«Επισκέψιμες» για ασφαλισμένους απ’ όλη την Ευρώπη οι ιαματικές πηγές Εφταλούς, Πολιχνίτου, Λισβορίου και Κόλπου Γέρας

Πιστοποιούνται μέσα στο 2013

27/09/2013 - 14:40

Εκτός απ’ τις πηγές τού «Σάρλιτζα» στη Θερμή, όλες οι αναγνωρισμένες ιαματικές μονάδες της Λέσβου θα μπορούν απ’ την αρχή του επόμενου χρόνου, ίσως και πιο νωρίς, να δέχονται ασφαλισμένους από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θεραπείες πληρωμένες απ’ τα ταμεία τους.

Εκτός απ’ τις πηγές τού «Σάρλιτζα» στη Θερμή, όλες οι αναγνωρισμένες ιαματικές μονάδες της Λέσβου θα μπορούν απ’ την αρχή του επόμενου χρόνου, ίσως και πιο νωρίς, να δέχονται ασφαλισμένους από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θεραπείες πληρωμένες απ’ τα ταμεία τους. Κι αυτό γιατί μέσα στο 2013 τέσσερις ιαματικές πηγές, των Θέρμων του Κόλπου Γέρας στη Μυτιλήνη, της Εφταλούς στη Μήθυμνα, του Πολιχνίτου και του Λισβορίου πιστοποιούνται, παίρνοντας έτσι το αναγκαίο διαβατήριο για την ένταξή τους στη νέα εποχή της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης.

Σε συνέχεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο «Τιτάνια» την Τετάρτη με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξη», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), Παναγιώτης Ζαφειρίου, είχε χθες σειρά επαφών στην Αθήνα για θέματα που αφορούν στο Σύνδεσμο (π.χ. για την έγκριση ΣΑΤΑ απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών), αλλά και στην πιστοποίηση των πηγών. Όπως είπε μιλώντας στο «Ε», υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των πηγών που, έχοντας ολοκληρώσει όλη την προεργασία, έχουν πάρει απόφαση για πιστοποίησή τους. Για να έχει ισχύ η πιστοποίηση, πρέπει να εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ.

Τέσσερις πηγές…
«Υπάρχει μια δυσχέρεια όμως στην όλη διαδικασία, που καθυστερεί την ολοκλήρωση της πιστοποίησης», ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου, προσθέτοντας πως έχει προγραμματίσει συνάντηση στον ΕΟΤ ώστε από κοινού ΣΔΙΠΕ, αυτοδιοίκηση και Υπουργείο Τουρισμού να «ξεμπλοκάρουν» το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο τοπογράφοι του Υπουργείου δεν επαρκούν και δεν προλαβαίνουν να επισκεφτούν τις υπό πιστοποίηση πηγές, για αυτό και θα εξεταστεί η προσωρινή απόσπαση μηχανικών απ’ τους δήμους της Αττικής, ώστε να επισπευστεί η όλη διαδικασία.

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου θα μεταβεί στην Αθήνα και την επόμενη βδομάδα, ώστε να εξετάσει εκτός των γενικότερων θεμάτων του Συνδέσμου, και την πορεία της διαδικασίας πιστοποίησης για τέσσερις πηγές της Λέσβου.

«Δυστυχώς, λόγω των προβλημάτων με το ΤΣΑΥ, δε φαίνεται να παίρνει πιστοποίηση η πηγή τού “Σάρλιτζα”, ενώ όλες οι άλλες πηγές της Λέσβου, οι τέσσερις δηλαδή Λισβορίου, Πολιχνίτου, Γέρας και Εφταλούς, μέσα στο Νοέμβριο, μετά βεβαιότητας έως το τέλος του χρόνου θα έχουν πιστοποιηθεί», τόνισε ο κ. Ζαφειρίου.

… δύο εκδηλώσεις
Ειδικού όμως ενδιαφέροντος για τις πηγές της Λέσβου, όπως και συνολικά για τον ιαματικό τουρισμό, είναι οι δύο εκδηλώσεις που προγραμματίζει για τις αρχές του επόμενου χρόνου ο ΣΔΙΠΕ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ανακοίνωσε στην προχθεσινή ημερίδα την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, τον Ιανουάριο του 2014, εκδήλωσης στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή και Ιαματικές Πηγές». Στην εκδήλωση αυτή, θα προσκληθούν tour operators απ’ όλη την Ευρώπη και θα παρουσιαστούν επιλεγμένα τα τοπικά προϊόντα των περιοχών της χώρας μας που έχουν ιαματικές πηγές, συνδέοντας τα θέματα διατροφής με το θερμαλισμό.

Η δεύτερη εκδήλωση θα αποφασιστεί μέσα στον Οκτώβριο απ’ τη διοίκηση του Συνδέσμου πότε και πού ακριβώς θα πραγματοποιηθεί, έτσι ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η βασική σκέψη, όπως είπε ο κ. Ζαφειρίου, είναι να διοργανωθούν δύο ημερίδες στην Ευρώπη (π.χ. Γερμανία) και στην Αυστραλία, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι απόδημοι συνταξιούχοι, στους οποίους να παρουσιαστούν οι δυνατότητες του ελληνικού θερμαλισμού, προσκαλώντας την ομογένεια για ιαματικά μπάνια στην Ελλάδα.

 

«Ατμομηχανή για μεγαλύτερη τουριστική περίοδο» χαρακτήρισε ο Π. Ζαφειρίου τον ιαματικό τουρισμό
«Διεκδικούμε κομμάτι της νέας πίτας»

Πρωτοφανής και μη αναμενόμενη ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΔΙΠΕ, η συμμετοχή στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος από κοινού με την ΚΕΔΕ και την «Πληροφόρηση - Επιμόρφωση Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΕΤΑ) Α.Ε.», με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξη». Στην ημερίδα που διήρκεσε περί τις πέντε ώρες και παρακολούθησαν πάνω από 50 δήμαρχοι - ανάμεσά τους, και ο της Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος -, απ’ το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες εξωστρέφειας του ιαματικού τουρισμού στη χώρα μας, που ανοίγονται τον επόμενο μήνα με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 24/2011.

Η Οδηγία αυτή αφορά στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και βάσει των νέων δεδομένων που θα ισχύουν, θα μπορούν εκατομμύρια ασφαλισμένοι των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν υπηρεσίες υδροθεραπείας πληρωμένες από το ασφαλιστικό ταμείο της χώρας τους, όπου αυτοί επιθυμούν. Όπως τονίστηκε στις εργασίες της ημερίδας, το νέο αυτό καθεστώς αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας κίνησης που παρουσιάζουν οι ελληνικές πηγές (αναλυτικά το «Ε» είχε παρουσιάσει τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας για τα εισιτήρια στις πηγές του Βορείου Αιγαίου), κυρίως εξ αιτίας των περικοπών των χορηγήσεων στους δικαιούχους από τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.

Με την Κοινοτική Οδηγία, παρέχεται η δυνατότητα χιλιάδες ή και εκατομμύρια ασφαλισμένοι από άλλες χώρες να λαμβάνουν υπηρεσίες υδροθεραπείας στην Ελλάδα, και μάλιστα εντελώς δωρεάν για αυτούς, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία πολλών χωρών μελών τής Ε.Ε. προσφέρουν μέχρι και 1.600 ευρώ την εβδομάδα για να κάνουν τα μπάνια τους οι ασφαλισμένοι τους.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Ζαφειρίου χαρακτήρισε τον ιαματικό τουρισμό «ατμομηχανή της ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας, κυρίως ως προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», συμπληρώνοντας ότι «σε λίγες ημέρες ανοίγει για τις ελληνικές πηγές και τους τοπικούς φορείς μια νέα ευρωπαϊκή αγορά εκατομμυρίων και πρέπει να πάρουμε κι εμείς ένα γενναίο κομμάτι από αυτήν».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey