In Memoriam

Κλεομένης Π. Οικονομόπουλος, dr Νομικής, δικηγόρος-λογοτέχνης (έφυγε στα 79 του χρόνια)

04/10/2013 - 22:55

... Και, ξαφνικά κουδουνίζει το τηλέφωνό μου. Από την άλλη άκρη της γραμμής, μια νεανική φωνή, με ολοφάνερη συγκίνηση, με πληροφορεί ότι ο αγαπητός συμμαθητής μου στο γυμνάσιο· και ξεχωριστός μου φίλος Κλεομένης, «εκοιμήθη την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου τού 2013... έκλεισε τα μάτια, από ανακοπή καρδιάς...».

... Και, ξαφνικά κουδουνίζει το τηλέφωνό μου. Από την άλλη άκρη της γραμμής, μια νεανική φωνή, με ολοφάνερη συγκίνηση, με πληροφορεί ότι ο αγαπητός συμμαθητής μου στο γυμνάσιο· και ξεχωριστός μου φίλος Κλεομένης, «εκοιμήθη την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου τού 2013... έκλεισε τα μάτια, από ανακοπή καρδιάς...».

Ήταν ο γιος του, ο Πέτρος, απ’ τη Θεσσαλονίκη... Ομολογώ ότι το θλιβερό τούτο μαντάτο δεν το περίμενα. Τον Κλεομένη είχαμε χρόνια να τον δούμε. Κάποτε, είχαμε μάθει πως ήταν άρρωστος, γι’ αρκετό διάστημα, αλλά έκτοτε είχαμε χάσει τα ίχνη του... Και, τώρα, έτσι αναπάντεχα, μας άφησε χρόνους...

Ο Κλεομένης, ο σπινθηροβόλος φίλος των παιδικών, μαθητικών μας χρόνων, στο Α΄ Γυμνάσιο Μυτιλήνης, εκείνης της δεκαετίας, μετά την επάρατη γερμανική κατοχή... Τον θυμάμαι· μες στα εφηβικά μας σκιρτήματα... τότες, που αρχίζαμε να βλέπουμε τη ζωή και το γύρω μας κόσμο με μια λαμπερή αθωότητα, μ’ ένα ακατάβλητο σθένος για δράση, «έργα και ημέρες», ονειρικά ωραίες και απίστευτα κατορθωτές... «Παράδοξον μεν, πλην όμως αισιόδοξον!»... Τα νιάτα εκείνα, βγαλμένα μέσ’ απ’ τη σκλαβιά, ήταν διπλά ελευθερωμένα... και το μέλλον· όλο δικό μας!...

Ω, θύμησες, μνήμες· πώς και έρχεστε τώρα μέσ’ απ’ την ανείπωτη «απουσία» του Κλεομένη!... Μνήμες αλλοτινές - ολοζώντανες: Ο αύλειος χώρος των Κεντρικών μας Γυμνασίων, στα προπύλαια, η «πρωινή προσευχή» με την παρουσία πάντοτε του μειλίχιου-σοφού γυμνασιάρχη μας Σταύρου Παρασκευαΐδη και των αξιοζήλευτων καθηγητών Αρχοντίδη, Πράσινου και τόσων άλλων... Μνήμες θαλερές... ο «συντεταγμένος», κάθε Κυριακή, στον Άγιο Θεράποντα, «εκκλησιασμός», τα κατηχητικά σχολεία και μετά, η καθιερωμένη «επίσκεψη» στο παραδίπλα αρχοντόσπιτο του Κλεομένη... και στην πόρτα να μας καλημερίζει η πάντα χαμογελαστή Μητέρα του, η κυρία Μαρία, μ’ ένα δίσκο με γλυκά και φρούτα, με δροσάτο νερό· να ξεδιψάσουμε... και να ξεδρώσουμε απ’ τα παιδιάστικά μας «τρεχάματα»... τα κυριακάτικά μας παιχνίδια της «μπάλας», του «Αφεντάκειου» βόλλεϋμπωλ, των μεταξύ μας «ξυλοξιφομαχιών», στην «Γκεστάπο»... τα «σούρτα - φέρτα» επί της προκυμαίας... τα πρώτα «χτυποκάρδια» των εφηβικών μας χρόνων, της αλησμόνητης «Οδού των Παρθεναγωγείου»!...

Ω, τι καιροί τότες!... Καιροί της αβάσταχτης, ηρωικής αθωότητάς μας, των «αιώνιων όρκων» της πρώτης και «μοναδικής Αγάπης», στα τρεμάμενα μάτια των κοριτσιών μας!...

Θύμησες, θαμπές πια θύμησες· που σε πληγώνουν και πονείς· και που σιγοαναπνέεις με τον ποιητή μαζί, πως «οι περασμένες μέρες πίσω μένουν, μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων...».

Ο αείμνηστος φίλος Κλεομένης Π. Οικονομόπουλος σε όλη του τη ζωή υπήρξε «πρόσωπο» που φεγγοβολούσε την αισιοδοξία. Ήταν άνθρωπος ευαίσθητος, άκακος, ακριβοδίκαιος στα λόγια και τις πράξεις. Οι ματαιότητες του κόσμου· δεν τον άγγιζαν. Έζησε πάντα δημιουργώντας· και χαρισματικά προσφέροντας στους άλλους όραμα και εμψύχωση για μιαν ατόφια βιωτή· στο ωραίο, τ’ αγαθό και αληθινό.

Αν γράφαμε για τον Κλεομένη ένα σύντομο «βιογραφικό» του, θα σημειώναμε ότι: Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη στις 17 Μαρτίου 1934. Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε Νομικά, Πολιτικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Στρασβούργου, Νανσύ, Λουξεμβούργου, Τουλούζης και Καίμπριτζ. Επίσης σπούδασε στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, στη Διεθνή Σχολή Συγκριτικού Δικαίου του Στρασβούργου και στο Πανεπιστημιακό Φεδεραλιστικό Κολλέγιο της Αόστης, με υποτροφίες. Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Στρασβούργου . Διετέλεσε επιμελητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Δίδαξε στο Ινστιτούτο τής ΑΣΟΕΕ, στο Ινστιτούτο Πάντειου Πανεπιστημίου και στο Ινστιτούτο της Ακαδημίας της Διεθνούς Σχολής της Χάγης. Παρασημοφορήθηκε κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σ’ επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Σταδιοδρόμησε ως νομικός σύμβουλος και διευθυντής Δικαστικού της Τραπέζης Επενδύσεων, Αττικής και Εμπορικής (ιδρυτής Δικαστικού Θεσσαλονίκης). Διετέλεσε νομάρχης Καστοριάς (1976 - 1981) και Χαλκιδικής (1981 - 1982).

Υπήρξε επίτιμος δικηγόρος (παρ’ Αρείω Πάγω) του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, της Διεθνούς Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, της Πανελληνίου Ενώσεως Συγγραφέων και Λογοτεχνών, της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνών και Γραμμάτων στο Παρίσι και αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Έχει λάβει έπαινο από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Βραβείο Ποίησης το 1991) και δύο τιμητικά διπλώματα από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και έχουν δημοσιευτεί σε πλήθος λογοτεχνικών περιοδικών και σε εφημερίδες.

Φίλε Κλεομένη· καλό σου ταξίδι για τον Κήπο του Παραδείσου· όπου οι ανοιξιάτικες ψυχές εσαεί δροσίζονται!...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey