Το οικονομικό αδιέξοδο και τα περήφανα γηρατειά

25/07/2013 - 13:21

Ο Σόιμπλε ήρθε, πήρε τις πληροφορίες που ήθελε, έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες στους υπηκόους του και απήλθε. Τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης είναι ελαχιστότατα έως μηδαμινά.

Ο Σόιμπλε ήρθε, πήρε τις πληροφορίες που ήθελε, έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες στους υπηκόους του και απήλθε. Τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης είναι ελαχιστότατα έως μηδαμινά.

Αυτό που κάνει εντύπωση, είναι ότι η ισχυρότερη χώρα της Ευρωζώνης, η Γερμανία, έχει ενωθεί με έναν αξιοπερίεργο τρόπο με την πιο προβληματική χώρα, την Ελλάδα, σε μια πορεία προς το πλήρες αδιέξοδο.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου και της οικονομικής αδυναμίας της Γερμανίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες τής ολοένα και πιο προβληματικής Ελληνικής Οικονομίας, είναι η δέσμευση Σόιμπλε μόλις 100 εκατ. ευρώ σε ένα υπό διαμόρφωση επενδυτικό ταμείο, με το οποίο υποτίθεται ότι θα καλυφθούν ανάγκες μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το 2014. Το ποσό είναι αστείο, για να μην πούμε γελοίο (μόνο το δάνειο που πήρε το «Mega» ήταν 98 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τις ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού ιδιωτικού τομέα και αναδεικνύει την αδυναμία της γερμανικής πλευράς να αντιδράσει αποτελεσματικά στην ελληνική κρίση.

Το αδιέξοδο θα συνεχιστεί από τη φορολογική ισοπέδωση της οικονομίας με φόρους και συνεχή νέα μέτρα, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο λειτουργεί με ολοένα και περισσότερο δημόσιο χρήμα. Από στοιχεία που δίνουν οι ίδιες οι τράπεζες, στα τέλη του πρώτου τριμήνου τού 2013 τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, η εξυπηρέτηση των οποίων παρουσιάζει καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών, ξεπέρασαν τα 63 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή οικονομική ανάλυση που να εκτιμά ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο. Όλες καταλήγουν στο ότι δεν είναι βιώσιμο. Η μόνη που το ξέρει μεν, αλλά δεν το συζητά, είναι η Γερμανία, γιατί γνωρίζει ότι αν αυτό κουρευτεί, θα γίνει με δική της επιβάρυνση. Ο Σαμαράς δεν παρεμβαίνει, παρ’ ότι λόγοι εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν να ζητήσει τη διαγραφή όσο μεγαλύτερου μέρους του. Τώρα, τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή, όταν και το Δ.Ν.Τ. προτείνει διαγραφή χρέους και η κυβέρνηση κάνει την πάπια, είναι ένα ζήτημα.

Από την άλλη, εκτός από το αδιέξοδο, έκδηλος είναι ο γενικός φόβος για το άγνωστο της ζωής εκτός Ευρωζώνης, που τροφοδοτείται από λογικές ανησυχίες, αλλά και από υστερικές τερατολογίες και εξακολουθεί να έχει προβάδισμα. Χάνει όμως έδαφος ο φόβος για το άγνωστο, ερχόμενος σε αντιδιαστολή με το πασίγνωστο, δηλαδή με την απύθμενη πτώση του βιοτικού επιπέδου που συντελείται στο όνομα του δόγματος «Ευρώ και ξερό ψωμί» στην κυριολεξία.

Ακόμα και στη Γαλλία εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο η άποψη και πληθαίνουν οι φωνές από όλο το πολιτικό φάσμα ότι το Ευρώ έχει γίνει πια μια δαπανηρή πολυτέλεια και ένα όπλο εις βάρος της κυριαρχίας των λαών. Ισχυρίζονται δε ότι ή θα αλλάξει το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή θα καταργηθεί το συγκεκριμένο Ευρώ, το Ευρώ-Μέρκελ όπως το αποκαλούν.

Ειδικά για αυτήν τη δικομματική κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου, το οικονομικό ζήτημα είναι εκρηκτικό για την ίδια την επιβίωσή της. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν σχηματίσει το Ενιαίο Κόμμα των Αγορών (το ΠΑΣΟΚοΝουΔού), με βασική συνιστώσα τη συντηρητική και άκρως νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Ν.Δ. και απλώς βοηθητική την πρώην σοσιαλδημοκρατική και νυν δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Μόλις 11 μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση εμφανίζεται σα να βρίσκεται στο τέλος της τετραετίας. Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ διατηρούν μεγάλη υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών. Θα κάνουν λοιπόν ό,τι είναι δυνατόν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο σε ό,τι αφορά τη δρομολογημένη μείωση των συντάξεων και εν ανάγκη, αν χρειαστεί, θα επισπεύσουν τις πολιτικές εκλογικές εξελίξεις προτού στείλουν το λογαριασμό τής επιπλέον μείωσης των συντάξεων στα «περήφανα γηρατειά».
 
ΥΓ. 1 Νίκος Μπίστης (γνωστός γυρολόγος της πολιτικής μας ζωής, νυν στέλεχος της ΔΗΜΑΡ): «Ο Βενιζέλος ήταν η φωνή της λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά, αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με τη σταθερότητα της χώρας.»
- Σήμερα, τώρα, 8 - 10 το πρωί, τι κόμμα είπατε ότι είστε;

ΥΓ. 2 Γ. Καρατζαφέρης: «Η ΔΗΜΑΡ την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, η ΔΗΜΑΡ τελείωσε.»
- Μιλάτε εκ πείρας, ε;

ΥΓ. 3 Ντόρα Μπακογιάννη: «Τυχόν εκλογές θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο.»
-Ενώ τώρα διασχίζουμε τις εύφορες κοιλάδες της ανάπτυξης.

ΥΓ. 4 Ελληνίδα Μάνα
- Μάνα, θα φτιάξεις καφέ;
- Χέρια δεν έχεις; Ποια θα σε πάρει που τα θέλεις όλα στο χέρι; Ποια θα σε ανεχτεί; Ποια; Θα πεθάνω και δε θα δω εγγόνι.
Τι καφέ θες;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey