Σεπτέμβρης: Για ποιους λόγους είναι ιδανικός να ξεκινήσουμε διατροφή;

05/09/2014 - 23:44

Ο Σεπτέμβρης και το φθινόπωρο, για να διευρύνουμε την έννοια του χρόνου, αποτελεί ίσως την καλύτερη εποχή για να μπουν οι βάσεις και να τεθούν νέοι στόχοι σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Μέσα σ’ αυτούς, φυσικά, και της διατροφής. 

Ο Σεπτέμβρης και το φθινόπωρο, για να διευρύνουμε την έννοια του χρόνου, αποτελεί ίσως την καλύτερη εποχή για να μπουν οι βάσεις και να τεθούν νέοι στόχοι σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Μέσα σ’ αυτούς, φυσικά, και της διατροφής. Αποτελεί ουσιαστικά τη νέα χρονιά, περισσότερο απ’ ό,τι ο Ιανουάριος. Μια νέα χρονιά, που μπορεί κάποιος να αρχίσει να οργανώνει και να προσέχει τη διατροφή του, να βρει τρόπο να εντάξει στο πρόγραμμά του κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα και να ξεκινήσει αισιόδοξα την προσπάθεια επίτευξης των στόχων του, όπως επαγγελματικών ή σπουδών.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Σεπτέμβρης και γενικότερα το φθινόπωρο μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη νέων στόχων είναι οι εξής:

1. Είμαστε ξεκούραστοι από τις διακοπές, όσης διάρκειας και αν είναι αυτές. Η ξεκούραση δε συνδέεται πάντα με το σώμα, όσο και με την ψυχή. Τα μπάνια στη θάλασσα, η μεγάλη ημέρα, η επαφή με τη φύση και τον ήλιο, αναζωογονούν τον οργανισμό και τον τονώνουν. Η απομάκρυνση από κανόνες και πρόγραμμα στις διακοπές αποφορτίζουν τη σκέψη και δίνουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ικανότητα να εστιάσουμε στη δουλειά και στους στόχους μας μετά από αυτές. Κατά συνέπεια, υπάρχει η απαραίτητη ψυχική και σωματική αντοχή για να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι νέο και απαιτητικό προκύψει από εδώ και πέρα.

2. Ξεκινάνε τα σχολεία και οι σπουδές, με αποτέλεσμα να μπαίνει η ζωή όλων, αναγκαστικά, σ’ ένα πρόγραμμα. Αυτό για άλλους είναι το επάγγελμά τους, π.χ. οι δάσκαλοι, για άλλους τα παιδιά τους, για άλλους η πελατεία τους, π.χ. οι μητέρες παιδιών που πάνε στο σχολείο. Οργανώνεται το χρονικό πρόγραμμα όλων και έτσι μπορούν να εντάξουν διάφορες πιθανές νέες ή και παλιές δραστηριότητες ξανά, όπως π.χ. χορός, γυμναστήριο κ.ά..

3. Είμαστε αρκετό χρόνο πριν από τις γιορτές ή/και το επόμενο καλοκαίρι και άρα προλαβαίνουμε να μην αγχωνόμαστε για τα όποια αποτελέσματα θέλουμε να δούμε ή να δείξουμε (προσωπικά βέβαια, λανθασμένα, γιατί ό,τι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε για τον εαυτό μας). Καλή οργάνωση του χρόνου, επίτευξη ρεαλιστικών στόχων και μικρές αλλαγές κάθε φορά, θα δώσουν σταδιακά το επιθυμητό αποτέλεσμα στην υγεία και στην ευεξία μας. Και έτσι και τις γιορτές θα προλάβουμε, και το επόμενο καλοκαίρι, αποφεύγοντας την τρέλα του αδυνατίσματος express.

4. Είναι μία πολύ καλή περίοδος αφθονίας λαχανικών, αλλά κυρίως φρούτων, καλοκαιρίας και ηλιοφάνειας και κατάλληλων θερμοκρασιών, ώστε να μπορέσει κάποιος να πάρει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται, να συνθέσει βιταμίνη D και να βελτιώσει την ευεξία του, μέσω της άσκησης, αντίστοιχα. Αυτά τα τρία κύρια στοιχεία θα δώσουν τη δυνατότητα στον οργανισμό να οχυρωθεί μ’ ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, που είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστούν οι χειμερινές λοιμώξεις και ιώσεις.

5. Μικραίνει η μέρα και το σώμα μπαίνει σε μια μορφή «χειμερίας νάρκης» αναζητώντας περισσότερες ώρες ύπνου και άρα σωματικής ξεκούρασης. Γι’ αυτό ας αρχίσουμε να κοιμόμαστε ποιοτικά και αρκετά, για να έχουμε καλύτερη διάθεση, περισσότερες αντοχές και ισχυρό ανοσοποιητικό.

Ξεκινάμε λοιπόν! 

1. Παίρνουμε μολύβι και χαρτί και οργανώνουμε το πρόγραμμά μας-ζωή μας.

2. Τακτοποιούμε τα ντουλάπια και το ψυγείο μας, αντικαθιστώντας τα «άχρηστα» τρόφιμα με θρεπτικά (τελειώνουν σιγά - σιγά και οι συχνές βραδινές έξοδοι για ποτό και φαγητό).

3. Ψωνίζουμε ό,τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμο στην καινούργια μας προσπάθεια, π.χ. νέα αθλητικά ή φόρμα.

4. Κάνουμε ένα τσεκάπ υγείας, αν δεν έγινε πριν το καλοκαίρι.

5. Και τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: Ζητάμε βοήθεια από τον ειδικό που χρειαζόμαστε. Αυτός μπορεί να είναι ο διαιτολόγος μας, για την οργάνωση της διατροφής μας, ή ο γυμναστής μας, για τη φυσική μας δραστηριότητα.

Καλή «χρονιά»! Και ας προσπαθήσουμε να μην παρασυρθούμε με δίαιτες express για να χάσουμε τα κιλά των διακοπών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey