ΑμεΑ δεν μπορούν να θεωρήσουν τις κάρτες μετακίνησης

«Εγκλωβισμένοι» όσοι περιμένουν τις επιτροπές ΚΕΠΑ

17/10/2013 - 14:19

Πρόβλημα με τη θεώρηση των δελτίων μετακίνησης αντιμετωπίζουν Άτομα με Αναπηρία που βρίσκονται εν αναμονή της εξέτασής τους από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Πρόβλημα με τη θεώρηση των δελτίων μετακίνησης αντιμετωπίζουν Άτομα με Αναπηρία που βρίσκονται εν αναμονή της εξέτασής τους από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου, Σοφία Μιχάλα, στα δικαιολογητικά για τη θεώρηση των δελτίων μετακίνησης των Ατόμων με Αναπηρία περιλαμβάνεται και η απόφαση της υγειονομικής επιτροπής για ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άνθρωποι που περιμένουν εδώ και πολύ καιρό να εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή, δίχως να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι στη Λέσβο, βάσει στοιχείων, τα άτομα που περιμένουν να περάσουν από επιτροπή είναι εκατοντάδες. Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλους όσοι στερούνται του συγκεκριμένου δικαιολογητικού και έτσι δε θα μπορέσουν να ανανεώσουν την κάρτα μετακίνησης και θα πάψουν να έχουν έκπτωση στις μεταφορές τους.

Η κ. Μιχάλα έστειλε σχετικό έγγραφο στην αρμόδια υπηρεσία, ζητώντας αντί του συγκεκριμένου δικαιολογητικού, να γίνεται δεκτό έγγραφο στο οποίο θα αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο άτομο που κατέχει κάρτα μετακίνησης, δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την επιτροπή ΚΕΠΑ και δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει το συγκεκριμένο δικαιολογητικό. Ωστόσο, απάντηση στο συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει λάβει η Περιφερειακή Ομοσπονδία.

Δεδομένου τούτου, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα απογίνουν όλα εκείνα τα άτομα που βρίσκονται στην αναμονή, καθώς και το αν κάποιος που θα έχει στα χέρια του την απόφαση της επιτροπής πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας, που είναι η 31η Δεκεμβρίου, θα μπορέσει να ανανεώσει την κάρτα του.

Άλυτο πρόβλημα…
Η κ. Μιχάλα σε δήλωσή της υποστήριξε πως το συγκεκριμένο ζήτημα που ανέκυψε, περιλαμβάνεται στην γκάμα των προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί από τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, τονίζοντας ότι λύση στο γενικότερο πρόβλημα «ΚΕΠΑ» είναι άγνωστο αν θα δοθεί ποτέ, αφού παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους αρμοδίους, τα αποτελέσματα είναι ίδια: άνθρωποι που πάνω από ένα χρόνο αναμένουν να οριστεί η ημερομηνία για να περάσουν από επιτροπές και να πάρουν τη σχετική απόφαση, καθώς νευρολόγοι και ψυχίατροι που τις συνθέτουν, είναι ελάχιστοι.

Μάλιστα, η ίδια υποστηρίζει πως αυτή η πολυαναμενόμενη απόφαση στις περισσότερες των περιπτώσεων θέτει χαμηλότερα ποσοστά και θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση, είπε: «Δε γίνεται ένας άνθρωπος που είχε νοητικό πρόβλημα από τότε που γεννήθηκε και πάντα έπαιρνε ποσοστά αναπηρίας άνω του 67%, ξαφνικά να παίρνει 60%, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.» Αποτέλεσμα, η υποβολή ενστάσεων και επανεξέταση του ενδιαφερομένου από το δευτεροβάθμιο όργανο. Μάλιστα, αν ο πρώτος είναι για παράδειγμα από Χίο ή Λήμνο, θα πρέπει να έρθει στη Λέσβο, αφού το δευτεροβάθμιο όργανο λειτουργεί μόνο στο συγκεκριμένο νησί της Περιφέρειας.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις της, είπε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, προμηνύοντας ότι θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey