Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Δημόπουλος

Αγωνιστής, ήπιος και άνθρωπος

09/04/2015 - 23:25

Έφυγε από τη ζωή τη Μεγάλη Τρίτη σε ηλικία 76 χρόνων ο γνωστός καρδιολόγος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Δημόπουλος. Τα τελευταία χρόνια «ο γιατρός» ζούσε στην Αθήνα όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.

Έφυγε από τη ζωή τη Μεγάλη Τρίτη σε ηλικία 76 χρόνων ο γνωστός καρδιολόγος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Δημόπουλος. Τα τελευταία χρόνια «ο γιατρός» ζούσε στην Αθήνα όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.

Είχε γεννηθεί στη Μυτιλήνη το 1938 και σπούδασε στο Μόναχο. Ήταν διδάκτωρ Καρδιολογίας Επί χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του στους κατοίκους της Λέσβου, οι οποίοι τον αγάπησαν όχι μόνο για τις ιατρικές του ικανότητες αλλά και για την ανθρωπιά του.

Ήταν πάντα έτοιμος να προστρέξει στον άρρωστο, στο ιατρείο ή στα σπίτια. Περιόδευε ως γιατρός σε χωριά της Λέσβου μπαίνοντας στα σπίτια των ηλικιωμένων αρρώστων για να τους εξετάσει ή απλώς και για να δει πώς τα πάνε!

«Επιστρατεύτηκε…»
Το 1984 και με την ανάληψη της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κώστα Μητσοτάκη ξεκίνησε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για την Ν.Δ περίοδο να δραστηριοποιείται στο τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Εκλέχτηκε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής προσελκύοντας μια νέα γενιά στελεχών της παράταξης, Λόγω του επαγγέλματός του αλλά και του ήπιου χαρακτήρα του είχε τν δυνατότητα διείσδυσης στον κόσμο.

Τον Ιούλιο του 1986 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Μυτιλήνης. Στη διακήρυξή του που δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο σημείωνε χαρακτηριστικά: «Γεννήθηκα στην πόλη αυτή, την αγάπησα, εργάστηκα με αγάπη κοντά στον άνθρωπο και για τον άνθρωπο». Ονομάζει το συνδυασμό του «Μυτιλήνη - Ανθρώπινη Πόλη».

Στην κεντρική μεγάλη συγκέντρωσή του στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το Σεπτέμβριο του 1986 λέει χαρακτηριστικά: «Υπόσχομαι να υπηρετήσω το Δήμο Μυτιλήνης με την ίδια υπευθυνότητα κι ευσυνειδησία που υπηρέτησα και τον άνθρωπο με την ιδιότητα του γιατρού. Δεν έχω καμιά διάθεση να εκτεθώ στα μάτια σας και να χάσετε την καλή εικόνα που έχετε για μένα.

Για μένα δεν υπάρχουν χρώματα, δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε πολίτες. Στο σημείο αυτό μιλά ο δικός μου κόσμος» (εφημ. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ», 21/9/1986). Θεωρείται το φαβορί των δημοτικών εκλογών δημιουργώντας τη φιλοδοξία στους παράγοντες του κόμματός του, να «σπάσουν» τον για δεκαετίες «κόκκινο» Δήμο. Αντίπαλοί του ο ήδη Δήμαρχος Στρατής Πάλλης και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Νάσος Γιακαλής. Κερδίζει τον Α΄ Γύρο με μεγάλη διαφορά γεμίζοντας χαρά και αισιοδοξία τους οπαδούς και φίλους του.

Παίρνει ποσοστό 40,5%, ο Στρατής Πάλλης 31,80% ενώ τρίτος ο Νάσος Γιακαλής με 28%.

Όμως είναι ακόμη η εποχή που λειτουργούν τα λεγόμενα «δημοκρατικά μπλοκ» με αποτέλεσμα στο Β΄ Γύρο να χάσει λαμβάνοντας ποσοστό 45,20% έναντι 54,80% του Στρατή Πάλλη. Όμως έβαλε μια γερή υποθήκη για το μέλλον, ενώ παίρνει προβάδισμα έναντι του τότε εσωκομματικού του αντιπάλου Γιάννη Γιαννέλλη.

Για τη Βουλή
Με βάση αυτά στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 καταφέρνει και εκλέγεται βουλευτής με 12.199 σταυρούς έναντι 11.524 του Γ. Γιαννέλλη.

Όμως ατυχώς για τον Δ. Δημόπουλο προκηρύσσονται και πάλι εκλογές για το Νοέμβριο του 1989, στις οποίες παρά το γεγονός ότι αυξάνει τους σταυρούς, δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί χάνοντας από τον Γ. Γιαννέλλη. Όμως στις εκλογές που γίνονται τον Απρίλιο του 1990 καταλαμβάνει τη μία από τις δύο έδρες που κερδίζει η Ν.Δ. με 13.698 σταυρούς.

Όμως στις εκλογές του 1993 η Ν.Δ. ελέω εκλογικού νόμου, δεν κερδίζει καμία έδρα κι έτσι κλείνει το πολιτικό του κεφάλαιο. Επανέρχεται στην Ιατρική, όχι πλέον στη Μυτιλήνη αλλά στην Αθήνα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Όμως κι από εκεί δεν παύει να είναι πάντα κοντά στους κατοίκους της Λέσβου, παρακολουθώντας παράλληλα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ίσως και με μια μικρή απογοήτευση.
Πέρυσι το καλοκαίρι είχε έλθει για μερικές μέρες στη Μυτιλήνη και συνάντησε πολλούς παλιούς φίλους, με τους οποίους θυμήθηκε τις …παλιές καλές μέρες! Πάντα φιλικός, ανοικτός να μιλήσει στον οποιονδήποτε χωρίς να εκφράζει οποιαδήποτε κακία. Όταν συναντηθήκαμε με το… ζόρι μ’ έβαλε κάτω.

Ήθελε να ενημερωθεί για τα πάντα, για τις τοπικές πολιτικές εξελίξεις. Άκουγε με προσοχή κουνώντας απογοητευμένος το κεφάλι του. Είχε καταλάβει ότι το κόμμα του είχε βάλει ρότα ήττας…

Ο γιατρός είχε ένα γιο και μια κόρη. Η χαρά του ήταν ο γιος του Μηνάς που συνέχισε την καριέρα του σπουδάζοντας κι αυτός καρδιολόγος.

Η κηδεία του Δημήτρη Δημόπουλου επρόκειτο να γίνει χθες από το ναό της Παναγίας στη Χρυσομαλλούσα.

 

Συλλυπητήρια...

Με ανακοίνωσή της χθες η ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας «εκφράζει την ειλικρινή θλίψη των μελών της για την απώλεια ενός τόσο σημαντικού στελέχους, επιστήμονα και ανθρώπου.

Εκφράζει ασφαλώς και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος και στους δικούς του ανθρώπους».

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας, «σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και ο λαός της Λέσβου θρηνεί σήμερα για τον πρόωρο χαμό ενός καταπληκτικού ανθρώπου και επιστήμονα, ενός αγνού ιδεολόγου και χαρισματικού πολιτικού που χάρισε τα πιο δημιουργικά του χρόνια στην πολιτική και στην προσπάθειά του για προσφορά στο νησί μας και στη χώρα. Ο Δημήτρης Δημόπουλος άφησε σημαντικές παρακαταθήκες σε όσους ασχολούνται με την πολιτική, με την δεοντολογία του, την ηθική του και την αγάπη του για τον συνάνθρωπο.

Υπήρξε Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ. το 1985, υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης το 1986, βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. στις εκλογές του 1989 και 1990, ενώ συμμετείχε και στις αναμετρήσεις του Νοέμβρη του 1989 και του 1993.
Ανάλογη και η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του καρδιολόγου και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Δημόπουλου.

Η κοινωνική του προσφορά μέσω του ιατρικού λειτουργήματος και η συνεισφορά του στα κοινά υπήρξαν μοναδικά, καθώς η πορεία του αποτέλεσε άξιο παράδειγμα προς μίμηση, παράδειγμα προσωπικού ήθους και υποδειγματικής πολιτικής συμπεριφοράς».
Τέλος με ανακοίνωσή του «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό του Ιατρού Καρδιολόγου Δημήτρη Δημόπουλου, ενός εξαίρετου ανθρώπου και Επιστήμονα, αγνού ιδεολόγου και σημαντικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας» ο βουλευτής Νομού Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Τη λύπη του τέλος και τα συλλυπητήριά του εξέφρασε από τη Λήμνο που βρισκόταν χθες ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey