Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις στη Λέσβο το 2014

03/01/2015 - 00:25

Παρά την αισθητή μείωση των αφίξεων τις τελευταίες ημέρες του έτους, το 2014 καταγράφεται ως μία από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή στα νησιά μας.

Παρά την αισθητή μείωση των αφίξεων τις τελευταίες ημέρες του έτους, το 2014 καταγράφεται ως μία από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή στα νησιά μας. Ο αριθμός των παράτυπα αφιχθέντων μεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια ξεπέρασε τις 11.000 από την αρχή τού 2014, τη στιγμή που το 2013 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 3.700 αφίξεις.

Το κύμα αφίξεων δεν αναμένεται να μειωθεί μέσα στο 2015, βάσει εκτιμήσεων που στηρίζονται κυρίως στις εξελίξεις στα καυτά μέτωπα από όπου προέρχονται οι μετανάστες και στον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη γειτονική Τουρκία, εκ των οποίων μόνο οι Σύροι υπολογίζονται κοντά στα δύο εκατομμύρια.

Ο μήνας με τις περισσότερες καταγεγραμμένες αφίξεις ήταν ο Οκτώβριος, με 2.012 μετανάστες να συλλαμβάνονται από τις διωκτικές αρχές της Λέσβου.

Την ίδια ώρα, υποτονικότητα επικρατεί στο κομμάτι που αφορά στο νησί μας ως προς τις υπάρχουσες υποδομές υποδοχής. Παρά τις προ πενταμήνου δεσμεύσεις των υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, για άμεση έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Βάσει του ισχύοντος σχεδιασμού, οι δομές υποδοχής για τη Λέσβο είναι δύο. Η πρώτη δομή είναι το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, το οποίο δε λειτουργεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του είναι σχεδόν έτοιμες από τον Ιούνιο. Στις εγκαταστάσεις αυτές λειτουργεί Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών με δυναμικότητα περίπου 130 ατόμων, το οποίο δεν επαρκεί ώστε να καλύψει την υπάρχουσα κατάσταση.

Η δεύτερη δομή είναι το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, το οποίο λειτουργεί πιλοτικά εδώ και τρεις περίπου μήνες. Και οι δύο δομές στεγάζονται στο πρώην Στρατόπεδο Παραδέλλη στη Μόρια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey