Όμορφος (επενδυτικός) κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος

12/09/2013 - 13:50

Το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως διαφαίνεται, θα κορυφωθεί ο πόλεμος συμφερόντων ανάμεσα σε Έλληνες επιχειρηματίες, πολυεθνικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως διαφαίνεται, θα κορυφωθεί ο πόλεμος συμφερόντων ανάμεσα σε Έλληνες επιχειρηματίες, πολυεθνικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών. Όλοι αυτοί αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δείχνει να πλησιάζει προς το τέλος της και εντείνουν τις προσπάθειές τους να προσεγγίσουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον και να έχουν άμεση πρόσβαση σε υπουργικά γραφεία.

Πολύ σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες ενός επιχειρηματικού πολέμου, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να παίξει το ρόλο του επιδιαιτητή ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί, αφού οι όροι διεξαγωγής αυτού του πολέμου θα καθορίζονται στο εξωτερικό. Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγξει πλήρως το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, τοποθετώντας ακόμη και δικό της στέλεχος στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να περάσουν οι κλάδοι της δημόσιας περιουσίας που τους ενδιαφέρουν, στα χέρια γερμανικών επιχειρήσεων.

Ο πόλεμος των επιχειρηματικών συμφερόντων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τα μαχαίρια έχουν βγει. Ο Λάτσης και ο Μπόμπολας ενδιαφέρονται για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις μαρίνες. Για τη ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος και ο Κοπελούζος και σφήνα μπαίνει ο Βαρδινογιάννης. Για την εξαγορά της «μικρής» λεγομένης ΔΕΗ ενδιαφέρονται Γερμανοί και Γάλλοι επενδυτές, αφού τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που θα δημιουργηθεί, πρέπει να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και δεν μπορούν να τα «σηκώσουν» οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Για τον ΟΣΕ ενδιαφέρεται ο Κοπελούζος που αναζητά ρωσικά κεφάλαια, ενώ Γερμανοί και Κινέζοι αναζητούν Έλληνες επιχειρηματίες για να τον διεκδικήσουν μέσω κοινοπραξιών. Για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ ενδιαφέρονται ο Μπόμπολας και ο Περιστέρης, που έχουν προχωρήσει σε κοινοπραξίες με γαλλικά μονοπώλια. Αυτές είναι οι μέχρι τώρα φανερές επιχειρηματικές κινήσεις, χωρίς να γνωρίζουμε τις κρυφές που δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα. Σε όλα αυτά προσθέστε τις επιπλέον απαιτήσεις Γερμανών και Αμερικανών, που βλέπουν την Ελλάδα σαν το επόμενο ενεργειακό οικόπεδο αλλά ταυτόχρονα και διαμετακομιστικό κόμβο μαζί με την Τουρκία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το ταξίδι του Σαμαρά στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Ομπάμα δεν ήταν άσχετο με την παραπάνω μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα. Δε μας αγάπησε ξαφνικά ο Ομπάμα.

Σε αυτό το μοίρασμα της πίτας από την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας, Σαμαράς και Βενιζέλος προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή. Οι προθέσεις τους έχουν ήδη φανεί. Το «θάψιμο» της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, της λίστας των μεγαλοοφειλετών τής ΔΕΠΑ, που απέτρεψε και την πώλησή της, αλλά και μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις για διακανονισμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών με τις Εφορίες για παλιότερα χρέη και πρόστιμα, φανερώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουν τη χρυσή τομή χωρίς κάποιοι να θιγούν. Άλλωστε σε αυτόν τον επιχειρηματικό πόλεμο που έχει ήδη αρχίσει, κάποιοι θα χάσουν και κάποιο θα «αδικηθούν» με απροσδόκητες συνέπειες για την κυβέρνηση. Τέτοια περίπτωση είναι η αντίδραση της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην επιβολή προστίμου 200 εκατ. ευρώ από την Εφορία για τη μη απόδοση φόρων από την αγορά αργού πετρελαίου από τη Motor Oil. Η εταιρεία αμφισβητεί τη νομιμότητα του προστίμου και έχει ανοίξει πόλεμο με την κυβέρνηση.

Κάποιοι συνδέουν το πρόστιμο με τις μιντιακές κινήσεις της οικογένειας μετά την αποχώρησή της από το Δ.Σ. τού Mega Channel και τη μετατροπή του τηλεοπτικού καναλιού Star σε αντιμνημονιακό με αντικυβερνητική κατεύθυνση. Ο Β. Βαρδινογιάννης δεν είναι τυχαίος, είναι παλιό τζάκι, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και πολλοί τού αποδίδουν την φράση που ακούστηκε «ή παίρνετε το πρόστιμο πίσω ή μέσα στο Σεπτέμβριο σας ρίχνω».

Μέρος του επιχειρηματικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν και η δημοσίευση των φωτογραφιών του πρώην προέδρου τού ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη μέσα στο αεροσκάφος του Δ. Μελισσανίδη, που ήταν και η αφορμή για την παραίτησή του.

Όλη αυτή η σφαγή για τις ιδιωτικοποιήσεις σε ένα συμπέρασμα οδηγεί: ότι θα έχουμε την αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας και μια κυβέρνηση τροχονόμο επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΥΓ. 1 Μάιος 2013: Τα Μ.Μ.Ε. για την απεργία των Καθηγητών: «Καλά, τώρα βρήκαν να κάνουν απεργία, μέσα στις εξετάσεις; Ας κάνουν το Σεπτέμβρη.»
Σεπτέμβριος 2013: Τα Μ.Μ.Ε. για την απεργία των Καθηγητών: «Καλά, τώρα βρήκαν να κάνουν απεργία; Στην αρχή της χρονιάς;»
ΥΓ. 2 Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι για το καλό των πολιτών.»
- Ναι, και οι Γερμανοί είναι φίλοι μας.
ΥΓ. 3 Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η μόνη λύση για το λαό είναι να οργανώσει την αντίστασή του, την αντεπίθεσή του, να οικοδομήσει τη Λαϊκή Συμμαχία.»
- Έλα Χριστέ και Κύριε, έχουν λαλήσει εκεί στον Περισσό. Δε θέλουν συμμαχία με κανένα και ζητάν από το λαό τη Λαϊκή Συμμαχία. Λαϊκή Συμμαχία με ποιον, με τους εξωγήινους;
ΥΓ. 4 Άνθιμος, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: «Με ποιους να πάει μπροστά αυτή η χώρα; Πού είναι τα μεγάλα κεφάλια;»
- Δυστυχώς, στην Ελλάδα δύο μόνο μεγάλα κεφάλια έχουν απομείνει και αυτά, μουσειακού χαρακτήρα. Το κεφάλι του Πάγκαλου και το κεφάλι του Πολυτεχνείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey