Όλοι οι εκλεγέντες σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 21 δημοτικές και στις 52 τοπικές κοινότητες της Λέσβου

Οι 283... νικητές των δημοτικών

30/05/2014 - 23:56

Ο δήμαρχος και ακόμη 282 σύμβουλοι αποτελούν τη νέα εκπροσώπηση των δημοτών της Λέσβου για την περίοδο από 1ης Σεπτεμβρίου έως και 31ης Αυγούστου 2019, οι πρώτοι στα χρονικά του θεσμού με πενταετή θητεία.

Ο δήμαρχος και ακόμη 282 σύμβουλοι αποτελούν τη νέα εκπροσώπηση των δημοτών της Λέσβου για την περίοδο από 1ης Σεπτεμβρίου έως και 31ης Αυγούστου 2019, οι πρώτοι στα χρονικά του θεσμού με πενταετή θητεία.

Το «Ε» με την ανακοίνωση του Πρωτοδικείου για τους σταυρούς που έλαβαν όλοι οι υποψήφιοι, «διαμόρφωσε» και παρουσιάζει στο αφιέρωμα που ακολουθεί, τη σύνθεση όλων των οργάνων που θα κληθούν να διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις.

Όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι και στις δημοτικές κοινότητες, ο συνδυασμός της πλειοψηφίας του Σπύρου Γαληνού έχει ενισχυμένη εκπροσώπηση, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο στις τοπικές κοινότητες, όπου ο πρόεδρος και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων αναδεικνύονται με απλή αναλογική σε επίπεδο χωριού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο
Σύμφωνα με την κατανομή των εδρών που έγινε σε δύο φάσεις μεταξύ των πέντε συνδυασμών, η πλειοψηφία, όπως φαίνεται αναλυτικά και στον πίνακα, εκπροσωπείται με 27 συνολικά συμβούλους, εκ των οποίων οι 13 εκλέγονται στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, οι τέσσερις, από δύο στις Δημοτικές Ενότητες Πλωμαρίου και Ερεσού - Αντίσσης, και οι δέκα, από ένας στις υπόλοιπες ενότητες.

Βάσει των επίσημων στοιχείων του Πρωτοδικείου, επαληθεύονται και τα στοιχεία που είχε η παράταξη του κ. Γαληνού για τους σταυρούς, οπότε και ο τελευταίος εκλεγείς στη Μυτιλήνη είναι ο Γιάννης Αμπουλός, κι όχι ο υποψήφιος που προέκυπτε απ’ την αρχικά ανακοινωθείσα σταυροδοσία.

Ο συνδυασμός του Φωτή Ξύδα εκλέγει συνολικά 10 συμβούλους, εκ των οποίων ο ίδιος και ακόμη δύο στη Μυτιλήνη, ενώ στη Μυτιλήνη εκλέγονται και οι επικεφαλής των υπόλοιπων συνδυασμών, Στράτος Γεωργούλας, Νίκη Τσιριγώτη και Νικόλας Κουρτζής.

Ο κ. Γεωργούλας παίρνει ακόμη τρεις έδρες σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Γέρα, ενώ η κ. Τσιριγώτη από μία σε Καλλονή και Γέρα.

Λιγότερες δημοτικές κοινότητες
Απ’ τα τέλη Φεβρουαρίου το «Ε» είχε αναφερθεί στις αλλαγές που φέρνει η απογραφή στον αριθμό των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Κατ’ αρχάς με τη μείωση των δημοτικών κοινοτήτων, των χωριών δηλαδή με πληθυσμό από 1.001 κατοίκους και πάνω, που από 23 έγιναν 21.

Όμως η πληθυσμιακή μείωση αύξησε και τον αριθμό των χωριών που έχουν έως 300 κατοίκους, σε 15, μειώνοντας έτσι σε έναν από τρεις τους τοπικούς τους συμβούλους.

Στον πίνακα δημοσιεύουμε αναλυτικά τους εκλεγέντες βάσει των σταυρών που έλαβαν στη Μυτιλήνη, που λόγω πληθυσμού έχει 11μελές τοπικό συμβούλιο, και στις υπόλοιπες 20 δημοτικές κοινότητες που έχουν πενταμελές συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» και τις αλλαγές του που ακολούθησαν, οι τρεις στους πέντε συμβούλους προέρχονται απ’ το συνδυασμό της πλειοψηφίας στο Δήμο, ενώ αναλογικά βάσει του αποτελέσματος των εκλογών της 18ης Μαΐου, από ένα σύμβουλο σε κάθε δημοτική κοινότητα εξέλεξαν οι συνδυασμοί των κ.κ. Ξύδα και Γεωργούλα. Αντίστοιχα για τη Μυτιλήνη, η πλειοψηφία εκπροσωπείται με επτά συμβούλους, ο δεύτερος συνδυασμός με δύο, ενώ από έναν τοπικό σύμβουλο εξέλεξαν οι συνδυασμοί του κ. Γεωργούλα και της κ. Τσιριγώτη.

Ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της πλειοψηφίας είναι πλέον ο πρόεδρός της, αφού δε θα γίνουν όπως στην πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη» αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του προέδρου.

Συνολικά οι 21 δημοτικές κοινότητες εκπροσωπούνται από 111 προέδρους και μέλη τοπικών συμβουλίων, όπως παρουσιάζονται σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου σε σταυρούς, στο σχετικό πίνακα.

Αναλογικά στα χωριά
Ό,τι δεν προβλέπει στα μεγάλα χωριά το πλαίσιο, αναλογική δηλαδή εκπροσώπηση βάσει των ψήφων που πήρε η κάθε παράταξη, το εφαρμόζει στα μικρότερα.

Σ’ αυτά, τα 15 χωριά στη Λέσβο, με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, εκλέγεται μόνος ένας εκπρόσωπος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, απ’ το συνδυασμό που έχει τις περισσότερες ψήφους σε επίπεδο χωριού.
Στις υπόλοιπες 37 τοπικές κοινότητες, με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, εκλέγονται ομοίως αναλογικά ο πρόεδρος και δύο μέλη που συγκροτούν το τοπικό συμβούλιο.

Σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση είχαμε αρκετές περιπτώσεις όπου όλο το τοπικό συμβούλιο, και οι τρεις, εκλέγονται απ’ τον ίδιο συνδυασμό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάναμε, ομοίως βασιζόμενοι στα στοιχεία του Πρωτοδικείου, ο Σπύρος Γαληνός εκλέγει συνολικά 25 προέδρους και 36 μέλη συμβουλίων τοπικών κοινοτήτων, ο Φωτής Ξύδας 18 οροέδρους και 25 μέλη, ο Στράτος Γεωργούλας τέσσερις προέδρους και εννιά μέλη και η Νίκη Τσιριγώτη τέσσερις προέδρους και τέσσερα μέλη.

Οι 126 εκλεγέντες στις 52 τοπικές κοινότητες της Λέσβου παρουσιάζονται στον πίνακα που δημοσιεύουμε, όπου παραλήφθηκε ο συνδυασμός του κ. Κουρτζή, γιατί δεν εξέλεξε κανένα σύμβουλο σε τοπική κοινότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey