Μάχη για την επιβίωση δίνει ο Συνεταιρισμός του χωριού

Σβήνει το «Κασέρι Ερεσού»;

12/02/2014 - 16:32

Φέτος ο Συνεταιρισμός Ερεσού δεν τυροκομεί. Το «Κασέρι Ερεσού» σταμάτησε να παράγεται, ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Λέσβου, που είναι περιζήτητο από τους γευσιγνώστες όλης της χώρας χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του, κινδυνεύει άμεσα να περάσει στην ιστορία.

Φέτος ο Συνεταιρισμός Ερεσού δεν τυροκομεί. Το «Κασέρι Ερεσού» σταμάτησε να παράγεται, ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Λέσβου, που είναι περιζήτητο από τους γευσιγνώστες όλης της χώρας χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του, κινδυνεύει άμεσα να περάσει στην ιστορία. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των κτηνοτρόφων και των συνεταιριστών του νησιού.

Ο λόγος που σταμάτησε η παραγωγή του προϊόντος, είναι τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός του χωριού εδώ και αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, έχει συσσωρευμένες υποχρεώσεις, που δεν του επιτρέπουν να αγοράζει το γάλα στην τιμή που το πληρώνουν τα ιδιωτικά τυροκομεία της Λέσβου. Έτσι το γάλα των μελών του κατέληξε σε ιδιωτική τυροκομική επιχείρηση.

Ο Συνεταιρισμός, για να μην είναι ζημιογόνα η λειτουργία του, θα έπρεπε να αγοράζει πως 0,90 ευρώ το κιλό το πρόβειο γάλα. Όμως φέτος η τιμή που αγοράζουν οι ιδιώτες τυροκόμοι το γάλα, είναι 0,97 ευρώ το κιλό.

Παρά τις αντιξοότητες, η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ζαφείρω Καραβασίλη, δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του Συνεταιρισμού, ώστε την επόμενη γαλακτοπαραγωγική περίοδο να ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή του τυριού που τον έχει κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Στο παρελθόν!
Η κ. Καραβασίλη απέδωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός, σε προηγούμενες διοικήσεις. Χαρακτηριστικά μάς είπε: «Επί σειρά ετών ο Συνεταιρισμός είχε αρνητικούς ισολογισμούς, είχαν δημιουργηθεί υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και αλλού, που δεν είχαν πληρωθεί. Εμείς προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να τυροκομήσουμε ξανά. Επίσης όταν μειώθηκαν οι ποσότητες γάλακτος που εισκομίζονταν στο Συνεταιρισμό, δεν πάρθηκαν και τα κατάλληλα μέτρα για να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη του Συνεταιρισμού.»

Παράλληλα η κ. Καραβασίλη αναφέρει πως μεγάλο πρόβλημα για το Συνεταιρισμό είναι τα πενιχρά περιθώρια κέρδους που του αφήνουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. «Σε κάθε κιλό τυριού, τρία ευρώ είναι το κέρδος των σούπερ μάρκετ και μόλις ένα του κτηνοτρόφου», αναφέρει η ίδια.
Ιδιώτες επενδυτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να συνεργαστούν με το Συνεταιρισμό προκειμένου να τον βοηθήσουν να συνεχίσει την παραγωγή του προϊόντος του.

Ο Συνεταιρισμός της Ερεσού ιδρύθηκε το 1923 και το 1937 κτίσθηκε το πρώτο τυροκομείο του. Από τότε και μέχρι σήμερα ο Συνεταιρισμός παράγει το ονομαστό «Κασέρι Ερεσού», ενώ για κάποιο διάστημα παρήγαγε και γιαούρτι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey