Άγρια κόντρα Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους με το δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου

«Μήλον της έριδος» οι πέρδικες

06/11/2013 - 14:28

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του δημάρχου Αγίου Ευστρατίου περί απαγόρευσης του κυνηγιού της πέρδικας, την προηγούμενη εβδομάδα στο «Ε».

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του δημάρχου Αγίου Ευστρατίου περί απαγόρευσης του κυνηγιού της πέρδικας, την προηγούμενη εβδομάδα στο «Ε». Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους με ανακοίνωσή της κατηγορεί το δήμαρχο ότι «είτε δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί, είτε διακατέχεται από υστερόβουλες σκέψεις χρησιμοποιώντας την απαγόρευση θήρας σαν παραπέτασμα καπνού για να διαχειριστεί κάποια προγράμματα».

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους υποστηρίζει ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου, αφού εκδίδει μόνο δυο άδειες θήρας στον Άγιο Ευστράτιο, θα μπορούσε επίσης να διερωτηθεί «τι πίεση μπορεί να ασκηθεί στους πληθυσμούς της πέρδικας». Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι η Διεύθυνση Θήρας της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου σε καμμία περίπτωση δεν κώφευσε, αλλά αντιθέτως ερεύνησε και τοποθετήθηκε στο θέμα με τρόπο ορθό και λογικό.»

Οι δηλώσεις του Χαράλαμπου Μακρή στο «Ε» που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους μέσω επιστολής, η οποία δημοσιεύθηκε ολόκληρη στο χθεσινό φύλλο του «Ε», αφορούσαν στο αίτημα των κατοίκων του νησιού για απαγόρευση του κυνηγιού της πέρδικας. Ο δήμαρχος είχε δηλώσει: «Εδώ και δυο χρόνια όλοι οι κάτοικοι του νησιού ζητάμε να απαγορευτεί το κυνήγι της πέρδικας και οι υπηρεσίες κωφεύουν. Η δε δικαιολογία την οποία επικαλείται η αρμόδια Διεύθυνση Θήρας της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι αστεία, καθώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς λαμβάνεται υπόψη η εισήγηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Λήμνου, ο οποίος έβγαλε μόνο δύο άδειες για το νησί, και δεν ακούγεται η φωνή όλων των Αγιοστρατιτών.»

Σχόλια…
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, η οποία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο αριθμός αδειών θήρας που εκδίδεται στο νησί του Αγίου Ευστρατίου, αλλά και η πιθανή συγκέντρωση κυνηγών από άλλες περιοχές, είναι τόσο μικρή, που δεν μπορεί να προκαλέσει όχληση στους πληθυσμούς της πέρδικας. Επίσης τονίζει ότι «οι κυνηγοί του Αγίου Ευστρατίου καταβάλλουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για να ασκήσουν την καθ’ όλα νόμιμη αυτή δραστηριότητα και ως ακριτικό και με δύσκολη συγκοινωνία νησί, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους τη στερήσει».

Σύμφωνα με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, η αιτιολόγηση της απαγόρευσης στο πλαίσιο αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού της ακρίδας δεν μπορεί να στηρίξει ορθολογικά μια ολική απαγόρευση της θήρας. Ο έλεγχος της συγκέντρωσης των ακριδών δεν είναι εφικτός από μια πιθανή αύξηση του πληθυσμού της πέρδικας, όπως υποστηρίζουν οι Κυνηγοί, κι αυτό γιατί η πέρδικα είναι ένα παμφάγο πτηνό, το οποίο έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους σπόρους, τους μικρούς βολβούς και τους βλαστούς διάφορων φυτών.

Τέλος, αναφέρουν ότι παρόμοια περιστατικά με το νησί του Αγίου Ευστρατίου αντιμετώπισαν και άλλες περιοχές, όπως η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Πέλλα, η Αχαΐα, η Ρόδος κ.ά.. «Παρ’ όλα αυτά, αν η απαγόρευση θήρας ορισμένου χρόνου ήταν διαχειριστικά αποδεκτό μέτρο, πολλοί επιστήμονες θα το είχαν ήδη προτείνει και δε θα χρειαζόταν τη μετάβαση “ειδικών επιστημόνων” στον Άγιο Ευστράτιο. Από αυτά προκύπτει ότι η απαγόρευση θήρας ορισμένου χρόνου στο νησί του Αγίου Ευστρατίου δεν είναι η λύση ούτε για τη μείωση των ακριδών, αλλά ούτε και για την ενδυνάμωση των περδίκων.»

Ανταπάντηση
Μετά και την ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, ο κ. Μακρής δήλωσε: «Σε καμμιά περίπτωση δε μας ενδιαφέρει η γνώμη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας γιατί δεν έχει κυνηγούς στον Άγιο Ευστράτιο. Το θέμα είναι γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υιοθετεί την άποψη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και όχι της δημοτικής αρχής. Ποιον εκπροσωπεί στον Άγιο Ευστράτιο η Κυνηγετική Ομοσπονδία; Εκτός και αν ο στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων στο αρχιπέλαγος, και εκεί πράγματι ο Άι-Στράτης υστερεί.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey