Το 4o μνημόνιο, τα 4 σημεία και ο καναπές βούλιαξε

08/05/2013 - 14:16

Το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο, ήταν έναντι μιας διευκόλυνσης που έκανε η τρόικα στην κυβέρνηση των τριών προκειμένου να μετατεθούν οι επίσημες συζητήσεις για το 4ο μνημόνιο τον προσεχή Ιούνιο.

Το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο, ήταν έναντι μιας διευκόλυνσης που έκανε η τρόικα στην κυβέρνηση των τριών προκειμένου να μετατεθούν οι επίσημες συζητήσεις για το 4ο μνημόνιο τον προσεχή Ιούνιο. Πολιτικό χρόνο κέρδισαν. Σαν αντάλλαγμα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή μέτρων 4 δις ευρώ, επέκταση του χαρατσιού της ΔΕΗ για όλο το 2013, μαζικές απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων για την περίοδο 2013-2014, την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία κ.ά.

Οι ελεγκτές των δανειστών μας έχουν επισημάνει τέσσερα σημεία που καθιστούν βέβαιη την υπογραφή του 4ου μνημονίου. Συγκεκριμένα:

Πρώτον: Το δημοσιονομικό κενό. Η τρόικα βλέποντας την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων είχε διαπιστώσει και είχε ανακοινώσει στους συγκυβερνώντες, δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014, ύψους 4 δις ευρώ, που αν δεν καλυφθεί, θα ενεργοποιήσει τη «ρήτρα απόκλισης στόχων» που έχει νομοθετηθεί από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την άμεση κάλυψή του. Το μεσοπρόθεσμο την κάλυψή αυτού του δημοσιονομικού κενού εξυπηρετεί.

Δεύτερον: Τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Οι προβλέψεις δείχνουν τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία για το 2013, περίπου 2 δις (λόγω της αύξησης της ανεργίας και της αδυναμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών) και αναμένεται άλλο 1,5 δις έλλειμμα από τον ΕΟΠΠΥ. Η περίπτωση του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας που δανείστηκε τον Απρίλιο 450 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις των ασφαλισμένων του, είναι χαρακτηριστική.

Τρίτον: Η αύξηση των κόκκινων δανείων. Η έκθεση της Moody’s δίνει 30% μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα τέλη του 2013, ήτοι ποσό 55 δις, που είναι φυσικά μεγαλύτερο των 50 δις που απαιτεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Για το 2014, δίνει 40% μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, όχι για να διοχετεύσουν χρήμα στη αγορά -αυτό ξεχάστε το- αλλά για να διατηρηθούν σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Τέταρτον: Το νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους. Η τρόικα συζητά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους. Είναι γνωστό ότι κούρεμα προηγούμενων δανείων συνοδεύεται απαραιτήτως με υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης, δηλαδή νέου μνημονίου.

Ο κ. Στουρνάρας στο συνέδριο του Economist ανακοίνωσε ότι η εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας θα ολοκληρωθεί το 2040. (Το σωτήριο αυτό έτος ταυτίζεται με το έτος πληρωμής των κρατικών αξιογράφων που έδωσε το ελληνικό δημόσιο -λέγε με Βενιζέλο- στους μικροομολογιούχους, που τους κατέστρεψε κουρεύοντας τα κρατικά τους ομόλογα). Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις που κατά Στουρνάρα, Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, δεν έχουν κανένα περιθώριο απόκλισης από μνημονιακές δεσμεύσεις, θα βρίσκονται σε καθεστώς υποταγής για τα επόμενα 27 χρόνια. Δηλαδή όχι για μία, όχι για δύο, αλλά για τρεις γενιές Ελλήνων, τα παραγωγικά τους χρόνια θα πάνε χαμένα.

Το δίλημμα που θα τεθεί ξανά το επόμενο διάστημα θα είναι «μνημόνιο ή δραχμή», που είναι μια παραλλαγή του «ευρώ ή δραχμή». Όσο και αν δεν το παραδέχονται, το σύστημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ γεννά και αναπαράγει μνημόνια. Το κακό για αυτούς είναι ότι πολύ σύντομα θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να προσφύγουν στις κάλπες βρισκόμενοι σε υποδεέστερη πολιτική θέση από τον περασμένο Ιούνιο, αφού τρίζουν οι κυβερνητικές τους καρέκλες και ο καναπές στου Μαξίμου βούλιαξε.

ΥΓ.1- Ο επενδυτής Κολιός, ο τυρόγαλος και η Κάγια
«Συνελήφθη σήμερα (1/5/2013) το πρωί ο 77χρονος ιδιοκτήτης των εταιρειών “Κολιός” και “Αγνό”, Νίκος Κολιός, για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Τo ύψος της οφειλής ανέρχεται στο ποσό των 1.986.593,27 ευρώ. Επίσης, σε βάρος του ανωτέρω εκκρεμεί απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών, για ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.»
- Δεν αντέχω, θα το πω Μυτιληνιά: - Εμ βρωμιάρ’ς εμ μπαταχτσής.

ΥΓ.2- Μπουγαδόνερα
Σηφουνάκης σε Γαληνό: «Είσαι κότα».
Γαληνός σε Σηφουνάκη: «Είσαι γελοίος».
- Μπουγαδόνερα και το επίπεδο δάπεδο.

ΥΓ.3- Περί υγείας
Τα νοσοκομεία υποβαθμίζονται και διαλύονται. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους. Ένα παιδί δέκα επτά χρονών παράλυτο. Υπάρχει λύση στα απέναντι παράλια;
- Αν το πρόβλημα είναι αυστηρά προσωπικό -πεθαίνει το παιδί σου- ναι.
- Αν είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας, ζητήστε την απάντηση από τους «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» Βογιατζή και Σηφουνάκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey