Για την εξισωτική αποζημίωση του 2013

21/08/2014 - 14:43

Η πληρωμή της πρώτης δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου 2014 (με αρκετή χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια), προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους αγρότες όλης της Λέσβου και κατά συνέπεια και του χωριού μας.

Μια παρέμβαση από τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στύψης

Η πληρωμή της πρώτης δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου 2014 (με αρκετή χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια), προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους αγρότες όλης της Λέσβου και κατά συνέπεια και του χωριού μας.

Ο λόγος είναι οι μεγάλες περικοπές που έγιναν σε πολλούς δικαιούχους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών ή δεν πληρώθηκε καθόλου ή είχε περικοπές, το ύψος των οποίων ήταν τεράστιο και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων του χωριού μας αλλά και ολόκληρης της Λέσβου.

Ειδικότερα για το έτος 2013 κατατέθηκαν συνολικά 3.406 αιτήσεις δικαιούχων για το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης, το συνολικό δε ποσό πληρωμής ανερχόταν τα προηγούμενα χρόνια στο ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για το νησί μας. Μέχρι σήμερα που γράφω αυτό το κείμενο δεν έχω πληροφόρηση για το ύψος του συνολικού ποσού που πληρώθηκε στις 8 Αυγούστου.

Από τις πληρωμές που έγιναν προκύπτουν τα εξής: 2.009 δικαιούχοι είχαν μεγάλες περικοπές και 1.397 δικαιούχοι απορρίφθηκαν εντελώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι περικοπές και οι απορρίψεις αυτές έγιναν λόγω του χαρακτηρισμού πολλών βοσκοτόπων -όχι μόνο ιδιωτικών αλλά και κοινοτικών- ως μη επιλέξιμων, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα στρέμματα που δηλώνει ο κάθε κτηνοτρόφος και, αν η μείωση αυτή υπερβαίνει σε ποσοστό το 20%, να απορρίπτεται και τελείως από την πληρωμή της εξισωτικής. Αλλά και μικρότερη να είναι, πάλι χάνει μεγάλο μέρος του ποσού που δικαιούται.

Αυτές λοιπόν οι περικοπές που έγιναν έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ανησυχία σε μεγάλο αριθμό των κτηνοτρόφων, λόγω και της μεγάλης φορολογικής επιδρομής που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια (αύξηση του φόρου εισοδήματος, πληρωμή φόρου ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα που κατέχουν ακόμη και για αγροτεμάχια, μείωση της κατά αποκοπή επιστροφής ΦΠΑ από τις πωλήσεις που πραγματοποιούσαν από 11% στο 9% και έπειτα στο 6% και κατάργηση αυτού από το 2014 λόγω της ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ κ.λπ.).

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε μεγάλη απόγνωση τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν το μέλλον της δουλειάς τους δυσοίωνο.

Από αυτήν εδώ τη θέση του πρωτοβάθμιου Συνεταιρισμού, που στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το εισόδημα και το μέλλον του αγροτικού κόσμου του χωριού μας, ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο θέμα αυτό να μελετήσουν πάλι τις αποφάσεις τους και να δώσουν άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την τεράστια απώλεια του εισοδήματος των αγροτών μας, για να αποκατασταθούν άμεσα οι αδικίες και οι μεγάλες μειώσεις που προέκυψαν από την πληρωμή αυτής της εξισωτικής αποζημίωσης πριν να είναι αργά για το μέλλον της κτηνοτροφίας του νησιού μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey