«Δε φοβάμαι τις μάχες…»

Ο υποψήφιος βουλευτής Λέσβου με τη Νέα Δημοκρατία Δημήτρης Παπαγιαννίδης μιλά στο «Ε»

11/04/2012 - 16:43

Γέννημα - θρέμμα Μυτιληνιός (όλη η πόλη ξέρει το πατρικό του στο Κιόσκι), ο αποστρατευθείς αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) Δημήτρης Παπαγιαννίδης πήρε τη μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει και ο ίδιος, απόφαση να είναι υποψήφιος βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Νομό Λέσβου.

Γέννημα - θρέμμα Μυτιληνιός (όλη η πόλη ξέρει το πατρικό του στο Κιόσκι), ο αποστρατευθείς αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) Δημήτρης Παπαγιαννίδης πήρε τη μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει και ο ίδιος, απόφαση να είναι υποψήφιος βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Νομό Λέσβου. Και μάλιστα, όπως εξηγεί στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η απόφαση αυτή ήταν ξεκάθαρη από καιρό πριν, όταν στον ορίζοντα δεν υπήρχε καμμία άλλη υποψηφιότητα απ’ αυτές που αναμένεται τώρα να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ..

Για την επιλογή του να πολιτευθεί, τις έως τώρα κινήσεις του, για τους στόχους του, την ανάγκη, όπως λέει, να μπει νέο αίμα στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και για τον τρόπο που θα πολιτευθεί, μας μιλά ο κ. Παπαγιαννίδης, δηλώνοντας πιστός οπαδός τού «fair play».

Με παιδεία και αρχές σφυρηλατημένες απ’ την πολυετή πορεία του στο Ναυτικό, ο διακριθείς με σειρά τιμητικών μεταλλίων υποψήφιος έχει να επιδείξει και ιδιαίτερο κοινωνικό έργο, για το οποίο ο ίδιος αποφεύγει να μιλά. Στις γειτονιές, όμως, στα «ορεινά» του Περάματος στον Πειραιά, θυμούνται τη βοήθεια στις πιο φτωχές οικογένειες απ’ το διοικητή της Ναυτικής Εκπαίδευσης του Σκαραμαγκά.

Ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ενός αγοριού 19 ετών, φοιτητή στη Νομική Σχολή της Θράκης, και ενός κοριτσιού 13 ετών, μαθήτριας στην Α΄ γυμνασίου, κατεβαίνει στις εκλογές διεκδικώντας την ψήφο όσων πιστεύουν πως μπορεί να υπάρχει ελπίδα, στις ίδιες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να παλέψει για τον τόπο του, κι όπως κι όλοι οι στρατιωτικοί, λέει πως έχει μάθει να μη φοβάται τις μάχες.

Πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, ήταν γνωστό το ενδιαφέρον σας να εκτεθείτε ως υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ.. Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;
«Αποστρατεύθηκα απ’ το Πολεμικό Ναυτικό με το βαθμό του αντιναυάρχου στις κρίσεις του Μαρτίου τού 2010, μετά από σταδιοδρομία 37 ετών, στη διάρκεια της οποίας είχα την τιμή να κυβερνήσω τρεις μονάδες κρούσης και συγκεκριμένα αντιτορπιλικό, πυραυλάκατο και τορπιλάκατο. Ήμουν επίσης διοικητής ομάδος πλοίων του Στόλου, ενώ ανέλαβα κι άλλες σημαντικές θέσεις ευθύνης. Με την αποστράτευσή μου, κλήθηκα απ’ τον πρόεδρο της Ν.Δ. να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον Τομέα Άμυνας του κόμματος. Πράγματι, με συναδέλφους των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων εργαστήκαμε πολύ και αναδείξαμε κατά το διάστημα των δύο ετών που ήμουν εκεί, πολλά σοβαρά θέματα. Ενδεικτικά αναφέρω το ζήτημα της διαδικασίας προμήθειας των υποβρυχίων και θέματα που αφορούν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Με το νου στο νησί…
»Όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετούσα στο Π.Ν., δεν έπαψα να ενδιαφέρομαι για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λέσβο, όπου ζούσαν οι γονείς μου, τα αδέλφια μου και οι φίλοι μου. Κατά τη διάρκεια των αδειών μου, επισκεπτόμουν πάντα το νησί μου, το οποίο αγάπησαν και η σύζυγος και τα παιδιά μου, που είναι όλοι τους δημότες Λέσβου.

Πάντα όταν υπηρετούσα σε πλοία, προσπαθούσα, κυρίως ως κυβερνήτης, να επισκέπτομαι τακτικότατα τη Μυτιλήνη. Μάλιστα, δυο χρόνια της θητείας μου υπηρέτησα ως κυβερνήτης σε περιπολικό πλοίο στη Χίο, όπου και είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι τακτικότατα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Όταν ανήλθα σε ανώτατα αξιώματα και είχα την ευχέρεια να επηρεάσω κάποιες καταστάσεις, επί έξι χρόνια, την ημέρα απελευθέρωσης του νησιού, στις 8 Νοεμβρίου, πάντα φρόντιζα να επισκέπτεται το νησί μας φρεγάτα τού Π.Ν., για να λαμπρύνει με τη συμμετοχή της τις εορταστικές εκδηλώσεις. Ειδικά το Νοέμβριο του 2009, λίγο πριν την αποστράτευσή μου, μερίμνησα να επισκεφτεί το νησί η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥΝ), η οποία για πρώτη φορά παρήλασε στην πόλη μας.

Το ενδιαφέρον μου για το νησί εκδηλωνόταν και εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι προσπάθησα για τη μεταφορά του Παρατηρητηρίου (ραντάρ) του Ναυτικού στην Κλειώ και ενώ το θέμα είχε φτάσει στο τέλος από κακούς χειρισμούς τοπικών αρμοδίων, δεν επερατώθη.

Επίσης, και νομίζω πως πρέπει να το αναφέρω αυτό, ουδέποτε αρνήθηκα, τουναντίον έπαιρνα και σχετικές πρωτοβουλίες, τη στήριξη σε όποιο συμπατριώτη μου τη χρειαζόταν σε σχέση με το Ναυτικό και γενικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλα τα παραπάνω και βλέποντας ότι η πατρίδα μου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δυσκολίες, αποφάσισα να μη μείνω ανενεργός σ’ αυτές τις ειδικές συγκυρίες. Και πήρα τη μεγάλη απόφαση, στις αρχές τού 2011, να θέσω υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνονταν.»

Νέο αίμα

Πόσο θεωρείτε ότι άλλαξε το πολιτικό σκηνικό με τη διαγραφή του Σπύρου Γαληνού; Πώς νομίζετε ότι θα επηρεάσει, αν πιστεύετε πως επηρεάζει, η εξέλιξη αυτή και τη δική σας υποψηφιότητα;
«Όπως σας είπα, είχα αποφασίσει να εκτεθώ ως υποψήφιος και μάλιστα ενώ η Ν.Δ. διέθετε στο Νομό μας βουλευτή, νεοεκλεγέντα, με ισχυρή δύναμη σε ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι δεν περίμενα να “χηρέψει” η θέση για να θέσω υποψηφιότητα και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η διευκρίνιση.

Ένας στρατιωτικός έχει μάθει να μη φοβάται τις μάχες και για αυτό έλαβα την απόφαση, ενώ ήξερα και κατανοούσα τις δυσκολίες. Αλλά η αγάπη μου για την Ελλάδα και τον τόπο μου, βάρυναν σαφώς περισσότερο. Στην ίδια κατεύθυνση, πρέπει να ομολογήσω, μέτρησαν και οι προτροπές από συμπολίτες μας, οι οποίοι ήθελαν να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στο χώρο μας, κάτι που επιβάλλει και αλλαγές σε πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα εκπροσώπησης.

Είναι καιρός, νομίζω, να μπει νέο αίμα, κι όχι μόνο σε επίπεδο βουλευτών, αλλά και στελεχιακού δυναμικού.

Σε ό,τι με αφορά σε σχέση με τη διαγραφή του κ. Γαληνού, φυσικά και επηρεάζει, αλλά έμμεσα τη δική μου συμμετοχή, αφού υπήρξε ενδιαφέρον που πολύ πιθανόν να μην εκδηλωνόταν αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη εξέλιξη. Προσωπικά, δεν κάνω τίποτε διαφορετικό από αυτό που είχα ήδη αποφασίσει, να προσφέρω τις όποιες δυνάμεις μου στην προσπάθεια για ένα καλύτερο “αύριο” στον τόπο μου.»

Ξεκινώντας πρώτος την εκλογική διαδρομή, είχατε το χρόνο να έρθετε σε επαφή με τον κόσμο στα νησιά του Νομού; Έχετε δημιουργήσει έναν προσωπικό κύκλο υποστηρικτών που θα σας βοηθήσει στα επόμενα κρίσιμα στάδια της προεκλογικής μάχης;
«Ξεκίνησα εδώ και 10 μήνες επισκεπτόμενος διάφορα χωριά της Λέσβου, ενώ το καλοκαίρι πέρασα με την οικογένειά μου λίγες μέρες διακοπών στον Άγιο Ευστράτιο. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωριστώ με τους αγνούς συμπατριώτες μου, στους οποίους και δεν έκρυψα τη διάθεσή μου να πολιτευτώ. Τους φίλους στο νησί συνάντησα ξανά και πριν ένα 10ήμερο, όπου βρέθηκα και πάλι κοντά τους.

Μεσολάβησαν δύο επισκέψεις μου στη Λήμνο, την οποία βέβαια είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω καλύτερα ως αξιωματικός τού Π.Ν., απ’ τις συχνές επισκέψεις μου.

Χωρίς εντάσεις
»Προσπαθώ να γνωρίσω ανθρώπους ειλικρινείς, με τους οποίους να μιλάμε την ίδια γλώσσα, διότι ο μοναδικός μου σκοπός είναι να δείξω κάτι αληθινά καινούργιο στο πολιτικό γίγνεσθαι του Νομού μας.

Όπως έκανα έως τώρα αυτούς τους 10 μήνες, θα συνεχίσω έως το τέλος, την ώρα της κάλπης, σε αξιοπρεπή πλαίσια την προεκλογική μου προσπάθεια, χωρίς αντιπαλότητες, συγκρούσεις και χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη, συνεργαζόμενος στενά με τους συνυποψηφίους και με το σύνολο των στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματός μου, αποφεύγοντας συνειδητά τις εντάσεις.»

Έχετε έρθει σε επαφή και με τα ειδικότερα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο και τους ανθρώπους του;
«Όλο αυτό το διάστημα κατέγραφα, αξιολογούσα, συζητούσα, προβληματιζόμουν στις συζητήσεις που είχα σε όλο το Νομό για τα ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Παράλληλα, φρόντισα για τα ίδια θέματα να ενημερωθώ από υπηρεσιακά και αυτοδιοικητικά στελέχη, με τα οποία και συνεργάστηκα και στο επίπεδο αναζήτησης λύσεων.»

«Αν είσαι παλιός, μην μπεις…»

Διαπιστώνετε στις επισκέψεις σας στα χωριά αρνητική διάθεση απ’ τους πολίτες απέναντι στους υποψηφίους των μεγάλων κομμάτων; Προβλέπετε να είναι ήρεμη η προεκλογική περίοδος;
«Η απάντηση είναι ότι βρήκα σε ορισμένα χωριά αρνητική διάθεση, και συγκεκριμένα σε ένα χωριό μού είπαν: “Aν είσαι παλιός, μην μπεις στο καφενείο. Αν είσαι καινούργιος, έλα να πιεις μαζί μας.” Αυτό, πιστεύω, είναι αποκαλυπτικό των διαθέσεων των συμπολιτών μας απέναντι σε κάποιους παλιούς πολιτικούς ή σε όποια στελέχη τούς έχουν απογοητεύσει, και δυστυχώς δεν είναι λίγα αυτά.

Ο Έλληνας, νομίζω, είναι εκ φύσεως ήρεμος άνθρωπος και για αυτό και η προεκλογική περίοδος θα διεξαχθεί σε ήρεμο κλίμα. Διότι εκείνο που πραγματικά νοιάζει τον κόσμο αυτήν τη στιγμή, είναι να απαλλαγεί απ’ τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, να βρει διέξοδο σε μια νέα πολιτική προοπτική, την οποία εγγυάται η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτή είναι η ελπίδα της χώρας.»

Τι εκτιμάτε ότι σας διακρίνει απ’ τους υπόλοιπους υποψηφίους στο ίδιο ψηφοδέλτιο; Γιατί ο ψηφοφόρος τής Ν.Δ. να σας επιλέξει;
«Όλοι οι συνυποψήφιοί μου είναι άξια και δοκιμασμένα στελέχη, ο καθένας στον τομέα του. Στη δεδομένη συγκυρία, εκτιμώ ότι η εμπειρία μου στη διαχείριση κρίσιμων και λεπτών καταστάσεων θα βοηθήσει τον τόπο. Άλλωστε, σε όλη μου την πορεία υπηρέτησα την πατρίδα μου, δούλεψα σκληρά, με γνώμονα ότι το κέντρο όλων των αποφάσεων είναι ο άνθρωπος και το καλό της Ελλάδας.»

«Υπάρχει ελπίδα»

Σε τι δεσμεύεστε αν εκλεγείτε;
«Μετέχω στις εκλογές με έναν και μόνο σκοπό. Να συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα σε όλη μου τη ζωή, να υπερασπίζομαι την πατρίδα μου, με πάθος, με αγάπη, με ανιδιοτέλεια και ακεραιότητα. Γιατί ελπίδα υπάρχει και βρίσκεται σε όλους εμάς που εργαστήκαμε ολόκληρες δεκαετίες για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, στους νέους που σπούδασαν και σπουδάζουν, για να μπορούν να ονειρεύονται τη ζωή τους όπως θέλουν, στη νεολαία που σφύζει από κέφι και όρεξη για δημιουργία και δουλειά και αυτήν τη στιγμή είναι εγκαταλελειμμένη στην ανεργία και στην απαισιοδοξία. Ελπίδα υπάρχει στην αξιοπρεπή τρίτη ηλικία, που κόπιασε για το καλύτερο “αύριο” των παιδιών της και τώρα που ήρθε η ώρα να απολαύσει τους καρπούς των κόπων της, καταδικάζεται στην ανέχεια.

Όλοι εμείς, όλοι μαζί δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει πιο χαμηλά, τους νέους μας να ξενιτευτούν όπως πριν από δεκαετίες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο φόβο και στην εγκληματικότητα να μας κλείσει στα σπίτια μας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ορίζουν τις τύχες μας όλοι που μας έφεραν έως εδώ, που ποτέ δε μας σκέφτηκαν, που ποτέ δεν έλαβαν υπόψη τις ανάγκες μας, γιατί απλά ποτέ δεν τις κατάλαβαν, γιατί ήταν καλυμμένοι πίσω απ’ τα οικονομικά συμφέροντα κι έκαναν την πολιτική επάγγελμα και μάλιστα πολύ επικερδές. Σε όλους αυτούς δεν πρέπει ποτέ ξανά να επιτρέψουμε να αποφασίσουν για εμάς, για το “αύριό” μας, για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.»
 
«Αμελητέες οι διαρροές»

Τι προβλέψεις μπορείτε με ασφάλεια να κάνετε σε σχέση με το αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο; Εκτιμάτε ότι η Ν.Δ. θα υποστεί σημαντικές διαρροές απ’ τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Συμμαχία; Σας ευνοεί το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει, πριν από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, κλείσει το ψηφοδέλτιό σας;
«Εκτιμώ κατ’ αρχάς ότι η Ν.Δ. θα αυξήσει τα ποσοστά της στο Νομό Λέσβου στις εκλογές σε σχέση με την αναμέτρηση του 2009. Αυτό θα επιδιώξουμε μαζί όλοι οι υποψήφιοι, συνεργαζόμενοι και με τα τοπικά κομματικά στελέχη. Σε ό,τι αφορά στις διαρροές που αναφέρετε, πιστεύω ότι θα είναι αμελητέες. Άλλωστε, η συλλογική μας προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει, αφού το γεγονός ότι έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιό μας, φέρνει τη Ν.Δ. σε κάπως πλεονεκτικότερη θέση.»

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους τής Ν.Δ., τι τους λέτε;
«Τους κοιτώ με ειλικρίνεια και θέτω τον εαυτό μου στην κρίση τους, πιστεύοντας ότι μπορώ να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο “αύριο” των νησιών μας και της πατρίδας μας. Δεν αναζητώ επάγγελμα και θεωρώ ότι μας αξίζει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που ζούμε σήμερα, αλλά και ότι υπάρχουν υγιή στοιχεία ικανά για να το επιτύχουν.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey