Ο «αγώνας της Καλλονής» είναι αγώνας όλης της Λέσβου (Η κοινωνικοοικονομική ισορροπία του νησιού είναι όρος επιβίωσης)

09/01/2013 - 14:07

Τον τελευταίο καιρό αναπτύσσεται συστηματικά ένα κίνημα δυνάμεων με βάση την Καλλονή, για την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης του κεντρικού και δυτικού νησιού. Το κίνημα αυτό ξεκινά από την προβολή των ορατών στους πάντες στοιχείων υποβάθμισης της περιοχής εντεύθεν της Καλλονής, με την κατάργηση κρίσιμων υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΙΚΑ κ.λπ.).

Τον τελευταίο καιρό αναπτύσσεται συστηματικά ένα κίνημα δυνάμεων με βάση την Καλλονή, για την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης του κεντρικού και δυτικού νησιού. Το κίνημα αυτό ξεκινά από την προβολή των ορατών στους πάντες στοιχείων υποβάθμισης της περιοχής εντεύθεν της Καλλονής, με την κατάργηση κρίσιμων υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΙΚΑ κ.λπ.). Τα ορατά στοιχεία του προβλήματος, όμως, είναι προφανές ότι συνθέτουν μια συνολική πορεία υποβάθμισης και μαρασμού, όπου συνυπάρχουν η προϊούσα συστηματική κρατική απουσία με τις συνέπειες από την ελλιπή και ανεπαρκή παρουσία ακόμα και στοιχειωδών υπηρεσιών και παροχών του ενός Δήμου-έκτρωμα που δημιουργήθηκε στη Λέσβο στα πλαίσια του «Καλλικράτη».

Ενός Δήμου-έκτρωμα, που δημιουργήθηκε από την ατυχή συγκυρία κυβερνητικών σχεδιασμών μαθητευόμενων μάγων τύπου Ραγκούση, σε ένα πολιτικό τοπίο πολιτικών δυνάμεων και παραγόντων που είτε δεν μπόρεσαν είτε κάποιοι από αυτούς δεν ήθελαν καν να αποτρέψουν την ολέθρια αυτή εξέλιξη.

Δεν ήθελαν, είτε γιατί ήταν ανίκανοι να αντιληφθούν τις συνέπειές της, είτε γιατί τις αντιλαμβάνονταν αλλά τις αγνοούσαν συνειδητά, στο όνομα προσωπικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Όποιος θέλει και ονόματα, αρκεί να θυμηθεί το κλίμα επιδοκιμασίας έως χλιαρής αντίδρασης της πλειοψηφίας των τοπικών παραγόντων (βουλευτών, νομάρχη, δημάρχων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων και κομματικών ιθυνόντων) στην επιχειρούμενη ισοπεδωτική μεταρρύθμιση των ΡαγκουσοΠαπανδρέων. Και τους τελευταίους μεν, σε μερικά χρόνια δε θα τους θυμάται ούτε η μάνα τους, παρά μόνο για να… βλαστημήσει τα χάλια τους! Οι τοπικοί μας όμως άρχοντες οφείλουν έστω και τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού η πράξη έδειξε πως η πραγματικότητα του «Καλλικράτη» ήταν χειρότερη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Προς τιμήν τους, οι ηγήτορες του κινήματος που έχει αναπτυχθεί γύρω από την Καλλονή, έχουν τοποθετήσει το θέμα στη σωστή του διάσταση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια τοπικιστική μάχη χαρακωμάτων, αλλά για έναν αγώνα ισόρροπης επιβίωσης και ανάπτυξης ενός ολόκληρου νησιού.

Γιατί η Λέσβος είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά όπου λόγοι γεωγραφικοί (μέγεθος νησιού και μορφολογία), ιστορικοί και κοινωνικοί απέτρεψαν μέχρι σήμερα τη διαμόρφωση μιας πραγματικότητας με μια πρωτεύουσα-τέρας και κάποια χωριουδάκια που φυτοζωούν με προδιαγεγραμμένη πορεία να καταστούν έρημα από μόνιμους κατοίκους, τουριστικά αξιοθέατα για τις επερχόμενες γενιές.

Αυτήν ακριβώς την πολύτιμη ιδιαιτερότητα πρέπει επειγόντως να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε, με την απαίτηση να υλοποιηθούν σύντομα τα εξαγγελθέντα έργα κρίσιμων υποδομών (π.χ. δρόμος Μυτιλήνη - Καλλονή - Μόλυβος, δρόμος Καλλονή - Σίγρι, λιμάνι Σιγρίου), με την παράλληλη διατήρηση ακόμα και διεύρυνση κέντρων παροχής κρατικών, δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Εναπόκειται λοιπόν σε μας τους υπόλοιπους, από φορείς εξουσίας μέχρι απλούς πολίτες, να στρατευθούμε εγκαίρως σε αυτόν τον αγώνα, που πέρα από τα παραπάνω, τελική κατάληξη δεν μπορεί να έχει άλλη από την απαίτηση για δημιουργία ενός δεύτερου ισχυρού δήμου, κέντρου ευγενούς άμιλλας για την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού προς όφελος του συνόλου των κατοίκων του.

Και μια τελευταία παρατήρηση τακτικού χαρακτήρα. Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες του «αγώνα της Καλλονής» είναι υπερεπαρκείς και με τεράστιο οπλοστάσιο επιχειρημάτων, για να έχουν την ανάγκη «τσουβαλιάσματος» με άλλες διεκδικήσεις εξίσου ή και περισσότερο δίκαιες, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Ο απόλυτος παραλογισμός π.χ. της επιχειρούμενης κατάργησης της ΔΟΥ του όγδοου σε μέγεθος νησιού της χώρας (Λήμνος) είναι από μόνος του λόγος για την ανάπτυξη κινήματος αποτροπής του απαράδεκτου αυτού σχεδιασμού. Πλην όμως, είναι άλλης ποιότητας θέμα, που η ομαδοποίησή του στις διεκδικήσεις με κάτι που μοιάζει ως προς τα αιτήματα, αλλά που είναι ταυτόχρονα εντελώς διαφορετικό ως προς την αιτιολόγηση, μόνο άλλοθι σε όψιμους υποστηρικτές μπορεί να προσφέρει, που για άλλη μια φορά θα κοσκινίζουν για μέρες και μέρες, αφού δε θα θέλουν να ζυμώσουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey