Οι τράπεζες φτιάχνουν τα νέα κολχόζ

13/02/2014 - 14:29

Στις 15 Ιανουαρίου τού 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έγινε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) με θέμα «H Χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων, Ποιες Λύσεις - Ποια Προοπτική».

Στις 15 Ιανουαρίου τού 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έγινε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) με θέμα «H Χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων, Ποιες Λύσεις - Ποια Προοπτική». Μεταξύ των κύριων ομιλητών - για χρηματοδότηση επιχειρήσεων μιλάμε, τραπεζίτες έκαναν την εισήγηση - ήταν ο κ. Προβόπουλος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, και ο κ. Σάλλας, επικεφαλής της Τραπέζης Πειραιώς, που έχει εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, πρώην ΑΤΕ, ζωή να έχουμε να τη θυμόμαστε.

Ο πρώτος, που έχει τεράστια ευθύνη για το ατελείωτο πάρτυ που συνέβαινε στις τράπεζες επί χρόνια, συνέστησε στις επιχειρήσεις, αν θέλουν να χρηματοδοτηθούν, να συνάψουν ομολογιακά δάνεια. Με άλλα λόγια, χρηματοδότηση έτσι όπως την ξέρατε, ξεχάστε την και ας σας τάζουν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο υπουργός Ανάπτυξης (το ανάπτυξης μην το πάρετε σοβαρά, λέμε και καμμιά ανοησία να περνάει η ώρα), Κωστής Χατζηδάκης, ότι θα σας ανοίξουν τις κάνουλες των τραπεζών και θα χρηματοδοτηθείτε, θα ανασάνετε, θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας, θα…, θα… και άλλα τόσα «θα».

Άλλωστε, μια χώρα που βιώνει ύφεση επί έξι συναπτά έτη τρώγοντας τις σάρκες της, όχι πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορεί να εμφανίσει (μιλάμε για πραγματικά πλεονάσματα και όχι αεριτζίδικα), αλλά ούτε τις επιχειρήσεις της μπορεί να στηρίξει. Ο πρόεδρος της Πειραιώς στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα την εμπειρία που αποκόμισε η Τράπεζά του τον προηγούμενο χρόνο από τη συμβολαιακή γεωργία και μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα δικό του όρο, τη συμβολαιακή τραπεζική.

Η Τράπεζα του κ. Σάλλα, όπως ο ίδιος είπε, αξιοποιώντας τη δικτύωση της Αγροτικής Τράπεζας υπέγραψε χιλιάδες συμβόλαια με αγρότες, κυρίως εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων (καπνά, βαμβάκι, ροδάκινα, ενεργειακά φυτά κ.λπ.), τους οποίους χρηματοδότησε πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου με αντίτιμο την απορρόφηση της παραγωγής σε προσυμφωνημένες τιμές. Ο αγρότης εξασφάλισε τη διάθεση του προϊόντος του με πολύ υψηλά επιτόκια χρηματοδότησης λόγω της αβεβαιότητας της παραγωγής, αλλά και με όρους κάθε άλλο παρά επωφελείς, αφού για τις πρώτες ύλες, αλλά και στο πού θα κατευθυνθεί η παραγωγή, τον πρώτο λόγο θα τον έχει η τράπεζα.

Αυτή η πρακτική μέσω δεσμευτικών συμβολαίων προλεταριοποιεί τους αγρότες και ταυτόχρονα μέσα από ένα κεντρικό τραπεζικό σχεδιασμό, πετυχαίνει τη συγκέντρωση της παραγωγής. Για όσους έχουν γνώσεις συγκεντρωτικής οικονομίας, θα θυμηθούν τα κολχόζ και τα σοβχόζ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού, που κατάντησε ανύπαρκτος, ζωή να έχουμε να το θυμόμαστε και αυτόν. Με άλλα λόγια, μετά τα σπίτια που θα μας έπαιρναν οι κομμουνιστές και σήμερα τα παίρνουν οι τράπεζες, τώρα μέσω συμβολαιακής γεωργίας θα μας παίρνουν και τα χωράφια.

Αυτήν ακριβώς την εμπειρία θέλει να μεταφέρει η τράπεζα και στις χιλιάδες επιχειρήσεις που τις χρωστάνε δάνεια. Για να το πούμε ωμά, η τράπεζα από εδώ και στο εξής δε θα είναι ο παθητικός εξωτερικός «συνεργάτης» της επιχείρησης, αλλά όλο και περισσότερο θα εμπλέκεται στις αποφάσεις που καθορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, έχοντας λόγο στην παραγωγή, στη διάθεση, την πολιτική προσωπικού, αλλά και σε συγχωνεύσεις ομοειδών χρεωκοπημένων επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες, ως κύριος μοχλός του σημερινού νεοφιλελεύθερου συστήματος, έχουν αναλάβει την ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού εκκαθαρίζοντας τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, που είτε είναι απαρχαιωμένα είτε αξιοποιούνται ελλιπώς με τους σημερινούς οικονομικούς όρους. Οι συχνές αναφορές από τραπεζίτες για εκκαθάριση (ξαφνικός θάνατος είναι ο νέος όρος) στους τρεις πλέον χρεωκοπημένους κλάδους, με συνεχή χρόνια αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή την ακτοπλοΐα, την κλωστοϋφαντουργία και τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, δείχνουν την κατεύθυνση στο πού θα κινηθούν στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής θα είναι καταστροφικά για το κοινωνικό σύνολο, είτε αυτό αφορά τη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε την απασχόληση είτε τη διατροφική επάρκεια.

ΥΓ. 1 Νικόλαος Δένδιας (υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Ν.Δ.): «Η ποιότητα των παράνομων μεταναστών που δέχονται οι Έλληνες, είναι τραγική.»
- Η ποιότητα των υπουργών που δέχονται οι Έλληνες να δεις τι είναι.

ΥΓ. 2 Χρήστος Αηδόνης (βουλευτής παρά Λοβέρδω): «Η κυβέρνηση Σαμαρά ουσιαστικά στρώνει το χαλί στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει τα πάντα για να τους αναδείξει ως ηγέτιδα δύναμη.»
- Σωστά το αντιλαμβάνεστε. Μέχρι και αυτοδυναμία τού δίνει.

ΥΓ. 3 Γρηγόρης Ψαριανός (ΔΗΜΑΡ; ΠΑΣΟΚ; 58; τρέχα γύρευε): «Η Κεντροαριστερά είναι πολλά μικρά χωριά που πρέπει να συμπαραταχθούν.»
- Δεν ξέρω για την Κεντοαριστερά, αλλά κακό χωριό τα λίγα σπίτια.

ΥΓ. 4 Οικονομικά από το Χάρβαρντ: «Όποιος βρει και καταδώσει τον επικηρυγμένο Χριστόδουλο Ξηρό και τους άλλους επικηρυγμένους τρομοκράτες, θα εισπράξει 4.000.000 ευρώ μείον 23% Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, μείον 26% Φόρο Εισοδήματος, μείον 4% Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης, μείον 10% Φόρο Έκτακτου Πλουτισμού, μείον 20% Φόρο Επιτηδεύματος, μείον 15% Φόρο Υπεραξίας ίσον (=) 3.920 ευρώ καθαρά. Άντε και σε καλή μεριά. Α, και κάτι ακόμα, αν δεν έχετε φορολογική ενημερότητα, ξεχάστε τα, δεν παίρνετε μία.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey