Επενδυτή εσύ, superstar

14/03/2013 - 14:14

Κάθε εποχή έχει το δικό της τοτέμ. Το τοτέμ της δικής μας εποχής είναι ο επενδυτής.

Κάθε εποχή έχει το δικό της τοτέμ. Το τοτέμ της δικής μας εποχής είναι ο επενδυτής.

Για τους οπαδούς του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, φανατικούς οπαδούς της ελεύθερης αγοράς, επενδυτής είναι το ευλογημένο αυτό είδος ανθρώπου που δίνει δουλειά στους καταραμένους, που επανακινεί την οικονομία και φυσικά αγοράζει κρατική περιουσία. Για όλους αυτούς δεν υπάρχει τίποτα στη θέση του στο σημερινό κόσμο, όλα έχουν σαπίσει και χρεωκοπήσει και το μόνο που έχει μείνει όρθιο είναι το δίκιο του επενδυτή. Από τη δική του οπτική, ο επενδυτής απεχθάνεται ό,τι κρατικό υπάρχει όσο οι δουλειές του πηγαίνουν καλά. Όταν τα πράγματα στραβώσουν, καλεί το μισητό για αυτόν κράτος (τους πολίτες) να καλύψουν τις ζημιές του και την καταστροφή που έχει αφήσει πίσω του. Μονά - ζυγά δικά του και τα σκυλιά δεμένα.

«Όσοι μπλοκάρουν τους δρόμους και τις επενδύσεις, θα μας βρουν απέναντί τους», ξεκαθαρίζει ο σημερινός εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και αυτοδιοριζόμενος συνήγορος του επενδυτή. Τι μας λέει, λοιπόν: Ότι στην Ελλάδα του Σαμαρά, του Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ της κλαίουσας, νόμος είναι το δίκιο του επενδυτή. Τελεία και παύλα. Επειδή οι εποχές είναι πονηρές και ο αυταρχισμός της εξουσίας σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο ολοένα και εντείνεται, ας δούμε μερικές από τις λεγόμενες επενδύσεις που στιγμάτισαν αρνητικά την πορεία της ανθρωπότητας στο απόλυτο αυταρχικό καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας.

Επένδυση έκανε η Bayer όταν χρηματοδότησε την παραγωγή του αερίου «Zyklon B», που χρησιμοποιήθηκε στην εξόντωση εκατομμυρίων αιχμαλώτων και φυσικά έβαλε αρκετά χρήματα στα ταμεία της.

Επένδυση έκανε η Opel παράγοντας τους πρώτους θαλάμους αερίων, επεκτείνοντας την ιδέα του φορτηγού της «Blitz», που αντί να στέλνει τα καυσαέρια έξω, τα διοχέτευε στην κλειστή του καρότσα όπου ήταν στοιβαγμένοι αιχμάλωτοι πολέμου.

Επένδυση που την χρυσοπληρώθηκε, έκανε η IBM, όταν δημιούργησε μια βάση δεδομένων πρωτοποριακή για την τότε εποχή, υποκλέπτοντας προσωπικά δεδομένα από τράπεζες και σχολεία για να εντοπισθούν οι Εβραίοι της Γερμανίας. Οι περισσότεροι από αυτούς εξοντώθηκαν από τους θαλάμους αερίων παραγωγής τής Opel με χρήση του αερίου «Zyklon B» παραγωγής τής Bayer.

Σε καθεστώτα απόλυτου αυταρχισμού, ακόμα και τα «εργαλεία» γενοκτονίας και εξόντωσης αντιπάλων ονομάζονται επενδύσεις. Είναι φανερή η διαστρέβλωση οικονομικών όρων, εννοιών και λέξεων, που κάποιους φυσικά εξυπηρετεί. Ο Θουκυδίδης στο Γ 82-85 των «Ιστοριών» του, στο περίφημο «κεφάλαιο της παθολογίας του πολέμου», μιλώντας για τη διαστροφή των εννοιών γράφει: «Και την ειωθυΐαν αξίωσιν των ονομάτων ές τά έργα αντήλλαξαν τη διακαιώσι», που σε ελεύθερη μετάφραση θα το αποδίδαμε: «Και τη συνηθισμένη σημασία των λέξεων την άλλαξαν καταπώς τους βολεύει».

Στη σημερινή εποχή της αποθέωσης της επιχειρηματικότητας, πολλοί οικονομικοί όροι έχουν καθιερωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, πολλές φορές διαστρεβλωμένοι μέσα στην απλοποίησή τους. Management, Marketing, Branding, Outsourcing, ISO κ.λπ. είναι εμπορικοί όροι που μπορείς να εντοπίσεις πια μέσα σε ένα απλό πολιτικό κείμενο. Πώς τους αντιλαμβάνεται και πώς τους χρησιμοποιεί ο καθένας, εξαρτάται από το αντικείμενο σπουδών του και φυσικά το επίπεδο γνώσεών του.

Αλλά μιας και αναφέρθηκε ο όρος ISO (Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας) και ταυτόχρονα μιλάμε για επενδύσεις, ποιο ISO διασφάλισε το ΙΚΕΑ για να ταΐσει τον κόσμο κρέας αλόγου; Ποιο ISO διασφάλισε τις αγγλικές εταιρείες για να ταΐσουν τον κόσμο κρέατα από σαρκοφάγες αγελάδες και ποιο ISO διασφάλισε τις βέλγικες εταιρείες για να ταΐσουν τον κόσμο αυγά και κοτόπουλα με διοξίνες; Επενδύσεις με μοναδικό σκοπό το οικονομικό κέρδος εις βάρος των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος είναι επικίνδυνες, επειδή γεμίζουν τσέπες λίγων εις βάρος των πολλών.

ΥΓ. 1 Κλείδωσε ο κοινοτικός προϋπολογισμός 2014 - 2020. Χαράς ευαγγέλια. Ας βγούμε χαρούμενοι στους δρόμους να ζητιανέψουμε μια σακούλα πατάτες.

ΥΓ. 2 Νέο αίμα στο ΠΑΣΟΚ.
- Γύρισε ο Σκανδαλίδης.

ΥΓ. 3 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το 2013 κινδυνεύει να εκληφθεί ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας.»
- Είδατε, κύριε, πόσο ανάλγητη είναι η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

ΥΓ. 4 Οικονομικά από το Χάρβαρντ: «Το χρεωμένο μέχρι τα μπούνια Mega εισέπραξε δάνειο 98.000.000 ευρώ.»
- Ποιος κερατάς εξακολουθεί να μιλάει για έλλειψη ρευστότητας;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey