθαρά επιστημονικής πλευράς του προγράμματος, δημιουργούμε ενεργούς πολίτες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά αλλά και για την κοινωνία, στην οποία αυτά ως αυριανοί πολίτες θα κληθούν να συμμετάσχουν από διάφορες θέσεις» λέει στο «Ε» ο κ. Αϊβαλιώτης.

Οι θαλάσσιες μετρήσεις έγιναν με το σκάφος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι αποθαρρυντικά: «Με ικανοποίηση είδαμε ότι η επιβάρυνση δεν είναι ανησυχητική, αλλά βρήκαμε και ενδιαφέροντα πρωτότυπα στοιχεία για πρώτη φορά, που αφορούν το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής» προσθέτει.

Μέσω των μετρήσεων οι μαθητές αποκάλυψαν νέα δεδομένα, όπως την ύπαρξη πηγών θερμομεταλλικού νερού μέσα στη θάλασσα, κάτι που συνάδει με την ύπαρξη παλαιών ιαματικών λουτρών ακριβώς μπροστά από τη ΔΕΗ αλλά και του παλαιού ξενοδοχείου «Ήλεκτρον», που είχε κατασκευαστεί από την οικογένεια Κουρτζή για λουτροθεραπείες και υπήρχε εκεί πριν από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που ναι μεν δεν επιβεβαίωναν τις αρχικές προβλέψεις για την επιβάρυνση του παράκτιου θαλάσσιου οικοσυστήματος από το ζεστό νερό της ΔΕΗ, αλλά άνοιγαν νέους ορίζοντες διερεύνησης του οικοσυστήματος όσον αφορά την προσαρμογή του στο φυσικό θερμό νερό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey