Η Ελλάδα καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της τρόικας

03/07/2013 - 13:44

Ένας χρόνος τρικομματικής συγκυβέρνησης έκλεισε με την κοινωνία να διαλύεται εντελώς, τους Έλληνες να αυτοκτονούν, να μεταναστεύουν, να τρώνε από τα σκουπίδια, να πέφτουν σε εθνική κατάθλιψη, αλλά τουλάχιστον το Βενιζέλο τον έσωσαν.

Ένας χρόνος τρικομματικής συγκυβέρνησης έκλεισε με την κοινωνία να διαλύεται εντελώς, τους Έλληνες να αυτοκτονούν, να μεταναστεύουν, να τρώνε από τα σκουπίδια, να πέφτουν σε εθνική κατάθλιψη, αλλά τουλάχιστον το Βενιζέλο τον έσωσαν. Όλοι μας ζήσαμε το πραγματικά εξοργιστικό θέαμα του κυβερνητικού μας πολιτικού σχηματισμού (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) να «κυνηγάει» τον πολιτικά τελειωμένο Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προσφέροντας κάλυψη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Στον ένα χρόνο της τρικομματικής συγκυβέρνησης, αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ και τη νέα πια συγκυβέρνηση μετά και τον ανασχηματισμό της αποτελούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως στην πολιτική υπάρχουν οι ιδέες, αλλά υπάρχουν και οι καριέρες, είδαμε στη νέα κυβέρνηση του Πασοκονουδού να συνωστίζονται αρκετοί κλώνοι του παλιού δικομματικού συστήματος. Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Φώφη Γεννηματά, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σίμος Κεδίκογλου, βάλτε και τον Παντελή Καψή γιο του Γιάννη Καψή και η μαγιονέζα των κλώνων έδεσε.

Ταυτόχρονα ζήσαμε την αναβίωση του Success Story No 2 με τον αγωγό TAP. Αν έπαιρνε κανείς στα σοβαρά τα πανηγύρια των τελευταίων ημερών για τον αγωγό TAP, θα νόμιζε ότι ζει σε άλλη χώρα και όχι σε αυτήν που π.χ. δεν υπάρχουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά και κατάσχεται το σπίτι ενός ανέργου μεταλλεργάτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών στα Καμίνια, που για επτά μήνες ήταν με κομμένο ρεύμα, για χρέη 1.677 ευρώ στην Εφορία.

Η χώρα μας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για οικονομικά νεοφιλελεύθερα πειράματα, για να μην πούμε ότι είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της τρόικας. Κατά τα άλλα, ο κ. Σαμαράς παριστάνει τον ισχυρό πρωθυπουργό και καμώνεται πως κυβερνά. Δεν έχει τολμήσει να μειώσει το Φ.Π.Α. στην εστίαση (αυτό θα το αποφασίσει και θα του το υποδείξει η τρόικα), δεν τολμά να μειώσει την αντικειμενική αξία των ακινήτων (και αυτό θα το αποφασίσει η τρόικα), δεν τολμά να μειώσει ή τέλος πάντων να κρατήσει σταθερό το 5% των μηνιαίων ομαδικών απολύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις (και αυτό θα το αποφασίσει η τρόικα, που συζητά αύξηση από 5% σε 10%).

Παρ’ όλα αυτά καμώνεται πως κυβερνά. Αλλά και ένα μέρος της Ελληνικής Οικονομικής Ελίτ πληρώνει αυτή την πολιτική των πειραμάτων της τρόικας. Μέχρι στιγμής βίωνε τα μνημόνια σα να πρόκειται για καυτό νερό στην ντουζιέρα. Στην αρχή το απολάμβανε, καθώς απαλλασσόταν από όσα θεωρεί ενοχλητική λίγδα (υποχρέωση καταβολής αξιοπρεπών μισθών, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.), κατόπιν όμως λόγω της απότομης πτώσης της λαϊκής κατανάλωσης, άρχισε να τσουρουφλίζεται και η ίδια. Δυστυχώς για αυτήν ο θερμοστάτης ρυθμίζεται στο Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη.

Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που θα κρίνουν το μέλλον αυτής της κυβέρνησης. Τα ακίνητα και οι άνεργοι.

Είναι πια φανερό ότι η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών μετέτρεψε την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων σε φοβερό οικονομικό βάρος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα 250.000 απούλητων κατοικιών και οι έρευνες των τραπεζών λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να τα απορροφήσει η αγορά. Αν όμως, όπως αφήνει να διαφανεί η κυβέρνηση, επιθυμία της τρόικας (κατά τα άλλα κυβερνάει ο Σαμαράς) είναι να δοθεί οριστικό τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τραπεζικές οφειλές, τότε μπορεί η εξέλιξη αυτή να προσθέσει άλλες 150.000 κατοικίες στην αγορά εντός τού 2014.

Από τη χαοτική αυτή κατάσταση θα χάσουν και οι δανειολήπτες, αλλά και οι τράπεζες λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής των ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, ακόμη και στην περίπτωση που θέλουν να απαλλαγούν από τα ακίνητά τους για να διευκολυνθούν από πλευράς ρευστότητας αλλά και φορολογικά, θα έχουν πια ελάχιστες πιθανότητες, σχεδόν μηδαμινές, να το επιτύχουν σε μια αγορά που θα τη χαρακτηρίζει η υπερβολική προσφορά και η ελάχιστη ζήτηση.

Όσον αφορά τους ανέργους, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Το 2012 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ήταν 751 ευρώ, ενώ το 2013 περιορίστηκε στα 586. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το επίδομα ανεργίας, που περιορίστηκε από 454 ευρώ το 2012, σε 360 ευρώ το 2013. Το χειρότερο όμως είναι ότι μόλις ένας στους έξι ανέργους λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, παρά την προεκλογική δέσμευση (να ήταν και η μόνη) του κ. Σαμαρά και της Ν.Δ. να επεκταθεί η ισχύς του από 12, σε 24 μήνες, για να καλυφθεί μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων σε μια περίοδο που αυξάνονται συνεχώς οι μακροχρόνια άνεργοι. Το Success Story συνεχίζεται.

ΥΓ. 1 Αντ. Σαμαράς: «Μερικοί δεν αντέχουν την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης.»
- Ναι, και βουτάνε από τα μπαλκόνια.
ΥΓ. 2 Βασίλης Οικονόμου (βουλευτής ΔΗΜΑΡ): «Σε λίγους μήνες θα βγούμε από το μνημόνιο».
-  Όντως μας ψεκάζουν.
ΥΓ. 3 Φώφη Γεννηματά (υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): «Για να είσαι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δε χρειάζεται να ξέρεις σκοποβολή, αλλά να στοχεύεις σωστά.»
- Μας κουφάνατε.
ΥΓ. 4 Οικονομικά από το Χάρβαρντ: Όταν το Google δουλεύει το Βενιζέλο.
Τη δήλωση του Βενιζέλου ότι δε θα χρειαστούν νέα μέτρα την είχε στην ενότητα «Ψυχαγωγία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey