Σύμφωνα με την γενναία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνολικό πακέτο 750 δις για την αναθέρμανση της Οικονομίας των χωρών μελών της ΕΕ.

32 δις Ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για την Ελλάδα

28/05/2020 - 09:59 Ενημερώθηκε 28/05/2020 - 11:33

Παρά την ισχυρή αντίδραση από το μέτωπο των τεσσάρων χωρών (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία)  που διαφωνούσαν με το σχέδιο της Γαλλογερμανικής πρότασης, χθες η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κατέθεσε μια γενναία πρόταση ενιαίας αντιμετώπισης της ύφεσης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας με ένα πακέτο ύψους 750 δις Ευρώ.

Προφανώς, προηγήθηκαν πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και θα ακολουθήσουν και άλλες επίσημες και ανεπίσημε διαδικασίες με κορυφαίες τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο Eurogroup  και συνόδου Κορυφής , όπου αναμένεται σκληρή μάχη για τις λεπτομέρειες σύστασης  και λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης.  Όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, δύσκολα μέσα από τις διαδικασίες αυτές θα ανατραπεί ο κορμός της πρότασης της Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν πολύ αισιόδοξο  να περιμένει κανείς εκταμιεύσεις πριν τις αρχές του 2021, όμως η ουσία είναι  ότι η Ενωμένη Ευρώπη αποφασίζει να παρέμβει δραστικά με σκοπό την αναστροφή της ύφεσης.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τη χώρα μας, αφού η κατ’ αρχήν κατανομή γι αυτήν που φτάνει στα 32 δις Ευρώ – για να έχει κανείς αίσθηση των μεγεθών – είναι μεγαλύτερο από ένα συνηθισμένο ΕΣΠΑ 7ετούς διάρκειας που συνήθως προβλέπει πόρους της τάξεως των 23—27 δις.  Και αποτελεί η εξέλιξη αυτή ένα ακόμη ηχηρό ράπισμα στους οπαδούς του Ευρωσκεπτικισμού και στη χώρα μας.

Ασφαλώς η κάθε χώρα – μέλος, για να διεκδικήσει το μερίδιο που κατ’ αρχήν της έχει κατανεμηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υποχρεωθεί να υποβάλλει ολοκληρωμένα σχέδια κατά τομέα και γεωγραφική περιοχή, οπότε μεγάλο μέρος ευθύνης για την αξιοποίηση μιας ευνοϊκής εκ πρώτης όψεως απόφασης για τη χώρα θα έχει η τοπική πολιτική ηγεσία όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά συνολικά των πολιτικών δυνάμεων, που πρέπει να συμβάλλουν με θέσεις και προτάσεις στην ταχεία επεξεργασία ενός  Εθνικού σχεδίου.

Και βέβαια, το γεγονός ότι ο όποιος σχεδιασμός θα έχει αναγκαστικά και γεωγραφική διάσταση, επιβάλλει σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, να είναι έτοιμες δια των θεσμικών τους οργάνων να διεκδικήσουν την ένταξη των δικών τους σχεδιασμών στο Εθνικό σχέδιο, όχι με την μορφή ενός «παλιομοδίτικου» καταλόγου αιτημάτων και έργων αλλά με ένα επεξεργασμένο Περιφερειακό σχέδιο Ανάκαμψης.

Παναγιώτης Μυριτζής

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey