Στην Αθήνα από χτες, 50 πίνακες του Θεόφιλου

Ξεκινά η συντήρηση των έργων…

22/09/2012 - 16:53

Πενήντα από τους 86 συνολικά πίνακες του Μουσείου Θεοφίλου, φιλοτεχνημένοι από το λαϊκό ζωγράφο, βρίσκονται από χτες το πρωί στα εργαστήρια συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για τα έργα που κρίθηκαν ως αυτά που χρειάζονταν πιο άμεσα συντήρηση.

Πενήντα από τους 86 συνολικά πίνακες του Μουσείου Θεοφίλου, φιλοτεχνημένοι από το λαϊκό ζωγράφο, βρίσκονται από χτες το πρωί στα εργαστήρια συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για τα έργα που κρίθηκαν ως αυτά που χρειάζονταν πιο άμεσα συντήρηση, τα οποία και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα συνοδεία του αντιδημάρχου Γιάννη Τσακίρη και με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η διαλογή των πινάκων από ειδικό συντηρητή του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και το βιβλιοθηκονόμο και συντηρητή του Δήμου Λέσβου, Αργύρη Χατζημάλλη, έγινε μέσα στο περασμένο καλοκαίρι. Έκτοτε, ένας αριθμός πινάκων, όσοι κρίθηκε πως χρειάζονταν άμεση συντήρηση, παρέμεινε στους χώρους του Μουσείου, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, που διατέθηκε από την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, στο Δήμο Λέσβου.

Η ήδη από πέρυσι προαναγγελμένη χρηματοδότηση της ασφάλειας και μεταφοράς των πινάκων από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ύψους 24 χιλ. ευρώ, εγκρίθηκε κι αυτή στις αρχές του μήνα που διανύουμε, κι έτσι όλα ήταν πλέον έτοιμα για την πρώτη φάση της μεταφοράς των έργων στο Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα αφορούσε λίγο παραπάνω από τους μισούς πίνακες, με έξοδα 12.000 ευρώ.

Με απόλυτη μυστικότητα
Έτσι, συνολικά 50 πίνακες - αυτοί που χρειάζονταν άμεση συντήρηση - φορτώθηκαν σε πλοίο της γραμμής την Πέμπτη και «ταξίδεψαν» μέχρι την πρωτεύουσα, συνοδεία του αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Γιάννη Τσακίρη. Η μεταφορά τους έγινε με ειδική ασφάλεια και όχημα μεταφορικής εταιρείας που εξειδικεύεται στη μεταφορά έργων τέχνης, συνοδεία και αστυνομικής δύναμης, τόσο από το Μουσείο Θεοφίλου μέχρι το λιμάνι της Μυτιλήνης, όσο και από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τα εργαστήρια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τους πίνακες παρέλαβε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης του Υπουργείου, Νίκος Μίνως, και τα έργα θα περάσουν τους υπόλοιπους μήνες λαμβάνοντας τη φροντίδα των ειδικών συντηρητών. Η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης αναμένεται μέχρι τις αρχές του νέου έτους, ενώ θα ακολουθήσει η συντήρηση και των υπόλοιπων έργων.

«Ήταν μια υπεύθυνη εργασία και γι’ αυτό κρατήθηκε μυστική η μεταφορά των πινάκων και ανακοινώνεται μόλις τώρα», δήλωσε χτες στο «Ε» από την Αθήνα, όπου βρισκόταν, ο κ. Τσακίρης. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως μέχρι την άνοιξη θα έχει τελειώσει η συντήρηση και θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες στο Μουσείο Θεοφίλου, ώστε το τελευταίο να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι το επόμενο καλοκαίρι. Ως Δήμος Λέσβου, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον τέως γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρη Χαλκιώτη, αλλά και το νυν γραμματέα, Ιωάννη Σπιλάνη, για τη βοήθειά τους ως προς τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των πινάκων.»

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, τώρα αναμένεται και η μεταφορά του συστήματος συναγερμού του Μουσείου Θεοφίλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, ώστε να φιλοξενηθεί στους χώρους της ένας μικρός αριθμός πινάκων του Θεόφιλου, που βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey