Μεγάλη ανακάλυψή του ανακοίνωσε, σε πρόσφατη διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πάνος Βαλαβάνης

ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ του ιπποδρόμου των Δελφών!

21/03/2013 - 15:00

Μια μεγάλη ανακάλυψη που έκανε πριν από ένα χρόνο περίπου και που έχει να κάνει με την εύρεση της θέσης του ιπποδρόμου των Δελφών, ανακοίνωσε σε διάλεξη που έκανε την περασμένη Παρασκευή στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο μεσοτοπίτικης καταγωγής καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πάνος Βαλαβάνης.

Μια μεγάλη ανακάλυψη που έκανε πριν από ένα χρόνο περίπου και που έχει να κάνει με την εύρεση της θέσης του ιπποδρόμου των Δελφών, ανακοίνωσε σε διάλεξη που έκανε την περασμένη Παρασκευή στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο μεσοτοπίτικης καταγωγής καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πάνος Βαλαβάνης. Η εισήγησή του κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, αφού αφορούσε τον αρχαιότερο σωζόμενο ιππόδρομο στη χώρα, η ανακάλυψη του οποίου δίνει πλέον άλλη διάσταση στον Ηνίοχο των Δελφών, αφού καταδεικνύει το πού ακριβώς αγωνίστηκε ο τελευταίος.

Ο Πάνος Βαλαβάνης, με καταγωγή από το Μεσότοπο της Λέσβου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Würzburg της Γερμανίας.

Από το 1980 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης, από το 1988 ως λέκτορας, από το 1994 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2000 ως αναπληρωτής καθηγητής και σήμερα ως τακτικός καθηγητής της Κλασσικής Αρχαιολογίας.

Η διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η διάλεξη που ο ίδιος έκανε την περασμένη Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφορούσε μια μεγάλη του ανακάλυψη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, τον Απρίλιο του 2012 εντόπισε τα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιπποδρόμου στην Ελλάδα, αυτού των Δελφών, που χρονολογείται στη β΄ δεκαετία του 6ου αι. π.Χ. κι έρχεται δεύτερος σε σημασία μετά το χαμένο σήμερα ιππόδρομο της αρχαίας Ολυμπίας. Σε αυτόν έτρεξαν με τα άρματά τους και νίκησαν διάσημοι πολιτικοί ηγέτες της αρχαιότητας, όπως ο τύραννος της Σικυώνας Κλεισθένης και ο τύραννος των Συρακουσών Ιερέων, ενώ πιθανότατα στην αρματοδρομία των Πυθίων τού 474 π.Χ. έτρεξε και νίκησε ο Ηνίοχος.

Ο μεσοτοπίτικης καταγωγής καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πάνος Βαλαβάνης

Πρόκειται για ένα μνημείο που οι αρχαιολόγοι αναζητούσαν για πάνω από δύο αιώνες και για το λόγο αυτό πρόκειται για μια μεγάλη ανακάλυψη του κ. Βαλαβάνη, που είχε την αφετηρία για την έρευνά του σε ιστοριοδιφικά έντυπα της περιοχής των Δελφών, της Άμφισσας και της Ιτέας.

«Ακολουθώντας αυτές τις αναφορές, βρεθήκαμε στη θέση κι επειδή ήταν άνοιξη, είδαμε απέναντί μας σειρές κίτρινων λουλουδιών, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, η μία πάνω από την άλλη και σε αμφιθεατρική διάταξη. Τα λουλούδια, ουσιαστικά, μας έδειξαν τον ιππόδρομο», λέει ο ίδιος στο «Ε». «Αν η αρχική μας χρονολόγηση είναι σωστή, πρόκειται για τον αρχαιότερο σωζόμενο ιππόδρομο στη χώρα, χτισμένο περίπου το 586 π.Χ., οπότε και ξεκίνησαν για πρώτη φορά τα “Πύθια”, η δεύτερη γιορτή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.»

Ο ιππόδρομος βρίσκεται στο δυτικό άκρο ενός ελαιώνα, περίπου 1,5 χλμ. βορειοδυτικά της Ιτέας, παράλληλα και σε επαφή με τη λοφοσειρά της Κεφαλής κι έχει άμεση οπτική επαφή με το ιερό των Δελφών, στοιχείο πάρα πολύ σημαντικό για το συμβολικό συσχετισμό της απομακρυσμένης αγωνιστικής εγκατάστασης με το λατρευτικό πυρήνα του ιερού.

«Τώρα ολοκληρώνεται η εικόνα μας για το ιερό των Δελφών», προσθέτει ο κ. Βαλαβάνης. «Μέχρι τώρα, μας έλειπε μια μεγάλη εγκατάσταση. Τώρα, έχουμε όλα τα στοιχεία: το Ιερό του Απόλλωνα, το Ιερό της Αθηνάς Προναίας, το Γυμνάσιο, το Στάδιο και τον Ιππόδρομο. Και φυσικά, τώρα αποκτά άλλη διάσταση και η παρουσία του Ηνιόχου, αφού ξέρουμε πού ακριβώς έγινε ο αγώνας και η νίκη του.»

Σημειώνεται ότι με ενθουσιασμό για τη σημασία της ανακάλυψης του μνημείου μίλησαν και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, καθώς και ο διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Αλεξάντρ Φαρνού, που προλόγισαν την παρουσίαση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey