Πρόταση και επιχειρηματολογία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου για το νέο χάρτη της Λέσβου

Δήμος Μήθυμνας με έδρα την Καλλονή

24/10/2013 - 14:16

Επεξεργασμένη πρόταση για το νέο χάρτη της Λέσβου καταθέτει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, τονίζοντας τρία βασικά σημεία. Κατ’ αρχάς την ανάγκη η όποια λύση επιλεγεί, να εξασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των νέων δήμων.

Επεξεργασμένη πρόταση για το νέο χάρτη της Λέσβου καταθέτει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, τονίζοντας τρία βασικά σημεία. Κατ’ αρχάς την ανάγκη η όποια λύση επιλεγεί, να εξασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των νέων δήμων. Ομοίως επισημαίνει την ανάγκη να καταργηθεί ο ενιαίος Δήμος, ενώ σ’ ό,τι αφορά στην περιοχή δραστηριοποίησης του Φορέα, προτείνεται η δημιουργία, για μια σειρά από λόγους που παρατίθενται, του Δήμου Μήθυμνας. Ο δήμος αυτός που θα έχει - διατυπώνεται και η σχετική επιχειρηματολογία - για έδρα του την Καλλονή και θα καταλαμβάνει διοικητικά το κεντρικό και βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού, δηλαδή τις Δημοτικές Ενότητες Μήθυμνας, Πέτρας, Ερεσού - Αντίσσης, Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευής και Καλλονής.

Με υπόμνημα προς τον υπουργό Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και τους τοπικούς φορείς, κι εν όψει του προτεινόμενου νέου αυτοδιοικητικού σχεδιασμού στο νησί, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου διά της Επιτροπής Παρέμβασης κατέθεσε την πρότασή του, σημειώνοντας πως η επαναθεμελίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Λέσβο δε γίνεται μόνο με προτάσεις χωροταξικές. «Χρειάζεται μια στρατηγική που να προβάλλει τους εαυτούς μας στο μέλλον», αναφέρεται στο υπόμνημα, που υποστηρίζει: «Ο κατακερματισμός των τεσσάρων δήμων μάς γυρίζει με δραματικό τρόπο σε μια ανάπτυξη ρηχή και ασθενική, όπως την έχουμε ζήσει στο παρελθόν, στην έλλειψη των τεχνικών και οικονομικών μέσων και στην κυνική αποδοχή των ρουσφετιών που αδιαφορούν για τις υποδομές, περιφρονούν το περιβάλλον και οδηγούν εκ νέου, με τραγικά αποτελέσματα, στον τοπικισμό και την ψηφοθηρία.»

Όχι νησί-παρίας
Το τέταρτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου θα πρέπει να συνδέσει την τοπική του ανασυγκρότηση με την εθνική ανασυγκρότηση μέσα από ένα ρεαλιστικό και ορθολογικό πρόγραμμα αλλαγών, επισημαίνει ο Φορέας, που εξηγεί ότι «για να βγει η Λέσβος από τη θέση του νησιού-παρία, να επανακτήσει την αξιοπρέπειά της και να διεκδικήσει ρόλο στη χώρα και στην Ευρώπη, δε χρειάζεται επιστροφή στο παρελθόν, ούτε από μηχανής σωτήρες. Χρειάζεται νέους ανθρώπους με όραμα και τόλμη για το μέλλον.».

Η νέα διαίρεση, όπως συνεχίζει το ίδιο υπόμνημα, «πέραν του καινοφανούς “Δήμου Ταξιαρχών” με έδρα την Αγία Παρασκευή, συρρικνώνει τη δυναμική του Δήμου Μυτιλήνης στη στενή του περιφέρεια, υποβιβάζει τις προοπτικές ανάπτυξης της Καλλονής, της Άντισσας και της Ερεσού περιθωριοποιώντας αυτές τις περιοχές και συρράπτει προχείρως ό,τι απομένει, στο Δήμο Ολύμπου!».

Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος του Φορέα, Νίκος Μόλβαλης, επεσήμανε απ’ το διάλογο που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα: «Θεωρούμε πως δεν είναι εφικτό να διασπαστεί ο ενιαίος Δήμος σε περισσότερους από τρεις, γιατί μια τέτοια διαίρεση θα αποδυνάμωνε τους νέους δήμους. Μάλιστα δεν επιχειρούμε να πάρουμε θέση σ’ ό,τι δεν αφορά στη δική μας περιοχή, αφήνοντας το θέμα στους φορείς του νοτίου τμήματος.»

Ιστορικά… φετίχ
«Για το Φορέα Τουρισμού Μολύβου, την κοινωνία του Μολύβου και της Πέτρας, η βίαιη περιφρόνηση των ιστορικών δεδομένων και ονομάτων - που ξεκινούν από την αρχαιότητα με τις δύο ισχυρές πόλεις-κράτη Μήθυμνα και Μυτιλήνη να διατρέχουν τους αιώνες φτάνοντας ως τη σύγχρονη εποχή - μπορεί να μην αποτελούν «φετίχ», αλλά η εξαφάνιση αυτού του ονομαστικού ιστορικού πλούτου χάριν του καινοφανούς ονόματος των “Ταξιαρχών”, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα, όπου και κατατίθεται η πρόταση του Φορέα, προϊόν όπως τονίζεται σοβαρής επεξεργασίας και ανάλυσης της Επιτροπής Παρέμβασης για την αυτοδιοικητική διαίρεση και λειτουργία του νησιού.

Τα δυο βασικά σημεία της πρότασης είναι: η διάσπαση του ενιαίου Δήμου να περιλαμβάνει, ενιαίο, το κεντρικό και βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού με έδρα την πόλη της Καλλονής, ο πολυμερής κατακερματισμός του νησιού σε τέσσερις - πέντε δήμους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Αυτό απαιτεί η ορθολογική, σοβαρή στρατηγική ανάπτυξης του τόπου. Αυτό υπηρετεί το οικονομικό συμμάζεμα του τόπου και της χώρας μας. Ή, όπως καταλήγει ο κ. Μόλβαλης, «για να έρθει το νέο, είναι αναγκαία η πατροκτονία δογμάτων και αντιλήψεων του παρελθόντος».

Πρόεδρος της Επιτροπής Παρέμβασης είναι ο κ. Μόλβαλης, ενώ την απαρτίζουν επίσης οι Ραλλού Κράλλη - Κωνσταντέλλη, γραμματέας της Επιτροπής, Δημήτρης Βατής, πρώην δήμαρχος, Στέλιος Καραντώνης, πρώην δήμαρχος, Χρήστος Καραπαναγιώτης, περιφερειακός σύμβουλος της περιοχής, Αχιλλέας Σούγιολτζης, τουριστικός πράκτορας, Στυλιανός Τσανακτσής - Σταύρου, τέως πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας (Μολύβου), Κωνσταντίνος Πάππος, τέως δημοτικός σύμβουλος Πέτρας. Την εισήγηση και την τοποθέτηση της Επιτροπής Τοπικής Παρέμβασης την στηρίζει ομόφωνα και το 11μελές Δ.Σ. του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

 

Ποιοι λόγοι συντρέχουν για το κεντρικό και βορειοδυτικό τμήμα
Γιατί επίκεντρο η Καλλονή

Το δεύτερο μέρος της επιχειρηματολογίας αφορά στην επιλογή της Καλλονής ως έδρας. Μεταξύ αυτών των λόγων που καταγράφει ο Φορέας, είναι και οι παρακάτω:

- Αποτελεί τη γεωγραφική αναφορά όλου του πλέγματος των πόλεων και των χωριών του κεντρικού και ΒΔ τμήματος.

- Είναι εκκλησιαστικό κέντρο, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης και των ιστορικών Μονών Λειμώνος και Μυρσινιωτίσσης.

- Είναι εκπαιδευτικό κέντρο με το μεγαλύτερο Γενικό Λύκειο και νεόδμητο σύγχρονο Τεχνικό Λύκειο. Είναι έδρα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής, που εποπτεύεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και φιλοξενεί στα όριά της, εδώ και 20 χρόνια, το παράρτημα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Άγκντερ με εξάμηνη λειτουργία.

Αποτελεί αθλητικό κέντρο της περιοχής με το πιο σύγχρονο ολυμπιακών προδιαγραφών στάδιο. Και είναι η γενέτειρα της ΑΕΛΚ.

Αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στρατιωτικό κέντρο του νησιού, μετά τη Μυτιλήνη, με το μεγάλο στρατόπεδο του «Πετσοφά».

- Είναι έδρα Ειρηνοδικείου.

- Είναι έδρα του μεγαλύτερου Κέντρου Υγείας του νησιού και η ιατρική της «αγορά» καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ιατρικών ειδικοτήτων.

- Αποτελεί κέντρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με υποκαταστήματα όλων των μεγάλων τραπεζών.

- Αποτελεί τη δεύτερη, μετά τη Μυτιλήνη, αναπτυσσόμενη οικονομικά περιοχή, με πολύ σοβαρή εμπορική, βιοτεχνική, επιχειρηματική (κυρίως στον τομέα των τροφίμων) δραστηριότητα. Κινείται επίσης σημαντικά στον τομέα των υπηρεσιών, των ελεύθερων επαγγελμάτων και του τουρισμού με τη Σκάλα Καλλονής.

- Διαθέτει ένα νεόδμητο, σύγχρονο και επαρκέστατο σε χώρους δημοτικό μέγαρο.

Τέλος, όπως σημειώνει το υπόμνημα, οι αποστάσεις όλων των χωριών του ΒΔ τμήματος από την Καλλονή δεν υπερβαίνουν τα 20 λεπτά, με μεγαλύτερη του Σιγρίου, που κι αυτή δεν υπερβαίνει τα 35 λεπτά από τη νέα παράκαμψη της Άγρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey