Χιλιάδες στη γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο- pics

16/11/2015 - 14:57

Βοηθούντος και του πολύ καλού για την εποχή καιρού, για άλλη μια φορά χιλιάδες κόσμου ανηφόρισαν την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015, στην ορεινή Αγιάσο, όπου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 12η Γιορτή Κάστανου από τη Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και άλλους συνεργαζόμενους φορείς (Αναγνωστήριο «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Αγιάσου, Σύλλογο Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο ΕΡΜΗΣ», Αγροτικό Σύλλογο Αγιάσου, Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ», Μυκητολογικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Μανιταρόφιλοι Λέσβου», Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) Μυτιλήνης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου Λέσβου, ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης).
Από το πρωί άναψαν στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού οι φωτιές στις παραδοσιακές φουφούδες και στα καζάνια για το ψήσιμο και το βράσιμο των κάστανων, που θα προφέρονται στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί.
Στην Πλατεία Δημαρχείου έστησε περίπτερο η Ποτοποιία Ούζου Δ. Γιαννατσή και διαφήμισε για δεύτερη συνεχή χρονιά το εξαιρετικό λικέρ «Καστανέλλι», το οποίο παράγεται από ούζο Πλωμαρίου, αγιασώτικο κάστανο και μέλι του καστανιώνα.
Στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου με θέμα «Τα παιδιά της προσφυγιάς».
Στον ίδιο χώρο γινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανάγκες των προσφύγων.
Στις 11 πμ στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου, παρουσία πλήθους παιδιών (μεταξύ των οποίων Προσκόπων, Ναυτοπροσκόπων και Οδηγιστών της Μυτιλήνης), ο συγγραφέας, δάσκαλος Αριστείδης Ν. Σγατζός, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο το βιβλίο του «Ιστορίες της Μανιταρολάνδης» (Εικονογράφηση: Λευτέρης Παπαθανάσης). Ακολούθησε βιωματικό εργαστήρι με κατασκευές που έφτιαξαν τα παιδιά που παρακολούθησαν την παρουσίαση.
Στις 12 μ. από την Πλατεία Δημαρχείου ξεκίνησαν οι ομάδες περιπατητών για τον καστανιώνα. Στη 1 μμ στη θέση «Πατσαβούρα» μέλη του Μυκητολογικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» πραγματοποίησαν έκθεση – ταυτοποίηση μανιταριών του καστανιώνα, που συνέλεξαν από το πρωί, την οποία παρακολούθησαν οι διελθόντες από εκεί περιπατητές.
Στο πλαίσιο της Γιορτής έλαβαν χώρα δραστηριότητες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) Μυτιλήνης, του 2ου Συστήματος Προσκόπων και του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου και του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης.
Στις 5:30 μμ έγινε στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου η κεντρική εκδήλωση της Γιορτής με:
- Ομιλία–παρουσίαση του Μάκη Αξιώτη με θέμα «Όλυμπος, η στέγη της Αγιάσου.»
- Βιβλιοπαρουσίαση: «100+1 Μανιτάρια. Η έρευνα στη Λέσβο.» Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου». Εκδόσεις ΜΥΘΟΣ. Μίλησαν ο Γιώργος Φρανσουάς και ο Κώστας Ζιαμπάρας, Πρόεδρος και Γραμματέας του Συλλόγου, αντίστοιχα.
- Ομιλία – παρουσίαση του Μανώλη Συρέλλη, εκπροσώπου της Ποτοποιίας Δ. Γιαννατσή, με θέμα: «Castanelli: Το χειροποίητο λεσβιακό ποτό.» Ο ομιλητής απηύθυνε ενδιαφέρουσα πρόταση συνεργασίας στους ντόπιους καστανοπαραγωγούς και μελισσοκόμους.
- Η εκδήλωση έκλεισε με το σατιρικό θεατρικό μονόπρακτο του Αντώνη Μηνά «Επενδύσεις». Τους ρόλους υποδύθηκαν οι μαθητές του Λυκείου Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Ιωάννα Καρακωνσταντή, Μαρία Πετεινέλλη και Αντώνης Ασβεστάς. Τις παρουσιάσεις επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Κορομηλάς. Το τραγούδι που ακούστηκε στο τέλος (στίχοι, μουσική και εκτέλεση) ήταν της Μυρσίνης Κουτσκουδή-Βουρλή.
Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω χορηγούς για την υποστήριξή τους:

ΧΟΡΗΓΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:
ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΙΑΣΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΑΓΙΑΣΟΥ «Ο ΕΡΜΗΣ»
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ - ΟΡΦΑΝΟΣ
ΧΡΥΣΟΧΟΕΙΟ «ΣΥΜΕΩΝ»
ΚΤΕΟ Ε. ΑΣΒΕΣΤΑ – ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΕΛΛΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ “MYTILANA TOURS” (ΓΟΜΟΣ-ΛΑΖΑΡΗΣ),
καθώς και όσους ντόπιους και Λέσβιους επαγγελματίες στήριξαν οικονομικά τη διοργάνωση.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΓΙΟΡΤΗΣ:
ΟΥΖΟ Δ. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ «ΜΕΘΥΜΝΑΙΟΣ ΟΙΝΟΣ»
"ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ" ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
ΟΥΖΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ
ΟΥΖΟ ΣΑΜΑΡΑ
ΟΥΖΟ ΕΠΟΜ
ΟΥΖΟ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΟΥΖΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
ΚΡΥΣΤΑΛ-ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΚΑ
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ - ΟΥΖΟ «ΚΡΟΝΟΣ»
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ευχαριστούμε επίσης την Τηλεόραση Μυτιλήνης και ιδιαίτερα τους ντόπιους αλλά και ξένους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αναγνωστηρίου για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανάγκες των προσφύγων, η οποία θα συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ερχόμενης βδομάδας. Αξιομνημόνευτη ήταν η προσφορά του Φοιτητικού Συλλόγου του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Τέλος, ευχαριστούμε το λεσβιακό κοινό που και φέτος συνέρρευσε μαζικά στην Αγιάσο, για να γευτεί το αγιασώτικο κάστανο και τα άλλα εποχιακά προϊόντα, να χαρεί τις φυσικές ομορφιές του καστανιώνα και να παρακολουθήσει τις πλούσιες εκδηλώσεις της Γιορτής Κάστανου. Και του χρόνου!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey