Πολύωρη εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου Λήμνου

Αφιερωμένη στον Μικρασιάτη Πρόσφυγα

05/08/2014 - 14:48

Μεγάλη εκδήλωση, αφιερωμένη στους πρόσφυγες από το Ρεΐζντερέ της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας, διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Λήμνου, την Κυριακή 3 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού και στο Δημοτικό Σχολείο.

Μεγάλη εκδήλωση, αφιερωμένη στους πρόσφυγες από το Ρεΐζντερέ της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας, διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Λήμνου, την Κυριακή 3 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού και στο Δημοτικό Σχολείο.

Τα ήθη και έθιμα των προσφύγων, καθώς και οι χοροί και τα τραγούδια τους, ζωντάνεψαν ξανά σε μια πολύωρη εκδήλωση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Στις 9 το βράδυ της Κυριακής, στην Πλατεία του Μικρασιάτη Πρόσφυγα, αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, και ο νεοεκλεγείς από τον Άγιο Δημήτριο δήμαρχος, Δημήτρης Μαρινάκης, ο ταξίαρχος της 88 ΣΔΙ Λάμπρος Τζούμης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής, Παναγιώτης Μπιμπούδης, και πλήθος κόσμου.

Λεύκωμα και CD
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Δημητρίου, μαζί με τα χορευτικά του Συλλόγου «Νόστος» Νέας Κούταλης και του Συλλόγου «Δίδυμα Τείχη» από το Διδυμότειχο, με πομπή κατέληξαν στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, όπου πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος της εκδήλωσης.

Μέσου του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου προχώρησε στην καταγραφή και συλλογή φωτογραφιών από το Ρεΐζντερέ και τα πρώτα χρόνια της ζωής των προσφύγων στον Άγιο Δημήτριο, κι όλο το υλικό αποτέλεσε μέρος του λευκώματος το οποίο εξέδωσε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Δήμητρα Εγγλέζου, ευχαρίστησε τους συγχωριανούς της που προσέφεραν το φωτογραφικό υλικό, ενώ τόνισε: «Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε, θα συνεχιστεί και θα εμπλουτίσουμε με νέο υλικό τη συλλογή μας. Όλοι οι συγχωριανοί βοήθησαν πρόθυμα και μας παραχώρησαν τις φωτογραφίες-ενθύμια από το Ρεΐζντερέ και ευχαριστούμε και τους τραγουδιστές και μουσικούς που εργάστηκαν για να βγει το CD».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, έγινε παρουσίαση του CD με τίτλο «Σκοποί και χοροί από το Ρεΐζντερε της Ερυθραίας» και στο οποίο τραγούδησαν ο Σωτήρης Μαυράκης, ο Γιώργος Μαρκάκης και ο Νίκος Γκιοργκινές. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια των γυναικών Γεωργίας Μαυράκη, Σταυρούλας Ντρούγκα, Νίτσας Μαρινάκη, Ιωάννας Λουλάκη και η Ματίνας Ελιά.

Οι μουσικοί που έπαιξαν ήταν: βιολί ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Θύμιος Γουδέλης τουμπερλέκι, ο Ιπποκράτης Γουδέλης σαντούρι, ο Λεωνίδας Γιαλαλής λαούτο και η Αναστασία Σιάχου μπάσο.

Σημαντική ήταν η συμβολή του Δημήτρη Μαυράκη, ενώ υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν ο Νάσος Χαλκάς.

Εντυπωσιακά ήταν τα χορευτικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου, το Σύλλογο «Νόστος» Νέας Κούταλης και το Σύλλογο «Δίδυμα Τείχη» από το Διδυμότειχο, που χόρεψαν χορούς από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Προποντίδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey