«Αι εκ των ταξειδίων ωφέλειαι»

02/01/2013 - 14:35

Θυμήθηκα, εξ αφορμής του ταξιδιού του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Λατινική Αμερική, την έκθεση που μας είχε βάλει ο καθηγητής μας στο Γυμνάσιο - αρχές της δεκαετίας του ΄50, τότε που ακόμα ήκμαζε η καθαρεύουσα: «αι εκ των ταξειδίων ωφέλειαι».

«Περιπλεύσαι πολλάς πόλεις καλόν»
(Πλουτάρχου, Περί παίδων αγωγής)

 

Θυμήθηκα, εξ αφορμής του ταξιδιού του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Λατινική Αμερική, την έκθεση που μας είχε βάλει ο καθηγητής μας στο Γυμνάσιο - αρχές της δεκαετίας του ΄50, τότε που ακόμα ήκμαζε η καθαρεύουσα: «αι εκ των ταξειδίων ωφέλειαι». Έγραφα σ’ εκείνη την έκθεσή μου για τον ήρωα του Τρωικού πολέμου Οδυσσέα, ο οποίος στη δεκαετή περιπλάνησή του σε άγνωστες χώρες «πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω», είδε κι έμαθε, δηλαδή, πώς σκέπτονται και πώς ζουν πολλοί άνθρωποι, για να γυρίσει τελικά στην Ιθάκη του, περισσότερο έμπειρος και σοφός. Έγραφα και για τον Σόλωνα τον Αθηναίο, ο οποίος «θεωρίης είνεκεν» περιηγήθηκε τον τότε γνωστό κόσμο, για να γυρίσει κι αυτός πάνσοφος στην πατρίδα του, την Αθήνα, όπου ανέλαβε με το νομοθετικό του έργο, να βγάλει την Αθήνα από την κοινωνική και πολιτική κρίση, που αντιμετώπιζε τότε, και να βάλει τις βάσεις του κατοπινού μεγαλείου της. Και κατέληγα στο συμπέρασμα πως με τα ταξίδια δεν διευρύνεις απλώς τους ορίζοντες της γεωγραφικής περιοχής, όπου ζεις, αλλά και τους πνευματικούς σου ορίζοντες· κι αυτός είναι ο ανεκτίμητος πλούτος που αποκομίζει ο άνθρωπος από τα ταξίδια του. Γι’ αυτό ο Γκαίτε πολύ ορθά έλεγε «δεν ταξιδεύουμε, για να φτάσουμε κάπου· ταξιδεύουμε, για να ταξιδεύουμε».


Και σήμερα, εάν ξανάγραφα την ίδια... έκθεση, θα εξήρα και πάλι με την ίδια βεβαιότητα την αξία των ταξιδιών. Και παρ’ όλον ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει σήμερα τη δυνατότητα να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσω του βιβλίου, του κινηματογράφου, του βίντεο και του ίντερνετ, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή επαφή του με τα ίδια τα πράγματα και τους ανθρώπους, διότι ,όπως έγραφε και ο Σάμιουελ Τζόνσον «τα ταξίδια χρησιμεύουν για να ρυθμίζεται η φαντασία από την πραγματικότητα και αντί να προσπαθείς να σκέφτεσαι πώς είναι τα πράγματα, να τα βλέπεις όπως είναι».
Πιστεύω, λοιπόν, ότι και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα πώς τα φανταζόταν τα πράγματα στη Βραζιλία και την Αργεντινή και ανεξάρτητα από τις δηλώσεις που είναι αναγκασμένος να κάνει επιστρέφοντας, για να επιβεβαιώσει τις θεωρίες, τις οποίες κατά καιρούς ανέπτυσσε περί του καταστροφικού ρόλου του Δ.Ν.Τ. και της ευτυχίας που κατέκτησαν οι δύο χώρες, μετά την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά του Δ.Ν.Τ., θα είδε και θα έμαθε πολλά στις δύο αυτές χώρες, που τον έκαναν σοφότερο, τουλάχιστον μέχρι του σημείου, ώστε να μην είναι τόσο απόλυτος για τις θαυματουργές συνταγές, λατινοαμερικάνικου τύπου, με τις οποίες φιλοδοξεί να σώσει τον ελληνικό λαό από τη Μέρκελ και τους «Μερκελιστές» πολιτικούς της ημεδαπής.
Ασφαλώς, λοιπόν, θα πληροφορήθηκε στη Βραζιλία ότι ο ηγέτης του αριστερού κόμματος, Λούλα ντα Σίλβα, όχι μόνο, προεκλογικά, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει το «μνημόνιο», που είχε υπογράψει με το Δ.Ν.Τ. η τότε κυβέρνηση της Βραζιλίας, αλλά και όταν κέρδισε τις εκλογές και έγινε πρόεδρος, η κυβέρνησή του εισέπραξε από το Δ.Ν.Τ. δάνειο 30 δις, το μεγαλύτερο δάνειο που είχε μέχρι τότε δοθεί από το Διεθνές Ταμείο. Και παρά το ότι εφάρμοσε κανονικά τη νομισματική και δημοσιονομική συνταγή τού Δ.Ν.Τ. , κατάφερε να αναπτύξει, σε σύντομο σχετικά διάστημα, την οικονομία της Βραζιλίας και να εφαρμόσει τα κοινωνικά προγράμματα για την προστασία των αδυνάτων και των ανέργων.


Ασφαλώς, επίσης, θα πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση του Λούλα ντα Σίλβα όχι μόνο δεν αναθεώρησε τις επενδυτικές συμβάσεις, που είχαν υπογραφεί από τους προκατόχους του, αλλά εξασφάλισε ευνοϊκότερο κλίμα για την προσέλκυση των επενδύσεων, με αποτέλεσμα να αναδείξει τη χώρα του ως τον «παράδεισο των επενδυτών». Έτσι, χάρη στο ζεστό χρήμα που εισέρευσε στη χώρα του, επέτυχε την οικονομική ανάπτυξη και αντιμετώπισε τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας του.
Και ακόμα, ότι η Βραζιλία του Λούλα, όχι μόνο δε διέγραψε κανένα χρέος, αλλά τουναντίον συνέχισε κανονικά να αποπληρώνει τα εθνικά της χρέη, χάρη στα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιούργησε, αρχικά με τις περικοπές των πρωτογενών δαπανών, την αύξηση της φορολογίας και την ισορροπημένη αύξηση απολαβών και κρατικών δαπανών και στη συνέχεια με την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία εμπορικού πλεονάσματος.


Και το πιο... προκλητικό κατά την «αριστερή» αντίληψη: οι «επάρατες» τράπεζες κατά τη διακυβέρνηση του Λούλα, σημείωσαν ρεκόρ κερδοφορίας!
Σημαντικό, επίσης, είναι να σημειώσουμε ότι ο Λούλα κατηγορήθηκε πως συνεργάστηκε με τους πριν απ’ αυτόν πολιτικούς (ούτε υποσχέθηκε προεκλογικά ούτε τους παρέπεμψε μετεκλογικά στα λαϊκά δικαστήρια!).
Με αυτή την πολιτική, πολλά μέτρα της οποίας εξορκίζει η «αντιμνημονιακή» ελληνική «Αριστερά», η Βραζιλία κατόρθωσε να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Το «θαύμα», βεβαίως, της Βραζιλίας έχει και τη σκοτεινή πλευρά της, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουν οι θαυμαστές της: ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, το 26%, συνεχίζει να ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας (με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα) και κατοικεί σε παραγκουπόλεις (φαβέλες),18 εκ. Βραζιλιάνοι είναι αναλφάβητοι, ενώ η εγκληματικότητα, ειδικά στους νέους, βρίσκεται στο κόκκινο (η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-24 ετών είναι ο φόνος).


Και, για να μη χάνουμε το μέτρο σύγκρισης της Βραζιλίας με την Ελλάδα, αυτά τα θετικά ή αρνητικά συμβαίνουν σε μια χώρα που είναι η 5η σε έκταση και σε πληθυσμό στον κόσμο (203 εκ. κάτοικοι), μια χώρα με απεριόριστους φυσικούς πόρους, με τεράστια βιοποικιλότητα, με μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων (το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής καφέ), με μεγάλα αποθέματα μετάλλων και πετρελαίου (ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου), με βιομηχανική παραγωγή {γεωργικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα (3η σε παραγωγή αεροπλάνων)}. Μια χώρα, η οποία, χάρη στο φυσικό της πλούτο, το μέγεθος της παραγωγής και των εξαγωγών της, επαξίως κατέχει την 5η θέση ανάμεσα στους G8 (τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη του σύγχρονου κόσμου).
Και όσον αφορά την επίσκεψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην «ευτυχισμένη» -μετά την «απελευθέρωσή» της από το Δ.Ν.Τ.- χώρα της Αργεντινής, μια μόνο παρατήρηση: την ημέρα της επίσκεψής του, επαναλήφθηκαν σε πολλές πόλεις της Αργεντινής, οι λεηλασίες του 2001 στα σούπερ μάρκετ, από «ευτυχισμένους», προφανώς, πολίτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.
Ας φροντίσει, λοιπόν, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη λατινοαμερικάνικη συνταγή που μεταφέρει στις βαλίτσες του από το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική, με την οποία σκοπεύει να μας «απελευθερώσει» από τα «μνημόνια», να μην περιλαμβάνονται -ει δυνατόν- και οι λεηλασίες των σούπερ μάρκετ ως τρόπος για τη λύση του επισιτιστικού προβλήματος του λαού μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey