Ένας ακόμα διασωθείς από το ναυάγιο εντοπίστηκε στην απέναντι ακτή, όπου και επέστρεψε. Αναγνωρίστηκε χθες η ταυτότητα δύο από τις 21 σορούς

Τραγωδίας συνέχεια…

19/12/2012 - 15:44

Άνθρωποι πονεμένοι που αναζητούν ανάμεσα σε 21 συνολικά σορούς στα ψυγεία νεκροτομείων και νεκροθαλάμων τους ανθρώπους τους, πρωταγωνιστούν πια σε ετούτη τη φρίκη, που μαυρίζει ακόμα περισσότερο τις ψυχές μας αυτόν το Δεκέμβρη.

Η τραγωδία της περασμένης Παρασκευής άλλαξε πρωταγωνιστές. Άνθρωποι πονεμένοι που αναζητούν ανάμεσα σε 21 συνολικά σορούς στα ψυγεία νεκροτομείων και νεκροθαλάμων τους ανθρώπους τους, πρωταγωνιστούν πια σε ετούτη τη φρίκη, που μαυρίζει ακόμα περισσότερο τις ψυχές μας αυτόν το Δεκέμβρη.

Την ίδια ώρα, και μια είδηση ας την πούμε καλή. Εκτός από το 16χρονο Μοχάμεντ Μορτεζά, άλλος ένας Αφγανός σώθηκε από το ναυάγιο. Ο αδελφός του δεν τα κατάφερε… Είναι ένας από αυτούς που αναγνωρίσθηκε χθες… Ξανά μαυρίζει η ψυχή σου.

Δύο από τις 21 σορούς των θυμάτων του ναυαγίου αναγνωρίστηκαν χθες από συγγενείς τους που έσπευσαν. Ο ένας από τη Νάξο όπου εργάζεται και ο άλλος από τη Σουηδία!

Ο πρώτος είναι ο 17χρονος Φαχίμ Χατζάπ από το Αφγανιστάν, που τον αναγνώρισε ο ξάδελφός του Μοχαμεντί Ασίν. Ο δεύτερος είναι ο 42χρονος Αβαλμίρ Χότζα, που αναγνωρίστηκε από τον αδελφό του Σανγκίν Ακμπάρ, που ταξίδεψε στη Μυτιλήνη από τη Σουηδία για να παραλάβει τη σορό και να την επιστρέψει για να τη θάψει στη γη του Αφγανιστάν.


Ο Μοχαμεντί Ασίν (αριστερά) και ο Σανγκίν Ακμπάρ (δεξιά), χθες, έξω από το Νεκροτομείο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Οι αναγνωρίσεις
Ο Μοχαμεντί Ασίν αναγνώρισε το νεκρό ξάδελφό του χθες το πρωί. Στη Μυτιλήνη ήρθε πριν τέσσερις μέρες από τη Νάξο, όπου ζει και εργάζεται, για να παραλάβει δύο δικούς του ανθρώπους. Τον αδελφό του και τον ξάδελφό του, και οι δύο επιβαίνοντες στη μοιραία βάρκα. Ο Ασίν είπε χθες στην «ΕΡΑ Αιγαίου»: «Ο αδελφός μου επιβίωσε και αυτήν τη στιγμή κρατείται στην Τουρκία. Με τον ξάδελφό μου ήταν μαζί από μικρά παιδιά. Δε γνωρίζει πως έχει πεθάνει και δεν ξέρω πώς θα του το πω. Θέλω η σορός του ξαδέλφου μου να πάει στο Αφγανιστάν και ο αδελφός μου να έρθει με ασφάλεια από την Τουρκία.»

Ο Σανγκίν Ακμπάρ αναγνώρισε χθες το 42χρονο αδελφό του. Στη Μυτιλήνη ταξίδεψε από τη Σουηδία, όπου ζει με την αδελφή του, μόλις έμαθε για το ναυάγιο. Για τελευταία φορά με τον αδελφό του μίλησε την παραμονή του ναυαγίου. «Ο αδελφός μου είχε φτάσει στην Κωνσταντινούπολη όταν μιλήσαμε για τελευταία φορά, και μου είπε πως θα ταξίδευε για Ευρώπη. Ο γιος του με παίρνει τηλέφωνο και με ρωτάει αν ο πατέρας του είναι καλά. Τώρα θέλω ο αδελφός μου να μεταφερθεί στο Αφγανιστάν», δήλωσε χθες στην «ΕΡΑ Αιγαίου» κι αυτός.


Ο Μοχαμεντί Ασίν δείχνει τη φωτογραφία του νεκρού ξαδέλφου του

Η Ύπατη Αρμοστεία τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Με ανακοίνωσή της χθες, η Ύπατη Αρμοστεία τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αφού εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το τραγικό ναυάγιο, τονίζει ότι «από τα μέσα Αυγούστου 2012, όταν η διέλευση των ελληνοτουρκικών συνόρων μέσω του Έβρου έγινε ιδιαίτερα δύσκολη, ολοένα και πιο συχνά πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να προσεγγίσουν τα νησιά του Αιγαίου ως μοναδικό τρόπο εισόδου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Υ.Α. για στροφή σε πιο επικίνδυνα περάσματα».

Με την ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως «τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα πρέπει να συνδυάζονται με εγγυήσεις για την προστασία των προσφύγων, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών» και πως «τα σύνορα πρέπει να μένουν ανοιχτά για ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή από τον πόλεμο και τις διώξεις». Σημειώνει ακόμα πως «προκειμένου να είναι δυνατός ο εντοπισμός των ατόμων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, στο πλαίσιο των μικτών μεταναστευτικών ροών, καθίσταται επιτακτική η άμεση εφαρμογή του σχετικού νόμου με τη δημιουργία δομών και μηχανισμών πρώτης υποδοχής στα σημεία εισόδου της ελληνικής επικράτειας». Και η ανακοίνωση του Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταλήγει: «Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, εξαίρονται οι πρωτοβουλίες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που επιδεικνύει η κοινωνία της Λέσβου, σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, που έχουν φτάσει στο νησί τους τελευταίους μήνες.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey