Πώς μπορώ να μην παχύνω στις γιορτές;

19/12/2014 - 21:12

Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι οι πιο μακροχρόνιες και θερμιδικά πλούσιες όλου του χρόνου. Και αυτό γιατί η διάρκειά τους είναι ουσιαστικά δύο εβδομάδες, διοργανώνονται πολλές εορταστικές εκδηλώσεις με άφθονο φαγητό, ποτό και γλυκό και το κάθε νοικοκυριό «στολίζει» μεταξύ άλλων το σπίτι του με γλυκίσματα.

Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι οι πιο μακροχρόνιες και θερμιδικά πλούσιες όλου του χρόνου. Και αυτό γιατί η διάρκειά τους είναι ουσιαστικά δύο εβδομάδες, διοργανώνονται πολλές εορταστικές εκδηλώσεις με άφθονο φαγητό, ποτό και γλυκό και το κάθε νοικοκυριό «στολίζει» μεταξύ άλλων το σπίτι του με γλυκίσματα. Ακόμα και οι πιο εγκρατείς, αντιμετωπίζουν δυσκολίες τις μέρες αυτές, όπου μια μέση καταγεγραμμένη πρόσληψη βάρους φαίνεται να είναι τα δύο κιλά στο τέλος των εορτών.
Σίγουρα όλοι έχετε κουραστεί από το βομβαρδισμό, στην εποχή του διαδικτύου, με τα αντίστοιχα άρθρα που λένε πόσες θερμίδες έχει το μελομακάρονο και πόσες η γέμιση της γαλοπούλας.

Δεν είναι κακό να τα ξαναδιαβάσετε και να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας. Θα σας βοηθήσει να οργανώστε το σπίτι σας και τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές, ώστε να προλάβετε τις υπερβολές των γιορτινών τραπεζιών. Και φυσικά δεν πρέπει να αγχώνεστε από τώρα για το «τι θα φάτε, όταν θα πάτε... εκεί». Κάποιες πρακτικές συμβουλές, ώστε να μην πάρετε καθόλου κιλά ή το ελάχιστο δυνατό στις γιορτές, ή αν αισθανθείτε «φουσκωμένοι» να είναι από τις κατακρατήσεις που σας δημιούργησαν το παραπανίσιο αλάτι, οι υδατάνθρακες και το αλκοόλ, έτσι ώστε μέσα σε δύο μέρες το πολύ να έχετε συνέλθει, είναι οι εξής:
- Αποφύγετε να φορτώσετε τα σπίτια σας με πολλά γλυκά. Φτιάξτε μισή δόση «για το καλό», αν θέλετε να «μυρίσει» το σπίτι ή αγοράστε μικρή ποσότητα από το αγαπημένο ζαχαροπλαστείο σας. Μην υποκύψετε στις προσφορές που έχουν τα μεγάλα σουπερμάρκετ σε όλες τις πρώτες ύλες παρασκευής γλυκών, όπως αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο. Στο τέλος των εορτών δε θα ξέρετε τι να κάνετε ό,τι έχει περισσέψει και δυστυχώς τότε θα συζητάμε για επάνοδο σε φυσιολογικούς ρυθμούς σίτισης.

- Μη σταματήστε, σε καμία περίπτωση, τη φυσική σας δραστηριότητα, με την πρόφαση ότι είναι γιορτές και θέλετε να κάνετε «διακοπές» από αυτήν. Ακόμα και αν κλείσει για κάποιες μέρες το γυμναστήριό σας, επιλέξτε άλλους πιο εξωστρεφείς τρόπους εκγύμνασης.
- Μην αλλάξετε τη διατροφή σας με «ανορθόδοξες» δίαιτες ή άλλου τύπου εκκαθαριστικές μεθόδους. Να τηρείτε τα γεύματά σας, ώστε να μη φτάνετε ποτέ «ξελιγωμένοι» σε ένα γιορτινό τραπέζι και καταναλώνετε διπλάσιες ή περισσότερες θερμίδες. Φυσικά όμως και θα έχετε στο μυαλό σας ότι δε θα φάτε και θα πιείτε απ’ όλα και όσο θέλετε στο εορταστικό γεύμα, γιατί μετά θα πρέπει να υποστείτε και τις συνέπειες. Από δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μέχρι πρήξιμο και πρόσληψη βάρους. Ο χρυσός κανόνας είναι στο ½ του πιάτου σας να βάλετε σαλάτα και στα υπόλοιπα ¼ και ¼ να βάλετε τους υδατάνθρακές σας, π.χ. γέμιση, πατάτες, κ.ά. και την πρωτεΐνη σας, π.χ. γαλοπούλα ψητή χωρίς πέτσα, χοιρινό χωρίς ορατό λίπος.

- Μην αφήσετε τον οποιονδήποτε να «σαμποτάρει» την εγκράτειά σας. Δε θα τον προσβάλετε αν του πείτε «βάλτο μου μαζί σ’ ένα αλουμινόχαρτο, αντί για να το φάω τώρα, γιατί δεν μπορώ άλλο».
- Προσπαθήστε να σηκωθείτε από το τραπέζι απλά χορτάτοι και όχι «σκασμένοι», γιατί στη δεύτερη περίπτωση το πιο πιθανό είναι να σας χαλάσει και η διάθεση.

- Απολαύστε τα αγαπημένα σας φαγητά, γλυκά και ποτά με σύνεση και μέτρο. Γιατί, όπως είναι γνωστό, όλα είναι θέμα μαθηματικών. Αν οι θερμίδες που προσλαμβάνετε με το φαγητό είναι περισσότερες από τη δραστηριότητα που κάνετε, είναι λογικό να πάρετε βάρος.
Καλές γιορτές! Διασκεδάστε και απολαύστε υπεύθυνα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey