Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λέσβου για το 2014, αλλά αποτελεί ζητούμενο η χρηματοδότηση των δράσεών του

Φιλόδοξο πρόγραμμα για τα δάση

02/05/2014 - 22:32

Δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, αλλά και μικρότερες δράσεις που ως πρωταρχικούς στόχους έχουν την προστασία και βελτίωση των δασών των νησιών, οι οποίες περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λέσβου για το ετήσιο πρόγραμμα του 2014, το οποίο και εγκρίθηκε σε επίπεδο σχεδιασμού.

Δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, αλλά και μικρότερες δράσεις που ως πρωταρχικούς στόχους έχουν την προστασία και βελτίωση των δασών των νησιών, οι οποίες περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λέσβου για το ετήσιο πρόγραμμα του 2014, το οποίο και εγκρίθηκε σε επίπεδο σχεδιασμού.

Όπως κάθε χρόνο, όμως, όλα τα τελευταία χρόνια - και προ κρίσης -, αποτελεί ζητούμενο η χρηματοδότηση όλων εκείνων των ενεργειών που θα διασφαλίσουν τη θωράκιση του δασικού μας πλούτου απέναντι στις πυρκαγιές ή και του συνόλου των ενεργειών που θα βοηθήσουν στην προστασία και βελτίωση των δασών.

Πριν από λίγες μέρες, ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ), δρ. Νίκος Θεοδωρίδης, ενέκρινε με απόφασή του το Πρόγραμμα Δασικών Δραστηριοτήτων έτους 2014 της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, προϋπολογισμού δαπάνης 1.020.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα παρατηρήσεις, για χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα Δασών.

Ανάλογο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λέσβου και πολύ μεγαλύτερου ύψους, αφού έχουν περιληφθεί και οι ενταγμένες δράσεις στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλταντζής», ενέκρινε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που από κοινού με το «Πράσινο Ταμείο» υποστηρίζουν χρηματοδοτικά τις δράσεις που αφορούν στα δάση.

Ελάχιστες πιστώσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διευθυντής Δασών Ν. Λέσβου, Φώτης Κράλης, στον προγραμματισμό της η υπηρεσία έχει προβλέψει για το 2014 έργα αντιπυρικής προστασίας ύψους 230.000 ευρώ, που αφορούν σε βελτιώσεις, συντηρήσεις δασικών δρόμων, αλλά και στην κατασκευή, συντήρηση και προμήθεια υδατοδεξαμενών.

Ομοίως στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών στα δημόσια δάση (Κράτηγος, Πασπαλά).
Υπάρχει μια πρόβλεψη 20.000 ευρώ για το δασικό φυτώριο των Βασιλικών, αλλά και πίστωση 70.000 ευρώ για την κατασκευή και συντήρηση χώρων δασικής αναψυχής.

Ομοίως υπάρχει πρόβλεψη ύψους 230.000 ευρώ και για έργα στα αλσύλλια της Λήμνου.
Στον ίδιο προγραμματισμό της Διεύθυνσης Δασών έχουν ενσωματωθεί και τα έργα μη δημόσιας δασοπονίας του Νομού, συνολικού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων είναι και η «Αντιπυρική προστασία του δημοτικού δάσους Αμπελικού - Λήψη προληπτικών μέτρων», έργο το οποίο έχει εντάξει ο Δήμος Λέσβου με 932.000 ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Στο σχεδιασμό της υπηρεσίας σημαντικό κεφάλαιο, όπως μας είπε ο κ. Κράλης, αποτελεί και το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, και πλέον μετά και τα σημαντικότατα ευρήματα απολιθωμάτων, και το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου. Για την αποπεράτωση-συντήρηση των υποδομών και την ανάδειξη των πάρκων απολιθωμάτων, στο πρόγραμμα για τα δάση έχουν υπολογιστεί περί τις 700.000 ευρώ.

Βέβαια, όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χρηματοδοτήσεις που τελικά εγκρίνονταν, ήταν πολύ χαμηλότερες των αιτουμένων βάσει του προγραμματισμού.

Είναι ενδεικτικό πως μία χρονιά ζητήθηκαν 400.000 ευρώ για αντιπυρικές παρεμβάσεις και δόθηκαν μόλις 30.000, ενώ συνολικά το πρόγραμμα σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων υλοποιείται σε ποσοστό μικρότερο του 20%.

«Απ’ την πλευρά μας, συντάσσουμε τεκμηριωμένα τις εκθέσεις με τις πραγματικές ανάγκες που διαπιστώνει και καταγράφει η υπηρεσία μας, και περιμένουμε μετά τις εγκρίσεις και τις χρηματοδοτήσεις», ανέφερε ο κ. Κράλης, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε να υπάρξει η δυνατότητα από πλευράς χρηματοδοτήσεων να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του όλου προγραμματισμού μας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey