Εκλογικός απόηχος

09/05/2012 - 14:52

Τα ξαναγράψαμε και στο έκτακτο φύλλο της Δευτέρας. Δοθέντος όμως του ότι το συγκεκριμένο φύλλο δεν πάει στους συνδρομητές και πολλοί αναγνώστες ρωτούν για την επόμενη μέρα, τα ξαναγράφουμε. Επικαιροποιημένα και …βελτιωμένα!

- Τα ξαναγράψαμε και στο έκτακτο φύλλο της Δευτέρας. Δοθέντος όμως του ότι το συγκεκριμένο φύλλο δεν πάει στους συνδρομητές και πολλοί αναγνώστες ρωτούν για την επόμενη μέρα, τα ξαναγράφουμε.

- Επικαιροποιημένα και …βελτιωμένα!

- Το Σύνταγμα προβλέπει ανάθεση διερευνητικής εντολής κατά σειρά στους επικεφαλής των τριών πρώτων κομμάτων.

- Δηλαδή εν προκειμένω, Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο κατά σειρά.

- Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις μέρες.

- Εκτός αν κάποιος αρχηγός - ήδη το έκανε ο κ. Σαμαράς - κρίνει μετά τις πρώτες επαφές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης και την επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν την παρέλευση του τριημέρου.

- Το να πάρει, τώρα, κάποιος από τον Πρόεδρο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν είναι απλό πράγμα.

- Πρέπει να αποδείξει βάσιμα στον Πρόεδρο - με βάση δημόσιες δηλώσεις των επικεφαλής άλλων κομμάτων ή ακόμα και μεμονωμένων βουλευτών - ότι μπορεί να εξασφαλίσει έστω ψήφο ανοχής.

- Που και αυτή δεν είναι απλό πράγμα, αφού απαιτεί τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους και από κει και πέρα ανοχή μέχρι το όριο της εξασφάλισης πλειοψηφίας.

- Για να μιλάμε ρεαλιστικά, δύσκολα προκύπτουν τέτοια νούμερα υπό τις παρούσες συνθήκες.

- Με δεδομένο, βέβαια, ότι δε θα σημειωθούν καταλυτικές μετακινήσεις κάποιων κομμάτων από τις αρχικές τους θέσεις.

- Μόλις τελειώσει η διερεύνηση, καλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και διερευνά την περίπτωση οικουμενικής κυβέρνησης.

- Αν ούτε αυτό επιτευχθεί, αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου, για να κάνει εκλογές.

- Με προεκλογική περίοδο ένα μήνα.

- Πρακτικά τι σημαίνουν όλα αυτά; Πιθανότερη ημερομηνία νέων εκλογών, η Κυριακή 17 Ιουνίου ή, αν έχουμε μεγάλη σύντμηση διαδικασιών, η 10η Ιουνίου.

- Οι εκλογές αυτές γίνονται με τον ίδιο εκλογικό νόμο.

- Και με βάση άλλη νομοθετική πρόβλεψη, εφόσον οι εκλογές γίνονται σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης υποψηφίων.

- Γίνονται με λίστα. Όχι ότι απαγορεύεται βέβαια κάποιος αρχηγός κόμματος στον καταρτισμό της λίστας να παραβιάσει τη σειρά εκλογής βουλευτών από τις πρόσφατες εκλογές.

- Απλά θεωρείται πολιτικά άκομψο για προσφάτως εκλεγμένους, και δεν είναι καθόλου πιθανό.

- Με λίγα λόγια, όποιος εκλέχθηκε βουλευτής σε αυτές τις εκλογές, εφόσον το κόμμα του εκλέξει ξανά βουλευτή στην εκλογική του περιφέρεια, έχει σίγουρη την επανεκλογή.

- Έχουμε ξαναεξηγήσει ότι είμαστε ευτυχείς που ανήκουμε σε τριεδρικό νομό, αφού δεν κινδυνεύουμε από τερτίπια του εκλογικού νόμου.

- Είδατε, άλλωστε, τι χαμός έγινε σε μεγαλύτερους νομούς, όπου υπήρξαν περιπτώσεις να βγάζει το τρίτο κόμμα στο νομό (αλλά πρώτο στην επικράτεια) π.χ. τρεις και τέσσερις βουλευτές και το πρώτο ή το δεύτερο στο νομό κανέναν.

- Επομένως, αν δεν αλλάξει - ανεξαρτήτως σειράς - η πρώτη τριάδα των κομμάτων στο Νομό, όποιος βγήκε βουλευτής σε αυτές τις εκλογές, έχει βέβαιη την επανεκλογή του και σε αυτές του επόμενου μήνα.

- Και ένα τελευταίο, αλλά σημαντικό. Αυτές οι εκλογές έγιναν με βάση την απογραφή τού 2001!

- Οι επόμενες, αφού γίνονται μετά τις 31 Μαΐου, θα γίνουν με βάση την απογραφή τού 2011.

- Με σημαντικές αλλαγές στον αριθμό των εδρών σε πολλές περιφέρειες.

- Εμείς πάλι τη γλυτώνουμε, μένοντας τριεδρική περιφέρεια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey